Ταξιδια

Βερολίνο: Urban Χριστούγεννα

Τέτοιες μέρες στην γερμανική μητρόπολη έχουν την τιμητική τους οι χριστουγεννιάτικες αγορές 

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83570-168254.jpg

Το Βερολίνο δεν είναι σκηνικό που εύκολα το σκέφτεσαι χριστουγεννιάτικο. Οι λιτές γραμμές του, το στιβαρό του αρχιτεκτονικό ύφος καθόλου δεν βοηθάνε το φαντασιακό. Ωστόσο, φτάνοντας στην Potsdamer Platz, θα αλλάξεις γνώμη: το αυστηρό αστικό τοπίο «υπονομεύεται» ευθαρσώς από την γλυκύτητα των χριστουγεννιάτικων στολισμών. Την ίδια στιγμή το φως από τα γιορτινά λαμπιόνια κόντρα στο φως των blocks εν ώρα εργασίας κερδίζει 1-0. Αυτό πριν καν δεις το ρομάντζο του ποταμού Spree.

Για του λόγου το αληθές, μόλις σκοτεινιάσει, Βερολινέζοι με κόκκινες μυτούλες προσπερνάνε αγόγγυστα το χιόνι και πιάνουν θέση στους υπαίθριους ξύλινους πάγκους όπου σερβίρεται Γκλουβάιν (glühwein), κόκκινο ζεστό κρασί (ή αλλιώς «μαγικός ζωμός κατά του κρύου») και βαριά τοπική μπίρα. Σημείωση: αν επιστρέψεις το ποτήρι σου, επιστρέφονται και τα μισά λεφτά, διαφορετικά μπορείς να το κρατήσεις για σουβενίρ.

image

Διακριτικοί στολισμοί

Στο Βερολίνο οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι το hot spot των ημερών και ξεφυτρώνουν η μια πίσω από την άλλη. Σε όλη την πόλη μετράς πάνω από 50. Αμπεμπαμπλόμ χρειάζεται για να διαλέξεις ποιες απ’ όλες θα επισκεφτείς. Πιο ιδιαίτερες αυτές του Gendarmenmarkt στο ανατολικό Βερολίνο και του Charlottenburg Castle στο δυτικό που έχει βελούδο, ορχήστρα και γκουρμέ σνακ.

Με δωρεάν είσοδο και πάγκους με όλα τα καλούδια οι αγορές αυτές υποκαθιστούν την γαστριμαργική ατζέντα. Για την ακρίβεια γίνεται τσιμπούσι διαρκείας, μια και εδώ βρίσκεις τα πάντα: τοπική και διεθνή κουζίνα, τυριά, μελόψωμα, αφράτα brezel, thai food, πικάντικα μπισκότα, λουκάνικα και φουλ κρεατοφαγία, όλα σε καλές τιμές είτε κάτω από τα αστέρια είτε εντός ζεστών σαλέ.

image

Μπιχλιμπίδια και σουβενίρ στις αγορές

Ειδικά αυτά τα σαλέ με τα μακριά τραπέζια μοιάζουν με θερμές οάσεις για να πάρεις την θερμι(δι)κή σου δόση και να ανταπεξέλθεις στην υπόλοιπη εξερεύνηση, διότι.. τα καλά τα ισοθερμικά και τα αδιάβροχα δεν αρκούν πάντα. Στις ίδιες αγορές αποτυπώνεται η γερμανική τέχνη απάνω σε desιgnατες χειροτεχνίες, από χαρτί, ξύλο, μαλλί και eco-friendly ευφάνταστες δημιουργίες.

Με άλλα λόγια τέτοιες μέρες στη γερμανική μητρόπολη την τιμητική τους έχουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές και -καιρού θέλοντος- μπορεί να ξεχαστείς εκεί, ξεχνώντας τα μουσεία (που έχουν δωρεάν την είσοδο για μόνιμες συλλογές τους τις Πέμπτες μεταξύ 18:00-22:00) και το underground προφίλ του Βερολίνου (αν και μια βόλτα μέχρι το Kreuzberg ή το Friedrichshain πάλι θα την κάνεις). Ως τις 31/12 όμως όλες έχουν τελειώσει. Σειρά έχει το πρωτοχρονιάτικο open air πάρτι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου που υποδέχεται τον νέο χρόνο με ένα θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων. O κόσμος ανάμεσα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και τη Στήλη της Νίκης φτάνει το 1.000.000, συμμετέχουν live μπάντες, διάσημοι Djs και κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μπορεί οι τέντες να μην φτάνουν για όλους αλλά τελικά καλύτερα. Εκτός τέντας χορεύεις πιο άνετα.

image

Χριστούγεννιάτικες αγορές κάτω από τον πύργο της τηλεόρασης

Διαμονή

Hotel Sylter Hof Berlin Superior (sylterhof-berlin.de) Ξενοδοχείο μίνιμαλ αισθητικής στο κέντρο Από € 60/δίκλινο συν €10 το πρωινό.

Grand Hostel (grandhostel-berlin.de) Με πολύ φιλικό προσωπικό και ωραίο σαλόνι είναι στο Kreuzberg. Δικαίως βραβεύτηκε για την καθαριότητά του μια και στο κοινόχρηστο μπάνιο του πιο συχνά μπαίνουν μέσα οι καθαρίστριες παρά οι ένοικοι. Από €50/δίκλινο, από €15/dorm συν €7 για πρωινό.

Πώς θα πάτε

Η Easy Jet πετάει απευθείας για Βερολίνο από €120 μετ΄επιστροφής με φόρους (easyjet.com). 

imageΤο Grand Hotel

imageΓεύσεις για κάθε γούστο

imagePotsdamer Platz

imageΕνα από τα παγοδρόμια των γιορτών

imageΤα ξύλινα σαλέ μπορείς ζεστά να πιεις την μπύρα σου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ