Ταξιδια

Η χριστουγεννιάτικη Μόσχα και ο κορωνοϊός που δεν υπάρχει

Αυτή η πόλη ακολουθεί, χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις, τους δικούς της κανόνες

32014-72458.jpg
A.V. Guest
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόσχα

Ο συγγραφέας Χρήστος Τερζίδης γράφει για το ταξίδι του στη Μόσχα: Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, ο κορωνοϊός, μαγαζιά για διασκέδαση & tips για τη ρωσική πόλη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τη Μόσχα την τελευταία τριετία αλλά κατά την εποχή του κορωνοϊού –και εσώκλειστος ως Έλληνας για πέντε συνεχόμενους μήνες– αυτή η ευκαιρία έμοιαζε σαν το silver award κάποιου τηλεοπτικού reality.

Τις προηγούμενες φορές είχα βρεθεί καλοκαίρι και βαθύ χειμώνα, οπότε περίμενα να γνωρίσω την αίσθηση της αρχής της άνοιξης στους μοσχοβίτικους δρόμους.

Στο ταξίδι προηγήθηκε ένα τριήμερο στο Νοβοροσίσκ, ενός από τα μεγάλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και με σημαντικά μεγάλη ελληνική κοινότητα. Πόλη που μοιάζει ως ένα καλορυθμισμένο γρανάζι της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο συνεχίζει και δουλεύει καλολαδωμένο. Τεράστιες τοιχογραφίες με κομμουνιστικά στερεότυπα προσώπων, γερανοί δεκάδων μέτρων στο λιμάνι και επιβλητικές νεοανεγερθείσες εκκλησίες με χρυσούς τρούλους που αποτελούν την τελευταία πινελιά στην πόλη όπως επιβάλει η εποχή. No fun city!

Μόσχα

Η Μόσχα αποτελεί το κέντρο του ρωσικού σύμπαντος. Όπως είναι η Νέα Υόρκη για τον Δυτικό κόσμο ή το Πεκίνο για τους Κινέζους. Αυτή λοιπόν η πόλη ακολουθεί, χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις, τους δικούς της κανόνες. Όπως το ότι κρατάει μέχρι τέλη Μάρτη τον υπέρλαμπρο χριστουγιεννιάτικο στολισμό.

Μόσχα

Και σχετικά με το φλέγον θέμα της εποχής μας, ο κορωνοϊός απλώς δεν υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε και ένας αγαπημένος ρώσος φίλος, «τρώω καθημερινά κορωνοϊό». Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και κανένας δεν κρατάει κανένα προστατευτικό μέτρο. Μάσκες, περιορισμός κυκλοφορίας και κλειστά μαγαζιά, ανήκουν σε  άλλες εποχές. Ή καλύτερα, σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου.

Ιδανική περιοχή για να μείνει κανείς στη Μόσχα είναι όσο πιο κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Με αυτό τον τρόπο η επίσκεψη στα βασικά μοσχοβίτικα αξιοθέατα είναι θέμα ολιγόλεπτων περιπάτων σε ένα πανέμορφο κέντρο, με μεγάλους πεζόδρομους και άπειρες επιλογές για φαγητό, διασκέδαση και ψώνια.

Μόσχα

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - Η Κόκκινη Πλατεία είναι το σημείο που πρέπει να βρεθεί όποιος επισκέπτεται την Μόσχα. Μόνο και μόνο η περιήγηση σε αυτήν, φτάνει για να γευτεί κανείς στον αέρα όχι μόνο το μεγαλείο της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης ή της Τσαρικής Ρωσίας αλλά και της σύγχρονης Ρωσίας. Γιατί οι Ρώσοι αρέσκονται να προβάλλουν ότι αποτέλεσε (και αποτελεί) σύμβολο της μεγαλοσύνης τους ως λαού, ασχέτως εάν αυτό προέρχεται από την εποχή των Τσάρων ή του κομμουνισμού.

Τα τείχη του Κρεμλίνου, το Μαυσωλείο του Λένιν (αν είστε τυχεροί και το πετύχετε ανοιχτό) και ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου κυριαρχούν στην Κόκκινη Πλατεία. Οπωσδήποτε ο Καθεδρικός ναός κυριαρχεί τόσο για την μοναδική αισθητική της αρχιτεκτονικής του τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η ιστορία λέει ότι ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός διέταξε την ανέγερση του ναού με αφορμή την κατάκτηση του Βασιλείου του Καζάν και με την πρώτη ολοκλήρωση του σκότωσε τον αρχιτέκτονα για να μην μπορέσει να δημιουργήσει παρόμοιας ομορφιάς μνημείο.

Μόσχα

Κομμάτι της οριοθέτησης της Κόκκινης Πλατείας (και απέναντι από τα τείχη του Κρεμλίνου) είναι το GUM. Το GUM είναι το πρώτο Mall της Ρωσίας και αποτελεί την επιτομή του αριστοκρατικού πλούτου. Η επίσκεψη είναι must ασχέτως αν αποφασίσετε να ξοδευτείτε ή όχι.

Νότια από την Κόκκινη Πλατεία, σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια, βρίσκεται ένα από τα πλέον πρόσφατα Μοσχοβίτικα project το πάρκο Zaryadye όπου κάποιος μπορεί να βρει το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα Πολιτιστικό και ένα Γαστρονομικό Κέντρο και χώρους ψυχαγωγίας και φυτώρια σε μια τέλεια, οικολογικά, διαμορφωμένη περιοχή. Και φυσικά την περίφημη floating bridge, πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα, για τέλειες φωτογραφίες.

ΠΑΡΚΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Όσο προπαγανδιστικός ακούγεται ο τίτλος τόσο αξίζει να το επισκεφτείτε. Σε έναν πανέμορφο χώρο θα βρείτε, μέσα σε όλα τα άλλα και κτίρια που αντιστοιχούν στις πρώην Σοβιετίες όπου εκθέτονται στοιχεία της κουλτούρας τους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΩΝ: Ακριβώς απέναντι από το Πάρκο Επιτευγμάτων βρίσκεται το Μουσείο Κοσμοναυτών που είναι must to go ειδικά αν έχετε παιδιά. Φυσικά θα ενθουσιαστείτε και εσείς με τα πρωτότυπα και αυθεντικά εκθέματα που σας ξεναγούν στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από την πλευρά της ΕΣΣΔ.

BUNKER GO – 42: Αν ο Ψυχρός Πόλεμος σημαίνει για εσάς εικόνες από film noir ταινίες και ιστορίες κατασκόπων που σας συναρπάζουν, αυτό είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε. Σαράντα μέτρα κάτω από τη γη (δεν τα μέτρησα αλλά μπορεί να είναι περισσότερα) βρίσκονται οι τεράστιες κρυφές εγκαταστάσεις της ΕΣΣΔ του Στάλιν από όπου θα λειτουργούσε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Σημειώστε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ήταν κρατικό μυστικό και ελάχιστοι τις γνώριζαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Μπορείτε, με κράτηση, να δειπνήσετε επίσης.

Μόσχα

SANDUNY: Το Sanduny είναι η επιτομή του τι σημαίνει η σάουνα για την Ρωσσία. Να υπολογίστε ότι πρέπει περάσετε κάποιες ώρες ακολουθώντας την εξής διαδικασία. Σάουνα (η πιο καυτή που θα έχετε κάνει), θα φάτε ξύλο από κλαδιά ευκάλυπτου, ντουζ με παγωμένο νερό, μπάνιο στην μαρμάρινη πισίνα, βότκα με καπνιστή πέστροφα και πάλι από την αρχή. Για όσο αντέξετε φυσικά.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

COFFEEMANIA: Μια αλυσίδα με πολλά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Σύγχρονο μπιστρό, ευρωπαϊκού στυλ, με πολλά όμως εξαιρετικά  τοπικά πιάτα. Κολλάει σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είτε για πρωϊνό, είτε για απογευματινό καφέ με γλυκό, είτε για ένα ζουμερό rib eye στις 5 η ώρα το πρωί με ένα ποτήρι βότκα (πάντα).

VARENYCHNA No1: Εάν θέλετε να μπείτε σε μία χρονοκάψουλα και να βρεθείτε σε περιβάλλον ΕΣΣΔ, αξίζει να επισκεφτείτε αυτή την αλυσίδα. Το μενού ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία.

Μόσχα

CHAIKHONA  No 1: Αλυσίδα lounge (όπως καταλάβετε οι Μοσχοβίτες έχουν κόλλημα με τις αλυσίδες) με έμφαση στην Ουζμπέκικη και Αζέρικη κουζίνα. Μπορείτε να απολαύσετε τον ναργιλέ σας και με πιο international επιλογές.

SIBIRSIBIR: Απίστευτο περιβάλλον και αμέτρητες επιλογές από Σιβηρία, όπως κρέας ταράνδου. Κάπως ακριβή επιλογή αλλά you get a value for your money.

TRUE COST: Ένα πολύ ενδιαφέρον concept. Πληρώνοντας μια είσοδο 1.5 ευρώ μπορείτε να φάτε σε τιμές κόστους από έναν πολύ μεγάλο κατάλογο. Πχ. Ριζότο με καβούρι που θα το πληρώσετε οπουδήποτε αλλού με 8 ευρώ την μερίδα, εδώ θα το πληρώσετε 4. Rib eye 100 γρ. αντί 8,5 ευρώ 3,5 και φυσικά Beluga σφηνάκι αντί 4,5 ευρώ μόνο 2. Το σημαντικό είναι ότι η ποιότητα παραμένει υψηλή.

ALEXANDER’S MEAT POINT: Για αυτούς που αρέσκονται στις επιλογές των τοπικών ταξιτζήδων (γιατί αυτοί ξέρουν!) αναζητήστε αυτή την τρύπα. Ένα μόνο προϊόν, το σάντουϊτς Κιούφτα, σας υπόσχομαι ότι θα μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη σας για πάντα.

UGOLEK + LEVELDVA: Στο ισόγειο θα βρείτε αυτό το πολύ όμορφο μαγαζί για κοκτέϊλ και comfort food και στον δεύτερο όροφο ένα καταπληκτικό μικρό club.

Μόσχα

ROCK’N’ROLL: Ένα ροκάδικο σε 24ωρη βάση όπου μπορείτε να αράξετε σε μια πανέμορφη μπάρα και να απολαύστε μπύρες και burgers κάτω από ροκ ακούσματα και άλλες φορές να στριμωχτείτε ανάμεσα στον κόσμο που χοροπηδάει και κάνει το ξύλινο πάτωμα να πάλλεται σαν τραμπολίνο.

CLUB KOZLOVA: Ίσως το καλύτερο jazz club της Μόσχας σε δύο ορόφους, με καταπληκτικό ήχο και αξιόλογο φαγητό.

TIPS

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Το κέντρο της Μόσχας είναι ασφαλές καθόλο το 24ωρο και το μόνο με το οποίο πρέπει να οπλιστείτε είναι η ευγένεια σας. Στο θέμα της ασφάλειας βοηθάει και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Μοσχοβιτών μπορεί να συννενοηθεί τα βασικά στα αγγλικά.

TAXI: Το παγκόσμιο πρόβλημα. Μην σταματήσετε ταξί στον δρόμο και προτιμήστε την εφαρμογή Yandex-Uber στο κινητό σας. Χρησιμοποιήστε κάποια εταιρία σαν την Accor από και προς το αεροδρόμιο. Και πιο φτηνά θα σας βγει και θα έχετε ήσυχο το κεφάλι σας γιατί η κίνηση σε συγκεκριμένες ώρες είναι εφιαλτική.

TIPS: Δεν συνηθίζεται, αλλά αν το κάνετε, θα δείτε σίγουρα πως μοιάζει ένα χαμόγελο σε ένα Russian face.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ