Ταξιδια

Χίος 2020: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Γεµάτη πανέµορφα µεσαιωνικά χωριά και παραλίες µε κρυστάλλινα νερά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 749
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χίος ©Tetteris Mixalis/Pixabay
Χίος ©Tetteris Mixalis/Pixabay

Χίος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020

Πόσο όµορφο µπορεί να είναι άραγε ένα νησί που κατάφερε να γίνει γνωστό σε όλον τον κόσµο για τη γεύση του; Η αναρχία ότι το κείµενο για τη Χίο ξεκινάει µε την αναφορά στην ξακουστή και ΠΟΠ µαστίχα της, µας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουµε µε ότι τα νερά και τα χωριά του νησιού είναι τόσο ονειρεµένα που µπορούν να ανταγωνιστούν δίχως δυσκολία ακόµη και αυτόν τον θαυµατουργό, υπέροχο, διάσηµο καρπό. Γεµάτη πανέµορφα µεσαιωνικά χωριά και παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, η Χίος είναι η εναλλακτική πρόταση που θέλεις να πάρεις αυτό το καλοκαίρι. Και κάθε επόµενο.

Τι να δεις
Χρόνο να ‘χεις να τριγυρνάς και η Χίος θα σου ανοιχτεί όπως λίγα νησιά. Σαν ένα πρώτο must µπαίνει ο προσφυγικός οικισµός µε τα ταπεινά σπιτάκια σε παστέλ αποχρώσεις. Αν βρεθείς στη Βοκαριά, να ξέρεις ότι θα δεις τη Μικρά Ασία σε απόσταση αναπνοής. Και σε αυτό το σηµείο µπαίνει το πιο σηµαντικό must see της Χίου, τα Μαστιχοχώρια: Θολοποτάµι, Μελέκικο, Κάµπος, Καταρράκτης, Θυµιανά, Ελάτα, Νικολάκικο, Ζερβούδικο, Κοινή, Νεχώρι. Εγκαταλειµµένα αρχοντικά, πηγάδια, µαγγάνια, ξύλινες πόρτες, κλειστές αυλές, εικόνες βγαλµένες από µύθο που µπορείς να τον φτιάξεις εσύ. Μεσαιωνικά χωριά όπως τα Μεστά, το Πυργί µε ζωγραφισµένους µε ξυστά τοίχους, οι Ολύµποι, η Καλλιµασιά και τα Αρµόλια θα σε εντυπωσιάσουν και θα σταµατήσουν το χρόνο για όσο εσύ το επιθυµείς. Η Χίος µεταξύ άλλων έχει και πολλούς ετήσιους επισκέπτες που βρίσκονται εκεί µόνο και µόνο για να δουν από κοντά τα πολλά και διαφορετικά µοναστήρια της. Σαν highlight κράτα το µοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας και µη χάσεις το ενεργειακό πεδίο που ονοµάζεται Εµπορειός. Για ηλιοβασίλεµα στον Ανάβατο (εγκαταλειµµένο χωριό κρυµµένο στους βράχους, στο κέντρο του νησιού, έχει λίγο περπάτηµα, αλλά αξίζει) και κατεβαίνοντας επισκέψου τα πέτρινα Αυγώνυµα. Last but not least, µην αµελήσεις µια επίσκεψη στο ιδιαίτερα προσεγµένο Μουσείο Μαστίχας.

Πού να φας
Για πρωινό ή γλυκά του κουταλιού στο Citrus, στον Κάµπο. Εκεί µπορείς να αγοράσεις µοναδικά προϊόντα µε µαστίχα, αλλά και µανταρίνι ή βύσσινο. Φρέσκο ψάρι, σαρδέλα κολυµπητή, καλά κρέατα, γίδα, χερίσια µακαρόνια, χορτόπιτες, χορτοκεφτέδες και πεντανόστιµα µαγειρευτά θα βρεις στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού. Το χιώτικο ούζο, ναι, υπάρχει και είναι εξαιρετικό, συνοδεύει το γεύµα και πάει µε όλα. Ο Χότζας (2271042787), είναι η πιο παλιά ταβέρνα του νησιού, άρα µιλάµε για µια ταβέρνα-µουσείο µε τέλεια µαγειρευτά. Στα Μεστά, στον Μεσαίωνα (2271076050), να παραγγείλεις ξαξούκα κατά κόσµον, καγιανά. Για ψάρι στο Μελτεµάκι (2271062105), για κότσι στο Ρούσσικο (2271033352), στην Αγία Ερµιόνη, για υπέροχους λουκουµάδες στον Κανέλλο (2271076186), στα Μεστά, στα Τρία αδέλφια (2271073208), στο Λιθί, για τσίµπηµα θαλασσινών by the beach.

Πού να διασκεδάσεις
Στη Χίο όπως και σε κάθε νησί που σέβεται την ιστορία του αξίζει να βρεθείς τουλάχιστον σε ένα πανηγύρι του. Να πιεις σούµα και να το γιορτάσεις µέχρι το πρωί. Όταν δεν συµβαίνουν αυτά τα ωραία τότε πρέπει οπωσδήποτε µόλις βρεθείς στα Μεστά να κάνεις µια στάση στο Κελλάρι (2271076217), και να χωθείς στο υπέροχο, µυστικιστικό υπόγειό του µε ραφιναρισµένες επιλογές σε ετικέτες ουίσκι και τζιν.

Πού να μείνεις
Τα Μεστά είναι πανέμορφα και τόσο ιντριγκαδόρικα όσο χρειάζεται για να αποκτήσουν οι διακοπές σου το μυστήριο και το medieval που τους αξίζει. Αν επιλέξεις αυτήν την τοποθεσία για να μείνεις τότε το Lida Mary (697 662 9668) με το εντυπωσιακό 9,8 του στη βαθμολογία, τον τίτλο του καλύτερου ξενοδοχείου στο Βόρειο Αιγαίο και τα εξαιρετικά προσεγμένα σε κάθε επίπεδο δωμάτιά του είναι το μέρος σου. Αν πάλι επιθυμείς το κέντρο τότε στην Χίο μπορείς να δώσεις ευκαιρία στο Chandris Hotel (2271044401). Αν πας προς Κάμπο η Βίλα Κρήνη (2271031317) είναι εκεί για να σε φιλοξενήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ