- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στα πρόθυρα της εξαφάνισης δύο στα τρία είδη πιθήκων και μαϊμούδων
Κινδυνεύουν πάνω από 500 είδη
Περίπου το 60% των διαφόρων πρωτευόντων (πιθήκων, μαϊμούδων, λεμούριων κ.α.), που είναι συνολικά πάνω από 500 είδη, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ το 75% έχουν πληθυσμούς που σταδιακά μειώνονται.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, της πιο ολοκληρωμένης έως σήμερα, η οποία τονίζει ότι δημιουργούνται πλέον αμφιβολίες για την επιβίωση αρκετών πρωτευόντων, που κυρίως κατοικούν στα ολοένα συρρικνούμενα δάση του πλανήτη μας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν ότι «βρισκόμαστε πραγματικά στην ενδέκατη ώρα για πολλά από αυτά τα πλάσματα». Σε μερικά είδη, όπως ο πληθυσμός του κινεζικού γίββωνα, έχουν απομείνει λιγότερα από 30 ζώα.
Οι κυριότερες απειλές για τα πρωτεύοντα προέρχονται από την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, το κυνήγι, το παράνομο εμπόριο και τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή οδών και μεταλλείων, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η υλοτόμηση. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή σταδιακά επιδεινώνουν την κατάσταση.
«Δυστυχώς σε 25 χρόνια πολλά είδη πρωτευόντων θα έχουν εξαφανισθεί, εκτός και αν η προστασία τους καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα», δήλωσε ο Γκάρμπερ.
Τέσσερις μόνο χώρες (Βραζιλία, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Δημοκρατία του Κονγκό) φιλοξενούν τα δύο τρίτα όλων των ειδών πρωτευόντων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σημαντικά οφέλη της γραφής με το χέρι έναντι των πληκτρολογίων στον εγκέφαλο
Η νέα συνήθεια που γεννήθηκε στα κινητά σαρώνει τις οθόνες και φέρνει δισεκατομμύρια
Ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Νέα αγωγή κατά της Sony αμφισβητεί αν οι παίκτες αγοράζουν ή απλώς νοικιάζουν τα ψηφιακά παιχνίδια τους
Τα μοντέλα Claude απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και παραβίασαν συστήματα οργανισμών
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Sony και Warner ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ για παράνομη χρήση στίχων στην εκπαίδευση του Claude
Τι εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.