Ταξιδια

Τα Χανιά της Στέλλας Αλεξοπούλου

Αυτό που κάνει τα Χανιά μαγευτικά είναι ο μοναδικός συνδυασμός των ζεστών ανθρώπων και της αξεπέραστης ομορφιάς, τόσο φυσικής όσο και αρχιτεκτονικής.

114754-648391.jpg
Στέλλα Αλεξοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλλα Αλεξοπούλου
Στέλλα Αλεξοπούλου

Χανιά: Η Στέλλα Αλεξοπούλου γράφει για το αγαπημένο της μέρος στην Κρήτη στην Athens Voice

Τα Χανιά και εγώ έχουμε μία σχέση καρμική. Σε ηλικία 12 ετών τα επισκέφτηκα για πρώτη φορά, παίρνοντας μέρος σε κολυμβητικούς αγώνες, και γυρνώντας είπα στους γονείς μου: «Αυτή είναι η πόλη που θέλω να ζήσω». Τα επισκέφτηκα ξανά στα 16 μου και από το 2007 και μετά πηγαίνω σε κάθε ευκαιρία.

Αυτό που κάνει τα Χανιά μαγευτικά είναι ο μοναδικός συνδυασμός των ζεστών ανθρώπων και της αξεπέραστης ομορφιάς, τόσο φυσικής όσο και αρχιτεκτονικής.

Οι Χανιώτες καταφέρνουν να κερδίσουν την καρδιά σου από την πρώτη στιγμή: φιλόξενοι, χαμογελαστοί, αρχοντικοί, αποπνέουν μία μοναδική ζεστασιά και σε καλούν να γίνεις και εσύ κάτοικος του νησιού και της πόλης τους.

Η ίδια η πόλη σε μαγεύει. Το παλιό λιμάνι και ο φάρος αποτελούν σημεία αναφοράς. Ενετική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τούρκικα στοιχεία δημιουργούν ένα κράμα ανατολής και δύσης. Ένας ρομαντικός περίπατος την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι κάτι που κάνω κάθε φορά που πάω στα Χανιά. Διασχίζοντας τα σοκάκια της παλιάς πόλης, είναι σαν να περπατάς μέσα στην ιστορία ανακαλύπτοντας όλους τους λαούς που έζησαν εδώ, Έλληνες, Ενετούς, Τούρκους, Εβραίους. 

Μία άλλη γειτονιά με πραγματικό ενδιαφέρον είναι η Χαλέπα. Εκτός του ότι σε αυτήν βρίσκεται το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, είναι μία συνοικία με αρχοντικά σπίτια και εκπληκτική θέα του παλιού λιμανιού.  

Τέλος, αξίζει κανείς να επισκεφτεί το λόφο στον οποίο βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων, μία περιήγηση με ιστορική αξία, καθώς και με τη δυνατότητα για την πιο μαγευτική θέα ολόκληρης της πόλης των Χανίων. Μετά ακολουθεί σίγουρα μία στάση στην Κουκουβάγια για ζουμερά γλυκά και καφέ.

Φεύγοντας τώρα έξω από τα Χανιά, αναζητώντας τη θάλασσα, οι επιλογές είναι πολλές. Ξεκινώντας από τις παραλίες που είναι μόνο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπως οΚαλαθάς και ο Σταυρός, και πηγαίνοντας πιο έξω, μπορεί κανείς να βρει εκπληκτικές παραλίες, όπως τα Φαλάσαρνα με τα τιρκουάζ νερά και τη ροζ άμμο, το Ελαφονήσι και οΜπάλος. Η αγαπημένη μου παραλία στον Νομό Χανίων είναι σίγουρα το Κεδρόδασος, ένα μέρος που ενώ είναι δύσκολο να φτάσεις σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, καθώς έχει μοναδική φυσική ομορφιά και καταγάλανα νερά.  

Στα Χανιά πηγαίνω από καιρό σε καιρό, καθώς μου έχουν δημιουργήσει την αίσθηση της πατρίδας, της σταθερής βάσης που επιστρέφει κανείς σε χαρά αλλά και σε λύπη.

* Η Στέλλα Αλεξοπούλου είναι Marketing Director Whisky Diageo Southern Europe (Ελλάδα/Τουρκία/Ιταλία)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ