- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
13 μυστικά για να πετάξουμε παντού με φθηνές αεροπορικές εταιρείες
Μερικές συμβουλές για να πετάξεις με χαμηλού κόστους αεροπορική, χωρίς να κλαις το πορτοφόλι σου
Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους σε πάνε παντού, και μάλιστα με ασφάλεια. Αρκεί να μην έχεις αποσκευές, πολλές απαιτήσεις, μεγάλα πόδια, αλλά κυρίως, αρκεί να είσαι κοντό άτομο
Παλιά οι φθηνές πτήσεις ήταν αυτές που έφευγαν μαύρα χαράματα, ή πολύ αργά τη νύχτα – αν είχες τρόπο να φτάσεις στο αεροδρόμιο, εύκολα πηγαινο-ερχόσουν κι ας βρυκολάκιαζες. Ανεξάρτητα από το μπόι σου, μια και τα καθίσματα ήταν ίδια στις φθηνές και τις ακριβές πτήσεις, βολευόσουν με το οικονομικό εισιτήριο παρά την ταλαιπωρία της άσχετης ώρας πτήσης. Την οποία άσχετη ώρα, έτσι κι αλλιώς έχεις να την αντιμετωπίσεις σήμερα: οι κάπως οικονομικότερες πτήσεις είναι σε άγριες ώρες, ακόμα, αλλά οι ακόμα οικονομικότερες (πτήσεις) είναι αυτές που βρίσκεις στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
Ένα εισιτήριο για Λονδίνο, πχ, μπορεί να το πληρώσεις έως και 200-250 ευρώ σε κανονική εταιρεία, ανάλογα με τη σαιζόν, ή να ξεροσταλιάσεις λίγο στο ιντερνετ μέχρι να βρεις την ίδια διαδρομή προς 65-85 ευρώ σε εταιρεία χαμηλού κόστους. Κλείνεις το εισιτήριο με πολύ ενθουσιασμό, έτσι όπως ακτινοβολεί από την οθόνη του λαπτοπ/κινητού σου, και αδιαφορείς για το κονσεπτ (= αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους) μέχρι να έρθει η ώρα να πετάξεις…
Οπότε και ανακαλύπτεις τα εξής ταξιδιωτικά μυστικά:
- Αν δεν έχεις κάνει online check in, μπορεί να πληρώσεις ως 70 ευρώ καπάρο για να το κάνεις στο γκισέ στο αεροδρόμιο.
- Αν έχεις βαλίτσα που δεν την δήλωσες όταν έκλεισες το εισιτήριο, επίσης μπορεί να πληρώσεις πολλά, ανάλογα με το βάρος της.
- Αν έχεις βαλίτσα που την δήλωσες, περιμένεις στην ατελείωτη ουρά (αλλά μαζί με τους πελάτες από ακριβές εταιρείες!) να την παραδώσεις.
- Δικαιούσαι μία προσωπική τσάντα ή τσάντα υπολογιστή, και ένα βαλιτσίδιο. Οι διαστάσεις του ζάρωσαν από τον φετινό Σεπτέμβριο, στην ουσία δικαιούσαι ένα μικρό τσαντικό που χωράει ίσα-ίσα τον φορτιστή του λαπτοπ και κινητού σου, το νεσεσέρ σου, δυο μπλουζάκια, ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια και τρία βρακιά.
- Αν το βαλιτσίδιο είναι μεγαλύτερο από τις αυστηρές διαστάσεις που ορίζει η εταιρεία, το χρεώνεσαι ως βαλίτσα και το πληρώνεις επι τόπου. Όχι ακριβώς με ένα νεφρό, αλλά σα να κουβαλάς τα κοσμήματα του θρόνου.
- Τελειώνουν κάποτε όλα τα διαδικαστικά και μπαίνεις στο σκάφος σέρνοντας το βαλιτσίδιο που πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις με επιτυχία. Ανακαλύπτεις ότι με το ζόρι χωράει στο ντουλαπάκι πάνω από τη θέση σου, το ζμπρώχνεις με μανία μέχρι να ζουληχτεί και να χωθεί στο ράφι, σαν υπόθετο.
- Κοιτάζεις τις θέσεις και καγχάζεις: επιτέλους δικαιώνεσαι ως κοντό ή/και μικρόσωμο άτομο, γιατί οι θέσεις στα αεροσκάφη εταιρειών χαμηλού κόστους είναι της εποχής του Τουταγχαμών, τότε που οι άνθρωποι ίσα που έφταναν το 1,20 σε ύψος, και αυτό, οι νταγλαράδες. Στριμώχνεσαι, μόνο και μόνο επειδή είσαι στη φάση που πλησιάζεις επικίνδυνα το 1.50, και άρα το αντιμετωπίζεις με σεβασμό.
- Η χειραποσκευή που μπαίνει κάτω από το κάθισμά σου, εννοείται ότι δεν χωράει κάτω από το κάθισμά σου. Άλλωστε εκεί δεν είναι κανονικά τα σωσίβια; Ή δεν υπάρχουν σωσίβια για να πέσει το κόστος;
- Παρηγοριέσαι στην ιδέα ότι έτσι και πέσει το αεροπλάνο, οι πιθανότητες να σωθείς επειδή έχεις σωσίβιο είναι μηδαμινές. Τον ήπιες ένυγουεη. Ας μη σκας για το σωσίβιο.
- Ήξερες ότι στις φθηνές πτήσεις δεν προσφέρεται τίποτε σε τρόφιμο, οπότε έχεις μαζί σου σάντουιτς και μπουκαλάκι νερό. Το σάντουιτς το έφτιαξες από το σπίτι αλλά το νερό το αγόρασες, αναγκαστικά – στα Εγγλέζικα αεροδρόμια, πχ, το πιο οικονομικό νεράκι κάνει γύρω στα 4 ευρώ.
- Δεν υπάρχει θήκη με διχτάκι στο μπροστινό κάθισμα, άρα κρατάς το ακριβό νεράκι σου στο χέρι μέχρι να το πιείς να ξεμπερδεύεις. Οι θήκες έχουν καταργηθεί γιατί κάποιοι σαν εσένα άφηναν τα σκουπιδάκια και τα άδεια πλαστικά μπουκαλάκια τους μέσα, άρα η εταιρεία αναγκαζόταν να πληρώνει καθαρίστρια, την οποία κατάργησε. Για να μειώσει το κόστος.
- Επειδή δεν υπάρχουν καθαρίστριες, οι αεροσυνοδοί αναγκάζονται να καθαρίζουν τις τουαλέτες του αεροπλάνου. Ρώτησα, είναι αλήθεια, σα να μη τους φτάνουν οι δουλειές που έχουν…
- Τα σάντουιτς που υπάρχουν σε μενού μέσα στο αεροπλάνο, αν παρ’ελπίδα δεν έχεις προμήθειες στον (μίνι) ντορβά σου, κοστίζουν 10 λίρες Αγγλίας, γύρω στα 12 ευρώ. Ανάλογες τιμές παίζουν σε όλες τις χώρες/πτήσεις: όταν το μενού είναι με πληρωμή, είναι ένα ακριβό μενού. Κρατήσου, φάε καμιά τσίχλα, να μη το πληρώσεις χρυσό τελικά το οικονομικό εισιτήριο…
ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ: το Κέντρο Δεδομένων Εκτίμησης Ατυχημάτων Εμπορικών Αεροσκαφών (JACDEC) λέει ότι οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι εξ ίσου ασφαλείς με τις ακριβές, για την ακρίβεια, στον κατάλογο με τις 10 ασφαλέστερες εταιρείες στον κόσμο, οι 5 είναι χαμηλού κόστους. Ανάμεσά τους οι Easyjet και Ryanair. Τα ίδια συμπεράσματα έβγαλε και η Airline Raitings.com, άρα μπορεί να πετάς στριμόκωλα, μπορεί να αποβιβάζεσαι σα στραβοσουγιάς, μπορεί να κάθεσαι τρείς-τέσσερεις ώρες με το νερό σου στο χέρι και τους ώμους όρθιους (γιατί δε χωράνε άμα χαλαρώσεις, έχεις πλάτες), μπορεί να πατάς πάνω στην χειραποσκευή σου και να σκύβεις ελαφρά γονυπετής (αν είσαι ψηλό άτομο), αλλά τουλάχιστον φτάνεις στον προορισμό σου ολόκληρο άτομο, όπως ξεκίνησες. Ή σχεδόν όπως ξεκίνησες, γιατί όλο κι έχεις χάσει κάτι χιλιοστά στη διαδρομή…
Οι δέκα πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες σύμφωνα με τους ειδικούς:
- Emirates
- KLM
- JetBlu
- Delta
- Easyjet
- Air Canada
- Southwest
- Spirit
- Ryanair
- Qatar
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.