1821 Digital Gallery
7 λόγοι που μας συναρπάζει το Διάστημα
TECHNO SURFING

7 λόγοι που μας συναρπάζει το Διάστημα

Και μια ερώτηση: Αξίζει η επένδυση του 0,49% του εθνικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (περίπου 20 δισ. δολάρια το χρόνο) στη NASA;
© Niketh Vellanki/ Unsplash
Οι φωτογραφίες των αστροναυτών από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι εικόνες από το τηλεσκόπιο Hubble, οι πύραυλοι της SpaceX, το όχημα InSight που μελετά τον Άρη γίνονται πρώτες ειδήσεις στα site και viral στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλες τις χώρες του πλανήτη για την εξερεύνηση του διαστήματος έχει εκτοξευθεί. Οι φωτογραφίες των αστροναυτών από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι εντυπωσιακές εικόνες από το τηλεσκόπιο Hubble, οι εκτοξεύσεις των πυραύλων της SpaceX, το όχημα InSight που κόβει βόλτες και μελετά τον Άρη γίνονται πρώτες ειδήσεις στα site και viral στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι σίγουρο ότι αν η NASA έβαζε αύριο λουκέτο θα απλωνόταν μεγάλη απογοήτευση, θα είχαμε τεράστιες διαμαρτυρίες παγκοσμίως και όλοι θα νιώθαμε ότι χάσαμε κάτι πολύ σημαντικό.

Αλλά γιατί η εξερεύνηση του διαστήματος είναι σημαντική; Αξίζει η επένδυση του 0,49% του εθνικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (περίπου 20 δισ. δολάρια το χρόνο) στη NASA; Πιάνουν τόπο τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο που συνεισφέρει η Ελλάδα στο ετήσιο budget (περίπου 5 δισ. ευρώ) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA); Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν πολλοί λόγοι που η επένδυση στο διάστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα και αυτοί συνοψίζονται στους παρακάτω:

1. Περιέργεια: Οι άνθρωποι έχουν διαχρονικά ακόρεστη περιέργεια και επομένως την ανάγκη να την ικανοποιήσουν. Η περιέργεια είναι ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο πνεύμα και χωρίς αυτή τη δίψα, οι πρόγονοί μας δεν θα έφευγαν ποτέ από την Αφρική, πόσο μάλλον να έφταναν στο φεγγάρι. 

2. Έμπνευση: Οι διαστημικές αποστολές και τα αποτελέσματά τους αιχμαλωτίζουν και συναρπάζουν την ανθρώπινη φαντασία πιο έντονα από οποιοδήποτε κλάδο των φυσικών επιστημών. Οι εξερευνητές του διαστήματος εμπνέουν τους μαθητές να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, το πρόγραμμα Apollo ενέπνευσε εκατομμύρια. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου έκθεση στο Δημοτικό που δήλωνα ευθαρσώς ότι θα γίνω αστροναύτης.

Σχετικα
Καταφθάνει ο αστεροειδής Νηρέας - Σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη
Καταφθάνει ο αστεροειδής Νηρέας - Σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη

3. Τεχνολογία: Οφείλουμε στη NASA, εφευρέσεις και καινοτομίες όπως τα ποντίκια των υπολογιστών, οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων, το GPS και η αξονική τομογραφία. Υπάρχουν ιατρικές έρευνες που γίνονται στο διάστημα αυτή τη στιγμή για τη θεραπεία ασθενειών και αυτά τα πειράματα δεν μπορούν να γίνουν στη Γη. Είτε μιλάμε για πιο υγιεινό παιδικό φαγητό, την ασφαλή διάγνωση του καρκίνου του μαστού ή  μπάλες του γκολφ που πηγαίνουν πιο μακριά, η διαστημική τεχνολογία είναι παντού.

4. Συνεργασία: Οι δαπάνες των διαστημικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο είναι επένδυση στο μέλλον των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας. Το διάστημα όμως είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για να ανακαλύψουμε νέους κόσμους και να οικοδομήσουμε προηγμένες τεχνολογίες αλλά και για να συνεργαστούμε προς έναν μεγαλύτερο στόχο ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή ή το φύλο. Αν σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε, θα σταματήσουμε να είμαστε άνθρωποι. 

5. Εξερεύνηση: Οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι εξερευνητές. Όταν ρωτούσαν τον Charles Lindbergh γιατί πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό, ποτέ δεν απάντησε ότι το έκανε για τα 25.000 δολάρια που ήταν το βραβείο για την πρώτη πτήση χωρίς στάση μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού. Οι άνθρωποι προσπαθούν να επιτύχουν αυτά τα κατορθώματα για λόγους που δεν είναι απαραίτητα ορθολογικοί. Πριν από λίγα χρόνια επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη σκοτεινής ύλης και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό χωρίς την εξερεύνηση του διαστήματος. Ποια είναι η αξία αυτής της γνώσης; Δύσκολο να μαντέψει κάποιος σήμερα. 

Σχετικα
Μητσοτάκης για Amazon: Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις τεχνολογίας
Μητσοτάκης για Amazon: Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις τεχνολογίας

6. Φροντίδα: Για να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον πλανήτη μας πρέπει πρώτα να μάθουμε γιατί είναι τόσο διαφορετικός από τους άλλους πλανήτες, στη γεωλογία, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα του. Οι αποστολές της NASA στον Τιτάνα και στον Άρη αναζητούν ενδείξεις για την περίεργη ιστορία της Γης. Η εξερεύνηση του διαστήματος βοηθά να απαντηθούν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη θέση μας στο σύμπαν και την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. Βλέπουμε πόσο ξεχωριστός είναι ο πλανήτης μας και κατανοούμε καλύτερα την ανάγκη να τον βοηθήσουμε να αποφύγει την αφιλόξενη μοίρα των γειτόνων του.

7. Απαντήσεις: Η εξερεύνηση του διαστήματος έχει τεράστιους κινδύνους και απίστευτα δύσκολους στόχους. Ένας από αυτούς είναι η απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Μέχρι στιγμής, το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει αποκαλύψει αρκετούς εξωπλανήτες δυνητικά κατοικήσιμους και ικανούς να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή. Το 2021, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα γίνει ο κύριος κυνηγός που θα ψάχνει να βρει ένα δίδυμο της Γης ικανό να φιλοξενήσει μορφές ζωής. 

Από το Elon Musk και τον Jeff Bezos που κατασκευάζουν τα δικά τους διαστημόπλοια μέχρι τις κινέζικες προσπάθειες να κατακτήσουν το φεγγάρι, ο αγώνας δρόμου είναι σε εξέλιξη. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο στον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών και των μεγιστάνων, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενάντια στο χειρότερο εχθρό μας - τον εφησυχασμό.

Με πληροφορίες από: AsiaTimes

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5