Ταξιδια

6 φάρμες κοντά στην Αθήνα

Ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα με ησυχία, ηρεμία, βουνίσιες ανάσες κοντά στη φύση και τα ζώα της

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 838
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαϊδουροχώρα στο Κορωπί

Από τη Γαϊδουροχώρα και το Κτήμα Λακκαγκίνη μέχρι τη Margi Farm, τη Farma Moo, το Μια φορά κι έναν καιρό και το Giagias Family, βρήκαμε έξι ημερήσιους προορισμούς για υπέροχες εκδρομές μέσα στη φύση και στα ζώα

Σε περίπτωση που ψάχνεις ένα σύντομο και εναλλακτικό διάλειμμα μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, κοντά στη φύση, μια μονοήμερη πρόταση που θα σε αναζωογονήσει, μια γνωριμία με ζώα, με επίσκεψη σε λαχανόκηπους, αγροκτήματα, παιδικές χαρές και δραστηριότητες ψυχαγωγικού χαρακτήρα: Παίρνεις το σακβουαγιάζ σου, βάζεις στο τέρμα το Summer in the City από The Lovin’ Spoonful στο αυτοκίνητο, φοράς την καλή διάθεση και το χαμόγελο σου, φορτώνεις παιδιά ή την παρέα και ξεκινάς!

Γαϊδουροχώρα στο Κορωπί
Γαϊδουροχώρα στο Κορωπί
Γαϊδουροχώρα στο Κορωπί
Πρώτος σταθμός το επισκέψιμο πάρκο του Ελληνικού Κέντρου και η Γαϊδουροχώρα, η μη κερδοσκοπική εταιρία που έστησαν η ηθοποιός Τατιάνα Παπαμόσχου και ο φωτογράφος Δημήτρης Στουπάκης με σκοπό την προστασία του γαϊδουριού και την επανένταξή του στη ζωή μας όχι ως άβουλου υποζυγίου αλλά ως ζώου συντροφιάς και μέσου θεραπευτικής αγωγής. Εκεί θα γνωρίσεις τα γαϊδουράκια που έχουν κατασχεθεί με εισαγγελική παρέμβαση, αδέσποτα ζωάκια που έχουν σωθεί και που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν από οικογένειες, αλλά θα κάνεις και διαδραστικές ξεναγήσεις όπου θα μάθεις για την προέλευση, τη φυσιολογία, τις ανάγκες και την ιστορία του γαϊδουριού, donkey trekking μέσα στα μονοπάτια και τα λιβάδια, παιχνίδια θησαυρού και γνώσεων γύρω από το γαϊδουράκι, εργαστήρια κατασκευών και ζωγραφικής μέσα στο ξύλινο σπιτάκι, κάτω από τις αμυγδαλιές ή ψηλά στον λόφο, βούρτσισμα και φροντίδα των ζώων, ενώ θα έχεις και ευτυχισμένες στιγμές με πολλά χάδια και αγκαλιές με τα ζωάκια που θα σε ξετρελάνουν. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στην απογευματινή βόλτα των γαϊδουριών, να περιηγηθούν στο κτήμα (υπάρχουν πυρόπληκτα κουνελάκια που σώθηκαν από τις περσινές φωτιές) και να κάνουν πικνίκ στην όμορφη φύση – φέρε μαζί σου προμήθειες. Όποιος θέλει μπορεί να γίνει ανάδοχος σε ένα γαϊδουράκι ή να δηλώσει εθελοντική βοήθεια.
Κάθε Σάββατο & Κυριακή χωρίς κράτηση 10.00-14.00 & 17.00-20.30 (εκτός 14/8) Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944616160.

Κτήμα Λακκαγκίνη, Κιούρκα Αττικής
Λακκαγκίνη Στα Κιούρκα
Λακκαγκίνη Στα Κιούρκα
Μόλις 15 χλμ. από την Κηφισιά και 34 από το κέντρο της Αθήνας, στο πρώτο ορεινό χωριό εκτός Αθηνών (tip: χωρίς διόδια από τον παράδρομο του Αγίου Στεφάνου), βρίσκεται μια καλοκαιρινή όαση. Παλιότερα, στην ίδια τοποθεσία, το σημείο αναφοράς ήταν το καφενείο - ταβέρνα «Λακκαγκίνη στα Κιούρκα». Ο εγγονός Γιάννης Πάντος εξέλιξε το αγρόκτημα φτάνοντάς το στη σημερινή του εκδοχή. Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και προσεγμένος, υπάρχει τεράστια παιδική χαρά περιφραγμένη και φυσικά το πράσινο κυριαρχεί. Στο αγρόκτημα μπορεί κανείς να κάτσει για καφέ, ποτό ή φαγητό, μπορεί όμως και να περπατήσει προς το βουνό από μονοπάτια μέσα στο πράσινο για να φτάσει στο μικρό ζωολογικό κήπο. Λάμα, άλογα, γαϊδουράκια, πρόβατα, ελάφια και πολλά είδη πουλιών δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι διακοπές σε κάποιο απόμερο ορεινό χωριό. Καθημερινά ανοιχτά, αν πάτε για φαγητό καλύτερα να κάνετε από πριν κράτηση.
Αγίας Τριάδος Αφίδνες, 2295022945

Margi Farm, Καλύβια
Margi Farm
Margi Farm

Στα Καλύβια, δηλαδή γύρω στα 40 χλμ. απόσταση από την Αθήνα, και μέσα σε μια έκταση 20 στρεμμάτων περιτριγυρισμένη από αμπελώνες και ελαιόδεντρα, μπορείς να ζήσεις ένα ταξίδι στην αγροτική ζωή που μάλιστα συνοδεύεται και από γαστρονομική εμπειρία. Εδώ, το 2015, ο Γιάγκος και ο Θοδωρής Αγιοστρατίτης δημιούργησαν τη Φάρμα του The Margi Hotel, η οποία προμηθεύει με πρώτες ύλες το καλό και γνωστό εστιατόριο στα νότια αλλά δέχεται και εξωτερικούς επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά ένα κτήμα και την παραγωγή του. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο στον οποίο ακολουθούνται φυσικές γεωργικές πρακτικές, η γη ποτίζεται με το δικό της αρδευτικό σύστημα ενώ παράγονται αγνά βιολογικά λαχανικά και φρούτα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αυγά και τυρί. Αν θες και συ να σηκώσεις μανίκια και να νιώσεις για λίγο αγρότης μία επίσκεψη στο αγρόκτημα θα σου δώσει την ευκαιρία να μαζέψεις λαχανικά από τον κήπο και να δοκιμάσεις αυθεντικά μεσογειακά βιολογικά ελληνικά πιάτα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Μπορείς επίσης να γνωρίσεις τον Billy τον γαϊδαράκο και τα υπόλοιπα ζωάκια της φάρμας, ενώ αν υπάρχουν και παιδιά μπορούν να παίξουν παραδοσιακά αγροτικά παιχνίδια, να φυτέψουν λαχανικά, να μάθουν να φτιάχνουν σκιάχτρα κ.ά.
Κρατήσεις στο 2108929154 ή ηλεκτρονικά στο guestrelations@themargi.gr

Farma Moo, Διόνυσος

Farmamoo
Farmamoo
Δίπλα στο ποτάμι κι ανάμεσα σε βουνά, σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, το vibe είναι ανεπανάληπτο. Τρεις φίλοι επέλεξαν να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και επιχειρηματικότητας σχεδιάζοντας έναν χώρο που φέρνει τις οικογένειες σε επαφή με τη φύση. Παιδική χαρά, κούνιες και αιώρες στα δέντρα, χαρούμενα ζώα (άλογα, κατσικάκια, κότες, χήνες και πάπιες – μερικά από αυτά έχουν διασωθεί από συλλόγους Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) που απολαμβάνουν την αγάπη των ανθρώπων που τα περιποιούνται. Εθελοντές και ανάδοχοι γονείς, έπειτα από συνεννόηση με τη φάρμα, κοπιάστε! Μπορείτε να περιηγηθείτε στη Farma Moo, να γνωρίσετε πώς παράγεται η τροφή αλλά, ακόμα πιο ωραίο και χρήσιμο, να νοικιάσετε και το δικό σας περιβόλι, όπου θα φυτέψετε τα δικά σας λαχανικά. Μετά από όλα αυτά, απολαύστε μαμαδίστικο φαγητό από τα ολόφρεσκα προϊόντα της φάρμας στο εστιατόριο που υπάρχει και ολοκληρώστε τη farm experience. Τις καθημερινές η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ τα Σαββατοκύριακα έχει οριστεί είσοδος €5 μόνο για τους ενήλικες.
Λεωφ. Διονύσου, Νέα Μάκρη, 6987072816

Μια φορά κι έναν καιρό, Αυλώνας
Μια φορά κι έναν καιρό
Μια φορά κι έναν καιρό
Πώς ήταν η αγροτική ζωή παλιά, τότε που οι παππούδες και οι γιαγιάδες αφηγούνταν παραμύθια για τη ζωή τους στο χωριό δίπλα στην πυροστιά; Πάρε μαζί σου τα παιδιά, πήγαινέ τα εκδρομή και άφησέ τα να πάρουν τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό. Στο θεματικό πάρκο Μια φορά κι έναν καιρό, στον Αυλώνα, με απόσταση περίπου μία ώρα από την Αθήνα, μέσα σε πανέμορφη φύση, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις με αθλήματα που αγαπούν τα παιδιά, με υποδομές κομπόστ, ανακύκλωσης και συλλογής βρόχινου νερού, αλλά και όλα όσα θα τα φέρουν κοντά στην αγροτική ζωή και στον τρόπο που παράγονται αυτά που αποτελούν την τροφή τους. Ο νερόμυλος, το αλώνι, το πατητήρι, τα παραδοσιακά σπίτια και το καφενείο, το μποστάνι με τα αρωματικά φυτά, οι στάβλοι με τα ζώα (ταύροι, πόνι, κουνέλια, κότες, κατσίκες, πρόβατα, παγώνια, ελάφια), είναι όλα τους αξέχαστη εμπειρία! Κατόπιν συνεννόησης ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφέρει εθελοντική βοήθεια αλλά και να γίνει ανάδοχος σε κάποιο ζωάκι. Υπάρχει και καφετέρια αλλά και ξύλινα τραπέζια και παγκάκια για πικ νικ. Καθημερινά όλο τον Αύγουστο η είσοδος είναι ελεύθερη για τις ατομικές επισκέψεις από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ. Το κόστος της ξενάγησης στη φάρμα είναι €2,5.
Παναγίας Γρηγορούσης, Αυλώνας, 2295029933

Giagias Family, Κρανίδι
Giagias family
Giagias family

Γι' αυτούς που διαθέτουν λίγο παραπάνω χρόνο και θέλουν να περάσουν ένα διαφορετικό ΣΚ μόλις 3 ώρες μακριά από την Αθήνα, το μικρό αγρόκτημα Giagias Family της οικογένειας Νταουλιάρη στο Κρανίδι είναι η λύση. Το μικροκλίμα της περιοχής, το νερό, το χώμα, η φύση συνθέτουν το περιβάλλον αυτό, που σε κάνουν να θέλεις να γίνεις μέρος του. Μια επίσκεψη στο παλιό αγροτόσπιτο της γιαγιάς σε ταξιδεύει στο παρελθόν με τα παλιά αντικείμενα που κυριαρχούν στον χώρο αλλά και με την φιλοξενία και τις παραδοσιακές νοστιμιές της γιαγιάς. Θα συναντήσεις επίσης, κατσίκες, την προβατίνα την Φρόσω, τον κόκορα Ηard Rock, τα πανέμορφα άλογα Ελπίδα και Φίφη, μοσχαράκια κότες, πάπιες, χήνες, παγώνια και γαλοπούλες, τα οποία αναπαράγονται εκεί. Ταυτόχρονα όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει εθελοντικά και να γίνει ανάδοχος. Ο ιδιαίτερος κήπος αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αγροκτήματος ενώ υπάρχει καλλιέργεια βοτάνων και η εκμετάλλευση τόσο της δρογής τους όσο και των αιθερίων ελαίων αποτελούν ερέθισμα στον επισκέπτη για βοτανογνωσία και την τέχνη της σαπωνοποιίας.
Βρέστιζα, Κρανίδι, 6948259950 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ