Ταξιδια

Χωρίς ξαπλώστρες 2023: Ταξίδια χωρίς πρόγραμμα και εικόνες της καλοκαιρινής Ελλάδας

Γρήγορο τράβελινγκ στο φετινό καλοκαίρι

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 880
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χωρίς ξαπλώστρες 2023: Ταξίδια χωρίς πρόγραμμα και εικόνες της καλοκαιρινής Ελλάδας
© Maria Kourtesi / Unsplash

Τα καλοκαιρινά tips του 2023: Πληροφορίες, ιστορίες, μυστικά και νέα στα νησιά

Τα μήλα της Αμοργού
Mode πανηγύρι: «Πάω παρακάτω και βρίσκω μια μηλιά / τα μήλα φορτωμένη και πάνω κοπελιά / Της λέω έλα κάτω, να πιάσουμε φιλιά / μα ’κείνη κόβει μήλα και με πετροβολά / Πάω να κόψω μήλο, και πιανώ το χέρι της / Χριστέ και Παναγία, να γίνω ταίρι της».

Βόλτα στο σπήλαιο του Συμπεθερούλη
Στην Κύθνο από παλιά, ένα μέγα σπήλαιο, το Καταφύκι, μάζευε τους νησιώτες ως καταφύγιο κατά τα χρόνια των πειρατών, των Φράγκων, της Τουρκοκρατίας αλλά και της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως οι νησιώτες το αγαπούσαν και για τις γιορτές τους κάτω από το φως της λάμπας και για τα δώρα του: θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου όλο τον χρόνο, τους αλλόκοτους δαιδαλώδεις διαδρόμους του που καλύπτουν έκταση περίπου 3.500 τ.μ., τα κοιτάσματα σιδήρου, τους υπερήλικες σταλαγμίτες του, τη γούρνα με το «θαυματουργό» νερό, τις ιστορίες που ξεπηδούν από τα τοιχώματα. Το 1996, ο Κυθνιώτης σπηλαιολόγος Γεώργιος Μαρτίνος ή Συμπεθερούλης, με την αρωγή του μετέπειτα Δημάρχου της Κύθνου, ανέλαβε τη μελέτη ανάδειξης του σπηλαίου και συνέδεσε για πάντα το όνομά του με αυτόν τον μαγικό τόπο.

Στη Λαγκάδα της Χίου
«Έλα να κάτσουμε ξανά στην πεζούλα, να έρθουνε πλάι μας τα παιδικά καλοκαίρια, σαν φαναράκια ανάβουν ακόμα κάτι νύχτες.
Μας σφραγίσανε τρεχάλες μεσαριά στον κάμπο, τραμπάλα σε μια φέτα καρπούζι, ξύλινες βαρκούλες από φλούδες πεύκου επιπλέουν ακόμα στης ματιάς το άδολο μέρος.
Η κληρονομιά του καλοκαιριού μάς ανήκει.
Της Παναγιάς καθισμένοι στην πατρογονική πεζούλα, ένας σκορπιός καταπάνω σου ερχόταν.
Κάναμε γύρω του ένα κύκλο με οινόπνευμα, μ’ ένα σπίρτο τού φορέσαμε πύρινο στεφάνι και μόλις το αδιέξοδο ένιωσε, έστριψε το κεντρί καταπάνω του διαλέγοντας αυτόχειρο τέλος (…)».
(Απόσπασμα από τη συμμετοχή του Πέτρου Πολυμένη στο αφιέρωμα Καλοκαίρι 2022 του diastixo.gr)

Χίος
© Alex Abazis / Unsplash

Μια εβδομάδα με την Christina O
Πριν λίγες μέρες ήταν αραγμένη στη Σέριφο. Αρχοντική grand dame, όπως πάντα. Κατά το Τζάκι Ο, η Christina O είναι η θρυλική «Χριστίνα», το ιδιωτικό γιοτ του Αριστοτέλη Ωνάση που, όταν την είχε αγοράσει το 1954, η ανακαίνισή της, με σημερινούς υπολογισμούς, του είχε κοστίσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Το ντοκ της το πάτησαν εκατοντάδες διάσημα, ξυπόλυτα πόδια, από τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μέχρι την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και βέβαια τη Μαρία Κάλας. Το σκάφος αρχικά ήταν φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού του Καναδά, είχε συμμετάσχει μάλιστα σε επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η βιβλιοθήκη της «Χριστίνας» ήταν γεμάτη με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων, τα σκαμνιά του μπαρ ήταν καλυμμένα με δέρμα λευκής φάλαινας, ενώ τους τοίχους κάλυπταν βενετσιάνικοι καθρέφτες. Η σουίτα του Ωνάση ήταν τεσσάρων δωματίων, με μπανιέρα από μπλε μάρμαρο Σιένας, απομίμηση λουτρού από μινωικό ανάκτορο. Σήμερα, το γιοτ μπορεί να φιλοξενήσει 34 άτομα σε 17 καμπίνες και να ταξιδέψει με 157 επιβάτες. Η μίσθωσή του για μία εβδομάδα φτάνει τα 700 χιλιάδες ευρώ και γίνεται μέσω της εταιρίας Morley Yachts

Χωρίς ξαπλώστρες 2023: Ταξίδια χωρίς πρόγραμμα και εικόνες της καλοκαιρινής Ελλάδας

Πού ζει η αράχνη Pholcus creticus;
Στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας νοτιοδυτικά των Χανίων. Είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να συναντήσει την αράχνη και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως είδος στενοενδημικό – ζει δηλαδή μονάχα σε έναν τόπο. Εκτός από τις αράχνες, εκεί είναι και το σημείο όπου βρέθηκαν θαμμένοι οι ακέφαλοι σκελετοί των αδελφών Ψαρομηλίγκων που είχαν επαναστατήσει εναντίον των Ενετών.

Island hoping
Αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με τακτικά δρομολόγια από μία καινούργια εταιρία, την Cycladic Air. Γέφυρες για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη με τη σύνδεση έξι ελληνικών νησιωτικών προορισμών αυτό το καλοκαίρι: την Αστυπάλαια, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σύρο, τη Νάξο και το Ηράκλειο. Το θερινό πρόγραμμα της Cycladic διαρκεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ τα αεροσκάφη έχουν χωρητικότητα από 8 έως 12 επιβάτες.

Πανηγύρι με άρτο και καρπούζι
Η Κάρπαθος προσφέρει μεγάλα, ωραία, κεφάτα πανηγύρια με πιο γνωστά αυτά της Μονής Χρυσοβαλάντου στις 10 Αυγούστου στην Όλυμπο, και του Δεκαπενταύγουστου στις Μενετές, στην Όλυμπο, στις Πυλές και στο Απέρι. Η εκκλησία, μετά το προσκύνημα, προσφέρει στους πιστούς δωρεάν φαγητό ενώ στην Όλυμπο κερνάνε την παραδοσιακή προσφορά της ημέρας, άρτο και καρπούζι.

Νησιά στην Άκρη
Τα «Νησιά στην Άκρη» είναι μια σειρά από τρυφερά, συγκινητικά, ημίωρα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί τη ζωή λιγοστών κατοίκων σε μικρά ακριτικά νησιά. Τέλενδος, Ψέριμος, Αρκιοί, Ψαρά, Σαρία, Μαθράκι, Θύμαινα, Άη Στράτης. Ένα άλλο είδος νησιωτικής Ελλάδας, με τα βιώματα και τις ιστορίες των ανθρώπων που τα κατοικούν, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτών των απομακρυσμένων τόπων. Κάθε επεισόδιο και ένα ταξίδι που το υπογράφουν ο Γιώργος Σαβόγλου και η Διονυσία Κοπανά. Δείτε ελεύθερα στο ERTflix.

Καλοκαίρι στο Twitter

Κλάσικ: Σουβενίρ φαλλοί
Οι μυριάδες τουρίστες που έχουν κατακλύσει φέτος τα πάντα στην Ελλάδα, εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα και ανεβάζουν στα σόσιάλ τους φωτογραφίες με τους χιλιάδες Φαλλούς που συναντούν με κάθε τρόπο στις βόλτες τους στα μαγαζιά με τα knick-knacks. Παλιά ήταν μόνο το αγαλματίδιο του Πάνα με πριαπισμό, αλλά τώρα η βασταγερή φυλή εκδηλώνεται στα πάντα. Από που@@άκια - φυλαχτά με μπλε μάτι σε βολικό μέγεθος, μέχρι μπουκαλάκια στο ανάλογο σχήμα, γεμάτα με λικέρ και ούζο για όποιον θέλει μια τζουρίτσα.

Η μηχανή του Ήλιου
Ο από μηχανής θεός λειτούργησε και ο «Apollo Wind Spinner» του Jeff Koons, που είχε στηθεί για την ονειρική έκθεση «Dream Machines» του ΔΕΣΤΕ στα Παλιά Σφαγεία της Ύδρας, φέτος κοινοποιήθηκε ότι θα μείνει για πάντα στο νησί, δωρεά του Δάκη και της Λιέττας Ιωάννου. Ο τεράστιος Ήλιος διαμέτρου 9,1 μέτρων με το πρόσωπο του θεού Απόλλωνα, θα μείνει να ανεμοστρέφει τις ακτίνες του και τον προσανατολισμό του όπως φυσάει ο άνεμος, καθώς υποδέχεται καράβια κι επισκέπτες. Μοιάζει σαν να ήταν εκεί χιλιάδες χρόνια πριν, τοπόσημο της Ύδρας έτσι κι αλλιώς.   

Wishful thinking
Kαφε-ταβερνο-παντοπωλείο «Στο Νησί». Στην Ασπροβάλτα Καβάλας.

Στους 52°C
Η Κύθνος είναι το μοναδικό Κυκλαδονήσι που έχει ιαματικές πηγές. Άλλωστε, τα Λουτρά της Κύθνου αναφέρονται και ως Θερμιά και κάποτε τα χρησιμοποιούσαν για ίαση αρκετών παθήσεων. Τα ζεστά ιαματικά νερά φθάνουν στο υδροθεραπευτήριο από δύο πηγές: την πηγή των Αγίων Αναργύρων σε θερμοκρασία 38 °C και την πηγή του Κάκαβου με 52°C. Διαλέγουμε τη δεύτερη, έτσι για το πνεύμα της περιπέτειας.

Τι μπορώ να πάρω με 38€ στη Μύκονο;
Ένα μιλκσέικ σοκολάτα.

Μύκονος
© Unsplash+ In collaboration with Getty Images

Bραδιές λουκουμά, πίτσας και χοτ ντογκ
Στο μακρόστενο νησάκι Μαθράκι, βορειοανατολικά της Κέρκυρας, οι λιγοστοί κάτοικοι μαζεύονται τα βράδια στο Κεντρικόν, το μοναδικό καφενείο του νησιού, και απολαμβάνουν τη συντροφικότητα και τις σπεσιαλιτέ τους. Ο Γιάννης, ο πρόεδρος του νησιού, ο μικρός Τάσος από τη Γερμανία που ζει εκεί μαζί με τη μητέρα του, άνθρωποι που είχαν φύγει από το νησί για την άλλη άκρη του πλανήτη και τώρα, στην τρίτη ηλικία τους, επέστρεψαν. Κι ακόμα ο Κλάους από την Αυστρία που βρήκε το όνειρό του εδώ, και βέβαια οι συνταξιούχοι Αμερικάνοι χοτ-ντογκάδες, περίφημοι σπεσιαλίστες του είδους σε όλη την Αμερική που έγιναν πια Μαθρακιώτες.

Το πανηγύρι με τις τηγανητές αθερίνες
Στην Αμοργό το πανηγύρι της Λόζας στις 6 Αυγούστου που γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, είναι δυναμικό και συναγωνίζεται αυτά της Ικαρίας. Τον Δεκαπενταύγουστο, το γλέντι μεταφέρεται στην Παναγιά την Πανοχωριανή όπου και σερβίρονται δωρεάν τηγανητές αθερίνες, μπακαλιάρος και σαλάτες. Το μενού περιλαμβάνει ακόμα το παραδοσιακό πατατάτο και το ξιδάτο, μαζί με αμοργιανό ρακόμελο. Κρατηθείτε νηφάλιοι για να απολαύσετε το πανέμορφο θέαμα, την περιφορά της εικόνας που τη συνοδεύουν τα καΐκια στη θάλασσα.

Το νησί σε σχήμα πεταλούδας
Η Αστυπάλαια έχει πολλούς ωραίους τρόπους να την περιγράψει κανείς. Ο Observer, το έκανε έτσι: «Η Αστυπάλαια είναι ένα κόσμημα του Αιγαίου σε σχήμα πεταλούδας. Κάποτε ήταν μια ινκόγκνιτο τοποθεσία της νησιωτικής Ελλάδας. Σήμερα, ακόμη “φτερουγίζει” ανέγγιχτη από τα “ραντάρ” των μαζικών τουριστών». Ή αλλιώς, η ποίηση που γεννά το αχαρτογράφητο.

Χωρίς ξαπλώστρες 2023: Ταξίδια χωρίς πρόγραμμα και εικόνες της καλοκαιρινής Ελλάδας

Κάν’ το όπως στο Ντουμπάι
Σε ημικύκλιο σχήμα με απολήξεις δρόμους και γέφυρες που οδηγούν στα αγκυροβόλια της μαρίνας σαν πλοκάμια μέδουσας, (ίσως) είναι αυτό που φαίνεται ως η νέα τουριστική μαρίνα υπό μορφή τεχνητού νησιού που ετοιμάζεται στη νότια Κέρκυρα. Εντυπωσιακό, ειδικά για όσους πιλοτάρουν drone.

Καλοκαίρι στο Twitter

Το πρώτο Βουλευτήριο στον κόσμο
Η Πολιόχνη της Λήμνου μπορεί να είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Όταν ιδρύθηκε, στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ., τα είχε όλα: στρατηγική θέση επάνω σε ύψωμα. Καθαρό πόσιμο νερό από τα δύο ποτάμια που την περιέβαλλαν. Χίλιους πεντακόσιους εργατικούς κατοίκους που καλλιεργούσαν τη γη, ψάρευαν, ύφαιναν, κατασκεύαζαν όπλα και εργαλεία. Και έναν ειδικό χώρο με λίθινα έδρανα που συγκεντρώνονταν για να παίρνουν κοινές αποφάσεις. Είναι, ακόμα, το αρχαιότερο «Βουλευτήριο» στον κόσμο. Κι αν το επισκεφτείς κι έχει ησυχία, μπορεί –αν το μπορείς κι εσύ– να ακούσεις τις ομιλίες τους στον ζεστό αέρα.

Η Κρήτη του John Craxton

«... Αγαπώντας την Ελλάδα ως χώρα της μεταμόρφωσης, έπαιζε αδιάκοπα με ιδέες όπου γάτες μετατρέπονταν σε δέντρα, κατσίκες απολιθώνονταν σε βράχους και πουλιά εξαφανίζονταν ανεξήγητα. (…) Αλλά τι αντίθεση με τις συκιές και τα ελαιόδεντρα της Ελλάδας. Η απλωμένη ξυλώδης και φυλλώδης ανάπτυξη που πετάγεται από το έργο “Γάτα, δέντρο και πουλί” σαν ηφαιστειακή έκρηξη θυμίζει περισσότερο τη φημισμένη ελιά στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά, που πιθανόν να ήταν 4.000 ετών και εξακολουθούσε να δίνει καρπό. Ο περιστροφικός κορμός αυτού του ελληνικού εθνικού μνημείου μοιάζει με ασβεστόλιθο. Από τα κλαδιά του, πλεγμένα σε στεφάνια αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πιθανότατα να μάζευαν ελιές οι Μινωίτες. Ο John αγαπούσε αυτή την αίσθηση συνέχειας. Οι άνδρες της Κρήτης ορκίζονται στο όνομα της Παναγίας· αλλού στην Ελλάδα μόνο οι γυναίκες το κάνουν αυτό. Ο John πίστευε ότι αυτό ξεκίνησε από τη μινωική μητριαρχική κοινωνία με τη μητέρα θεά, και τελικά από τη μητέρα φύση. Η Κρήτη ήταν τόσο κοντά στην πρωτόγονη ζωή χάρη στη δύναμη της λαϊκής μνήμης. (…)

Ο John διεξήγαγε πόλεμο κατά της εκκωφαντικής μεταμεσονύκτιας ντίσκο (η Μελίνα Μερκούρη κλήθηκε επιτυχώς για να κάνει έναν παραβάτη να σιωπήσει). Τα μπλοκ του γελοιογραφούσαν τα άτονα τάγματα των “πακεταρισμένων” τουριστών και όλη τη μαζική και σαρωτική τροφοδοσία που είχαν άθελά τους δημιουργήσει. Εξέφραζε ελεύθερα “διαβολικές σκέψεις” όπως: “Ποτέ μην εμπιστεύεσαι σ’ έναν Ιταλό το πορτοφόλι σου, σ’ έναν Γάλλο τη γυναίκα σου ή σ’ έναν Έλληνα ένα σακί τσιμέντο”. Πιάτα από φιλεταρισμένες σαρδέλες απορρίπτονταν αγενώς για ψάρια με τα έντερά τους ακόμα μέσα. Ωρυόταν για το πώς ένα άρωμα γιασεμιού ξεριζώθηκε για μια άοσμη, κραυγαλέα ροζ μπουκαμβίλια την οποία έλεγε “bugger-up-your-villa” (κάνει χάλια τη βίλα σου). Η υγεία και η ασφάλεια ήταν ανάθεμα· ο John υποστήριζε την ελευθερία των ατυχημάτων (…)».

(Απόσπασμα από το βιβλίο «John Craxton - Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή» του Ian Collins, εκδόσεις Πατάκη, 2022)

Καλοκαίρι στο Twitter

Το πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς
Κυριολεκτικά γιατί πέφτει ξύλο – τουλάχιστον συνηθιζόταν παλιότερα. Πρόκειται για το τριήμερο 14-16 Αυγούστου στη Σέριφο, στης Ξυλοπαναγιάς, τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου κοντά στη Χώρα. Σημείο συνάντησης η γέρικη ελιά, χορός και ποτό μέχρι εξάντλησης ενώ τα παλληκάρια του χωριού «τσακώνονται» με ξύλινα κοντάρια για την καρδιά της πιο όμορφης. Κανείς δεν ξέρει ποιος νικάει ούτε ποια είναι η πιο όμορφη γιατί όλοι πέφτουν ξεροί από το πιοτί. Το έθιμο λέει πάντως ότι το πρώτο ζευγάρι που ανοίγει τον χορό θα παντρευτεί μέχρι τον Δεκέμβρη.

Vivere pericolosamente στη Σκιάθο
Ορδές ηλιθίων μαζεύονται στο αεροδρόμιο του νησιού, μια ανάσα από το σημείο απογείωσης των αεροσκαφών, για το «ζειν επικινδύνως» της παντόφλας: να νιώσουν τα αέρια της καυτής κηροζίνης της απογείωσης να τους ανασηκώνουν στον αέρα. Έχει αρχίσει και διαδίδεται ως «το must αξιοθέατο» του νησιού – καλός λόγος για να το αποφύγετε, αν όχι για να επέμβουν οι αρχές και να το απαγορεύσουν.

Το Δάκρυ της Αφροδίτης
Είναι μια τρύπα στα βράχια της Θάσου που την έφτιαξε ο Δίας, λέει ο μύθος, για να κρυφοκοιτάζει μία από τις ερωμένες του όταν αυτή κολυμπάει. Σήμερα η ονομασία της είναι Γκιόλα και είναι μία υπέροχη φυσική πισίνα, ανάμεσα σε βράχια σχιστόλιθου που πυρώνουν από τον ήλιο και ροδίζουν το δέρμα, ενώ η θερμοκρασία του νερού διατηρείται υψηλή. Το νερό αλλάζει χρώματα ανάλογα με τη θέση του ήλιου. Το βάθος της «πισίνας» είναι μόνο μέτρα, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται οι βουτιές από τα βράχια – ειδικά με το κεφάλι. Μπείτε γλυκά και ήρεμα στο Δάκρυ της Αφροδίτης και αφήστε τα χρώματα να αλλάζουν και τον Δία να σας παρακολουθεί ευτυχισμένος.

Το πανηγύρι της «Παναγιάς της Ρέιβερ»
Η Ικαρία κοιμάται τα πρωινά γιατί όλο το βράδυ, κάθε βράδυ, φουντώνει στα πανηγύρια. Η κορωνίδα των πανηγυριών και μεγαλύτερο του Αιγαίου, θεωρείται το πανηγύρι της Λαγκάδας γνωστό και ως «της Παναγιάς της Ρέιβερ».

Καλοκαίρι με το ChatGPT

Ζητήσαμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη να γράψει ένα σονέτο για το ελληνικό νησί Μύκονος:

Ω, Μύκονος, νησί της απέραντης γαλήνης,
Το μυστικό μου αμπέλι, ο παράδεισος των ονείρων.
Με τα χρυσά της ακρογιάλια και τα λευκά της σπίτια, / Με ανεμόπτερα ταξίδια πάνω στα κύματα γίνει. / Από τον Άρηφο ξεπηδάς, σαν φοίνικας καταπλεύστης, / Την ψυχή μου περιποιείσαι, μες στα στενά και τα ρούχα. / Η νύχτα γίνεται μέρα, η μερα μαγεύει νύχτα, / Και η ζωή μου σε θείους ρυθμούς αποκτά πνοή. / Παραδείγματος χάρη οι Πετρούσηδες γλεντούν, / Το χορό τους καρτερούν, το κρασί τους γουλιούν. / Μπροστά στον Αιόλο, τον άρχοντα των ανέμων, / Η Μύκονος θαυμάζεται, θερίζει όνειρα και χρόνους. / Στην αγκαλιά της Εγέρης, στη φαντασία πετάς, / Ω, Μύκονος, νησί μου, που την ψυχή μου αγκαλιάζεις.

Καλοκαίρι στο Twitter

Γαστρο-πανηγύρια – Καλοκαίρι 2023

  • Γιορτή του κρασιού, Δαφνές, Κρήτη. Από τις 3 μέχρι και τις 13 Ιουλίου. Γιορτή που άρχισε από το 1976 με κρασί, φυσικά, αλλά και κρητικούς μεζέδες.
  • Φεστιβάλ λευκαδίτικης γαστρονομίας, Λευκάδα. Στις 11 και 12 Ιουλίου, στην πλατεία Μαρκά. Περιλαμβάνει και διαγωνισμό μαγειρικής.
  • Γιορτή καλτσουνιού, στην Κάντανο Χανίων. Κάθε χρόνο, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου ή του Αυγούστου. Με μόνο αντίτιμο το εισιτήριο εισόδου, ο επισκέπτης απολαμβάνει δωρεάν καλιτσούνια, ξεροτήγανα, κρασί, τσικουδιά, βραστό κρέας, πιλάφι και άλλα νόστιμα εδέσματα, ενώ γύρω του μαίνεται το γλέντι.
  • Φεστιβάλ παραδοσιακής ροδίτικης κουζίνας, Φαληράκι, Ρόδος. Στις 15 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο.
  • Γιορτή του κρασιού και του μελιού, στο Κολυμβάρι της Κρήτης. Στο χωριό Βούβες, στις 30 και 31 Ιουλίου, ο Πολιτιστικός σύλλογος Κυρίων και Δεσποινίδων Βουβών διοργανώνει μεγάλη γιορτή στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Πλούσια εδέσματα, παραδοσιακά φαγητά και άφθονο κρασί που προσφέρεται δωρεάν από τους ντόπιους παραγωγούς.
  • Γιορτή της γαρίδας, Σύμη. Στις 2 Αυγούστου. Η Ένωση Γυναικών Σύμης διοργανώνει τρικούβερτο γλέντι με χορό, κρασί, καλούς μεζέδες και φυσικά γαριδάκι συμιακό το οποίο εκείνες τις μέρες αναστενάζει.
  • Γιορτή του τραχανά, Λέσβος. Από τις 3 έως και τις 21 Αυγούστου στο Αρκάσι της Λέσβου.
  • Γιορτή της φακής, Εγκλουβή, Λευκάδα. Στις 6 Αυγούστου, καζάνια ολόκληρα στήνονται και μαγειρεύονται νοστιμότατες φακές – συνοδεία γλεντιού φυσικά.
  • Γιορτή της πατάτας, Αρκαδία. Στο χωριό Άνω Ασέα Αρκαδίας, στις 13 Αυγούστου. Ποιος δεν αγαπάει την πατάτα;
  • Η γιορτή της σαρδέλας, στη Σούδα στα Χανιά. Η γιορτή γίνεται στην περιοχή της Κάτω Σούδας στα τέλη Αυγούστου με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας. Η εκδήλωση βασίζεται στην αλιευτική και Μικρασιατική παράδοση του τόπου.
  • Ούζοfest, Λέσβος. Φημισμένο ούζο που γιορτάζεται όπως του πρέπει, από τις 23 έως και τις 31 Αυγούστου, στις περιοχές Μαρίνα Πλωμαρίου, Σκάλα Πολιχνίτου και στη Μυτιλήνη.
  • Γιορτή της γραβιέρας, Σφακιά. Από την 1η έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο χωριό Ανωπόλη, πανηγύρια και γλέντια με σκοπό την προώθηση της περίφημης τοπικής γραβιέρας.

Τα υπέροχα μάρμαρα του Χαλεπά
«Γιανούλης Χαλεπάς: Γλυπτικής μέγιστον μάθημα». Ο Χαλεπάς επιστρέφει στην Τήνο. Η αθωότητα της ασκητικής απομόνωσης στο νησί. Μια έκθεση για τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη, στο νησί του μαρμάρου και των μαρμαράδων, που έρχεται να ενώσει δύο εξαιρετικά σημαντικά σύνολα στο έργο του Γιανούλη Χαλεπά: τη συλλογή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού με έργα της πρώτης και, κυρίως, της δεύτερης περιόδου του καλλιτέχνη στην Τήνο και τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση από την οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα της τρίτης αθηναϊκής περιόδου του γλύπτη. Μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τα σωζόμενα έργα του μεγάλου γλύπτη. Ανάμεσά τους και ενώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τήνο, το εμβληματικό έργο «Οιδίπους και Αντιγόνη», το πρώτο γλυπτό του μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα, δύο προσπάθειες για το θέμα «Σάτυρος και Έρως», το πορτρέτο της ανιψιάς του Ευτυχίας με την αυτοπροσωπογραφία του στο πίσω μέρος, η Κοιμωμένη στη «μακέτα Στρέφη» (1937) και άλλα. (10/06 - 16/10/2023, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Χώρα Τήνου)

Κουκάνια με λαμπριανό στην Αστυπάλαια
Τριήμερο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία την Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων. Την παραμονή στήνεται γλέντι έξω από την εκκλησία, όπου σερβίρουν το «λαμπριανό» (αρνί γεμιστό). Την επομένη, ξεκινούν αγώνες κολύμβησης, τα γνωστά «κουκάνια», με μια σειρά παραδοσιακών παιχνιδιών, μεταξύ αυτών το «γιαουρτάισμα», με τους συμμετέχοντες να ταΐζουν ο ένας τον άλλο γιαούρτι με κλειστά  μάτια. Στον «πετεινό», οι νέοι δένουν ένα καλάθι με έναν ψεύτικο πετεινό στην άκρη μιας κολόνας και προσπαθούν να τον πιάσουν. Ακολουθούν αυγομαχίες. Υποψιάζομαι ότι παλαιότερα ο «πετεινός» δεν ήταν ψεύτικος…

Αστυπάλαια
© Johnny Africa/Unsplash

Καλοκαίρι με το ChatGPT

Δώσε μου σε 10 λέξεις το ελληνικό καλοκαίρι στα νησιά

  1. Sunshine
  2. Vibrant
  3. Relaxed
  4. Azure
  5. Bougainvillea
  6. Sea breeze
  7. Picturesque
  8. Fresh seafood
  9. Ouzo
  10. Beach parties

Δώσε μου σε 10 λέξεις τα αρνητικά του ελληνικού καλοκαιριού στα νησιά:

  1. Crowded
  2. Overpriced
  3. Heatwaves
  4. Tourist traps
  5. Traffic
  6. Limited parking
  7. Sunburns
  8. Mosquitoes
  9. Water shortages
  10. Ferry delays

Καλοκαιρινό μενού: Τι έφαγε η Rosalia στον «Ατλαντικό»;

  • Ταραμοσαλάτα 4,50€
  • Ντάκο 6,00€
  • Σαλάτα φακές 5,50€
  • Σαλάτα φακές με αντζούγιες μαριναρισμένες 6,50€
  • Παντζαροσαλάτα 6,50€
  • Φουρνιστά ψωμάκια με αντζούγιες μαριναρισμένες 7,50€
  • Ψάρι σάντουιτς 5,00€
  • Αντζούγιες στον φούρνο 7,50€
  • Σαρδέλες στον φούρνο 7,50€

Προφανώς θα κοράκιασε από τη δίψα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ