Ταξιδια

Η Κέρκυρα του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα

Είναι ένα μεγάλο όμορφο νησί που έχει ό,τι επιθυμεί η καλοκαιρινή καρδούλα σου

ΤΕΥΧΟΣ 490
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72244-161054.jpg

Κέρκυρα: Ο Γιάννης Κακλέας γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Aπό μικρός οι διακοπές δεν ήταν το καλύτερό μου. Και για να είμαι ειλικρινής ούτε και τώρα είναι. Κλασικός εργασιομανής να διακόψω από τι; Δεν κάνω και μια δουλειά που θέλω να τη διακόψω. Το θέατρο για μένα ανήκει έτσι κι αλλιώς στο χώρο των διακοπών και είναι μια φυγή από την πραγματικότητα. Η τρέλα των διακοπών ποτέ δεν με γοήτευσε. Σιχαίνομαι τις παραλίες με τις τάχα μου ξεσηκωτικές μουσικές και το μαλάκα με τις ρακέτες. Αντιπαθώ τις οικογένειες με τους παιδοβούβαλους που ουρλιάζουν «μπαμπά, κοίτα», τις αναπόφευκτες γαμοξαπλώστρες και το τηγάνισμα στον ήλιο για σοκολατένια επιδερμίδα! Μπλιαααχ!

Έλα όμως που δεν είμαι μόνος σ’ αυτή τη ζωή! Έλα που έτσι και επιμείνω σ’ αυτή την ανθρωποδιωκτική στάση η γυναίκα μου, τα παιδιά μου και οι φίλοι μου θα μου κόψουν την καλημέρα! Και στο δίλημμα κοινωνική απομόνωση ή διακοπές διαλέγω Κέρκυρα.

Γιατί; Πρώτα απ’ όλα είναι ένα μεγάλο όμορφο νησί που έχει ό,τι επιθυμεί η καλοκαιρινή καρδούλα σου. Βουνό; Μια βόλτα στον Παντοκράτορα και στο μεσαιωνικό χωριό Περίθεια θα σε ανταμείψει. Τα απομεινάρια των αρχοντικών σ’ αυτό το «χωριό φάντασμα» σε ταξιδεύουν στη βενετσιάνικη εποχή. Θέλεις άπαιχτο ηλιοβασίλεμα; Πέλεκας! Ο ήλιος σαν τον Νάρκισσο δίνει μια χολιγουντιανή παράσταση πριν δύσει, που σου κόβει την ανάσα. Θέλεις νερά διάφανα; Κερασιά! Κολυμπάς και είσαι στον παράδεισο. Δίπλα στο κύμα είναι και η ταβέρνα του Νικάτσα και της Τερέζας. Να φας κολοχτύπα να την ευχαριστηθείς. Θέλεις να τρελάνεις τον ουρανίσκο σου με κερκυραϊκά εδέσματα; Αγνάντι. Θεϊκή η παστιτσάδα του Θεόφιλου. Θέλεις να μουδιάσει η κορμάρα σου από ηδονή; Βουτιές στον Αϊ-Γιώργη των πάγων, στις σπηλιές της Παλαιοκαστρίτσας, στους Περουλάδες με τους βράχους από άργιλο και στο Canal d’amour.

Η Κέρκυρα τα έχει όλα και πάνω απ’ όλα έχει ανθρώπους ευγενικούς που σέβονται τον επισκέπτη, όχι σαν κάτι λιγούρια σε άλλα νησιά που σε βλέπουν μόνο σαν πορτοφόλι. Έχει βέβαια και μια υπέροχη πόλη. Ιστορική. Με ωραία αγορά και ένα ιταλικό, το La Cucina, που σου φεύγει το τσερβέλο. Αν δεν είσαι αγοραφοβικός κάνεις και μια βόλτα στο Λιστών να παραμυθιαστείς ότι είσαι στο libro d’oro.

Κέρκυρα, λοιπόν, και ξερό ψωμί! Για κάτι τύπους σαν εμένα που θέλουν να περνούν καλά και όχι να παριστάνουν ότι περνούν καλά, που δεν αντέχουν να το παίζουν «δώσε μου-φαλακρό βουνό-άμμο στα μάτια-περπάτημα δυόμισι ώρες για μια παραλία αμφιβόλου ποιότητας-και δεν θέλω κανένα μα κανένα δίπλα μου γιατί οι άλλοι μου χαλάνε το τοπίο», η Κέρκυρα είναι ένας τόπος που μπορεί να με κρατήσει μακριά από το θέατρο για δύο-τρεις βδομάδες – και πολύ είναι!

Παρ’ όλα αυτά… καλές διακοπές!


* Ο Γιάννης Κακλέας είναι θεατρικός σκηνοθέτης. Σκηνοθετεί τους «Βατράχους» για το Εθνικό Θέατρο που θα παιχτεί 1 & 2/8 στην Επίδαυρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ