Ταξιδια

James Asquith: Ο άνθρωπος που στα 24 του ταξίδεψε όλο τον κόσμο

Ο ταξιδιώτης του κόσμου απαντά σε όλες μας τις απορίες

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cover-skydiving.jpg

Ο James Asquith κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες ως ο νεότερος άντρας που ταξίδεψε στα 196 κράτη του πλανήτη και είναι ο δημιουργός της εφαρμογής Holiday Swap

Το 2008 ο Βρετανός James Asquith, μόλις 18 ετών τότε, έφυγε από το σπίτι του και έγινε εθελοντής στο Βιετνάμ. Αυτό αποτέλεσε την αρχή της ταξιδιωτικής του καριέρας, η οποία 5 χρόνια μετά τον οδήγησε στα Ρεκόρ Γκίνες, καθώς στις 8 Ιουλίου του 2013 έφτασε στη Μικρονησία, την 196η χώρα που επισκέφτηκε, και έγινε ο νεότερος άντρας στον πλανήτη που έχει ταξιδέψει σε όλα τα κράτη του κόσμου.  

guinness.jpg


Ο 30χρονος σήμερα James συνεχίζει να ταξιδεύει καθώς, όπως λέει, ακόμα τώρα αρχίζει να έρχεται ουσιαστικά σε επαφή με τον κόσμο, ενώ ο λογαριασμός του στο Instagram μετράει περισσότερους από 700 χιλιάδες ακολούθους. Παράλληλα, αποφάσισε να ανάγει το πάθος του σε μία προσοδοφόρα επιχείρηση τόσο με το βιβλίο του «Breaking Borders», που κυκλοφόρησε το 2016 για να μοιραστεί τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του, όσο και με την εφαρμογή Holiday Swap, που φτιάχτηκε για να κάνει τα ταξίδια για όλους μας πιο εύκολα και οικονομικά.  

Πώς είναι, όμως, να είσαι αυτός και να έχεις ταξιδέψει τόσο νέος σε όλο τον κόσμο και ποια μέρη έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα στο μυαλό του; Ο James μας μίλησε και μας έλυσε αυτές, αλλά και όλες τις άλλες απορίες μας:  

Κατέχεις το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως ο νεότερος άντρας που έχει βρεθεί και στα 196 κράτη του κόσμου. Τι σε έκανε να αποφασίσεις εξ αρχής να γίνεις ταξιδιώτης; 
Ξεκίνησα να ταξιδεύω κανονικά όταν ήμουν 18 χρονών. Οι γονείς μου με πήγαιναν διακοπές μια φορά τον χρόνο, όταν ήμουν νεότερος, αλλά ήταν όταν έγινα εθελοντής για 3 μήνες στο Βιετνάμ ήταν η στιγμή που πραγματικά κόλλησα το μικρόβιο των ταξιδιών. Είχα πραγματικά την ευκαιρία να δω πώς εμείς ως άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιοι. Ερωτεύτηκα τον κόσμο γύρω μου και μόλις τώρα αρχίζω να αισθάνομαι ότι όντως τον γνωρίζω.  

piloting.jpg


Ποια χώρα θα επέλεγες να επισκεφτείς ξανά και ξανά;
 
Μπορώ να απαντήσω τις περισσότερες από αυτές; Απλά υπάρχουν τόσα πολλά καταπληκτικά μέρη, στα οποία έχω βρεθεί, και τόσα ακόμα σημεία σε χώρες να ανακαλύψω. Ειλικρινά αισθάνομαι ότι τώρα ακόμα αρχίζω. Λατρεύω το φαγητό στην Ιταλία και θέλω να συνεχίσω να επιστρέφω ώστε να φάω σε όλη τη χώρα και υπάρχουν πολλά εθνικά πάρκα που θέλω να ξαναεπισκεφτώ στις ΗΠΑ.  

Ήρθες σε επαφή με κάποια παράδοση που πραγματικά σε εντυπωσίασε;  
Μάλλον ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής στο μεγαλύτερο μέρος του Νότιου Ειρηνικού. Χώρες, όπως το Τουβαλού και η Τόνγκα, είναι πολύ μικρές, αλλά προσανατολισμένες στην οικογένεια. Κανένας δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα λεφτά - έχουν κάποια από τα ομορφότερα νησιά στον κόσμο, σχεδόν τα πάντα καλλιεργούνται στην Τόνγκα και υπάρχει αφθονία σε ψάρια - οπότε οι ντόπιοι είναι αρκετά πλήρης από όλο το φαγητό που θα μπορούσαν να θέλουν, τον ζεστό καιρό και το όμορφο τοπίο. Υποθέτω ότι η νοοτροπία «τι περισσότερο θα μπορούσες να θέλεις» κρατάει γερά εδώ.  

Πώς είναι να είσαι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη βιομηχανία ταξιδιών; 
Αυτό είναι ένα αρκετά καυτό θέμα αυτή την περίοδο. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι το να είσαι influencer σημαίνει το ίδιο με το να έχεις επιρροή. Δεν έχει σημασία πόσους ακολούθους έχεις και στα ταξίδια, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν μεμονωμένους προορισμούς καλύτερα από εμένα. Βάσει αυτού, το γεγονός ότι έχω ένα μεγάλο εύρος εμπειριών σε όλο τον πλανήτη σημαίνει για εμένα ότι είναι πολύ σημαντικό να εμπνέω ανθρώπους να ταξιδεύουν και να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Σχεδόν ποτέ δεν κάνω διαφημίσεις και χορηγούμενες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σίγουρα νιώθω ότι έχω την υποχρέωση να μην «ξεπουληθώ» και να μείνω αληθινός. Λέγοντας τι μου αρέσει και τι όχι για πράγματα και μέρη και, το πιο σημαντικό, δείχνοντας την αλήθεια. Μου αρέσει να ακούω τι έχουν όλοι οι άλλοι να πουν για μέρη και ανυπομονώ να συνεχίσω να δείχνω σε όλους περισσότερα από αυτόν τον καταπληκτικό κόσμο.  

erimos-board.jpg


Δουλεύεις με τη UNICEF, ώστε να συγκεντρώσεις λεφτά και προσοχή για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Μάλιστα, έχεις επισκεφτεί την χώρα και ο ίδιος. Πώς θα περιέγραφες την κατάσταση εκεί; 
Με μία λέξη: απόγνωση. Και με υπερβολικά λίγη κάλυψη. Βασικά, ήθελα να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα μου για να δείξω την ανθρωπιστική κρίση εκεί, τη στιγμή που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ρεπόρτερ στη χώρα και το 80% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της πείνας. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί και θα συνεχίζω να προβάλω την κρίση εκεί με τη UNICEF. Θα επιστρέψω σύντομα για να δείξω την κατάσταση εκεί, αλλά υπάρχει ελπίδα. Οι άνθρωποι της Υεμένης είναι σαν όλους εμάς και απλά θέλουν ειρήνη, αλλά η κρίση συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Είναι μία εκθαμβωτική χώρα και ελπίζω ότι προβάλλοντας την κατάσταση, οι άνθρωποι θα δώσουν σημασία και θα βοηθήσουν όπως μπορούν.  

Η εφαρμογή Holiday Swap αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Τι σε ενέπνευσε να τη δημιουργήσεις; 
Πολλοί άνθρωποι με ρωτούσαν συνεχώς τι μπορούν να κάνουν για να ταξιδεύουν περισσότερο. Οι τιμές των ξενοδοχείων και η διαμονή σε σπίτια συνεχίζουν να κοστίζουν όλο και ακριβότερα, οπότε θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι, ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το κρεβάτι που κοιμούνται για να ταξιδεύουν περισσότερο, διώχνοντας το μεγαλύτερο μέρος των ακριβών εξόδων διαμονής. Με το Holiday Swap θέλαμε να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα που μας γλιτώνει λεφτά από πράγματα, όπως οι πτήσεις και οι ξεναγήσεις. Έχουμε αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να προσφέρουμε καταλύματα σε 185 χώρες αυτή τη στιγμή και πραγματικά μας εμπνέει το να ακούμε πώς έχουμε κάνει τα ταξίδια πιο προσιτά οικονομικά και προσβάσιμα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν το κατάλυμά τους για οτιδήποτε από ένα δωμάτιο μέχρι μία βίλα μόνο για 1$ τη νύχτα. Απλά ταιριάζεις και επιλέγεις και μπορείς να κατεβάσεις και να γραφτείς στο Holiday Swap εντελώς δωρεάν, χωρίς κανένα κόστος συνδρομής. Όταν τελικά επιλέξεις, είναι μόνο 1$ το κρεβάτι ανά βράδυ (που είναι ένα ποσό για εμάς ώστε να σε προστατεύσουμε μέσα στην κοινότητα). Επεκτεινόμαστε αρκετά γρήγορα στην Ελλάδα τελευταία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Holiday Swap για να ταξιδέψουν στον κόσμο και να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα στη διαμονή τους.  

Όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε με το Holiday Swap θέλουν να εμπνεύσουν τα ταξίδια και έτσι προέκυψε και το τελευταίο Air Miles Giveaway που ανακοίνωσα στον λογαριασμό μου στο Instagram. Κάνουμε πολλά giveaways εκεί και ζούμε για να βλέπουμε το feedback της κοινότητάς μας από όλες τις συναρπαστικές ευκαιρίες να ταξιδέψουν σε περισσότερα μέρη του κόσμου. Ανακοινώνουμε όλα τα giveaways μας μέσα από την εφαρμογή του Holiday Swap  και στη σελίδα @holidayswap στο Instagram, οπότε να την τσεκάρετε. 

Βρίσκεσαι στην Ελλάδα για να επισκεφτείς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Είναι αυτά τα δύο αγαπημένα σου ελληνικά σημεία; 
Είναι σίγουρα δύο από τα αγαπημένα μου σημεία στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρέπει να δω περισσότερα από την Ελλάδα! Η γιαγιά μου ήταν Ελληνίδα και έχω ακόμα οικογένεια στην Αθήνα, αλλά οπωσδήποτε θέλω να δω αρκετά ακόμα από τα ελληνικά νησιά μέσα στα επόμενα χρόνια - εκτός των πεπατημένων μονοπατιών, μέρη με λιγότερους τουρίστες, οπότε αν κάποιος έχει να μου προτείνει κάτι, θα ήθελα να το ακούσω! 

scuba.jpg


Τι θα συμβούλευες όλους τους επίδοξους ταξιδιώτες εκεί έξω; 
Απλά κάντε το! Υπάρχουν περισσότερα να δεις σε αυτόν τον κόσμο, από όσα οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να δει σε μια ζωή και πάντα όλα αλλάζουν. Οπότε δουλέψτε σκληρά, κλείστε εισιτήριο και φύγετε και εξερευνήστε. Ίσως φαίνεται τρομαχτικό στην αρχή, αλλά θα αλλάξει το πώς βλέπετε τον κόσμο και πιθανότατα το πώς βλέπετε και τον εαυτό σας.  

ski.jpg


Ακολουθήστε τον James στον Instagram για να δείτε περισσότερα από τα ταξίδια του. ​

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ