Ταξιδια

Ξυλόκαστρο, κοσμοπολίτικο και τόσο κοντά στην Αθήνα

Ο πράσινος παράδεισος της Κορινθίας

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 879
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξυλόκαστρο, κοσμοπολίτικο και τόσο κοντά στην Αθήνα
© Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Ξυλόκαστρο: Εκδρομή στον καταπράσινο προορισμό μια ανάσα από την Αθήνα. Τι να δείτε και να κάνετε.

Θέλετε να κάνετε μια σύντομη εξόρμηση κοντά στην Αθήνα; To Ξυλόκαστρο, ή αλλιώς «πράσινο ακρογιάλι», είναι η τέλεια πρόταση! Μόλις 1,5 ώρα από την πρωτεύουσα και καλό ορμητήριο για περισσότερες αποδράσεις στον νομό Κορινθίας, αυτή η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, παραμένοντας ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς σε όλη την Πελοπόννησο και διατηρώντας ακόμα ανέπαφη εκείνη την αίσθηση οικογενειακών διακοπών, την τόσο γνώριμη από τα ταξίδια μιας άλλης εποχής. Οι ομορφιές του πάμπολλες, με μοναδικές εναλλαγές στο τοπίο. Το Ξυλόκαστρο έχει αποκτήσει μεγάλη τουριστική άνθηση λόγω του πανέμορφου αισθητικού δάσους του Πευκιά, των πεντακάθαρων παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες, της οργανωμένης Μαρίνας «των Αριστοναυτών» –με δυνατότητα ελλιμενισμού μικρών σκαφών αναψυχής–, αλλά και του γενικότερου ενδιαφέροντος για τη φυσική ομορφιά της ευρύτερης παραθαλάσσιας και ορεινής περιοχής.

Είναι ιδανικός προορισμός για ήσυχες διακοπές με τις ηλιόλουστες παραλίες του, καθώς συνδυάζει πολλές δραστηριότητες αναψυχής, χωρίς όμως να στερείται και την έντονη νυχτερινή ζωή. Τόπος ειδυλλιακός με δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικούς όρμους και απόκρημνες ακτές. Οι παραλίες του ενέπνευσαν ποιητές, όπως τον Κώστα Καρυωτάκη για το «Πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας», και έγιναν τόπος γυρισμάτων για αγαπημένες ελληνικές ταινίες σαν το «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955) και «Τα κόκκινα φανάρια» (1963). Το Ξυλόκαστρο είναι γνωστό βέβαια και για το υπέροχο πευκόδασός του, τον Πευκιά, που διαθέτει 83 είδη φυτών, ανάμεσα στα οποία η μυρτιά, ο κέδρος και το αλμυρίκι. Το γιγάντιο αυτό πευκόδασος οδηγεί στην ομώνυμη παραλία για μια λυτρωτική βουτιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μαζί με το κολύμπι στον Κορινθιακό κόλπο, στην παραλία του Πευκιά –που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο–, μπορείτε να κάνετε και πεζοπορία τις ώρες που ο ήλιος το επιτρέπει στα ειδικά μονοπάτια που έχουν χαραχτεί. Όλα τους, ασφαλώς, καταλήγουν στη θάλασσα. Ένας ορεξάτος για βόλτες επισκέπτης, θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν και κάποια επιπλέον πράγματα να δει στην κωμόπολη, όπως το λιμάνι και η μαρίνα με το ανοιχτό θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης όπου το καλοκαίρι γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Σε κοντινές αποστάσεις εκτείνονται πολλά παραλιακά χωριά με όμορφες παραλίες που το καλοκαίρι κατακλύζονται από πολλούς παραθεριστές. Κοντά στο Ξυλόκαστρο και ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό, βρίσκεται ο χείμαρρος Φόνισσα με το ξακουστό φαράγγι. Ξακουστό ακριβώς επειδή είναι ένα από τα δυσκολότερα να διασχίσει κανείς στην Ελλάδα, αποτελεί πρόκληση για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Ξυλόκαστρο, κοσμοπολίτικο και τόσο κοντά στην Αθήνα
© Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Το Ξυλόκαστρο έχει επίσης πολύ ιδιαίτερη ιστορία με πρωταγωνιστή το λιμάνι, όπου στα χρόνια της Φραγκοκρατίας χτίστηκε ένας ξύλινος στρατώνας-παρατηρητήριο για να το εποπτεύει, πάνω ακριβώς από τη σύγχρονη κωμόπολη. Λόγω της παρουσίας του, οι ντόπιοι ονόμασαν την περιοχή Ξυλόκαστρο. Στην όμορφη πελοποννησιακή κωμόπολη υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ που αποτελούν πόλο έλξης των παραθεριστών. Το «σημείο μηδέν» κάθε βόλτας στο Ξυλόκαστρο είναι η παραλιακή του περαντζάδα, τα απογεύματα του καλοκαιριού όλοι εκεί θα συναντηθούν, ντόπιοι και περαστικοί. Ο παραλιακός δρόμος της πόλης του Ξυλοκάστρου είναι ιδανικός για έναν όμορφο δροσιστικό περίπατο, αλλά απολαυστική εμπειρία είναι και ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της παραλίας που κυριολεκτικά κατακλύζεται από τους φίλους του ποδηλάτου!

Ξυλόκαστρο, κοσμοπολίτικο και τόσο κοντά στην Αθήνα
© Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Ξυλόκαστρο - Πού θα φάτε

Για άπαιχτο ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Συκιάς, σε έναν μοναδικό χώρο απόλυτης αρμονίας και ομορφιάς, με τα τραπέζια του πάνω στη θάλασσα το εστιατόριο Ακρωτήρι σας προσκαλεί από τις μεσημεριανές ώρες μέχρι τη δύση του ήλιου, να δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις σε μια εξαιρετικά ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Εδώ μπορείτε να βρείτε πιάτα με θαλασσινά και κρεατικά, φρέσκο ψάρι, πρωτότυπους μεζέδες που θα ενθουσιάσουν κάθε ουρανίσκο και ελληνική μεσογειακή κουζίνα στην οποία χρησιμοποιούνται φρέσκα ντόπια υλικά. Για μια πιο boho και πάνω στο κύμα επιλογή κατευθυνθείτε στο Aryvalos - Pellenian sea & food (695554 5373), το τέλειο στέκι που αναζητάς στις διακοπές σου από το πρωί ως το βράδυ. Τραπέζια μπροστά στη θάλασσα, βουτιές, καφέδες και κοκτέιλς, πολύ καλή μεσογειακή κουζίνα με σύγχρονες πινελιές, μεγάλη γκάμα σε σούσι και εξαιρετική μακαρονάδα θαλασσινών. Επίσης, πολύ καλός bartender και τέλεια signature cocktails που θα σας κρατήσουν συντροφιά μαζί με lounge μουσικές. Στην Αυλή (2743025525) θα πάτε για την πιο νόστιμη πίτσα της περιοχής. Αν είστε φαν του κρέατος, το καλύτερο σουβλάκι, κοντοσούβλι και γύρο στο Ξυλόκαστρο, θα τα βρείτε στον Γιαννόπουλο (2743022950). Για μπιρίτσα και ωραίους μεζέδες ιδανικό είναι το Resalto (2743025140) που συνδυάζει την καλή rock μουσική με τη θαλασσινή αύρα. Το Destino all day and night bar (2743028309) στην καρδιά της πόλης, πάνω στην παραλία και αυτό, είναι το πιο γνωστό σημείο του Ξυλοκάστρου – κάποια στιγμή της ημέρας όλοι εκεί θα δώσουν ραντεβού. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ, πολύ ωραίο πρωινό και brunch, νόστιμα πιάτα στη συνέχεια – από πρωτότυπα finger food και pasta μέχρι εξαιρετικά burgers και πιάτα κρεατικών. Πολύ κοντά θα βρεις και το πολύ ζωντανό Dogville all day bar από το πρωί για ωραίο καφέ, finger foods και νόστιμα τσιμπολόγια, αργότερα ωραία ποτά, κοκτέιλς και μουσικές που καταλήγουν σε ελληνικά του κεφιού και χορούς μέχρι τα ξημερώματα. Το Bandit’s Roost, κι αυτό all day bar, με καλό καφέ, ποτά, κοκτέιλς, ωραία μουσική, συχνές και οι βραδιές με γνωστούς djs που εναλλάσσονται. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το Rouvera (2743026683) με θέα στον Κορινθιακό για να αγναντεύετε τα σκάφη που περνούν πίνοντας τα κοκτεϊλάκια σας. Μετά το ξενύχτι επιβάλλεται να περάσετε από την Καντίνα (6996600042) – γιατί δεν θα πάτε για ύπνο με άδειο στομάχι. Το απόγευμα, στην επιστροφή από το μπάνιο ή από το φαγητό, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα καταπληκτικά και με γαλλική εσάνς γλυκά και παγωτά από το ροζ και παραμυθένιο Choux Choux Patisserie Artisan (2743306930) του Δημήτρη Λέκκα. Αν πάλι ψάχνετε την τέλεια πρωινή μπουκιά πριν από το μπάνιο, κατευθυνθείτε προς τον φούρνο του Φιαμέγκου (2743025433) για την ωραιότερη χειροποίητη σπανακόπιτα στο Ξυλόκαστρο. Για τους ρομαντικούς σινεφίλ της παρέας, στο Ξυλόκαστρο υπάρχουν και δύο θερινά cinema, το Cine Ηλέκτρα (2744028757) και το Cine Αυλαία (2743028064), για ήρεμα ξέγνοιαστα βραδάκια με ταινίες κάτω από τα αστέρια.

Ξυλόκαστρο, κοσμοπολίτικο και τόσο κοντά στην Αθήνα
© Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Πού θα μείνετε στο Ξυλόκαστρο

Σημαντική υπόθεση στις διακοπές είναι και η διαμονή, οπότε αν προτιμάτε τη διακριτική πολυτέλεια επιλέξετε το ειδυλλιακό heritage resort της Μεσογείου που ακούει στο όνομα Sikyon Coast Resort and Spa (2743023229) για μια εμπειρία απόλυτης χαλάρωσης. Στην καρδιά του θερέτρου βρίσκεται η βενετσιάνικη βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, που έχει φιλοξενήσει αμέτρητες γιορτές αφιερωμένες στην τέχνη και την ποίηση, ενώ έχει υποδεχτεί και πολλούς διανοούμενους του 20ού αιώνα. Πάνω στην ακτογραμμή βρίσκονται επίσης τα άνετα και καλά εξοπλισμένα διαμερίσματα Isola Apartments (2743027246), µε ιδιωτική πισίνα, τζακούζι, αλλά και παραλία. Διακοσμημένα ωραία και μίνιμαλ, αποτελούν ιδανικό προορισμό για χαλάρωση μετά από μια μέρα γεμάτη δραστηριότητες. Σουίτες µε θέα στον Κορινθιακό ή στους καταπράσινους κήπους του, παρέχει και το υπερπολυτελές Le Convivial Luxury Suites and Spa (2743306788), ξενοδοχείο 4 αστέρων, με αρχοντική και μαζί νοσταλγική ατμόσφαιρα, για μια χαλαρωτική απόδραση γεμάτη καλαισθησία στο πράσινο αυτό διαμάντι που λέγεται Ξυλόκαστρο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ