Ταξιδια

Έλενα Χαραλαμπούδη: «Η Χαλκιδική και η Αλόννησος σε κάνουν να θυμάσαι τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι»

Η ηθοποιός και κωμικός μάς περιγράφει τα κοινά στοιχεία σε δυο φαινομενικά αντίθετους προορισμούς

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 1007
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλενα Χαραλαμπούδη

Έλενα Χαραλαμπούδη: Από την Αλόννησο, την ήρεμη δύναμη του Αιγαίου, στη Χαλκιδική της παρέας, που συνδυάζει πολυτέλεια και απλότητα

Υπάρχουν καλοκαιρινοί προορισμοί που τους επισκέπτεσαι μία φορά και άλλοι που τους κουβαλάς μέσα σου όλο τον χειμώνα, σαν μια μικρή υπόσχεση επιστροφής. Για μένα, η Αλόννησος και η Χαλκιδική ανήκουν ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, που όμως έχουν κάτι κοινό: σε κάνουν να επιβραδύνεις, να αναπνέεις αλλιώς και να θυμάσαι τι σημαίνει πραγματικά ελληνικό καλοκαίρι.

Η Αλόννησος είναι για μένα η πιο ήσυχη δύναμη του Αιγαίου. Ένα νησί που δεν προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει – και, ακριβώς γι’ αυτό, το κάνει. Από την πρώτη στιγμή που φτάνεις στο λιμάνι, νιώθεις ότι όλα χαμηλώνουν ένταση: οι ρυθμοί, οι φωνές, ακόμα και οι σκέψεις σου. Η Παλιά Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στον λόφο, μοιάζει βγαλμένη από καρτ ποστάλ άλλης εποχής. Πέτρινα σπίτια, αυλές γεμάτες βασιλικό, μικρά μπαρ με χαμηλά φώτα και ηλιοβασιλέματα που δεν χρειάζονται φίλτρα.
Αυτό, όμως, που αγαπώ περισσότερο στην Αλόννησο είναι η αίσθηση της αυθεντικότητας. Οι παραλίες της –από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τα Γυάλια– έχουν νερά τόσο καθαρά, που νιώθεις ότι επιπλέεις σε γυαλί. Και φυσικά υπάρχει το μοναδικό Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου, που δίνει στο νησί μια σχεδόν κινηματογραφική ηρεμία.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Αλόννησος απέκτησε για μένα και κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που γνώρισα πρόσφατα εκεί και που κατάφερε να με κάνει να αγαπήσω το νησί ακόμα περισσότερο. Γιατί, τελικά, οι τόποι συνδέονται πάντα με τους ανθρώπους τους. Κι όταν ένα μέρος σού χαρίζει γέλια μέχρι το ξημέρωμα, όμορφες βόλτες, ιστορίες πάνω σε βράχια δίπλα στη θάλασσα κι εκείνη τη σπάνια αίσθηση ότι ανήκεις κάπου, τότε μετατρέπεται από όμορφος προορισμός σε προσωπικό καταφύγιο. Η Αλόννησος δεν φωνάζει· ψιθυρίζει. Και ίσως, τελικά, αυτό να είναι η μεγαλύτερη πολυτέλειά της.

Από την άλλη, η Χαλκιδική είναι το καλοκαίρι της παρέας, της διαδρομής με ανοιχτά παράθυρα, των πεύκων που ακουμπούν σχεδόν στη θάλασσα και των ατελείωτων βραδιών που καταλήγουν πάντα κάπου καλύτερα απ’ όσο είχες σχεδιάσει. Είναι ένας προορισμός που καταφέρνει να συνδυάζει τα πάντα: οργανωμένες παραλίες και κρυφούς κολπίσκους, οικογενειακή χαλάρωση και έντονη νυχτερινή ζωή, πολυτέλεια αλλά και απλότητα.

Και μέσα σ’ όλο αυτό, υπάρχει κάτι που για μένα σηματοδοτεί πραγματικά το καλοκαίρι στη Χαλκιδική: το Sani Festival. Εδώ και χρόνια, στον μαγευτικό λόφο της Σάνης, κάτω από τον έναστρο ουρανό και με θέα το Αιγαίο, στήνεται κάθε καλοκαίρι μια εμπειρία που ξεπερνά μια απλή μουσική διοργάνωση. Καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, jazz, soul, world music και συναυλίες που αφήνουν αυτή τη σπάνια αίσθηση ότι συμβαίνουν ακριβώς εκεί που πρέπει. Το Sani Festival έχει καταφέρει να γίνει θεσμός, όχι μόνο για τη Χαλκιδική αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό καλοκαίρι – ένας πολιτιστικός προορισμός σ’ έναν ήδη μαγικό τόπο.

Ίσως, τελικά, αυτό να αγαπώ περισσότερο και στους δύο αυτούς προορισμούς: ότι ο καθένας τους σου θυμίζει μια διαφορετική εκδοχή του καλοκαιριού. Η Αλόννησος σε καλεί να ησυχάσεις. Η Χαλκιδική να ζήσεις λίγο πιο έντονα. Και κάπου ανάμεσα στα πεύκα, στο αλάτι και στις μουσικές του καλοκαιριού, βρίσκεις ξανά τον καλύτερο εαυτό σου.

* Η Έλενα Χαραλαμπούδη είναι ηθοποιός και κωμικός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY