Ταξιδια

Τα Χανιά της Αλεξάνδρας Μανουσάκη

«Καλοκαίρι στα Χανιά είναι η ταυτότητά μας και η επαφή μας με τους ανθρώπους και όλα περιστρέφονται με την ίδια εκείνη πρώτη μαγική δύναμη γύρω από αυτό εδώ το νησί»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 880
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Χανιά της Αλεξάνδρας Μανουσάκη

Η οινοποιός και εικαστικός γράφει για τα δικά της Χανιά.

Τα καλοκαίρια μου στα Χανιά αποκτούσαν διαφορετικά χρώματα χρόνο με τον χρόνο. Ξεκίνησαν με εμένα μικρό κοριτσάκι να ταξιδεύω εδώ με τον πατέρα μου, 24 ώρες ταξίδι από την Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών όπου είχα γεννηθεί και μεγάλωνα. Η Κρήτη ήταν για μένα ένας τόπος μαγικός. Εδώ έβρισκα ό,τι ποθούσα ως παιδί, αλλά το κυριότερο έβρισκα μια ανεξήγητη ελευθερία. Έπαιρνα το ποδήλατό μου και όργωνα τον Βατόλακκο, το χωριό μας, από τη μια του άκρη ως την άλλη, από το πρωί μέχρι να βγει το φεγγάρι. Δεν χρειαζόταν να λέω σε κανέναν πού είμαι και πού πηγαίνω, ήμουν ασφαλής στο όμορφο χωριό μας. Ξυπνούσα με τη μυρωδιά του μούστου στο οινοποιείο μας, που ήταν μόλις μερικά βήματα μακριά από το πατρικό μας. Εξαφανιζόμουν για ώρες ολόκληρες την ημέρα, πήγαινα σε φίλους και γείτονες ή ανακάλυπτα τοπία στη φύση που τα ερωτευόμουν ακαριαία με όλη μου την ψυχή.

Τα Χανιά της Αλεξάνδρας Μανουσάκη

Όταν η Κρήτη έγινε το μόνιμο σπίτι μου, πριν μερικά χρόνια, τα καλοκαίρια στα Χανιά άφησαν πίσω τους τη σκανταλιά και την εξερεύνηση και έγιναν στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους που επέλεγαν να φτιάξουν μαζί μας τις καλοκαιρινές τους αναμνήσεις. Μοιράζομαι τον χρόνο μου μεταξύ του οινοποιείου μας (Οινοποιία Μανουσάκη) και των εστιατορίων μας στην πόλη, Maiami και Salis. Το να αναδεικνύω και να βιώνω ταυτόχρονα την κουλτούρα μας μέσα από την τέχνη μου, το φαγητό και το καλό κρασί, αποτελεί πλέον το καλοκαιρινό μου μάντρα. Τα όμορφα, δροσερά απογεύματα στον Βατόλακκο, το συγκλονιστικό ενετικό λιμάνι, η ονειροπόληση στο Κουμ Καπί. Η διαδρομή μέχρι τα Σφακιά και από ’κει με το καραβάκι στον Μαρμαρά, την υπέροχη παραλία του και τις αυθεντικές κρητικές γεύσεις στο Διαλεσκάρι – οι ίδιοι έχουν και τον Χρυσόστομο στην πόλη των Χανίων, εξαιρετικό φαγητό και στα δύο. Οι κοντινές εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα στο Μαράθι με το δίλημμα να είναι Λούκουλος ή Πατρελαντώνης για φαγητό. Στο Βοτανικό Πάρκο, πολύ κοντά στο οινοποιείο, μια μαγική έκταση με πληθώρα εντυπωσιακών φυτών, περπατάς ανάμεσα σε παγώνια, κατσικάκια και άλλα ζώα… απόλυτη γαλήνη και μια ευκαιρία για εύκολη πεζοπορία, ιδανικό για παιδιά. Η αγριεμένη φύση στο φαράγγι του Γουβερνέτου που σου κόβει την ανάσα και το περπάτημα στις ανηφοριές για την επιστροφή, μια εξαιρετική άσκηση. Βαρκάδες με τους φίλους σε απομονωμένες παραλίες. Είναι μοναδικά αυτά που σου αποκαλύπτει το νησί όταν το κοιτάς από τη θάλασσα. Ακόμα περισσότερα σου αποκαλύπτει η εντυπωσιακή συλλογή τεχνουργημάτων του νέου Αρχαιολογικού μουσείου που προσπαθώ να το επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ. Καλοκαίρι στα Χανιά είναι η ταυτότητά μας και η επαφή μας με τους ανθρώπους και όλα περιστρέφονται με την ίδια εκείνη πρώτη μαγική δύναμη γύρω από αυτό εδώ το νησί, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Όπου και να σταθείς, το είναι σου πλημμυρίζουν αρώματα της Κρήτης και των ανθρώπων που τη δημιούργησαν.

 *Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη είναι οινοποιός και εικαστικός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ