Ταξιδια

Κίμωλος

Ήρεµα σοκάκια και φιλόξενοι κάτοικοι 

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίμωλος ©Ggkoumas/pixabay
Κίμωλος ©Ggkoumas/pixabay

Όµορφες παραλίες (από τα µεγάλα ατού του νησιού), παραδοσιακοί οικισµοί, ήρεµα σοκάκια και κάτοικοι φιλόξενοι και ευγενικοί συνθέτουν το «χαρακτήρα» της. Η πρώτη επίσκεψη είναι το Xωριό, πρωτεύουσα της Κιµώλου µε µεσαιωνικό κάστρο (βλ. οικισµοί Μέσα Κάστρο και Έξω Κάστρο). Οι εκκλησίες του νησιού ξεπερνούν τις 80, αλλά αυτή που πραγµατικά ξεχωρίζει είναι η εκκλησία της Γέννησης του Xριστού, που είναι και η παλαιότερη. Βόλτα που θα θυµάστε για καιρό είναι το πανηγύρι της Παναγιάς της Oικονόµου τον ∆εκαπενταύγουστο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο µεταξύ άλλων θα δείτε εκθέµατα από τη γεωµετρική και την αρχαϊκή εποχή, ενώ στο λαογραφικό-ναυτικό µουσείο αντικείµενα καθηµερινής χρήσης και έργα τέχνης από τη συλλογή του ιδρυτή του µουσείου Μανώλη Χριστουλάκη.

Πού να κολυμπήσεις

Παραλίες µε σχετική κίνηση είναι αυτές της Μπονάτσας και της Αλυκής. Αν θέλεις κάτι πιο αποµονωµένο δεν θα δυσκολευτείς να το βρεις, αρκεί να προσέξεις τους αέρηδες. Λειβαδάκι, Πράσα, Κλήµα, Ρέµα, Άγιος Γεώργιος, Μοναστήρια και Ψάθη προσφέρουν τα καθαρά νερά και τη λευκή άµµο τους για βουτιές και παιχνίδια. Στη σπηλιά της Γερακιάς, στη Θέρµα, στη Μερσινιά, στο Ζεφοκάλαµο και στο Αγιόκληµα θα πας µε καΐκι ή θαλάσσιο ταξί, αν ο καιρός το επιτρέψει. Στα Μαυροσπήλια, στα Ελληνικά και στην παραλία ∆έκας θα κολυµπήσεις βλέποντας την αρχαία πόλη.

Πού να μείνεις

Στο Mελτέµι (51360, 51386), που βρίσκεται επίσης στο Χωριό και βλέπει στο Ξαπλοβούνι. Στην πρωτεύουσα: Βεντούρης Απόστολος - δωµάτια (51329), Γιώργος Λογοθέτης - studios µε κουζίνα (51060), Γιώργος Μαρινάκης - δωµάτια (51595), Νικόλαος Ράµπιας - διαµερίσµατα (51048).

Ανάµεσα στο λιµάνι και στο χωριό, µε θέα το γραφικό όρµο της Ψάθης και φιλικό σέρβις, θα βρεις τα χαριτωµένα studios και διαµερίσµατα του Κιµωλίς (51612). Στην Ψάθη στο boutique ξενοδοχείο Μύλος (51554, www.kimoloshotel.com), στην Αλυκή στα Aliki Studios (51340), που διαθέτουν όλες τις ανέσεις. Στην Aλυκή, ακόµη: Σαρδής Ιωάννης - δωµάτια (51521).

Πού να φας και να πιεις

Στο Χωριό: Η αυλή του Σάµπλου (51666) για ντόπιο καλοψηµένο κρέας και στο Μελτέµι (51386). Παραδοσιακά εδέσµατα θα δοκιµάσεις στο Κύµα στην περιοχή Ψάθη (51001). Ελληνικές γεύσεις και ωραία µαγειρευτά θα δοκιµάσεις στο εστιατόριο Kαλαµίτσι και στην ταβέρνα Aλυκή (51340). Πρωινό καφεδάκι και ουζάκια θα πιεις στον Κάµπο (51223), ένα καφενείο στο Χωριό. Τα ποτάκια σου µόλις πέσει ο ήλιος θα απολαύσεις χαλαρά πάλι στο Χωριό, στο café-bar Stavento, ή ψηλά στο λόφο, όπου υπάρχει το pool café-bar Eλικοδρόµιο. 


Αστυνοµία: 51205

Λιµεναρχείο: 51071

∆ήµος: 51218

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ