Τεχνολογια - Επιστημη

Κοκαΐνη ίσον έλλειμμα κοινωνικότητας

Νέα έρευνα για τη συμπεριφορά των χρηστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59349-118470.jpg

Οι τακτικοί χρήστες κοκαΐνης συμπαθούν δύσκολα άλλους και εμφανίζουν λιγότερο θετική κοινωνική συμπεριφορά. Πρόσφατη μελέτη του ψυχιατρικού νοσοκομείου του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης συμπεραίνει πως οι χρήστες κοκαΐνης έχουν έλλειμμα κοινωνικότητας, καθώς οι κοινωνικές επαφές δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές για αυτούς. Επομένως, θα πρέπει να μυηθούν στις κοινωνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης από την κοκαΐνη.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, η κοκαΐνη είναι το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο μετά την κάνναβη. Οι χρόνιοι χρήστες της εμφανίζουν χειρότερη απόδοση μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής. Ταυτόχρονα οι κοινωνικές τους δεξιότητες επηρεάζονται σημαντικά σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι χρήστες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κατανοήσουν τη ψυχολογία των άλλων, δείχνουν σε μικρότερο βαθμό συναισθηματική εμπάθεια, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν συναισθήματα μέσω της φωνής, συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη αντικοινωνικότητα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και παράλληλα αναπτύσσουν λιγότερες κοινωνικές επαφές. Επιπλέον, χειρότερη ενσυναίσθηση συσχετίστηκε με μικρότερο κοινωνικό δίκτυο.

Η ερευνητική ομάδα απέδειξε, ότι οι χρήστες κοκαΐνης αντιλαμβάνονται την κοινή προσοχή-την κοινή εστίαση δηλαδή δύο ατόμων σε ένα αντικείμενο που επιτυγχάνεται μέσω του έντονου κοιτάγματος-ως λιγότερο ικανοποιητική σε σύγκριση με τους υγιείς αφελείς μάρτυρες ελέγχων ναρκωτικών. Σε ένα επόμενο λειτουργικό πείραμα απεικόνισης, έδειξαν ότι οι χρήστες κοκαΐνης ενεργοποιούνταν πιο αργά, όσον αφορά το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη γνωστική επεξεργασία της λήψης αποφάσεων, κατά τη διάρκεια του βασικού είδους κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Όπως προτείνεται από τους Preller και Quednow, τέτοιες αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου ίσως μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι εξαρτημένοι χρήστες κοκαΐνης συχνά αποτυγχάνουν να σταματήσουν τη χρήση ναρκωτικών, παρά την ύπαρξη σοβαρών κοινωνικών συνεπειών όπως τα οικογενειακά προβλήματα, η απώλεια φίλων ή η εργασία. Η μειωμένη ανταμοιβή κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων θα μπορούσε να εξηγήσει επίσης, γιατί οι εξαρτημένοι από την κοκαΐνη χάνουν υποστηρικτικές κοινωνικές επαφές στη διάρκεια της καριέρας τους στο κόσμο των ναρκωτικών, το οποίο ίσως συμβάλλει στη διατήρηση της εξάρτησης.

Δεδομένου ότι η κοινωνική ανταμοιβή είναι σημαντική για την επιτυχία της ψυχοθεραπείας, οι Preller και Quednow προτείνουν: «Κοινωνικές δεξιότητες όπως η λήψη αποφάσεων, η συναισθηματική νοημοσύνη θα πρέπει να ενισχύονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας απεξάρτησης από την κοκαΐνη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας της θεραπείας».

Δ.Α.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.