Τεχνολογια - Επιστημη

Ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής τα είχε όλα

Οι συγκινήσεις θύμισαν την viral ταινία «Robogirl», ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ συμμετοχών

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019-8.jpg

Στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου φιλοξενήθηκε ο φετινός τελικός του Πανελληνίου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με τις συμμετοχές και τις ευφάνταστες ιδέες των μικρών μαθητών που συμμετείχαν να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φτάνοντας στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα ολοένα και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με την ρομποτική, μαθαίνουν παίζοντας και καταλαβαίνουν στην πράξη όλα εκείνα που μας φαίνονταν «ξένα» όταν εμείς διδασκόμασταν τη φυσική και τα μαθηματικά.

thumbnail_cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019-2.jpg

Στη διοργάνωση του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με τη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE, πήραν μέρος σχεδόν 2.000 μαθητές, όλων των βαθμίδων, αριθμός 60% μεγαλύτερος από τον περσινό, ενώ για πρώτη φορά είδαμε και μαθητές νηπιαγωγείων να λαμβάνουν μέρος και να εντυπωσιάζουν με τις ρομποτικές τους δεξιότητες.

Το παρόν πέρα από τους χιλιάδες θαυματουργούς πιτσιρικάδες, τους φίλους και τις οικογένειές τους, έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που κήρυξε την έναρξη του διαγωνισμού, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς και ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος Γαλατσίου, με την ευγενική παραχώρηση του οποίου έγινε ο Τελικός.

thumbnail_cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019-3.jpg

Όταν βρεθήκαμε στο κλειστό του Γαλατσίου είδαμε τις προσπάθειες των παιδιών να αποδίδουν καρπούς αλλά και την επιρροή του «Robogirl», της ταινίας που ξεπέρασε τις 3,5 εκατομμύρια προβολές στο Youtube, στους μικρούς επιστήμονες. Οι προσπάθειες της Σοφίας και της παρέας της φάνηκε να δίνουν έμπνευση στους μαθητές, που κι αυτοί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να βγουν νικητές! Οι συγκινήσεις στον τελικό του Γαλατσίου το διήμερο 16 & 17 Μαρτίου ήταν ανάλογες, όπως και τα πανηγύρια και η συγκίνηση για τις οικογένειες των νικητών. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έλαβαν μέρος 431 ομάδες από όλη την Ελλάδα με τους νικητές να εντυπωσιάζουν στις όμορφες κατηγορίες της διοργάνωσης. 

Η εντυπωσιακή συμμετοχή στον τελικό της φετινής διοργάνωσης μπορεί να ξάφνιασε αρκετούς, όμως πλησιάζοντας κάποιους από τους νικητές, διαπιστώσαμε ότι μόνο τυχαία δεν ήταν. Η άνοδος της ρομποτικής έχει αρχίσει σιγά-σιγά να θεσμοθετείται, με την είσοδο του μαθήματος στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, αλλά και σε μεγάλο αριθμό δημόσιων, καθώς πολλοί δάσκαλοι δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον, βοηθώντας τους μαθητές τους να αγαπήσουν την ρομποτική. Ο διαγωνισμός, όπως μας είπαν οι μικροί ήρωες ήταν μια ευκαιρία για αυτούς να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους σε πανελλήνιο επίπεδο. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Μαθαίνουμε και παίζουμε»!

thumbnail_cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019-1.jpg

Τα δημιουργήματα των μικρών επιστημόνων, μετά τη λήξη της διαδικασίας αναμένεται να λάβουν και ψηφιακή μορφή, καθώς ο WRO Hellas με την υποστήριξη της COSMOTE αναλαμβάνει και την ψηφιοποίηση τους. Συγκεκριμένα, η επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού τα μετατρέπει σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάρια, για την εκπαίδευση των επόμενων ομάδων.

thumbnail_cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019-5.jpg

O Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε σχετικά: «Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, επενδύουμε στην πρόοδο, αλλά και τη μελλοντική τους εργασία. Ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα και προώθησαν τη διάδοσή της στις νέες γενιές. Σήμερα, χιλιάδες μαθητές παίρνουν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς και εκπροσωπούν τη χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις. Με τις ιδέες των νέων ανθρώπων και τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Από τη μεριά του, ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRΟ Hellas δήλωσε για την επιτυχημένη διοργάνωση πως ««Οι διαγωνισμοί που διοργανώνει ο WRO Hellas με τη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE, είναι ένας μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους - προσόντα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή πορεία τους στον 21ο αιώνα. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, η οποία τελικά στοχεύει στην ανάδειξη της επιστήμης της μηχανικής σε εθνικό στόχο. Μαζί με την εκπαιδευτική ρομποτική αναπτύσσονται και οι δράσεις υποστήριξης που σχεδιάζουμε όπως η δωρεάν κατάρτιση των προπονητών και η δωρεάν διάθεση βιβλίων κατάρτισης με πρώτο το «Πώς να διδάξω με το Scratch».

thumbnail_cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019-4.jpg

Όσον αφορά τους αληθινούς νικητές του διημέρου; Φυσικά όλοι όσοι συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 έδειξαν ότι έχουν σπουδαίο μέλλον μπροστά τους, με τις ιδέες τους να κλέβουν την παράσταση, ωστόσο μερικοί πραγματικά ξεχώρισαν. Δείτε παρακάτω τους νικητές της κάθε διαγωνιστικής κατηγορίας.

Από τις ομάδες Δημοτικού:

Στην κατηγορία με θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη των νησιών», οι: «4 στοιχεία», «Energy Kids», «Minders Mini 3».

Στο «Ποδόσφαιρο 2x2», οι: «Sakkas Academy 1» & «Robotakia Πρωταθλητές», «SakkasRobotBoys & «Robospecialists1», «Robotakia-Barcelona» & «Robot FC».

Στην παράλληλη κατηγορία «Εποικισμός του Άρη», οι: «Robo 8o», «Βoom Kaboom Junior», «Εξωγήινο Έπος».

Στην παράλληλη κατηγορία «Stories Of Tomorrow» οι: «MarsAgrotica», «Vytina Robotics», «Robotakia Martians».

thumbnail_cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019-7.jpg


Στη βαθμίδα του Γυμνασίου νικήτριες ομάδες ήταν:

Στην κατηγορία «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα», οι: «Robomasters», «Αλγόριθμος», «Teamwork Dream».

Στην παράλληλη κατηγορία «Πρωτέας» οι: «ROBOT3», «Εv3 Builders», «RoboEagles».


Στη βαθμίδα του Λυκείου νικήτριες ομάδες ήταν:

Με θέμα «Smart Cities» πρώτες ομάδες αναδείχθηκαν οι «European Citizens», «ΙΟΤΟCITY», «Creative Destruction», ενώ στην πιλοτική κατηγορία «Δίαθλο+1», για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου νικητές αναδείχτηκαν οι: «Salamina Racers», «PMGLP2», «SmartRobotsΠεύκης».

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείο, που συμμετείχαν για πρώτη φορά, μέσα από τη μη διαγωνιστική κατηγορία με θέμα «Μια βόλτα στην πόλη μου» δημιούργησαν τον πρώτο τους αλγόριθμο, παρουσιάζοντας παράλληλα τα αξιοθέατα του τόπου τους.

thumbnail_cosmote-telikos-ekpaideytiki-robotiki-2019.jpg

Η COSMOTE στηρίζει, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, τις δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της μεθόδου STEM σε όλη την Ελλάδα, την τελευταία πενταετία. Στο διάστημα αυτό, οι συμμετοχές των μαθητών στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, έχουν ξεπεράσει τις 17.000. Η μεθοδολογία STEM συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.