Ταξιδια

Υ-ΔΡΑΜΑ: Μια Ονειρούπολη αληθινή

Σλάλομ από το καρουζέλ της Δράμας στις πίστες του Φαλακρού

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83198-167681.jpg

Στοίχημα ότι ο στριφνός Σκρούτζ θα λύγιζε μια ώρα αρχύτερα μπροστά στην Ονειρούπολη Δράμας. Με όλα αυτά τα γιορτινά λαμπιόνια, τα γυαλιστερά καρουζέλ, τα μελωδικά κάλαντα και την μυρωδιά από σοκολάτα, από ψημένα κάστανα και μελωμένους λουκουμάδες, οι αντιστάσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη σαν ντόμινο. Και ναι, είναι κλισέ αλλά – και πάλι ναι - μπροστά σε όλο αυτό θέαμα «ξαναγίνεσαι παιδί».

Με την μόνη διαφορά ότι ως ενήλικας μπορείς αργά τη νύχτα να το σκάσεις για μια after βόλτα και να δεις τα νούφαρα και τα φωταγωγημένα κλαδιά των δέντρων να καθρεφτίζονται στα ακούνητα νερά της λίμνης (προτείνεται). Αυτές τις ώρες η ησυχία και το τσουχτερό κρύο εντείνουν της μαγεία της Ονειρούπολης και με ανεξήγητο τρόπο σε πείθει πως ό,τι και να ευχηθείς θα βγει.

Αυτό έγκειται μάλλον στην ικανότητα και την φαντασία των υπευθύνων που πάνω από μια δεκαετία σχεδιάζουν και οργανώνουν το Χριστουγεννιάτικο event με ιδέες που εκτός από πρωτοτυπία διαθέτουν και ατμόσφαιρα.

image

image

Αν και η Δράμα είναι μια πόλη με ευρωπαϊκό αέρα και προφίλ, ωστόσο η χριστουγεννιάτικη wonderland της δεν πρέπει να ταυτίζεται με τις αντίστοιχες της κεντρικής Ευρώπης. Αντίθετα έχει μια δική της ταυτότητα. Για μερικούς από εμάς μάλιστα έχει έναν χαρακτήρα πιο ζεστό και λιγότερο καταναλωτικό. Τοποθετημένη δίπλα από τα στολισμένα πλατάνια του πάρκου Ελευθερίας (ή αλλιώς το πάρκο του Ξενία) και τα πολλά – πολλά νερά, με δωρεάν είσοδο παντού, και τον ήχο από τις καμπάνες από τις κοντινές εκκλησίες είναι πιο κοντά στο ελληνικό πνεύμα.

Η τελετή έναρξης έγινε πανηγυρικά στις 4/12 και με ένα πρόγραμμα γνωστών καλλιτεχνών, η φήμη της ήδη φιγουράρει σε όλα media και μάλλον θα συνεχίσει ως το τέλος (4/1) μια και η λίστα των happenings είναι μακριά και δυνατή. ¨Όμως τα λόγια είναι περιττά την ώρα που εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Όχι πολύ μακριά από την Ονειρούπολη, τα σοκάκια της παλιάς πόλης με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά είναι εξίσου όμορφα. Επειδή τα βήματα δεν θα σε οδηγήσουν από μόνα τους στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας όπου νερά σχηματίζουν λίμνες και ρυάκια καταμεσής της πόλης, ψάξε να τις βρεις. Στο βυθό της λίμνης φαίνονται ακόμα τα ερείπια της ομώνυμης βυθισμένης εκκλησίας.

Ένα πρόχειρο και δοκιμασμένο info: Τον καλύτερο πρωινό καφέ τον ψήνει ο Γρηγόρης στο Angolo στις παρυφές της Παπανδρέου. Ωραίο κόσμο μαζεύει το ιστορικό καφέ «Ελευθερία» στο τρίστρατο της Ελ. Βενιζέλου. Στο art- café «Φίκα» ο Γιώργος πάντα κάτι ξεχωριστό θα έχει οργανώσει, τις προάλλες είχε open μπάρμπεκιου στον πεζόδρομο ακριβώς απ’ έξω. Αν έχεις μόλις γυρίσει κομμάτια από σκι στο Φαλακρό μόνο «Ούζο για να Γιάννης». Γρήγορο φαΐ η «Καλαμιά», η πιο cult ψησταριά της Δράμας στην οδό Λαμπριανίδου, (ένα και χόρτασες). Σταθερή αξία με κάθε δυνατή έννοια, η πιτσαρία Λοκάντα, ακριβώς απέναντι από την Ονειρούπολη και παραδίπλα το Αιγαίο ροκάρει ως αργά. Τέλος, για επιστέγασμα, το «Σεράνο» έχει παράδοση στην μπουγάτσα που πηγαίνει από πατέρα σε γιο. Αυτά και η μισή ευχή έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

(Το πρόγραμμα αναλυτικά: oneiroupolidramas.gr)

image

image

Φαλακρό Βουνό: Στο ψηλότερο Chalet της χώρας

Ο δρόμος για το χιονοδρομικό του Φαλακρού περνά από το πιο κρύο σημείο της Ελλάδας, το Νευροκόπι. Και ίσως αυτό, μαζί με τις πολλές βορινές πλαγιές του, είναι ένα από τα μεγάλα του ατού αφού εδώ το χιόνι πιάνει νωρίς και σου επιτρέπει να κάνεις σκι σχεδόν μέχρι τον Απρίλη.

Το τοπίο είναι μαλακό. ‘Όπως και το προκλητικά –ακόμα και για τους snowborders- φρέσκο χιόνι στις πίστες του. Δικαιώνοντας το όνομά του, η ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού είναι χωρίς βλάστηση προσδίδοντάς του επιπλέον «χιονοδρομική» γοητεία που γράφει υπέροχα πάνω στο απέραντο λευκό.

Τα πρώτα χιόνια είναι ήδη εκεί. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο (21/12) τα δυο σαλέ στην βάση του χιονοδρομικού θα υποδέχονται το κοινό. Υπάρχει όμως και το τρίτο στα 2110μ. το πιο ψηλό στην Ελλάδα- στο τέρμα της τετραθέσιας καρέκλας- που με τους ορίζοντες ορθάνοιχτους αφήνει το μάτι να δει καθαρά τα διάσπαρτα Βουλγαρικά χωριά, τις δυτικές απολήξεις της Δυτ. Ροδόπης, το Αιγαίο, τη Θάσος, τον Άθω, ο Όλυμπος, η πεδιάδα της Δράμας, το όμορφο φαράγγι των Πύργων και τον ποταμό Νέστο. Ακόμα πιο σπέσιαλ η θέα στην κατάβαση από την κορυφή της «Χιονότρυπας» στα 2232μ.

image

Τα 46 κατάφυτα χιλιόμετρα που οδηγούν από την πόλη της Δράμας στο χιονοδρομικό του Φαλακρού στις 21/12 θα αρχίσουν να γεμίζουν κόσμο και από τους γύρω νομούς. Σημείωση: με πάρκινγκ 1500 θέσεων και 7 αναβατήρες να εξυπηρετούν ακόμα περισσότερες πίστες –μπλε, κόκκινες, πράσινες και μαύρες- δεν θα στριμωχτείς.

Οι άνθρωποι της ΧΙΩΝ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που ξέρουν καλά τα κατατόπια του βουνού έχουν αναλάβει την διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου αλλά και την γενικότερη τουριστική και αθλητική αξιοποίηση του βουνού. Ήδη σχεδιάζονται ευέλικτα εβδομαδιαία πακέτα για χιονοδρόμους και από την Άνοιξη θα μπουν δυναμικότερα στον χάρτη οι πορείες 4Χ4, τα αξιόλογα πεδία αναρρίχησης και πεζοπορικές διαδρομές. Με άλλα λόγια σκοπεύουν να καρφιτσώσουν το Φαλακρό ανάμεσα στους ιδιαίτερους προορισμούς. Αναμένουμε εξελίξεις.

Διαμονή

Ξενία ( 2521033195, από € 60 ) Ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης με κλασική διακόσμηση εντός του δημοτικού πάρκου και της Ονειρούπολης για άμεση πρόσβαση.

Μαριάννα ( 2521031520, από € 55 ) Ζεστό, φιλικό και άνετο. Πολύ κεντρικό και ωστόσο διαθέτει την απαραίτητη ησυχία.


(info : falakro.gr)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ