Τεχνολογια - Επιστημη

Η Google τιμά τους Emil Zatopek και Dana Zatopkova με Doodle

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του θρυλικού ζεύγους των Ολυμπιονικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Google τιμά τους Emil Zatopek και Dana Zatopkova με Doodle
Η Google τιμά τους Emil Zatopek και Dana Zatopkova με Doodle © Google

Emil Zatopek - Dana Zatopkova: Η Google τιμά με ένα Doodle το ζευγάρι Ολυμπιονικών από την πρώην Τσεχοσλοβακία.

Την επέτειο γέννησης 100 χρόνων του Emil Zatopek και της συζύγου του, Dana Zatopkova τιμά η Google με το σημερινό της Doodle. Οι δύο αθλητές, που ήταν και ζευγάρι, έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, στο Ελσίνκι.

Ειδικότερα, ο Τσεχοσλοβάκος Zatopek ήταν ο μοναδικός αθλητής που έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα, τα 10.000 μέτρα και τον μαραθώνιο. Στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύζυγός του Dana Zatopkova κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.

Οι δύο Ολυμπιονίκες, μάλιστα, γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1922. Η Zatopkova ξεκίνησε ως αθλήτρια χάντομπολ αλλά μετέπειτα την κέρδισε το ακόντιο. Έγινε, δε, η πρώτη γυναίκα στην Τσεχία, που έριξε ακόντιο πάνω από 40 μέτρα, και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

Από την άλλη, ο Zatopek εργαζόταν σε εργοστάσιο υποδημάτων και οι συνάδελφοί του τον ενθάρρυναν να τρέξει σε τοπικό αγώνα, που τερμάτισε δεύτερος ανάμεσα σε 100 αθλητές. Ωστόσο, τράβηξε για πρώτη φορά τα βλέμματα παγκοσμίως το 1946, όταν πήγε με το ποδήλατό του από την Πράγα στο Βερολίνο για να πάρει μέρος σε αγώνα δρόμου 5.000 μέτρων, στον οποίο βγήκε πρώτος.

Με τη Dana γνωρίστηκε όταν εκείνη προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς και δέθηκαν λόγω της κοινής ημέρας γέννησής τους. Λίγο αργότερα έγιναν ζευγάρι και ταξίδεψαν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, όπου ο Emil κέρδισε το χρυσό στα 10.000 μέτρα και η Dana κατέλαβε την έβδομη θέση στον ακοντισμό και λίγο καιρό μετά παντρεύτηκαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ