Τεχνολογια - Επιστημη

Όταν κοιτώ από ψηλά, βλέπω ένα drone να με κοιτά

Ανύψωσέ το, αλλά μη πάρουν τα μυαλά σου αέρα. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν σηκώσεις το αεροπλανάκι σου.

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
ΤΕΥΧΟΣ 631
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377094-778422.jpg
Μαρίνα Βερνίκου

Για όσους ξεροσταλιάζαμε, ως πιτσιρίκια, στα ράφια με τα τηλεκατευθυνόμενα ή τις βιτρίνες των μαγαζιών αερομοντελισμού, με τις προσγειώσεις, απογειώσεις, περιστροφές και μανούβρες να αποτελούν σταθερό μας απωθημένο, ήρθε επιτέλους η δικαίωση. Και αν σηκώσεις το κεφάλι σου, δεν αποκλείεται να τη δεις (τη δικαίωση) να κόβει βόλτες από πάνω σου βουίζοντας νευρικά, καθώς σε σκανάρει αδιάντροπα, πριν πάρει μια γρήγορη, περιφρονητική στροφή και σου γυρίσει την πλάτη.

Τα μικρά ιπτάμενα οχήματα, στα χέρια ερασιτεχνών χειριστών για ψυχαγωγική χρήση, όλο και πληθαίνουν στον ουρανό. Σε ελεύθερους και ανοιχτούς χώρους (που ακούγεται και συνήθως είναι ασφαλές) αλλά και μέσα σε οικισμούς, πάνω από ανυποψίαστους περαστικούς, όπου, όπως καλά καταλαβαίνεις, ούτε ασφαλές είναι ούτε δικαίωμά σου. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, υπάρχουν διαφορετικά  είδη  χρήσης (επαγγελματική, επιστημονική, ψυχαγωγική) και τρεις βασικές κατηγορίες drones. Oι κατηγορίες είναι συνάρτηση της χρήσης και των χαρακτηριστικών τους. 

Για την εμπορική εκμετάλλευση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, οποιασδήποτε κατηγορίας, απαιτείται ειδική άδεια της ΥΠΑ, η οποία έχει δωδεκάμηνη ισχύ και ανανεώνεται ύστερα από επανέλεγχο και πληρωμή νέου παραβόλου. Επιπλέον ο χειριστής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να διαθέτει σχετικό δίπλωμα, ενώ αν πετάει πάνω από ανθρώπους χρειάζεται άλλη ειδική άδεια, όπως και υποχρεωτική ασφάλιση. Όλα δε τα drones που πετούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το χειριστή τους, ανεξαρτήτως από τους λόγους χρήσης τους, ακόμη και τα ερασιτεχνικά, θα πρέπει να δηλώνονται στο μητρώο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω μιας απλής δήλωσης που θα συμπληρώνεται και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Ο ερασιτέχνης  χειριστής οφείλει επίσης να παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα, προκειμένου να λάβει μια σχετική πιστοποίηση και φυσικά να σέβεται τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μπορεί το αγαπημένο σου drone, με την ενσωματωμένη κάμερά του, να σε γεμίζει αδρεναλίνη και μοναδικές εικόνες, δίνοντας άλλη διάσταση στη φράση «όπου φτάνει το μάτι σου», αλλά να μην παραβιάζει και την ιδιωτικότητά μας.

Πού θα βγάλεις το drone σου βόλτα και πού όχι

Θα πρέπει να βρίσκεσαι σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 χιλιομέτρων από το κοντινότερο αεροδρόμιο, το μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει είναι τα 121 μέτρα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διατηρείς οπτική επαφή μαζί του. Οι απαγορεύσεις παρατίθενται στη συνέχεια σε αυστηρό τόνο, γιατί πρέπει να ψαρώσεις. Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των άλλων, αλλά και τα πρόστιμα θα κάνουν την τσέπη σου να βογκήξει.

Πού δεν πετάς 

α. Όπου διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών με κανόνες πτήσεως

β. Εντός των ζωνών κυκλοφορίας των αεροδρομίων και ούτως ή άλλως σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο του αεροδρομίου

γ. Σε κατοικημένες περιοχές, πάνω από ανθρώπους, δημόσια κτίρια, χώρους που ανήκουν στο στρατό, αρχαιολογικούς χώρους, υποδομές της ΔΕΗ.

δ. Στις απαγορευμένες περιοχές για τις πτήσεις συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως ορίζονται από τους αρμόδιους φορείς και δημοσιεύονται με απόφαση της ΥΠΑ.

Τα tips του πρωτάρη 

Προτίμησε ανοιχτούς χώρους.Μεγάλες ανοιχτές περιοχές με όσο λιγότερα δέντρα γίνεται, όπως ένα πάρκο ή ένα γήπεδο, όπου δεν θα υπάρχουν άνθρωποι και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Εξάσκηση και πάλι εξάσκηση. Το ιδανικό ξεκίνημα είναι να αρχίσεις με σύντομες πτήσεις, σε χαμηλό υψόμετρο (από 1,5 μέτρο για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να αυξάνεις σταδιακά ανά 1,5 μέτρο). Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις σημεία προσγείωσης (π.χ. να σχηματίσεις δύο «Χ») στο έδαφος για να μάθεις να προσγειώνεις και να απογειώνεις με ακρίβεια το drone σου.

Μελέτη. Είναι πολύ σημαντικό να μελετήσεις τους βασικούς χειρισμούς για να μπορείς να ελέγχεις ταυτόχρονα την κάμερα. Έχοντας φτιάξει το σωστό πλάνο θα καταφέρεις να πετάξεις με ασφάλεια το drone σου, ενώ παράλληλα θα καταγράφεις ευκρινείς εικόνες και βίντεο.

Εφοδιάσου με τα απαραίτητα.Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ανταλλακτικά, όπως επιπλέον έλικες και εφεδρική μπαταρία. Οι περισσότερες μπαταρίες πτήσης έχουν διάρκεια ζωής το περισσότερο 20-25 λεπτά και διαρκεί πολλή ώρα η φόρτισή τους. 

Να παρακολουθείς τον καιρό με ευλάβεια. Μπορεί να νιώθεις ότι οι ουρανοί είναι δικοί σου, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες θα ρίξουν το παιχνίδι σου στα βράχια, ειδικά αν δεν είσαι καλά προπονημένος. Και δεν είναι τα λεφτά που θα έχεις πετάξει, αλλά εκείνη η πικρίλα.

Όπως τότε, που η υπερηφάνεια του χαρταετού σου κουρελιαζόταν στα κλαδιά του πρώτου δέντρου, πριν καταφέρει να δοξαστεί σχίζοντας τους αιθέρες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ