Ταξιδια

Η Κίμωλος της Xριστίνας Σούζη

Το νησί είναι για ήσυχες διακοπές με υπέροχες παραλίες

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72371-161051.jpg

Κίμωλος: Η Xριστίνα Σούζη γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Εγώ που λέτε είμαι Ηπειρώτισσα, αλλά με τη θάλασσα, τα φουσκωτά και τους ανέμους έχω μια σχέση πάθους. Ευτύχισα, λοιπόν, να γυρίσω με το φουσκωτό τις περισσότερες των Κυκλάδων. Ήταν παραμονή 15αύγουστου του 2007 που φτάσαμε στην Κίμωλο…

Στην προβλήτα θέση δεν υπήρχε, δέσαμε στα βράχια και για να βγεις στη στεριά το πιθανότερο ήταν να ρίξεις πρώτα μια βουτιά. Όταν όμως βγεις και περπατήσεις στην Ψάθη, το λιμάνι, και πάρεις τον ανήφορο για το Χωριό (και όχι Χώρα, όπως επιμένουν κάποιοι να το ονομάζουν, επηρεασμένοι από άλλα νησιά), αποζημιώνεσαι. Χτισμένο το Χωριό στους πρόποδες του Ξαπλοβουνιού, με τα κάτασπρα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα στενά δρομάκια του με τους ασβεστωμένους «αρμούς», είναι μια κυκλαδίτικη ζωγραφιά. Το Χωριό της Κιμώλου δεν έχει μεγάλη κεντρική πλατεία, αλλά αρκετές μικρές, και στο νησί υπάρχουν πάνω από 80 εκκλησιές και ξωκλήσια. 

Τον 15αύγουστο, η εικόνα της Παναγίας από την παραμονή μέχρι και ανήμερα περιφέρεται σε όλο το νησί και όλες τις εκκλησίες. Έφτασε και στο Λιμάνι την παραμονή το απόγευμα και ομολογώ ότι δεν περίμενα να δω τον παπά και τα εξαπτέρυγα να κάνουν τρισάγιο στα σκάφη και στη θάλασσα, για καλά ταξίδια και για τους ναυτικούς που έχασαν ανά τους αιώνες. Όλη η εικόνα ήταν απόκοσμη, κατανυκτική, και άθεος να ήσουν μια ανατριχίλα την ένιωθες.

Το νησί είναι για ήσυχες διακοπές με υπέροχες παραλίες, όπως Ψάθη, Πράσα: εκπληκτική, λευκή, χοντρή, άμμος (μέσα, έξω) και γαλάζια νερά. Έχει και ιαματικά λουτρά. Αλυκή: με βότσαλο και άμμο. Μπονάτσα: με άμμο. Ρέμα: μια φυσική πισίνα με εξαιρετικό σκηνικό τα βράχια, και τα Σύρματα, και πολλές άλλες. Ένα επίσης ονειρεμένο μέρος είναι η Πολύαιγος, ένα νησάκι απέναντι από την Κίμωλο, που τα νερά του θυμίζουν Σεϋχέλλες. Άφησα τελευταίο το Σκιάδι, σήμα κατατεθέν της Κιμώλου. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβος, υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν Σκιάδι, σπάνιο γεωλογικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Κίμωλο έχει και τέλειο φαγητό. Δεν είναι δυνατόν να μη φας στον Απoστόλη στην Ψάθη: λαδένια, τυρένια, κολοκυθένια, ξινό, μανούρα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.

Οι Κυκλάδες είναι πανέμορφες, όμως η Κίμωλος είναι μαγική, ξεχωριστή, αυθεντική, γι’ αυτό και αποφάσισα να σας πω δυο λόγια γι’ αυτήν. Και είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε και εσείς αυτή τη μικρή, ασημένια πινελιά του Αιγαίου.


* Η Xριστίνα Σούζη είναι μαθηματικός-μετεωρολόγος και παρουσιάζει τον καιρό στο ΣΚΑΪ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ