Τεχνολογια - Επιστημη

Γνωρίστε τον Άδωνι, το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης

Βρίσκεται στην Πίνδο από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136050-310845.jpg

Ένα εντυπωσιακό πεύκο (Pinus heldreichii) 1.075 ετών ανακάλυψαν ερευνητές στην Πίνδο, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. O Άδωνις, όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, φύτρωσε το 940 μ.Χ. και παρόλο που βρίσκεται σε αυτή τη γη για πάνω από 1000 χρόνια, η ηλικία του ούτε που πλησιάζει αυτήν του αρχαιότερου δέντρου στον κόσμο.

Τα πρωτεία τα έχει ένα πεύκο είδους Pinus longaeva, με την χαρακτηριστική ονομασία Μαθουσάλας, που βρίσκεται στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια και το 1957 υπολογίστηκε ότι είναι 4.600 ετών.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης (Σουηδία), του Μάινζ (Γερμανία) και της Αριζόνα(ΗΠΑ). Ο επικεφαλής της ομάδας, ο Σουηδός δενδροχρονολόγος (ναι, υπάρχει τέτοιο επάγγελμα όπως φαίνεται) δηλώνει εντυπωσιασμένος από την ανακάλυψη τους: «Είναι εντυπωσιακό που αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός επιβίωσε για τόσο καιρό σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον, σε μια περιοχή η οποία κατοικείται για πάνω από 3.000 χρόνια», δήλωσε. «Χρόνια πριν, διάβασα μια διδακτορική διατριβή για αυτό το πολύ ενδιαφέρον δάσος στην Ελλάδα».

Στην έρευνα τους, χρησιμοποιούν την ηλικία των δέντρων για να βρουν στοιχεία για την κλιματική αλλαγή. Για να χρονολογήσουν τα δέντρα, μελετούν τα «δαχτυλίδια» του κορμού- κάθε δαχτυλίδι αντιστοιχεί σε ένα έτος και ο Άδωνις αριθμεί 1.075. Ο κορμός έχει διάμετρο ενός μέτρου. Μάλιστα, η ομάδα του υποστηρίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δέκα δέντρα της ίδιας ηλικίας στην περιοχή.


Το scienmag.com δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον χρονολόγιο σε σχέση με την ηλικία του δέντρου:

941- Ο Άδωνις είναι σπόρος. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι στην ακμή της. Στο Βορρά, οι Βίκινγκς φτάνουν στη Μαύρη Θάλασσα.

1041- Ο Άδωνις είναι 100 ετών. Στην Κίνα, δημοσιεύεται ένα βιβλίο με θέμα την πυρίτιδα. Ο Macbeth στέφεται βασιλιάς της Σκωτίας.

1191- Ο Άδωνις είναι 250 ετών. Ιδρύονται τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Παρισιού.

1441- Ο Άδωνις είναι 500 ετών. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταλαμβάνει την Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες βρίσκουν καταφύγιο στη Δύση, επηρεάζοντας την Αναγέννηση. Ο Γουτεμβέργιος ετοιμάζεται να τεστάρει την πρώτη του τυπογραφική μηχανή.

1691- Ο Άδωνις είναι 750 ετών. Ο Ισαάκ Νεύτωνας έχει σχηματίσει τους Νόμους της Βαρύτητας. Στην Ευρώπη αρχίζουν να κυκλοφορούν το παγωτό, το τσάι και ο καφές.

1941- Ο Άδωνις είναι 1000 ετών. Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική κατοχή.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ