Τεχνολογια - Επιστημη

Η NASA μας φέρνει πιο κοντά στο διάστημα με ένα βίντεο 8K

Προβάλλει την ιστορία του ανθρώπου στις διαστημικές πτήσεις με πιο ζωντανή λεπτομέρεια από ποτέ

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις 2 Νοεμβρίου ήταν η 18η επέτειος της πρώτης διαμονής αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στις 20 Νοεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου αντίστοιχα θα κλείσουμε 20 χρόνια από τις δύο πρώτες εκτοξεύσεις εξαρτημάτων του Διαστημικού Σταθμού. Τις επετείους αυτές, λοιπόν, η NASA αποφάσισε να γιορτάσει, σε συνεργασία με τον ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), με την δημοσίευση ενός βίντεο, όπου βλέπουμε αστροναύτες να ζουν, να δουλεύουν και να κάνουν έρευνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε τον αστροναύτη - δάσκαλο Ρίκι Άρνολντ, τον αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ και την αστροναύτη - γιατρό Σερίνα Ούνιον Τσανσεγιόρ να παράγουν αλληλουχίες DNA, να μελετούν τις δυναμικές ανάμεσα σε σωματίδια ιζήματος, να μαθαίνουν για τις γενετικές διαφορές των φυτών που έχουν μεγαλώσει στο διάστημα, σε σχέση με αυτά που έχουν μεγαλώσει στη Γη, να παρακολουθούν πίδακες νερού χαμηλής ταχύτητας, ώστε να βελτιώσουν τις διαδικασίες καύσης στις μηχανές και να εξερευνούν όλες τις εγκαταστάσεις του Διαστημικού Σταθμού.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν αποτελούν το καλύτερο κομμάτι του βίντεο, αφού οι δύο διαστημικές υπηρεσίες φρόντισαν η λήψη του να γίνει με την κάμερα Helium της RED, η οποία προσφέρει μία ποιότητα εικόνας 8K (UHD), της υψηλότερης ποιότητας που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη. Μιλάμε, δηλαδή, για 8.192 x 4.320 pixels, όταν η μέση υψηλής ευκρίνειας τηλεόραση σήμερα εμφανίζει 1.920 x 1.080 pixels.

«Το νέο αυτό βίντεο προβάλλει την ιστορία του ανθρώπου στις διαστημικές πτήσεις με πιο ζωντανή λεπτομέρεια από ποτέ. Ο κόσμος της τεχνολογίας των καμερών συνεχίζει να εξελίσσεται και το να βλέπουμε τον πλανήτη μας σε υψηλή ακρίβεια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ανυπομονούμε να δούμε πού θα οδηγηθεί η τεχνολογία της εικόνας στο μέλλον», σχολίασε ο υπεύθυνος επικοινωνίας για το Πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της NASA, Ντίλαν Μάθις, ενώ ο Ντέιβιντ Μπράντι, επιστημονικός βοηθός στο Πρόγραμμα, σημείωσε: «Ανυπομονούμε να χρησιμοποιήσουμε την νέα τεχνολογία που βελτιώνει την ικανότητα μας να φέρνουμε σε επαφή το κοινό με την έρευνα του Διαστημικού Σταθμού. Κάθε πρόοδος στην ακρίβεια της εικόνας φέρνει κάθε άνθρωπο στη Γη πιο κοντά στην εμπειρία του διαστήματος, επιτρέποντας του να δει τι γίνεται στις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις για να βελτιωθεί η ζωή του, αλλά και για να μπορέσει η ανθρωπότητα να εξερευνήσει το σύμπαν».

Επιπρόσθετα στο UHD βίντεο, η NASA μοιράστηκε με τους φανατικούς του διαστήματος νέες φωτογραφίες του μοναδικού εργαστηρίου που βρίσκεται σε τροχιά, οι οποίες τραβήχτηκαν κατά το τέλος μίας αποστολής.