Ταξιδια

Xmas Παρίσι: Οh La La

Κλασικό φλερτ στα γαλλικά

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84194-169892.jpg

Τα Χριστούγεννα η νυχτερινή θέα από τον πύργο του Eiffel είναι πιο λαμπερή κατά χιλιάδες λαμπιόνια. Μπορείς να το τσεκάρεις από το παγοδρόμιο στον πρώτο όροφο 57μ. ψηλά με όλο το Παρίσι στα πόδια σου. Μπορείς όμως να βάλεις και τον πύργο στο πλάνο κοιτώντας τον από την πλατεία Trocadero η οποία φέτος -προς απογοήτευση των Παριζιάνων- δεν θα έχει παγοδρόμιο και αγορές. Ακριβώς εκεί θα πρέπει να βρεθείς και στην αλλαγή του χρόνου για να έχεις απερίσπαστη θέα στα πυροτεχνήματα.

n

Η πόλη του Φωτός λάμπει διπλά © Paris Tourist Office - Phot: Jacques Lebar

Αυτήν την εποχή από το πρώτο λεπτό που θα κατέβεις στον σταθμό Châtelet- Les Halles θα νιώσεις ότι είσαι στο κέντρο της Ευρώπης. Ο χάρτης είναι περιττός. Για να οδηγηθείς στο σωστό σημείο, απλώς ακολουθείς τη ροή του πολυφυλετικού πλήθους, το οποίο κατευθύνεται απαρέγκλιτα στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά της Champs Elysees.

Ανηφορίζοντας προς την Αψίδα του Θριάμβου και από την άλλη ως την Place de la Concorde, οι εορταστικοί στολισμοί κάνουν την Πόλη του Φωτός να λάμπει διπλά απ’ όσο συνήθως. Στις βιτρίνες της St Honoire και τις υπαίθριες αγορές, που μένουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα, κόσμος απ΄ όλο τον κόσμο ψωνίζει γαλλικές λιχουδιές και χειροποίητη τέχνη κάτω από τις πολύχρωμες γιρλάντες. Αν βρέξει, ταιριάζουν τέλεια με τις επίσης πολύχρωμες ομπρέλες.

n

Πίνακας εποχής το παγοδρόμιο στο Δημαρχείο © Paris Tourist Office - Phot: Marc Bertrand

Ένα διαφορετικό παγοδρόμιο που αποτυπώνεται στα φλας σαν πίνακας εποχής υπάρχει έξω από το Δημαρχείο. Μέχρι να έρθει η σειρά σου προλαβαίνεις να δοκιμάσεις τα μεσογειακά πιάτα της πολύ κοντινής «Galerie 88». Η εορταστική βαβούρα διαπερνά το τζάμι της και δεν θα ξεχαστείς. Δεν καλύπτει όμως και τις χορωδιακές ψαλμωδίες της Notre Dame. Αντιθέτως, παραμονή Χριστουγέννων το γοτθικό επιβλητικό της εσωτερικό, και το ψηλό φωταγωγημένο έλατο συνεπαίρνουν τόσο που μάλλον δεν θα γκρινιάξεις για το συνωστισμό και το κρύο.

n

Galeries Lafayette αστράφτουν © Paris Tourist Office – Phot: Daniel Thierry

Στις Galerie Lafayette και Le Printemps έχει στηθεί ένα έλατο τόσο πελώριο που εμπνέει σεβασμό σχεδόν κατανυκτικό. Εξίσου σεβάσμια και τα κομψά απεριτίφ του Lafayette Caffé στον 6ο όροφο, που συμπληρώνει το Bar à Bulles στον 1ο με δυνατή ποικιλία

σαμπάνιας. Στα πολυτελή τοξωτά μπαλκόνια του είναι πολύ πιθανό να διασταυρωθείς με το διεθνές jet set. Αν απλά επιθυμείς να τα χαλαρώσεις από όλα αυτά η ταράτσα του προσφέρει δωρεάν θέα στις παριζιάνικες πρασινισμένες χάλκινες στέγες και ίσως καταφέρεις να κρυφοκοιτάξεις μέσα στην όπερα Garnier. Διαφορετικά η όπερα της Βαστίλης ανεβάζει «Ωραία Κοιμωμένη» σε χορογραφία του Νουρέγιεφ (operadeparis.fr). Προσοχή μόνο στα φτηνά εισιτήρια που αντιστοιχούν σε θέσεις με μειωμένη ορατότητα.

n

Πατινάζ στον πρώτο όροφο

Μπορεί οι θεματικοί στολισμοί να συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στα πιο κλασικά σημεία του Παρισιού αλλά το χριστουγεννιάτικο mood υπάρχει παντού. Στο Βeaubourg το Pompidoυ οι ουρές είναι μεγάλες ακόμα και ανήμερα Χριστούγεννα αλλά με μια ζέστη και πηχτή σοκολάτα από το Amorino απέναντι ο χρόνος κυλάει εύκολα. Μια ταπεινή και ανέμελη υπαίθρια αγορά έχει στηθεί έξω από το Saint Germain des Pres. Το Quartier Latin η εναλλακτική της γαλοπούλας είναι ένα πεντανόστιμο ντονέρ. Στα δεξιά του Σηκουάνα, στο Μarais, μετά από την επαναλειτουργία του Μουσείου Picasso που έφερε αξιόλογα new-entries, έχεις την ευκαιρία να νιώσεις για λίγο Παριζιάνος παραγγέλνοντας ένα Kir Royale με τη σωστή αναλογία crème de cassis και σαμπάνιας για ένα διακριτικό ρεβεγιόν. Τσιν –τσιν.

Διαμονή

Solar Σε γειτονιάς με γνήσιο παριζιάνικο αέρα και γλυκιά βαβούρα από πρωινή αγορά. Από € 73/δίκλινο

Oops! Ωραίο hostel στις παρυφές του Quartier Latin και street art ατμόσφαιρα. Σημειώστε ότι απαγορεύεται το αλκοόλ εντός του ξενοδοχείου. Dorms από € 23, δωμάτιο από € 60/δίκλινο  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ