Τεχνολογια - Επιστημη

Spektr-RG: «Σηκώθηκε» το τηλεσκόπιο που θα χαρτογραφήσει το σύμπαν

Είναι η πιο σημαντική ρωσική διαστημική αποστολή στη μετασοβιετική εποχή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG «σηκώθηκε» και είναι έτοιμο να χαρτογραφήσει το σύμπαν.

Μία από τις σημαντικότερες ρωσικές διαστημικές αποστολές στη μετασοβιετική εποχή εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG, ένα γερμανο-ρωσικό εγχείρημα, θα χαρτογραφήσει το σύμπαν από άκρη σε άκρη με πρωτοφανή για τα σημερινά δεδομένα λεπτομέρεια.

Χάρη στις ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας, το Spektr-RG  θα προσπαθήσει να φωτίσει το μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας, δηλαδή της αιτίας που επιταχύνεται η διαστολή του σύμπαντος (η σκοτεινή ενέργεια υπολογίζεται ότι αποτελεί περίπου το 70% του σύμπαντος έναντι 26% της σκοτεινής ύλης και μόνο 4% της κοινής ύλης).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο-σε-ένα τηλεσκόπια, αφού αποτελείται από το γερμανικό eROSITA (θα λειτουργεί στη ζώνη ακτινοβολίας των 0,2 ως 10 keV) και το ρωσικό ART-XC (θα καλύπτει την υψηλότερη ακτινοβολία των 5 ως 30 keV), το πρώτο επιστημονικό όργανο του είδους του που έχει ποτέ κατασκευάσει η Ρωσία.

Το Spektr-RG εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εντοπίσει έως και τρεις εκατομμύρια τεράστιες μαύρες τρύπες στο σύμπαν κατά τη διάρκεια της αποστολής του.