Ταξιδια

Η Τήνος του Ευθύμη Καραδήμα

«Λένε ότι στον Τριπόταµο περνούσε τα καλοκαίρια του ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Τύχη να µοιράζεσαι τις ίδιες εικόνες, έστω και µε καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών, µε έναν άνθρωπο του πνεύµατος»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευθύμης Καραδήμας

Ο µουσικός, ιδρυτής των συγκροτηµάτων Nightfall και The Slayerking, Ευθύµης Καραδήµας, γράφει για τη δική του Τήνο.

Κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου κοντύτερα, λέει µια παροιµία. Πήγαµε λοιπόν για διακοπές στην Τήνο, το άντρο της θρησκευτικής δέησης. Εχθρό της διανόησης και της λογικής. Ή µήπως όχι; Η αλήθεια είναι πως όχι. Η Τήνος είναι ένα νησί που εν µέσω δυνατών αέρηδων διατηρεί το απάγκιο της ήρεµης σκέψης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει µια ευγενική αµφιστρέφεια.

Η πρώτη εικόνα, φτάνοντας από θαλάσσης, είναι και η χειρότερη που θα δείτε. Το λιµάνι στέκει σαν παραπέτασµα, λες και θέλει να αποθαρρύνει τον άγνωστο ταξιδιώτη από το να κατέβει. Θα την ξεχάσετε µε το που αποβιβαστείτε και κινήσετε για την περιοχή της διαµονής σας. Σήµανση υπάρχει παντού, και οι δρόµοι είναι µια χαρά. Οι δε κάτοικοι του νησιού είναι ένα κεφάλαιο από µόνοι τους. Ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί. Το ξέρω ότι για τους περισσότερους αυτό ίσως δεν αποτελεί λόγο να επισκεφθείς ένα νησί το καλοκαίρι, αλλά, συµπαθάτε µε, το τελευταίο που θέλω ερχόµενος από τη µεγάλη πόλη είναι την αγένειά της.

Μια φίλη µάς είχε κάνει έναν χάρτη µε µέρη που αξίζει να επισκεφθούµε. Αυτό βοήθησε πολύ. Το νησί είναι µεγάλο και οι αποστάσεις δεν είναι για να παίρνονται αψήφιστα. Ακόµα και αν σας αρέσει η οδήγηση, το να πάτε κάπου που νόµιζετε πως είναι καλά για φαγητό ή κολύµπι, και να επιστρέψετε άπραγοι ψάχνοντας εναλλακτική πριν δύσει ο ήλιος, δεν είναι ωραίο. Συµβουλή λοιπόν, ρωτήστε κόσµο που έχει πάει πρόσφατα και µοιράζεται τα ίδια ή παραπλήσια µε εσάς γούστα.

Κοµβικό µέρος για να µείνετε είναι ο Τριπόταµος. Κάτω από τη σκιά του µεγάλου βράχου του Εξώµβουργου, της αρχαίας πρωτεύουσας της Τήνου. Εκεί ήταν το κάστρο της. Το ψηλότερο κάστρο του Αιγαίου, όπως λέγεται, µε τελευταίους κυρίους του κάποιους Ενετούς το 18ο αιώνα, πριν το κάνουν σκόνη οι Οθωµανοί. Έχει θέα να ανέβεις, αλλά έχει και ζέστη. Λένε ότι στον Τριπόταµο περνούσε τα καλοκαίρια του ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Τύχη να µοιράζεσαι τις ίδιες εικόνες, έστω και µε καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών, µε έναν άνθρωπο του πνεύµατος.

Η ΒωλάξΒώλακας), µε το επικό της όνοµα και τους διάσπαρτους στρογγυλούς βράχους από διάπυρο υλικό να δεσπόζουν µέσα στη ρευστή συµπαντική στασιµότητα, σε ταξιδεύει σε εποχές που ο θόρυβος σήµαινε κάτι πολύ κακό. Και σίγουρα κακό ήταν το θέαµα της Γιγαντοµαχίας, που λέγεται ότι έλαβε χώρα εδώ, µε τις µπάλες αυτές να εκτοξεύονται από τους Γίγαντες εναντίον της Ολύµπιας παρέας, µαζί µε φλεγόµενα βελανίδια, και φαντάζοµαι ύβρεις και κατάρες. Τελικά χάσανε.

Εκεί κοντά θα δείτε και τον περιβόητο περιστεριώνα και πιθανώς να φωτογραφηθείτε µπροστά του. Να γνωρίζετε ότι δεν είναι πραγµατικός, αφού βλέπει Βορρά, που σηµαίνει δεν δύναται να προστατεύσει κάποιο πτηνό από το κρύο.

Τα Υστέρνια –µιλάµε για Την έµπνευση στις ονοµατοδοσίες–, µε τη φοβερή θέα τους ψηλά, και τον όρµο τους κάτω, είναι κοµµάτι της εµπειρίας Τήνος-καλοκαίρι· η Χώρα προσφέρεται για νυχτερινή έξοδο αλλά και µεσηµεριανή χαλαρότητα (το καφέ-βιβλιοπωλείο µε τους σπάνιους τίτλους είναι ένα ταξίδι από µόνο του)· ο Πύργος, το µεγαλύτερο χωριό του νησιού, µε την παράδοση στη µαρµαροτεχνία και το σπίτι-µουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά (η ιστορία αυτού του καλλιτέχνη είναι συγκλονιστική, και δυστυχώς µε τραγικό τέλος), είναι κάποια από τα µέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, όποιες και αν είναι οι διαθέσεις σας.

Τι µας άρεσε: Η φυσική οµορφιά, οι διαδροµές, τα χωριά, η καλοσύνη και ευγένεια των ντόπιων, η αρµονική συνύπαρξη του κοσµικού µε το θρησκευτικό στοιχείο – κάτι που προσωπικά αποδίδω στο υψηλό πολιτισµικό πρόσηµο που φέρει το νησί.

Τι θα µας άρεσε να αλλάξει: Θλίψη προκαλεί το εµπόριο στο όνοµα της ελπίδας ανθρώπων που φτάνουν στην Τήνο για να ζητήσουν λύση σε κάποιο πρόβληµα που τους έχει συνθλίψει. Ανατριχιαστικό το θέαµα νεαρής µητέρας να ανεβαίνει τη διαδροµή από το λιµάνι στον ναό µε τα γόνατα. Συγκλονιστικό και το χαλάκι που έχει τοποθετηθεί κατά µήκος της διαδροµής. Γράφοντας αυτές τις σειρές, θυµήθηκα την ερώτηση που γεννήθηκε στο µυαλό µου, σε έναν φανταστικό διάλογο που έµεινε στις σηµειώσεις µου: «Καλή µου, γιατί φθείρεις τα γόνατά σου; Ποιος πόνος µέγας σε έσπρωξε να έρπεις και ποιος διάολος σε έπεισε τούτο εσύ να κάµεις; Υπάρχει θεός καλός που τον πιστό του θέλει να βλέπει έτσι; Ή µήπως ανθρώπου όφελος σου λέγει σκύψε να σ’ ακούσει; Γιατί ο γιος µπορεί το αίµα οίνο να έκανε, µπορεί και όχι, αλλά άνθρωπος την πίστη χρήµα σίγουρα έκαµε, και από την πίστη σου ετούτος τρώγει. Να ’σαι καλά και τα προβλήµατα σου λίγα».

Αν δείτε ζώο µε δεµένα τα πόδια του (παστούρωµα) φωτογραφίστε την ταυτότητα που φέρει στα αυτιά του, σηµειώστε το σηµείο, ενηµερώστε τις αρχές και αναρτήστε την πληροφορία στις fb σελίδες Φιλόζωοι Τήνου και zoosos.gr. Αυτό κάναµε και εµείς.

* Ο Ευθύµης Καραδήµας είναι µουσικός, ιδρυτής των συγκροτηµάτων Nightfall και The Slayerking.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ