Ταξιδια

Σκιάθος 2020: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι ο κατάλληλος προορισμός για διακοπές με την οικογένεια, με φίλους ή για ζευγάρια

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 749
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκιάθος
© Razvan Dumitrasconiu / Unsplash

Σκιάθος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020

Η κοσμοπολίτισσα των Σποράδων με τα πυκνά δάση της και τις μαγικές αποχρώσεις των νερών της. Το ήρεμο περιβάλλον της, το βραχώδες τοπίο της, τις απόκρημνες παραλίες της βόρειας πλευράς και την εκπληκτική πανοραμική θέα από τους λόφους του βορρά κάνουν το νησί κατάλληλο προορισμό για διακοπές με την οικογένεια, με φίλους ή για ζευγάρια. Από εδώ καταγόταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος εξυμνούσε τη Σκιάθο του 19ου αιώνα – το σπίτι του έγινε Μουσείο (mouseio papadiamanti.blogspot.com) που αξίζει να επισκεφθείς. Στο βορειότερο άκρο του νησιού βρίσκεται το Κάστρο που προστάτευε του κατοίκους από τους πειρατές. Θαύμασε από κοντά την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, χτισμένη το 1792 στα βορειανατολικά του νησιού. Κάνε βόλτα στο λιμάνι και δες το να χωρίζεται στα δύο από τη μικρή χερσόνησο Μπούρτζι.

Πού να κολυμπήσεις
Στο νησί θα βρεις περισσότερες από 60 παραλίες με λευκόχρυση άμμο και κρυστάλλινα καθαρά νερά. Ξεκινώντας από τη Χώρα με κατεύθυνση τις Κουκουναριές, θα συναντήσεις τη Μεγάλη Άμμο που έχει εύκολη πρόσβαση (είτε με αυτοκίνητο, είτε με λεωφορείο), καθαρά νερά, θαλάσσια σπορ, ταβέρνες και ουζερί. Επόμενη παραλία ο Βασιλιάς με χρυσή αμμουδιά και ιστορία, αφού την προτιμούσαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες ως τόπο αναψυχής. Οι Αχλαδιές θεωρούνται ιδανική παραλία για windsurfing λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων, ενώ από την άλλη πλευρά ο Βρωμόλιμνος έχει πάντα τις τέλειες καιρικές συνθήκες μιας που προστατεύεται από τους βοριάδες. Μη σε ξεγελάει το όνομά του: οφείλεται σε μια μικρή λίμνη με ρηχά νερά εκεί κοντά, που πλέον είναι αποξηραμένη. Στο ακρωτήριο Καλαμάκι, όπου βρίσκεται η Καναπίτσα με την τέλεια θέα, υπάρχουν επίσης το Σκληθρί και η Τζανεριά. Εκεί, εκτός από υπέροχες θάλασσες, θα βρεις σκιερά πλατάνια και ταβέρνες, αλλά και σούπερ καλοκαιρινά φεγγάρια για ρομαντζάδα. Απαλή άμμο και όλα τα κομφόρ σε περιμένουν στον διάσημο Κολιό, την Αγία Παρασκευή και τον Τρούλο με πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Οι Κουκουναριές είναι το μεγάλο αξιοθέατο, καθώς θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Χρυσή λαμπερή άμμος, γαλάζια νερά, δάσος που τελειώνει στην παραλία και ο υδροβιότοπος της Στροφιλιάς δίπλα. Πρέπει οπωσδήποτε να δεις το ηλιοβασίλεμα από αυτή την παραλία, δεν θα θες να φύγεις... Πρέπει όμως για να μη χάσεις ούτε τα διπλανά Αμπελάκια ούτε την Μπανάνα. Πεύκα, ολόλαμπρη θάλασσα, σπορ υποδομές, ταβέρνες, καφέ, μπαρ, νέοι, κέφι, όλα εκεί! Αν αναζητάς πιο ήσυχες βουτιές, πήγαινε στις παραλίες Αγία Ελένη, Μανδράκι και Ασέληνο. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, περιβάλλονται από άγριο (και γι’ αυτό πανέμορφο) τοπίο και ο ορίζοντάς τους χάνεται στο γαλάζιο. Αν δεν φοβάσαι τους χωματόδρομους ή τον ποδαρόδρομο, πάρε τον δρόμο για Κεχριά αλλά και για την παραλία κάτω από το Κάστρο. Τα Λαλάρια είναι εμπειρία σπουδαία που βιώνεται μόνο με βάρκα. Η Τρύπια Πέτρα επιβάλλεται στο τοπίο, τα νερά είναι σμαραγδένια. Μια εκδρομή αξίζει και το νησάκι Τσουγκριάς, με νερά Καραϊβικής και ένα κουκλίστικο πευκόδασος.

Πού να μείνεις

Θα βρεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες - το νησί έχει επιλογές για κάθε προϋπολογισμό. Στο Mandraki Village (2427049301), στις Κουκουναριές, μια ανάσα από την ομώνυμη παραλία, που διαθέτει και το εξαιρετικό εστιατόριο Elia’s (βλ. παρακάτω). Υπέροχες και οι σουίτες του Aegean Suites (2427024066) στη Μεγάλη Άμμο.

Πού να φας & να πιεις 

Η Σκιάθος έχει πολύ τουρισμό που σημαίνει ότι θα βρεις εστιατόρια για όλα τα γούστα και με όλες τις γεύσεις. Επίσης, στο νησί υπάρχει και πολύ φρέσκο ψάρι. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια είναι το Carnayo (2427022868) στο καινούργιο λιμάνι. Σερβίρει μεσογειακή κουζίνα, ενώ τα λαχανικά προέρχονται από το δικό του βιολογικό αγρόκηπο. Από τα καλύτερα μέρη, όμως, για φρέσκο ψάρι είναι και η Scuna (2427022185), όπου μπορείς να ολοκληρώσεις το γεύμα σου με σπιτικά γλυκά. Για ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές δοκιμάστε το Salt & Pepper (2427049329) στον Τρούλο. Στα συν η καταπράσινη αυλή. Για παραδοσιακές και φρέσκιες τοπικές γεύσεις πέρνα από το Artesanal (2427022270). Ένα εστιατόριο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας που επίσης αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι και το βραβευμένο Elia’s Restaurant (2427049301) μέσα στο ξενοδοχείο Mandraki Village με σεφ τον Βλάσση Σκαρλάτο. Καλή και παραδοσιακή ταβέρνα στην πόλη της Σκιάθου, με διακόσμηση που παραπέμπει σε παντοπωλείο είναι το Μπακάλικο της Παραλίας (2427022669). Φημίζεται για το ψάρι και τα θαλασσινά (να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τις γαρίδες σαγανάκι). Στις Κουκουναριές θα βρεις το cafe-bar restaurant AlaMar (2427049230), που μπορείς να το επισκεφτείς κάθε στιγμή της ημέρας. Στο παλιό λιμάνι να πας στο ουζερί του Καμπουρέλια (2427021112) για τσίπουρα και μεζέδες σε καλές τιμές. Σίγουρα αξίζει μια βόλτα από το Ergon (2427021441) για να χαζέψεις στο παντοπωλείο απίθανα ελληνικά προϊόντα και να δοκιμάσεις ένα μενού που φτιάχνεται αποκλειστικά από τα προϊόντα αυτά. Όμορφο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα το Marmita (2427021701) στην πολυσύχναστη οδό Παπαδιαμάντη. Παίρνει έξτρα πόντους για τη δροσερή αυλή και τις μεγάλες μερίδες. Το θρυλικό club restaurant της Σκιάθου The Borsoi (2427023605) επανέρχεται φέτος δριμύτερο. Στον εσωτερικό του χώρο υπάρχει το club, με δυνατά dj set, ενώ έξω, στην αυλή του παλιού ελαιοτριβείου υπάρχει το εστιατόριο και ένα bar με εκπληκτικά cocktails. Για καφέ, ποτό και cocktail πάνω στην παραλία υπάρχει το Marilyn (6957839614) στο παλιό λιμάνι, που διοργανώνει και πολλά special events. Ο Κένταυρος είναι το διαχρονικό ροκ μπαράκι του νησιού, ενώ το Danny & Zoe’s Blind Dog (6942801317) κάνει ένα πέρασμα από όλες τις διαδικασίες και έχει για συντροφιά δροσιστικά cocktail. Το Bourtzi (2427023900) για πρωινό και καφέ το πρωί, brunch και κρασί στη συνέχεια και tapas και cocktails το βράδυ. 

*Για ενοικιάσεις αυτοκινήτων δείτε το Avance Rent A Car (www.avance.gr)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ