Τεχνολογια - Επιστημη

Google Doodle: Τιμά την μνήμη του γκέι αστρονόμου Frank Kameny

Είχε απολυθεί από τον αμερικανικό στρατό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και έκτοτε αφοσιώθηκε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γκέι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Doodle της Google για τον Frank Kameny
Το Doodle της Google για τον Frank Kameny

Η Google με το σημερινό της doodle τιμά τον Frank Kameny, τον Αμερικανό αστρονόμο που απολύθηκε από τον στρατό επειδή ήταν γκέι.

Τον Frank Kameny, τον Αμερικανό ακτιβιστή που αφιερώθηκε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Ο Kameny ήταν αστρονόμος στον αμερικανικό στρατό και συγκεκριμένα της υπηρεσίας Χαρτών (χαρτογραφική-γεωγραφική υπηρεσία), επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, γεγονός που τον ώθησε να ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των γκέι.

Ο Kameny, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό σε όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σπούδασε και εν συνεχεία δίδαξε στο Χάρβαρντ, ενώ έκανε και διδακτορικό στην αστρονομία (1956).

Αφότου απολύθηκε, ο Kameny αφοσιώθηκε στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αποφεύγοντας συμβατικούς χαρακτηρισμούς που είχαν να κάνουν με το φύλο ή τη φυλή, λέγοντας σταθερά πως η αγαπημένη του λέξη είναι "ανθρώπινος".

Άρχισε να οργανώνει μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γκέι ατόμων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες και σοβαρότερες διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη κι από τους μαύρους. 

Αργότερα, το 1971 έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να εκλεγεί. Είχε λάβει αναρίθμητες διακρίσεις για το έργο του, εκπροσωπώντας οργανώσεις, πρωτοστατώντας σε διαδηλώσεις και δίνοντας ηχηρές και ενωτικές ομιλίες.

Η τελευταία του ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011. Πέθανε στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, σε ηλικία 86 ετών, μετά από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ