Ταξιδια

9 πράγματα που δεν ήξερες για την Αίγινα

Αρχαιολογικοί χώροι και κρυφές παραλίες, μονοπάτια και παραδοσιακά προϊόντα, συγκλονιστικά φυσικά τοπία και νέες δραστηριότητες

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 795
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιμάνι Αίγινας από ψηλά
Αίγινα ©Στρατής Κωνσταντάρας

Αίγινα: Ένα από τα όμορφα και γραφικά νησιά του Αργοσαρωνικού κρύβει μέρη και εμπειρίες που μπορεί να μην ήξερες ως τώρα.

Η Αίγινα, ένα από τα όμορφα και γραφικά νησιά του Αργοσαρωνικού, φημίζεται για την ιστορία της ως πρώτης πρωτεύουσας της νεότερης Ελλάδας, τα παραδοσιακά κανάτια της, τα γευστικά φιστίκια της. Η Αίγινα βέβαια είναι πολλά περισσότερα και  όσα χρόνια κι αν την επισκέπτεσαι, πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο που θα σε ενθουσιάζει. Αρχαιολογικοί ναοί και κρυφές παραλίες, μονοπάτια και παραδοσιακά προϊόντα, συγκλονιστικά φυσικά τοπία και νέες δραστηριότητες. Το νησί της Αφαίας έχει τον τρόπο να σε κερδίσει, και τρανή απόδειξη αποτελούν όλοι εκείνοι –Έλληνες και ξένοι– που την επέλεξαν για σπίτι τους, μετακομίζοντας μόνιμα εδώ. Παρακάτω κάποια πράγματα που ίσως δεν ήξερες...

Ελένη Κυπραίου, παρουσιάστρια της πρώτης επίσηµης τηλεοπτικής εκποµπής το 1966 στην Ελλάδα, ζει πλέον στην Αίγινα και είναι αγρότισσα. Ιδιαίτερα δηµοφιλή από τα είδη που παράγει από φιστίκια Αιγίνης είναι το φιστικέλαιο και το φιστικοβούτυρο χωρίς ίχνος συντηρητικών. Αναζητήστε τα.

*Ο βυθός της Αίγινας είναι εξίσου όµορφος µε τη στεριά της και η οµάδα Aegina Divers (Insta: aeginadivers) µπορεί να στο αποδείξει. Ο Κωνσταντίνος και η Κωνσταντίνα θα σε ταξιδέψουν στο βαθύ µπλε του Αργοσαρωνικού για να κολυµπήσεις δίπλα σε αξιολάτρευτα ψαράκια, να δεις τα υποβρύχια αξιοθέατα, να βγάλεις τις πιο ινσταγκραµικές φωτογραφίες και να ζήσεις µια µοναδική εµπειρία.

Αίγινα
Αίγινα ©Στρατής Κωνσταντάρας

*Έχεις δοκιµάσει ποτέ γκερεµέζι; Ένα λευκό τυρί αλοιφή, ελαφρώς ξινό αλλά µε έντονη, υπέροχη γεύση. Στο νησί το τιµάµε ιδιαιτέρως, ειδικά το καλοκαίρι, οπότε µπορείς να το βρεις σε πολλές ταβέρνες. Το καλύτερο όµως –κατά τη σύµφωνη γνώµη των κατοίκων του νησιού– θα το βρεις στην περιοχή Αγία Μαρίνα, στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, µαζί µε άλλα σπιτικά, χειροποίητα καλούδια.

*Η Αίγινα διαθέτει 10 µονοπάτια που σου δίνουν την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά στη φύση και να ανακαλύψεις τις κρυµµένες οµορφιές της. Από τις αγαπηµένες µου διαδροµές είναι ο γύρος της Παλαιάς Χώρας, αλλά όλες είναι πραγµατικά ενδιαφέρουσες. Μπορείς να βρεις λεπτοµέρειες στο aegina-hiking.com.

*Υπάρχει µια νησίδα κοντά στην Αίγινα στην οποία µπορείς να πας... περπατώντας. Λίγο πιο κάτω από τη Βαγία, στην περιοχή Μαυροµούτσουνο, θα δεις απέναντι τη νησίδα µε το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί η θάλασσα είναι τόσο ρηχή, που µπορείς να περπατήσεις το µεγαλύτερο µέρος της διαδροµής και να κολυµπήσεις για λίγα µόλις µέτρα πριν αρχίσεις πάλι να περπατάς για να πατήσεις στο νησάκι.

Αίγινα
Αίγινα ©Στρατής Κωνσταντάρας

*Στο Σφεντούρι, ο 29χρονος Γιάννης Χερουβείµ έχει δηµιουργήσει τη δική του φάρµα «Ορεινή Αίγινα»  (Insta: cherouvim_oreini_aigina) προσφέροντας όχι µόνο εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα (δοκίµασε οπωσδήποτε τσίγαρα και παγωτό κρέµα) αλλά και εµπειρίες αγροτουρισµού. Περιήγηση και άρµεγµα, παρασκευή ρυζόγαλου και ιππασία, γευσιγνωσία τυριών και πολλά ακόµη αν θες να δεις από κοντά την αγροτική ζωή.

*Για να µη νοµίζεις ότι έχουµε συνέχεια τον νου µας στο φαγητό, µάθε ότι στο νησί θα βρεις και εξαιρετικά χειροποίητα σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο. Η Mαρίνα Κοριολάνο Λυκουρέζου και ο σύντροφός της Γιάννης Ζαγοριανάκος, µετακόµισαν πριν λίγα χρόνια στην Αίγινα και δηµιούργησαν το δικό τους εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών «The Cool Projects».

*Το Fistiki Fest είναι η µεγαλύτερη γιορτή του νησιού, όπου κάθε Σεπτέµβριο, τέσσερις ηµέρες αφιερώνονται στον «ιερό καρπό» αλλά και τις παραδόσεις της Αίγινας. Δραστηριότητες, εκδηλώσεις, γεύσεις και προϊόντα εµπνευσµένα από τον αγαπηµένο ξηρό καρπό έχουν την τιµητική τους. Ακούγεται ότι η φετινή διοργάνωση επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. 16-19/9 για όσους ενδιαφέρονται.

*Σε πολλά νησιά οι ντόπιοι δίνουν tips για το πού θα δεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα. Το μυστικό της Αίγινας είναι πως από όπου κι αν το δεις είναι το ίδιο μαγικό. Το φως, τα χρώματα, η θάλασσα, τα γειτονικά νησιά, ό,τι κι αν είναι, το κάνει να φαίνεται εξίσου εντυπωσιακό είτε το παρακολουθείς από το λιμάνι, είτε από το βουνό.

Αίγινα
Αίγινα ©Στρατής Κωνσταντάρας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ