- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Λάκης Γαβαλάς: Ζάκυνθος, χρυσό νησί, λουλούδι της Ανατολής, το έγραψε και ο Πόε
O fashion entrepreneur γράφει για τα ταξίδια του στο Φιόρο του Λεβάντε
Ο Λάκης Γαβαλάς γράφει για τη Ζάκυνθο που τη ζεις με όλες τις αισθήσεις και την αφήνεις να σε θεραπεύσει και να σε ξεκουράσει
Η Ζάκυνθος ή το (Τ)ζάντε –όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι– είναι ένα νησί που αγαπώ κι επισκέπτομαι συχνά. Συνδυάζει αρμονικά έναν κοσμοπολίτικο αέρα με υπέροχη καταπράσινη φύση, πολιτισμό και παράδοση, αλλά και υπέροχες παραλίες, σε άκρως μεσογειακό σκηνικό.
Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν καταφθάνω στο νησί και πριν ξεκινήσω τις εξορμήσεις και τις επίγειες απολαύσεις, είναι το προσκύνημα στον προστάτη της Ζακύνθου, Άγιο Διονύσιο. Στον μεγαλοπρεπή αυτόν ναό στην άκρη του λιμανιού, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του αγίου, δίνω τον χρόνο στην ψυχή και το πνεύμα μου να νιώσουν λίγο πιο κοντά στο θείο, να γεμίσουν δύναμη και αισιοδοξία.
Η απαραίτητη βόλτα στη Χώρα της Ζακύνθου, περιλαμβάνει τη Στράντα Μαρίνα (την παραλιακή κατά μήκος του λιμανιού) με τα διάφορα καφέ, τα σκάφη και τον ζωηρό κόσμο που πηγαινοέρχεται. Πιο μέσα, η Πλατεία Σολωμού με το άγαλμα του εθνικού μας ποιητή, τα όμορφα κτίρια και το Βυζαντινό Μουσείο δίνουν ένα στίγμα του πολιτισμού που άφησαν πίσω τους Ενετοί και Άγγλοι και που, δυστυχώς, χάθηκε στις καταστροφικές σεισμοπυρκαγιές του 1953. Στο κέντρο της πόλης η πλατεία του Αγίου Μάρκου, με τον καθολικό ναό και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων. Το Μουσείο φιλοξενεί από προσωπογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων και ανθρώπων των Τεχνών, μέχρι χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού και οικόσημα των Ευγενών της Ζακύνθου. Σημαντικό είναι ότι μέσα στο μουσείο στεγάζεται επίσης το μοναδικό στην Ελλάδα μαυσωλείο, όπου φιλοξενούνται από το 1968 τα οστά των εθνικών ποιητών, Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου.
Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου απολαμβάνω ωραίο ιταλικό και άψογο σέρβις στο Alesta του Νίκου και του Μάρκου, μετά από τη βόλτα στην γύρω αγορά με τις απαραίτητες στάσεις στην υπέροχη μπουτίκ του ζακυνθινού μαθητή μου, Νίκου Αλιάζη, αλλά και στο Isola της Χριστίνας, που γνωρίζει από στιλ.
Στο κέντρο της πόλης, εξαιρετικό φαγητό και στο Προσήλιο, όπου στον ολάνθιστο κήπο του σερβίρονται ιδιαίτερες, φίνες γεύσεις και ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.
Η Μπόχαλη με το Ενετικό Κάστρο, πάνω από τη Χώρα, προσφέρει καταπληκτική θέα στο λιμάνι, ιδιαίτερα το βράδυ που μπορείς να χαζέψεις τη φωτισμένη πόλη και τα πλοία να πηγαινοέρχονται πίνοντας ένα δροσερό κοκτέιλ και δοκιμάζοντας ενδιαφέροντα πιάτα, στο υπέροχο Movida.
Οι φοβερές αμμώδεις παραλίες του Βασιλικού είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμά μου. Ξεχωρίζω την ατέλειωτη παραλία Μπανάνα και το πολύ καλά οργανωμένο Banana Baya Beach Bar, γιατί μου αρέσει η μουσική του και οι άνθρωποι εκεί, που είναι ευγενικοί και φιλόξενοι. Η Ζάκυνθος έχει πάρα πολλές επιλογές σε παραλίες για όλα τα γούστα. Οργανωμένες ή πιο πριβέ, αμμώδεις ή βραχώδεις, σίγουρα ο καθένας θα βρει αυτήν που του ταιριάζει. Ιδιαίτερη αγάπη έχω και για τη δυτική, άγρια πλευρά του νησιού, που χαρίζει εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα και κάποιες λίγες προσβάσεις στη θάλασσα, με κύρια την περιοχή του Πόρτο Λιμνιώνας. Ένα φυσικό φιόρδ με γαλαζοπράσινα δροσερά νερά και σπηλιές, για να εξερευνήσεις κολυμπώντας. Ακριβώς πάνω, η ταβέρνα της οικογένειας Ζώντου προσφέρει υπέροχη θέα, ωραίες μεσογειακές γεύσεις και πολλά χαμόγελα. Μπορείς και να χαλαρώσεις για ώρες στις ξαπλώστρες παρατηρώντας το τοπίο που, αν και άγριο, σου γαληνεύει την ψυχή και το μυαλό. Αν μείνεις μέχρι το ηλιοβασίλεμα, θα ανταμειφθείς.
Στη δυτική πλευρά και προς τα βόρεια, πολλοί μικροί παραδοσιακοί οικισμοί θα σε κάνουν να καταλάβεις πόσο επηρεασμένος είναι αυτός ο τόπος από την Ενετοκρατία. Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα φυσικά υλικά, τις εσωτερικές αυλές που τις ονομάζουν «βόλτους», τα χιλιάδες λουλούδια και τα ελαιόδεντρα. Στην περιοχή πολλά παλιά μοναστήρια που είναι επισκέψιμα, με κορυφαίο αυτό της Παναγίας Αναφωνήτριας, όπου ηγούμενος κατά τον 16ο αιώνα ήταν ο Άγιος Διονύσιος. Στη μονή αυτή, ο Άγιος Διονύσιος είχε συναντήσει τον φονιά του αδερφού του, που ζήτησε άσυλο. Ο Άγιος Διονύσιος τον συγχώρεσε και τον βοήθησε διδάσκοντας σε όλους τη δύναμη της συγχώρεσης και της αγάπης.
Το βόρειο κομμάτι της Ζακύνθου, άγριο κι αυτό, θα βρεις τις Γαλάζιες Σπηλιές με τα τυρκουάζ νερά, που μπορείς να επισκεφθείς μόνο με σκάφος, αλλά αξίζει τον κόπο – ειδικά τις πρωινές ώρες που το φως του ήλιου δίνει ένα μαγικό χρώμα στη θάλασσα και, όταν κολυμπάς, νιώθεις διάφανος. Από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, βάρκες και σκάφη σε μεταφέρουν στις Σπηλιές και ένα πλοίο σε πάει καθημερινά στην Κεφαλονιά. Στη βόρεια πλευρά, επιλέγω τις γεύσεις του Nobelos, που είναι ιδιαίτερες και το σέρβις καταπληκτικό. Λίγες ξαπλώστρες στη μικρή βραχώδη παραλία, ηρεμία και χαλάρωση.
Αν είσαι λάτρης του κρασιού, το νησί προσφέρει πολλές ωραίες τοπικές ποικιλίες, που μπορείς να δοκιμάσεις στα διάφορα επισκέψιμα οινοποιεία, κυρίως στην ενδοχώρα. Θα εντυπωσιαστείς! Το λάδι και η μαύρη σταφίδα που κάποτε αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων για τους ντόπιους, παραμένουν εξαιρετικής ποιότητας και μπορείς να το διαπιστώσεις. Ωραίο και το ζακυνθινό νεροκρέμμυδο με την ήπια γεύση και το πλούσιο άρωμα, αλλά και το ντόπιο λαδοτύρι που είναι έντονο και πιπεράτο.
Σε όλα τα ταξίδια μου στο Φιόρο του Λεβάντε, νιώθω ασφαλής όπου κι αν βρίσκομαι, γιατί το νησί διαθέτει Νοσοκομείο, αλλά και τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ΓΑΛΗΝΟΣ, που διαθέτει πολυϊατρεία σε όλα τα κεντρικά σημεία.
Η Ζάκυνθος είναι ένας όμορφος τόπος που τον έχουν υμνήσει όχι μόνον οι ντόπιοι, σπουδαίοι ποιητές, αλλά και οι ξένοι, όπως ο Έντγκαρ Άλαν Πόε στο σονέτο του «Στη Ζάκυνθο», το οποίο κλείνει με τις φράσεις: «Isola d' oro! Fior di Levante!» Που θα πει: Χρυσό νησί! Λουλούδι της Ανατολής!
Αφήστε τις αισθήσεις σας να γεμίσουν χρώματα, αρώματα, ευωδιές και μελωδίες και εξερευνήστε την... ελεύθερα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το χωριό Αγάπι μέχρι τους περιστερώνες, η Τήνος αποκαλύπτει μια διαφορετική, πιο ήσυχη και βιωματική πλευρά της
Ποιοι προορισμοί και γιατί ξεχωρίζουν
Φθινοπωρινή απόδραση με βόλτες με άλογα, οργανωμένες εξορμήσεις στο δάσος και άλλες δραστηριότητες
Μια πρόσκληση σε επίδειξη μόδας έγινε η αφορμή για ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο Παρίσι, με τη Σελίν Ντιόν, εκπλήξεις στον Σηκουάνα και συναντήσεις γεμάτες συγκίνηση
Ένα boutique ξενοδοχείο απόλυτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του
Οι νέοι κανόνες που ενισχύουν τα δικαιώματα των επιβατών
Το κόλπο με τις κάλτσες
Πώς τα οικογενειακά ταξίδια καλλιεργούν την παρατήρηση, την ενσυναίσθηση και την περιέργεια των παιδιών και μας βοηθούν να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια.
Ένα ταξίδι στην εποχή των Λόρδων, ανάμεσα σε κήπους, λίμνες και αμέτρητα στρέμματα πρασίνου
Στο επίκεντρο της τάσης βρίσκεται η Λα Γκραντ Επισερί ντε Παρί
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτίμη Φαρμάκη, μιλά για τη δράση στη στάση μετρό Σύνταγμα
Από το Κάστρο και την Old Town μέχρι το Arthur’s Seat, τα μουσεία και τις παμπ
Από το Δεσποτικό και το Σπήλαιο μέχρι τα παλιά μεταλλεία, τις βίλες του OMA και τα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια διαφορετική διαδρομή στην Αντίπαρο
Μια απλή αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη συνήθεια - H διαδικασία σε 6 βήματα
Ανάμεσα σε γκρίζλι, βίσονες, παγωμένες λίμνες και τοπία που δύσκολα πιστεύεις ότι υπάρχουν
Τι συνιστούν γιατρός και αεροσυνοδοί
Σε αυτό θα είναι αφιερωμένες όλες ανεξαιρέτως οι ημέρες στο νησί
Η φύση, το πράσινο, τα επιβλητικά βουνά και οι αχανείς λίμνες προσφέρουν μια εσωτερική γαλήνη και μια απαράμιλλη ευφορία
Η γαστρονομική της παράδοση διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.