Ταξιδια

Πού ψωνίζουν τα πιο διάσημα Χριστούγεννα;

Οι πιο φαντασμαγορικές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dar1930.jpg
© Dar1930

Οι πιο μαγευτικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με την έρευνα του European Best Destinations

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μόνο έναν μήνα μακριά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές σιγά σιγά ανοίγουν, για να μετατρέψουν τις ευρωπαϊκές πόλεις σε κυριολεκτικά παραμυθένια τοπία. Βασικά συστατικά τους τα λαμπιόνια, το ζεστό κρασί και οι σοκολάτες, τα χειροποίητα στολίδια, τα αμέτρητα γλυκά και – φυσικά – ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ποιες είναι εκείνες που οπωσδήποτε πρέπει κάποια στιγμή να επισκεφτείς; Το European Best Destinations έβαλε περισσότερους από 200.000 ταξιδιώτες να επιλέξουν την αγαπημένη τους και μάς δίνει την απάντηση.

10. Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία
Όλο το σκηνικό αυτής της χριστουγεννιάτικης αγοράς δίνει την αίσθηση μίας παλιάς εορταστικής ταινίας. Μέσα σε ένα μεσαιωνικό τοπίο λευκά μικρά κιόσκια συναντούν ένα παγοδρόμιο, ενώ μόλις πέσει η νύχτα κάλαντα και χριστουγεννιάτικη μουσική γεμίζουν τον αέρα. Εκεί βρίσκεται και το σπίτι του Άγιο Βασίλη, με workshops χειροτεχνιών και την ομάδα του έτοιμη να μάς ξεναγήσει σε όλη την πόλη.
Περίοδος λειτουργίας: 22 Νοεμβρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019
 

 


9. Πράγα, Τσεχία
Όποιος έχει επισκεφτεί την Παλιά Πόλη της Πράγας θα παραδεχτεί ότι ένιωσε σαν να μπήκε μέσα σε κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι. Την περίοδο των Χριστουγέννων η αίσθηση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη χάρη στην αγορά της. Μικρά κιόσκια περιβάλλουν ένα τεράστιο δέντρο με εκατοντάδες λαμπιόνια και μία σκηνή στήνεται ώστε να πραγματοποιηθούν σε αυτήν χριστουγεννιάτικες συναυλίες και παραστάσεις.
Περίοδος λειτουργίας: 30 Νοεμβρίου 2019 έως 6 Ιανουαρίου 2020

 

 

 

 


8. Άαχεν, Γερμανία
Αν είσαι παιδί, θα αγαπήσεις το καρουζέλ. Αν είσαι μεγάλος, θα αγαπήσεις το ζεστό κρασί. Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να δοκιμάσεις το τοπικό πρίντεν, ένα είδος κέικ από τζίντζερ – εξάλλου ένας άνθρωπος-πρίντεν 6 μέτρων αποτελεί τη μασκότ της αγοράς. Όλα αυτά με χριστουγεννιάτικες μελωδίες να σε περιτριγυρίζουν.
Περίοδος λειτουργίας: 22 Νοεμβρίου 2019 έως 23 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 


7. Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το Winter Wonders (Χειμερινά Θαύματα) είναι στην ουσία μία χριστουγεννιάτικη αγορά που εκτείνεται σε όλη την πόλη των Βρυξελλών. Εκτός από τα 200 σαλέ, αποτελείται από παιχνίδια λούνα παρκ, όπως η ρόδα, ένα παγοδρόμιο, ένα σόου μουσικής και φώτων, ένα χριστουγεννιάτικο χωριό, που κάνει την εμφάνισή του τα Σαββατοκύριακα, και παρελάσεις.
Περίοδος λειτουργίας: 29 Νοεμβρίου 2019 έως 5 Ιανουαρίου 2020

 

 

 

 

 

 


6. Πόζναν, Πολωνία
Αποτελεί μία πραγματικά μοναδική εμπειρία σε σχέση με τις υπόλοιπες. Από τη μία, μπορείς να κάνεις μία ιδιωτική γαστρονομική ξενάγηση στην παραδοσιακή κουζίνας της Πολωνίας, δοκιμάζοντας συγχρόνως την τοπική μπύρα. Από την άλλη, εκεί πραγματοποιείται το μοναδικό στο είδος του για την Ευρώπη φεστιβάλ γλυπτικής με πάγο.
Περίοδος λειτουργίας: 16 Νοεμβρίου 2019 έως 21 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 


5. Ερφούρτ, Γερμανία
Το στολισμένο με αναμμένα κεριά έλατο, η πυραμίδα 12 μέτρων και τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα σε βάζουν αμέσως όχι μόνο σε χριστουγεννιάτικο, αλλά και σε παραμυθένιο κλίμα. Την αποτελούν περισσότερες από 200 ξύλινες καλύβες, από τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε παραδοσιακά λουκάνικα μπράτβουρστ, το τοπικό γλυκό ψωμί σνίτχεν και χειροποίητα αντικείμενα, όπως χριστουγεννιάτικα στολίδια, παραδοσιακά μπλε υφάσματα και κεραμικά.
Περίοδος λειτουργίας: 26 Νοεμβρίου 2019 έως 22 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 


4. Βιέννη, Αυστρία
Αν είσαι γλυκατζής, τότε η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πλατεία Παλαιού Δημαρχείου της Βιέννης είναι αυτή που πρέπει να επισκεφτείς. Ψητά κάστανα, γεμισμένα με κρέμα αρτοποιήματα, πρέτζελ, τεράστια ντόνατς, φράουλες με σοκολάτα και μεγάλα γλειφιτζούρια είναι μόνο κάποια από τα εδέσματα που μπορείς να βρεις στα 150 κιόσκια της. Ακριβώς δίπλα από αυτά, θα σε περιμένει ένα μονοπάτι-παγοδρόμιο και το «Δέντρο των Καρδιών».
Περίοδος λειτουργίας: 15 Νοεμβρίου 2019 έως 26 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 


3. Στρασβούργο, Γαλλία
Η πόλη έχει πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά ξεχωρίζει αυτή που βρίσκεται στο Γκραντ Ιλ. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης, αφού πραγματοποιείται από το 1570, γεμίζοντας τον αέρα με την χαρακτηριστική μυρωδιά του ζεστού κρασιού της και με 300 ξύλινα σαλέ.
Περίοδος λειτουργίας: 22 Νοεμβρίου 2019 έως 30 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 


2. Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Συγκεκριμένα, η Advent Feast στη Βασιλική του Αγίου Στέφανου. Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι τα μπισκότα τζίντζερ, το ζεστό κρασί και το παγοδρόμιο. Όλα υπό τη λάμψη των 3D φώτων. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε τότε αυτό είναι το παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό φλόντνι, η καμινάδα του Δούναβη και κάποιο από τα πολλά πιάτα με ψάρι.
Περίοδος λειτουργίας: 22 Νοεμβρίου 2019 έως 1 Ιανουαρίου 2020

 

 

 

 

 

 


1. Ταλίν, Εσθονία
Η πόλη μοιάζει ούτως ή άλλως με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, ενώ πολλοί την χαρακτηρίζουν ως «Μικρή Πράγα». Η χριστουγεννιάτικη αγορά εντείνει ακόμα περισσότερο αυτή την αίσθηση. Πραγματοποιείται στη Ρεκόγια Πλατς, η οποία γεμίζει από ένα φωτισμένο καρουζέλ, χειροποίητα στολίδια, χειμερινά αξεσουάρ, τοπικά γλυκά, φαγητά και ροφήματα και το σπιτάκι του Άγιου Βασίλη, που χαρίζει γλυκά στα παιδιά που απαγγέλουν καλύτερα χριστουγεννιάτικους στίχους.
Περίοδος λειτουργίας: 15 Νοεμβρίου 2019 έως 7 Ιανουαρίου 2020 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ