Ταξιδια

Η Λέσβος του Βαγγέλη Γιαννίση

«Το νησί της δέκατης Μούσας δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο...»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης γράφει για τη δική του Λέσβο

Θέλω να κλείσετε τα μάτια σας και να φανταστείτε την εξής σκηνή: Ένα μικρό ψητοπωλείο στην Καλλονή, την τηλεόραση να παίζει στο background τον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, ένα ζευγάρι τουρίστες που παραψήθηκαν στον ήλιο (τόσο πολύ, που, αν ήταν μπριζόλες, δεν θα ήταν well done, αλλά congratulations) να παρακολουθεί με αφοσίωση τον γάμο τσιμπολογώντας μία σαλάτα (σε ψητοπωλείο, επαναλαμβάνω) και, σχολιάζοντας την καράφλα του πρίγκιπα Γουίλιαμ που τότε είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται, κι εγώ με παρέα να τσακίζω τις καλύτερες χοιρινές πανσέτες που έχω φάει μέχρι σήμερα.

Οι διακοπές για μένα συνδυάζονταν πάντα με γεύσεις. Μπορεί οι εικόνες με τα χρόνια να ξεθωριάζουν, οι γεύσεις ωστόσο παραμένουν μέχρι σήμερα αποθηκευμένες στον σκληρό δίσκο της μνήμης μου. Οι χοιρινές πανσέτες που ανέφερα πριν. Οι ψητές σαρδέλες στη Σκάλα Καλλονής σε ένα τραπεζάκι δίπλα στο κύμα έπειτα από μία σύντομη βουτιά –ή, καλύτερα, πλατσούρισμα– στη θάλασσα. Ο θεϊκός μουσακάς και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί στον Συνεταιρισμό Γυναικών στον Μόλυβο, που, όσο κι αν έχω προσπαθήσει να τους κοπιάρω, ποτέ δεν καταφέρνω να τους φτιάξω τόσο νόστιμους. Το μπράουνι με παγωτό στη Σκάλα Ερεσού πάλι μετά από πλατσούρισμα στη θάλασσα. Οι ψαρομεζέδες και η μεθυστική μοσχοβολιά του ούζου, συνοδεία ζωντανής μουσικής στο Ζουμπούλι. Και, μιας και είπαμε για το ούζο, η αιώνια κόντρα για το ποιος κάνει το πιο ωραίο ούζο, ο Βαρβαγιάννης ή ο Πιτσιλαδής – με το αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα να αλλάζουν ανάλογα με τα μεζεδάκια που συνοδεύουν το ουζάκι.

Έχοντας περάσει αρκετό χρόνο στο νησί και ως επισκέπτης και ως φαντάρος, έχω καταλάβει ότι η Λέσβος είναι ένας προορισμός για όλους: για οικογένειες, για παρέες, για ζευγάρια. Για όσους θέλουν θάλασσα, αλλά και για όσους θέλουν βουνό. Για όσους θέλουν να δουν πράσινο, αλλά και για όσους γοητεύονται από το άγριο, γυμνό νησιωτικό τοπίο. Για όσους θέλουν να περάσουν ήσυχα, αλλά και για όσους θέλουν να το ρίξουν και λίγο έξω. Το νησί της δέκατης Μούσας δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο.

* Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι συγγραφέας. Το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Ίνκουμπους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ