Τεχνολογια - Επιστημη

Techie Chan 295

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που τα πουλάκια κελαηδούν, η πανδημία γρίπης με τις εκατόμβες θυμάτων πέρασε (και δεν κόλλησε) και ο Techie θα γκρινιάξει για μία ακόμη φορά για τις χρεώσεις των παρόχων τηλεφωνίας και ίντερνετ.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 295
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που τα πουλάκια κελαηδούν, η πανδημία γρίπης με τις εκατόμβες θυμάτων πέρασε (και δεν κόλλησε) και ο Techie θα γκρινιάξει για μία ακόμη φορά για τις χρεώσεις των παρόχων τηλεφωνίας και ίντερνετ.Διότι για μία ακόμα φορά, από 1/1/2010 η επιτροπή τηλεπικοινωνιών μείωσε τα τέλη τερματισμού στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, κάνοντας τις κλήσεις προς τα κινητά σημαντικά φθηνότερες. Και για μία ακόμη φορά όλοι οι εναλλακτικοί πάροχοι σφυρίζουν αδιάφορα. 

Εάν θυμάστε πέρσι τέτοια εποχή πάλι τα ίδια λέγαμε, καθώς και τότε η ΕΕΤΤ είχε μειώσει τα τέλη τερματισμού και μόνο ο ΟΤΕ και η NetONE φρόντισαν να μειώσουν τις τιμές προς τους καταναλωτές.

Έτσι και φέτος, παρά το γεγονός πως τα τέλη τερματισμού προς κινητά μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, στα 6,24 ευρωλεπτά το λεπτό, από 1/1/2010.... (ντραμς, παρακαλώ).... ναι, καλά το καταλάβατε, μόνο ο ΟΤΕ μείωσε την τιμή της κλήσης προς κινητά στα 11,5 ευρωλεπτά το λεπτό. Ο ΟΤΕ φυσικά ήταν υποχρεωμένος να το πράξει, καθώς θεωρείται παίκτης με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (ΣΙΑ). Παρ’ όλα αυτά όμως, σήμερα μία κλήση προς κινητό από σταθερό ΟΤΕ κοστίζει πλέον 11,5 ευρωλεπτά το λεπτό, τη στιγμή που οι υπόλοιποι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας χρεώνουν από 15,8 (Forthnet) μέχρι 17 (On Telecoms) ευρωλεπτά το λεπτό, με τους περισσότερους να στέκονται στο 16,5 ευρωλεπτά το λεπτό. Η NetOne, η μόνη εταιρεία πέρα από τον ΟΤΕ που μείωσε τις τιμές την περασμένη χρονιά, παραμένει στα περσινά επίπεδα των 13,7 ευρωλεπτών το λεπτό.

Έτσι λοιπόν, για να το κάνουμε ταληράκια, για τις χρεώσεις προς κινητά τηλέφωνα: Ο ΟΤΕ είναι από 20% πιο φθηνός από τη NetONE, 36% πιο φθηνός από τη Forthnet, 48% πιο φθηνός από την On Telecoms και 43% πιο φθηνός από όλους τους υπόλοιπους.

Αν νομίζετε πως το δούλεμα σταμάτησε εδώ, είστε γελασμένοι. Διότι πέρα από τις τόσο ακριβότερες χρεώσεις, όλοι οι άλλοι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας πλην ΟΤΕ χρεώνουν τις κλήσεις προς κινητά όχι με το δευτερόλεπτο, αλλά ανά λεπτό ή ανά 30 δευτερόλεπτα. Κι επειδή κανείς δεν κλείνει το τηλέφωνο ακριβώς στο 1,59 ή στο 4,29, οι εταιρείες χρεώνουν παραπάνω από όσο ο συνδρομητής τους χρησιμοποιεί την υπηρεσία. Επιπλέον, επειδή μεγάλο μέρος των κλήσεων είναι μικρότερο του ενός λεπτού, αυτό προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους καταναλωτές. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό «αφανές» κόστος, παρόμοιο με αυτό που εάν θυμάστε πρόσφατα αύξησαν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (η ελάχιστη χρέωση ανά κλήση ανέβηκε από τα 30 δευτ. στα 45 δευτ.). 

Κάπως έτσι μία ακόμα άνοιξη ήρθε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας, όπου οι πολίτες μόλις ξύπνησαν από το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι και προσπαθούν να συνέλθουν από το χανγκόβερ. Και το καλικαντζαράκι ο Τechie για μια ακόμα φορά γκρινιάζει για τη χώρα των ατελείωτων ολιγοπωλίων και των ειδικών προνομίων. Με λίγα λόγια, όλα είναι ήρεμα στο ανατολικό μέτωπο. Business as usual. ●

* waste@techiechan.com 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.