Ταξιδια

Sodermalm: η γειτονιά που δεν πρέπει να χάσεις

Ήρωες αστυνομικής λογοτεχνίας, αγροτόσπιτα 200 ετών, βέσπες εναντίον χάρλεϋ..

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91654-228370.jpg

Όνομα: Sodermalm

Πόλη: Στοκχόλμη

Μετάβαση: Μετρό στάση Slussen

Budget: Midrange

Ήρωες αστυνομικής λογοτεχνίας, αγροτόσπιτα 200 ετών, βέσπες εναντίον χάρλεϋ.. Κάτω από το ατμοσφαιρικό ρολόι της Katarina Kyrka, στο γνωστό νησάκι Sodermalm έχει πολλά να πει.

Πριν καλά–καλά τελειώσεις την πρώτη συλλαβή, οι ντόπιοι καταλαβαίνουν ότι ψάχνεις την Sodermalm και έχουν ήδη σηκώσει το χέρι για να σε κατατοπίσουν σχετικώς. Δεν αποκλείεται να πηγαίνουν και αυτοί προς τα ‘κει. Λιγότερο από μια δεκαετία πριν, ο Stieg Larsson, συγγραφέας του Millenium Trilogy, εκσφενδόνισε την φήμη της περιοχής στα ύψη και ο χαρακτήρας του έργου του, Lisbeth Salander ή «Το κορίτσι με το τατουάζ» στην κινηματογραφική της εκδοχή, σουλατσάρει ανάμεσα στα λογοτεχνικά και ρεαλιστικά στέκια του συγγραφέα που πλέον έχουν γίνει hot-spot.

Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις αυτήν την ad hoc φήμη, για να νιώσεις στην Sodermalm έναν αέρα διαφορετικό από την υπόλοιπη Στοκχόλμη. Λίγο πιο εναλλακτικό, πιο νεανικό και ταυτόχρονα με μια δόση ιστορίας. Εδώ όλα έχουν κάτι .. άλλο. Μέχρι και οι υπέροχες στέγες της Παλιάς Πόλης (Gamla Stan) που αφήνεις πίσω σου όσο εισέρχεσαι στα ενδότερα της περιοχής, φαίνονται πιο ατμοσφαιρικές όταν τις κοιτάς από τους γρανιτένιους βράχους στο Skinnarviksberget.

image

Αν και πρόκειται για ένα από τα νησάκια που συναποτελούν την σουηδική πρωτεύουσα, ο πιο εύκολος τρόπος για να την προσεγγίσεις είναι με μετρό. Στάση Slussen. Μπορείς να κινηθείς περιμετρικά ή να ξεκινήσεις την βόλτα με αργά και μεγάλα βήματα από την οδό Gotgaten προς στην Mariatorge όπου θα πάρεις μια γεύση σουηδικού hipster. Μισό λεπτό. To hipster εδώ παίζει σε υψηλά level και σε κάποιες φάσεις αγγίζει το hardcore. Τα ντυσίματα αξίζουν πολλά φωτο-κλικ και φαίνονται να βγαίνουν κατευθείαν από τις τριγύρω vintage boutique.

Στην περιοχή ευδοκιμούν βιτρίνες με βινύλιο, με second hand ρούχα και αξεσουάρ όπως επίσης τα καφέ και τα μπaρ και, παρόλο που το ενδιαφέρον κινείται στο τετράγωνο Mariatorget που λανσάρει πιο mainstream καταστάσεις, γενικότερα ο κόσμος της Sodermalm έχει μια retro τάση. Το πρόσφατο event Mods vs Rockers που γέμισε την περιοχή με γυαλισμένες βέσπες και αλήτικες Virago, το επιβεβαιώνει.

image

Για να την εξερευνήσεις ολόκληρη πάντως θέλεις χρόνο. Είναι και ανηφορική. Με δεδομένο έχει 100.000 κατοίκους και ότι στα κτίρια σκανδιναβικής αστικής αρχιτεκτονικής στεγάζονται επισκέψιμα lofts, ισόγειες αντικερί και πολλές αίθουσες τέχνης, κυρίως στο Hornsgatspuckeln που είναι μια δίπλα στην άλλη σχεδόν σαν στοιβαγμένες άρα και με άφθονα εκθέματα, σίγουρα θα δεν θα προλάβεις. Το 2010 προστέθηκε ακόμα ένα spot που αξίζει τον χρόνο σας, το Fotografiska με συλλογές μοντέρνας φωτογραφίες (fotografiska.eu). Αν βοηθάει ο καιρός, είναι υπέροχο ένα καφεδάκι υπαίθριο κατά μήκος της Fjällgatan πιάνοντας καρέκλες στο παραθαλάσσιο καφέ Kaffestuga.

Ωστόσο τα ίχνη της ιστορίας παραμένουν ορατά. Σπίτια της εργατικής τάξης, αγροτόσπιτα με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα διακοσίων ετών εξακολουθούν να προσελκύουν πολλούς τουρίστες στις πόρτες τους. Στο νούμερο 213 της οδού Αsοgatan μπορείτε να δείτε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά «εν ζωή» αγροτόσπιτα που χρονολογείται από το 1731. Τον 18ο αιώνα, αυτά ήταν τα σπίτια των ναυτικών και των εργαζομένων στα ναυπηγεία. Σήμερα η γραφικότητά τους είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα στο πυκνοκατοικημένο αστικό τοπίο και είναι ένας ακόμη λόγος που φέρνει ντόπιους και επισκέπτες ως εδώ.

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ