Ταξιδια

Ναύπλιο: Δεν το βαριέσαι ποτέ!

Μια νοσταλγική αύρα που θυμίζει κάτι από μεσαιωνικό παραμύθι με ιππότες φαίνεται σαν να έχει τυλίξει τα φρούρια, τα επιβλητικά αρχοντικά, και τους φοίνικες – σήμα κατατεθέν της πόλης.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 750
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ναύπλιο
©Kirill Samarits

Ναύπλιο: Οδηγός για τα καλύτερα μέρη για να βγεις, να φας, να διασκεδάσεις και να κολυμπήσεις

Κάθε σαββατοκύριακο, κάθε εποχή, κάθε χρόνο. Ξεκινούν οι δύο τους, συνήθως από την Αθήνα. Μετά γίνονται τέσσερις, αφού κολλάει στην παρέα τους και ένα ακόμη ζευγάρι ή φίλοι φίλων που έμαθαν για την εκδρομή. Ώσπου ακολουθεί και δεύτερο αμάξι μαζί τους για το Ναύπλιο. Πώς γίνεται να μη το βαριούνται ποτέ; Είναι αυτή η νοσταλγική αύρα μάλλον που θυμίζει κάτι από μεσαιωνικό παραμύθι με ιππότες και που φαίνεται σαν να έχει τυλίξει τα φρούρια, τα επιβλητικά αρχοντικά, και τους φοίνικες – σήμα κατατεθέν της πόλης.

nafplio

H πρώτη στάση στο Ναύπλιο επιβάλλει περαντζάδα στον Μεγάλο Δρόμο με παγωτό στο χέρι από τον Ιταλό (Αntica Gelateria di Roma) και τον Κουστένη. Εκεί είναι το βασικό σποτ που συναντιούνται οι παρέες για να καταλήξουν στα μαγαζιά της μεγάλης αλάνας, της Πλατείας Συντάγματος δηλαδή, όπου μαζεύονται και οι πιτσιρικάδες για παιχνίδι. Διαφορετικά, κινούνται προς τα παραλιακά καφέ ή για χάζι στα καταστήματα με τα χειροποίητα είδη και τα παραδοσιακά προϊόντα. Τον καλύτερο περίπατο όμως θα κάνει κανείς στα στενά της παλιάς πόλης. Οι γωνιές και τα σκαλιά της Σταϊκοπούλου προς τον Ψαρομαχαλά φέρουν το αποτύπωμα τον Οθωμανών, των Ενετών και της νεότερης ιστορίας ταυτόχρονα. Γι’ αυτό στην πόλη αυτή μπορείς να δεις ένα αρχοντικό σαν εκείνο των Καπουλέτων του Σέξπηρ δίπλα σε ένα παλιό τζαμί και όλα να οδηγούν προς τον Άγιο Σπυρίδωνα για να θυμίσει ξανά το έργο του Καποδίστρια.

Για την καλύτερη ποδηλατάδα ενδείκνυται ο πλακόστρωτος Γύρος της Αρβανιτιάς δίπλα στις φραγκοσυκιές, με ποδήλατα που νοικιάζονται στην πλατεία Δημαρχείου. Για το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα στα Κανόνια που βλέπουν στον φάρο και το Μπούρτζι. Την εντυπωσιακότερη θέα στα φώτα της πόλης θα απολαύσει κάποιος από το Παλαμήδη ή το Ρολόι. Η πρόσβαση και για τα δύο γίνεται με αυτοκίνητο – αλλιώς στέκουν πάντα εκεί και περιμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, τα 999 σκαλιά προς το κάστρο. Στο Ρολόι μπορεί να φτάσει κάποιος ακόμη και ανηφορίζοντας μέσα από τα σοκάκια, παρόλο που οι περισσότεροι χάνονται καθώς περιπλανιούνται για να το βρουν. Φήμες όμως λένε ότι έτσι τα ζευγάρια ερωτεύονται περισσότερο, ειδικά αν βρεθούν μπροστά στην Φραγκοκλησιά, την καθολική του Ναυπλίου, την ώρα που μυρίζουν τα νυχτολούλουδα. Κάθε πεζούλι, κάθε παγκάκι και κάθε άγαλμα εκεί είναι ως διά μαγείας ιδανικό σποτ για φιλί.

Ναύπλιο
©Kirill Samarits

Λίγα μέτρα από το Ρολόι, βρίσκεται η περιβόητη Εξέδρα, με θέα την απέραντη θάλασσα που φτάνει στο Μυρτώο πέλαγος. Παλιά σπίτια με ξύλινες πόρτες και τρύπες στα κεραμίδια μέσα από τις οποίες μπαίνει φως και ζεστός αέρας, δίπλα σε πολύχρωμες πανσιόν προσφέρονται για φωτογραφίες για τους απανταχού insta-lovers.

Τα βράδια η καρδιά της πόλης χτυπά στο Blublanc, τις καυτές αυγουστιάτικες μέρες όμως τουρίστες και ντόπιοι δίνουν ραντεβού στις παραλίες. Καραθώνα και Αρβανιτιά για μια γρήγορη βουτιά εντός των τοιχίων και Πλάκα, Κονδύλι, Κάντια ή Τολό στα λίγα χλμ. έξω από την πόλη με ασύγκριτη αίσθηση όμως των νερών. Για όσους πάρει το αυτί τους το Νεράκι, πρόκειται για τη μικρή, «μυστική» από τους τουρίστες παραλία μεταξύ Καραθώνας και Αρβανιτιάς. Μερικοί θα γκρινιάξουν για τη δύσκολη πρόσβαση, οι μυημένοι όμως στα μυστικά της πόλης ορκίζονται σε αυτή την παραλία.

Nαύπλιο
© Kirill Samarits

Μέρη για φαγητό δίπλα σε διατηρητέα νεοκλασικά και ουζάκι κάτω από ανθισμένες βουκαμβίλιες υπάρχουν σχεδόν σε κάθε δρόμο της παλιάς πόλης αλλά η πίτσα του Scuola στο λιμάνι θεωρείται από τα must. Στο σύγχρονο κομμάτι της περιοχής από την άλλη αξίζει οπωσδήποτε ένας καφές στον πολιτιστικό πολυχώρο, Φουγάρο. Έπειτα στάση στο Άνω Κάτω για το θρυλικό του μπέρκερ και στον Καλλίνη για σουβλάκια που κάνουν επισκέπτες και Ναυπλιώτες να παραμιλούν.

Το Ναύπλιο
Για το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα στα Κανόνια που βλέπουν στον φάρο και το Μπούρτζι. © Kirill Samarits

Τips

Μια από τις εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσεις στο Ναύπλιο είναι αυτή της αρχαίας ελληνικής μάλαξης στο Πάντα Ρει πίσω από το θεατράκι Τριανόν. Το Μουσείο κομπολογιού με την τεράστια συλλογή ως εναλλακτική για αναμνηστικό από εκεί αντί για μαγνητάκι από τα Greek art. Επίσης η εκδρομή συνδυάζεται πάντα άψογα με παράσταση στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ