Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς χωράνε όλες οι σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου σε έναν διαδραστικό χάρτη;

Μια διασκεδαστική περιήγηση με σημείο αναφοράς τις γενέτηρες των διασήμων

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο διαδραστικός χάρτης «Notable people»

Notable people: Ο γεωγράφος Topi Tjukanov δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που παρουσιάζει τις γενέτειρες των πιο «σημαντικών προσωπικοτήτων»

Μπορείτε να φανταστείτε σε ποιο πλαίσιο θα συνυπήρχαν ο Mahatma Gandhi, η Nicole Kidman, ο Αριστοτέλης και ο Rafael Nadal; Μια ανατρεπτική απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη με μορφή υδρόγειου σφαίρας, η οποία παρουσιάζει τις γενέτειρες των πιο «σημαντικών προσωπικοτήτων» παγκοσμίως. Ένα κλικ αρκεί για να εμφανιστεί στην οθόνη της ιστοσελίδας το όνομα και οι σχετικές πληροφορίες του ατόμου που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της κατάταξης της εκάστοτε περιοχής και κατηγορίας του χάρτη.

Οι σημαντικές προσωπικότητες της κατηγορίας «Culture» στην γεωραφική περιοχή των ΗΠΑ

Το «Notable people», μια ιδέα του ερευνητή και γεωγράφου του Mapbox, Topi Tjukanov, μπορεί να παρέχει μια συγκεντρωτική εικόνα όλων αυτών των διάσπαρτων πληροφοριών. Και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, η δημιουργία της διαδραστικής υδρόγειου σφαίρας βασίζεται σε μια μεγάλη έρευνα μιας ομάδας του επιστημονικού περιοδικού Nature με επικεφαλής την Morgane Laouénan. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και παρουσιάζει μια επαληθευμένη βάση δεδομένων που αφορά τις πιο «σημαντικές προσωπικότητες» όλου του κόσμου. Ο όγκος των δεδομένων της έρευνας αυτής ήταν εξαιρετικά μεγάλος, καθώς συμπεριελάμβανε περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα.

Μια επαληθευμένα αξιόπιστη έρευνα με κύρια πηγή την Wikipedia
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι η πηγή των δεδομένων τόσο του χάρτη όσο και της έρευνας προήλθαν κατά αποκλειστικότητα από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia και τη βάση γνώσεων Wikidata. Οι ερευνητές είχαν επίγνωση του προβληματισμού γύρω από το βαθμό αξιοπιστίας της Wikipedia ως πηγής πληροφοριών σε σχέση με μια παραδοσιακή εγκυκλοπαίδεια, κάτι που εξέλαβαν ως πρόκληση για να αποδείξουν το αντίθετο. Στο πλαίσιο του project τους αξιοποίησαν τα δεδομένα της Wikipedia και μέσω παράλληλων ελέγχων που διεξήγαγαν, απέδειξαν την εγκυρότητα της γνωστής ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι το μόνο πρόβλημα των δεδομένων της Wikipedia ήταν κάποιες παραλείψεις, που αντισταθμίζονται από τα πλεονεκτήματά της.

Το δεύτερο επίπεδο του διαδραστικού χάρτη
Η περιήγηση μέσα σε αυτή τη κινούμενη σφαίρα του «Notable people» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το πιο ενδιαφέρον είναι, όμως, πως όλα αυτά τα δεδομένα που οργάνωσε  η Morgane Laouénan και η ομάδα της και τα οποία ύστερα παρουσίασε διαδραστικά ο Topi Tjukanov στο χάρτη, έχουν ένα δεύτερο επίπεδο. Πώς ο τόπος που γεννήθηκε μια γυναίκα την βοήθησε να γίνει η πιο σπουδαία εφευρέτιδα; Γιατί ένας καλλιτέχνης επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει σε μια συγκεκριμένη πόλη; Γιατί ένας πολιτικός ηγέτης κατάφερε να αναδειχθεί σε μια μοναδική ιστορική συγκυρία;  Η συλλογή των δεδομένων εξετάστηκε με βάση ερωτήματα κοινωνικών επιστημών που σχετίζονται με το φύλο, την οικονομική, την αστική και πολιτιστική ανάπτυξη. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν σε συμπεράσματα για τον ρόλο που διαδραμάτισε το κάθε φύλλο σε κάθε εποχή, για το πότε εντοπίζεται η άνοδος των «σημαντικών γυναικών» και για τον συσχετισμό μεταξύ της ανάδειξής τους με την ανάπτυξη των πόλεων και των θεσμών τους κ.α.

Οι σημαντικές προσωπικότητες του διαδραστικού χάρτη που σημειώνονται στην γεωργαφική περιοχή της Ελλάδας

Η εκτενής μελέτη της ερευνητικής ομάδας της Morgane Laouénan στοχεύει αφενός στο να φανεί χρήσιμη σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους και αφετέρου στο να γοητεύσει το ευρύ κοινό. Το τελευταίο, άλλωστε, έφερε σε πέρας με εξαιρετικό τρόπο ο Topi Tjukanov μέσω του διασκεδαστικού διαδραστικού χάρτη που δημιούργησε. 

Όσο η γη συνεχίζει να γυρίζει σε πραγματικό χρόνο, αλλά και στην πλατφόρμα, οι άνθρωποι θα έχουν καθημερινά νέες ευκαιρίες να ενταχθούν και οι ίδιοι στους «Notable people» του χάρτη. Αυτοί που τα καταφέρνουν, «φιγουράρουν» τελικά πλάι στα μικρά και μεγάλα ονόματα των προηγούμενων. Και το πιο ουσιαστικό: συμβάλλουν στη συνέχεια της ροής της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μπορείτε να βρείτε διαθέσιμο τον διαδραστικό χάρτη εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.