Τεχνολογια - Επιστημη

Artemis 1 - NASA: Ακυρώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης

Λόγω διαρροής υδρογόνου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NASA - Artemis 1
NASA - Artemis 1 © EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Artemis 1-NASA: Η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης ακυρώθηκε - Τα νέα προβλήματα στον πύραυλο 

Ακυρώθηκε και η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου Artemis 1 από τη NASA. Νωρίτερα σήμερα, εντοπίστηκε νέα επικίνδυνη διαρροή

Πρόκειται για διαρροή υγρού υδρογόνου. Η διαρροή εμπόδισε την ομάδα εκτόξευσης να μπορέσει να γεμίσει τη δεξαμενή υγρού υδρογόνου παρά το ότι δοκίμασε διάφορες διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων.

Σύμφωνα με το Guardian, το Artemis 1 ήταν έτοιμο να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια να πετάξει το απόγευμα του Σαββάτου, αφού η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει και επιλύσει ένα πρόβλημα στον κινητήρα που προκάλεσε την αναβολή της αρχικής προσπάθειας εκτόξευσης πέντε ημέρες νωρίτερα. Ωστόσο, καθώς ο ήλιος ανέτειλε, σήμανε συναγερμός υπερπίεσης και η επιχείρηση δεξαμενής σταμάτησε για λίγο. Δεν σημειώθηκε ζημιά και η προσπάθεια συνεχίστηκε, ανέφερε το Launch Control της NASA. Αλλά λίγα λεπτά αργότερα, το καύσιμο υδρογόνου άρχισε να διαρρέει από το τμήμα του κινητήρα στο κάτω μέρος του πυραύλου. Η Nasa διέκοψε τη λειτουργία, ενώ οι μηχανικοί προσπαθούσαν να καλύψουν αυτό που πιστεύεται ότι ήταν ένα κενό γύρω από μια σφραγίδα.

NASA - Artemis 1: Ποιο είναι το διαστημικό πρόγραμμα και από πού πήρε το όνομά του

Το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «Artemis 1» πήρε το όνομα από την αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτό το όνομα ήδη επί προεδρίας Τραμπ. Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972. Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Artemis 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Artemis 3 να προσεληνωθεί, μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Apollon 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Apollon 11 το 1969.

1972: Apollo 17 (NASA)

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προσεληνώσει με επιτυχία τρεις ρομποτικές αποστολές και σχεδιάζει δική σεληνιακή βάση για τη δεκαετία του 2030, η Ινδία και το Ισραήλ έστειλαν δικές τους σεληνιακές αποστολές το 2019 αλλά απέτυχαν, ενώ μια νοτιοκορεατική αποστολή βρίσκεται καθ' οδόν με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Γενικά υπάρχει κινητικότητα από αρκετές χώρες με προορισμό τη Σελήνη και οι ΗΠΑ έχουν ένα έξτρα ανταγωνιστικό κίνητρο να προλάβουν.

Artemis 1 - NASA: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μη επανδρωμένης αποστολής

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Οι διαχειριστές αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι φόρτωσαν τον πύραυλο κατά τη διάρκεια της νύχτας με 2,76 m λίτρα (730.000 γαλόνια) υγρού οξυγόνου και υγρού καυσίμου υδρογόνου που θα τροφοδοτήσουν την ανάβασή του από τη Γη.

Ο Bill Nelson, διαχειριστής της Nasa και πρώην αστροναύτης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο σκεπτικό του «Artemis 1». Ο Nelson είπε ότι ο απώτερος στόχος είναι η εγκατάσταση των ανθρώπων στον Άρη και ότι η επιστροφή στο φεγγάρι και η οικοδόμηση μιας βάσης εκεί, είναι ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για αυτό το ταξίδι: «Πρέπει να είμαστε στο φεγγάρι για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από το να προσγειωθούμε όπως παλιά, να μείνουμε μερικές μέρες και να φύγουμε. Αυτή τη φορά θα πάμε πίσω, θα ζήσουμε εκεί, θα μάθουμε εκεί. Θα αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, όλα αυτά για να μπορέσουμε να πάμε στον Άρη με ανθρώπους. Μπορεί να είναι πλωτοί κόσμοι, μπορεί να είναι η επιφάνεια του Άρη. Αλλά αυτό είναι μόνο μέρος της προσπάθειάς μας να εξερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε τι υπάρχει εκεί έξω σε αυτό το σύμπαν».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.