Ταξιδια

Γιατί οι Αναπλιώτες είναι ερωτευμένοι με την πόλη τους;

Για τους ίδιους λόγους που την ερωτευθήκαμε και εμείς.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 447
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46766-104564.jpg

Το Ναύπλιο συνδυάζει vintage ατμόσφαιρα, ιστορία, χαλάρωση και διασκέδαση. (Οκ, έχει και νόστιμο φαγητό, μπαράκια με ωραίες μουσικές και είναι δίπλα...)

Έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα τρεις τουρίστες έχουν καρφώσει το βλέμμα τους σε μια γυάλινη προθήκη στον τοίχο της εκκλησίας. Καταλαβαίνουν ότι κάτι σημαντικό έχει γίνει εκεί, αλλά τι; Δεν υπάρχει κανείς να τους εξηγήσει ότι εδώ είναι καρφωμένη η σφαίρα που δολοφόνησε τον πρώτο κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Ο μπαμπάς παρακολουθεί τη σκηνή και αισθάνεται υποχρεωμένος να καλύψει το κενό. Δυσκολεύεται να θυμηθεί, αλλά επιστρατεύει ό,τι πιο αγγλικό σε αξάν έχει. Τους πλησιάζει και λέει: «Δις φερστ οφ Γκρις»!
Οι τουρίστες, ολωσδιόλου χαμένοι στη μετάφραση, χαμογελούν ευγενικά και κοιτούν ακόμα πιο εξεταστικά την προθήκη σαν να τους λύθηκε κάθε απορία. Ωστόσο, η φράση του πατρός μου χαρακτηρίζει όσο τίποτε άλλο τ’ Ανάπλι, μια πόλη που βρίθει από πρωτιές.

Η πόλη της πρωτιάς
Εδώ έγινε η πρώτη πολιτική δολοφονία στην Ελλάδα, η πρώτη πλατεία Συντάγματος, το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις, η σχολή Ευελπίδων, το πρώτο Γυμνάσιο, το πρώτο Φαρμακείο. Επίσης λέγεται ότι στο Ναύπλιο έπεσαν για πρώτη φορά βεγγαλικά «άτινα το πρώτον ήδη εθεώντο μετ’ εκπλήξεως οι Έλληνες κάτοικοι του Ναυπλίου» από Γάλλους στρατιώτες στην επέτειο της Ιουλιανής Επανάστασης, ενώ στα χρόνια του Όθωνα στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο και έγινε το πρώτο ρεβεγιόν.
Το Ναύπλιο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα πόλης της καποδιστριακής εποχής. Ο Κυβερνήτης ονειρευόταν να το μεταμορφώσει σε μια μικρογραφία των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Και μάλλον το κατάφερε. Γι’ αυτό παραμένει πρώτη επιλογή απόδρασης για κάθε Αθηναίο που θέλει να ξεφύγει από μια πόλη-κόλαση και να βρεθεί σε μια πόλη-πρότυπο.
Κτίρια φράγκικα, ενετικά και νεοκλασικά, όλα καλοδιατηρημένα και κατοικημένα. Μικρές πλατείες, πλακόστρωτοι δρόμοι, πεντακάθαροι, με τις βουκαμβίλιες να κρέμονται και να γεμίζουν χρώμα τα σοκάκια. Η ιστορία ζωντανεύει παντού. Κάθε πόρτα που ανοίγει σε ταξιδεύει σε ίχνη διαφορετικού κατακτητή κάθε φορά, επαναστάσεις, μύθους, σπίτια καπεταναίων που τώρα είναι ξενοδοχεία μπουτίκ, υπέροχες κάμαρες ή αποθήκες, παλαιοπωλεία που είναι και μπαρ, δωμάτια με κεχριμπάρια και ολομέταξες φούντες. Από πάνω το επιβλητικό Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια και γύρω παντού θάλασσα. Θέλοντας και μη στο Ναύπλιο θα αφεθείς στο μύθο της «ερωτικής πόλης», διότι αν μη τι άλλο οι ίδιοι οι Αναπλιώτες είναι ερωτευμένοι με την πόλη τους. Όπως ο Κ., ο ξενοδόχος μας, ο οποίος ήταν πάντα διατεθειμένος να παρατήσει ό,τι τον απασχολούσε για να σου γνωρίσει το δικό του Ναύπλιο.

n

Βόλτα στα σοκάκια
Η ξενάγηση όφειλε να ξεκινήσει μέσα από τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου. Κάθε κατάστημα και στάση για να χαιρετηθεί με γνωστούς και να σου υποδείξει ποιος έχει αλλοτριωθεί από την εμπορευματοποίηση του τουρισμού και ποιος πραγματικά αγαπάει την πόλη του. Βολτάρουμε στον Μεγάλο Δρόμο, την πιο χαρακτηριστική περαντζάδα του Ναυπλίου, χανόμαστε αριστερά του σε μικρούς πεζόδρομους, συναντάμε πλήθος καφέ και μπαρ, ταβερνάκια και εστιατόρια, γκρουπάκια που παίζουν μουσική σε διάφορες γωνιές. Ο Κ. έχει ήδη κάνει για εμάς πριν από εμάς πρόγραμμα, με μεζεδοπωλεία, οινοποιεία και οπωσδήποτε το «Φουγάρο», ολόφρεσκος χώρος πολιτισμού, με εργαστήρια, βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους και καφέ εκεί όπου στεγαζόταν κάποτε οι εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας «Ανθός».
Αφήνουμε το ιστορικό κέντρο για τις παιδικές αναμνήσεις του Κ. Κοντά στο σημερινό νεκροταφείο στην τοποθεσία «Βαυαρικά μνήματα», βρίσκεται το περίφημο, εντυπωσιακό Πέτρινο Λιοντάρι το οποίο έχει τα μάτια του κλειστά και μια έκφραση ανθρωπομορφικής θλίψης. «Εδώ παίζαμε με φυσοκάλαμα και πειράζαμε τα ζευγαράκια». Το λιοντάρι είναι φιλοτεχνημένο από τον Γερμανό γλύπτη Siegel, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα το 1938, όταν του ζητήθηκε από τον πατέρα του Όθωνα να φτιάξει κάτι που να θυμίζει για πάντα το θάνατο των στρατιωτών το 1833-1834. «Εμείς όμως το λέμε το “Αγγουρώον” γιατί ο λόγος θανάτου ήταν κάποια πικράγγουρα που φάγανε οι άτυχοι Βαυαροί».
Επόμενη στάση το Παλαμήδι. «Εδώ ερχόμασταν όταν το σκάγαμε από το σχολείο». Η θέα από το Παλαμήδι επιβεβαιώνει τη στρατηγική δεινότητα και διορατικότητα των Βενετσιάνων. Βλέπεις τα πάντα από το Μπούρτζι στο βάθος, έως την Ακροναυπλιά και το σύγχρονο Ναύπλιο. «Σε αυτήν την περιοχή μεγάλωσα» λέει ο Κ. δείχνοντας τα Ταμπάκικα, «όλοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Λεγόταν τα Ταμπάκικα γιατί κατεργάζονταν δέρματα. Ένα τεράστιο περιβόλι με ελιές, αμπέλια, ροδιές, συκιές, στάρι, βαμβάκι και κηπευτικά. Και το νερό ήταν άφθονο, στο συνοικισμό υπήρχαν πέντε πηγάδια που έβγαζαν πολύ νερό». Σήμερα τα παλιά φτωχόσπιτα είναι όμορφα ανακαινισμένα και δίπλα τους έχουν χτιστεί αρκετές νέες μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες που καθόλου δεν προσβάλλουν την κλίμακα της συνοικίας. Αφήνοντας το Παλαμήδι, ο Κ. παίρνει συνωμοτικό ύφος και λέει «από εδώ δεξιά είναι η παραλία της Καραθώνας, το δικό μας μυστικό μέρος. Γι’ αυτό και έχει γλιτώσει από μηχανικούς και κατασκευαστές». Ήρθε η στιγμή για την πρώτη βουτιά του Αυγούστου στο Ναύπλιο!

Προτάσεις για να περάσετε καλύτερα

Πού να μείνεις

n

ΑΙΩΝ HOTEL
Όθωνος 21-23, 2752099377, aion-hotel.gr
Υψηλής αισθητικής ξενοδοχείο, που θα σας προσφέρει πολυτελή και άνετη διαµονή. Τα δωµάτια είναι εξοπλισµένα µε σύγχρονες ανέσεις (τηλεόραση, κλιµατισµό, ίντερνετ κ.λπ.), ενώ τα µπάνια –κρατηθείτε– διαθέτουν χαµάµ και τζακούζι. Υψηλής αισθητικής είναι και το µπαρ δίπλα στο lobby, που αποτελεί ένα ξεχωριστό σηµείο συναντήσεων. Μπορείτε να νοικιάσετε και αυτοκίνητο.

GRAND SARAI
Φωτοµάρα & Ποταµιάνου 3, 27520 22563, grandsarainafplio.com
Θα το βρείτε στο κέντρο της παλιάς πόλης, σε ένα ιστορικό κτίριο του 17ου αιώνα που αποκαταστάθηκε διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του παρελθόντος. Με 12 δωµάτια φωτεινά και ψηλοτάβανα, µε θέα στον Αργολικό Κόλπο, την παλιά πόλη και το Παλαµήδι, αίθουσα πρωινού, σαλόνι, µπαρ, γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ, πολύγλωσσο προσωπικό και 24ωρη υποδοχή.

AMALIA HOTEL NAFPLIO
Αµαλίας (Τύρινθα), 2752024400, amaliahotels.com
Πολυτελές αλλά και διακριτικό, χτισµένο µε σεβασµό στην κουλτούρα και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Θα έχετε baby siting και γιατρό, και θα δοκιµάσετε γεύσεις ελληνικής και µεσογειακής κουζίνας στο εστιατόριό του.

ΞΕΝΟΝ ΙΝ
Πλατεία Συντάγµατος, 2752029333
Στην καρδιά της παλιάς πόλης, σε ένα ριζικά αναπαλαιωµένο κτίριο, µε δίκλινα δωµάτια και µια σουίτα, φινετσάτα έπιπλα, ξύλινα πατώµατα και ζωγραφισµένες οροφές που θα σας εντυπωσιάσουν.


Πού να φας

n

POPEYE
Σταϊκοπούλου 32, 2752026005, popeyebistro.com
Θα το βρείτε σε ένα από τα πιο γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, λειτουργώντας υπό νέα διεύθυνση, και θα σας ενθουσιάσει με τα αυθεντικά, φρέσκα ιταλικά του πιάτα και γεύσεις. Δοκιμάστε ζουμερά και λαχταριστά burgers, μια μεγάλη ποικιλία από ζυμαρικά και, φυσικά, την παραδοσιακή ιταλική πίτσα με λεπτή και πεντανόστιμη ζύμη.

ANTICA GELATERIA DI ROMA
Φαρµακοπούλων 3 & Κοµνηνού, 2752023520
∆ύο αδέλφια ιταλικής καταγωγής από τη Ρώµη, ο Marcello και η Claudia Raffo άνοιξαν πριν από περισσότερα από 10 χρόνια την οικογενειακή επιχείρησή τους, την οποία και εξακολουθούν να λειτουργούν µε τον ιταλικό παραδοσιακό τρόπο: φτιάχνοντας παγωτά µε φρέσκα προϊόντα και χωρίς χρωστικές ουσίες και σκόνες, βάσει της παλιάς, παραδοσιακής συνταγής της Σικελίας του 1870. Θα σας αρέσει.

ΚΟΤΕΤΣΙ
Σταϊκοπούλου 34, 2752027788

n

Ένα ιδιαίτερο σουβλατζίδικο, στα χαρακτηριστικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα παλιά αρχοντικά, με χαρακτήρα τόσο στη διακόσμησή του, με κόκκινα ξύλινα τραπεζάκια στο εξωτερικό και φωτογραφίες παλιών διαφημίσεων μέσα, όσο και στις γεύσεις του. Θα φάτε νόστιμο σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, φρεσκοκομμένες σαλάτες, πατάτες καθαρισμένες και κομμένες από τα χέρια τους, σπιτικό τζατζίκι ή σος, συνοδεία καλού χύμα κρασιού ή μπίρας. Από νωρίς το μεσημέρι έως αργά το βράδυ.

ΣΑΒΟΥΡΑΣ
Μπουµπουλίνας 79, 2752096193
Η «βιτρίνα» του θα σας δώσει µια πρώτη ιδέα από τα φρέσκα ψάρια που προµηθεύεται από την καθηµερινή ψαριά. ∆οκιµάστε τη µακαρονάδα του ψαρά, «γαρνιρισµένη» µε καλοψηµένες γαρίδες τεραστίων διαστάσεων. Πολύ νόστιµα, επίσης, είναι και τα γνήσια ελληνικά του πιάτα.

ΑΛΑΛΟΥΜ
Παπανικολάου 10, 2752029883
Σπεσιαλιτέ του η ελληνική κουζίνα, µε χορταστικά, µεγάλα πιάτα. ∆οκιµάστε φιλέτο κοτόπουλο µε σος µάνγκο και γάλα καρύδας, αλλά και δαµάλι γεµιστό µε φρούτα και σος βερίκοκο.

GYROKOMEIO GRILL
Σιδηράς Μεραρχίας & Πολυζωίδου, 2752023600
Καλό, καθόλου πρόχειρο φαγητό. Θα σας µείνουν αξέχαστα τα παϊδάκια του, το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, αλλά και οι πεντανόστιµες πίτες µε καλαµάκι κοτόπουλο και χοιρινό – που µπορείτε να συνδυάσετε µε χειροποίητες τηγανητές πατάτες. Και delivery.


Πού να διασκεδάσεις

CIRCULO COOPERATIVA
Β. Κωνσταντίνου 6 & Κοκκίνου 17, 2752047090, circulo.gr
Θα σας προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας καφέ, µοναδικές ποικιλίες τσαγιού και µια µεγάλη ποικιλία από µπίρες, κρασιά και ποτά. Με ethnic µουσικές και µια µεγάλη αγάπη στην τέχνη, αν η επίσκεψή σας δεν συµπέσει µε κάποια έκθεση, επισκεφθείτε την εναλλακτική του βιβλιοθήκη. Και στις 23/8 μη χάσετε την 3η Γιορτή Circulo Cooperativa, µε τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Παύλο Παυλίδη με τους B-Movies, στην παραλία Καραθώνα, με ελεύθερη είσοδο.

ΣΟΚΑΚΙ CAFÉ
Εθνικής Αντιστάσεως 8, 2752026032

n

Τόπος συνάντησης όλων των Ναυπλιωτών και όχι µόνο, για περισσότερα από 20 χρόνια, στο γνωστό σηµείο πίσω από την πλατεία Συντάγµατος και πλήρως ανακαινισµένο. ∆οκίµασε τις extra large κρέπες του, αλλά και τα ριζότο, τα burgers, το φιλέτο σολοµού µε λαχανικά και άλλα πιάτα που έχει προσθέσει στον κατάλογό του. Από µουσικές, µακριά από mainstream και τα συνηθισµένα, επιµένει σε ήχους από 60s, 70s και 80s. Συχνά µουσικές βραδιές µε guest djs, που επιλέγει η Ματίνα, η ψυχή του µαγαζιού.

ΕΣ ΑΕΙ ENOTECA & TAPAS BAR
Σταϊκοπούλου 8, 2752022884

n

Θα το βρεις στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, πίσω από την πλατεία Συντάγματος. Ένας ιδιαίτερος χώρος, πρόσφατα ανακαινισμένος, με 30 ετικέτες κρασιού, και σε ποτήρι, από τον ελληνικό αμπελώνα, τρία –τέσσερα tapas ημέρας, espresso, γευστικούς φυσικούς χυμούς και δροσερά κοκτέιλ, παραμένει ανοιχτό από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ. Ιδιαίτερες είναι και οι μουσικές του, οι οποίες κινούνται ανάμεσα σε be bop, latin jazz, funk, soul και dub. Φεύγοντας, βγάλτε και μια φωτογραφία με φόντο την abstract διακοσμηση με τις παλέτες.

3 SIXTY CAFÉ
Παπανικολάου 26, 2752028068

n

Στιλάτο, all day café-bar, στον ισόγειο χώρο ενός νεοκλασικού του 1836, µε την Conceptual Interior Designer Ισµήνη Καραλή να σχεδιάζει το concept και το interior design. Πέρα από καφέ και ποτό θα σας προσφέρει επίσης πολύ νόστιµο και καλοφτιαγµένο easy food & σπιτικά γλυκά, καθώς και µία πολύ ενδιαφέρουσα wine list, την πρώτη στο είδος της, βασισµένη αποκλειστικά στην εντοπιότητα της περιοχής της Πελλοπονήσου. Με προσεγµένη µουσική και µουσικά events µε πολύ γνωστούς guests djs.

ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ
Μπουμπουλίνας & Σοφρώνη 1, 2752026652

n

Αγαπημένο μπαράκι παύλα liveάδικο, φτιαγμένο με πολύ μεράκι από τα παιδιά που το δουλεύουν. Με πιάνο, όμορφες ταπετσαρίες, καναπέδες από παλέτα, παλιά μπαούλα για τραπέζια, καλόγουστες ταπετσαρίες, βιβλία, ακόμα και καρέκλες 110 ετών θα δείτε, όλα να δένουν σε μια τέλεια αρμονία. Με μουσικές soul, rock, funk και reggae, live με διάφορα σχήματα, από τον Πάνο Μουζουράκη και τον Στάθη Δρογώση μέχρι τζαζ μπάντες, θεατρικά έργα. Θα σερβιριστείτε παραδοσιακό πρωινό με βιολογικό καφέ και τσάι και το βράδυ θα απολαύσετε ιδιαίτερα κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα σε πολύ καλές τιμές. Μπορεί στα πόδια σας να τριγυρνάει και ένα από τα «αφεντικά», ο Μπελαφόντε, ο γάτος του καταστήματος.


Αγορές - προϊόντα

ΚΑΡΝΑΓΙΟ
Σταϊκοπούλου 16, 2752025327

n

Στην αρχή της Σταϊκοπούλου, στην καρδιά της παλιάς πόλης, θα βρείτε ένα από τα παλαιότερα καταστήματα στο είδος του (από το 1981), με μοναδικά ελληνικά χειροποίητα κοσμήματα, παραδοσιακά μεταλλικά παιχνίδια, εντυπωσιακές μαριονέτες και πολλές ελληνικές κεραμικές δημιουργίες. Στο εσωτερικό δεσπόζει η τοιχογραφία από το 1890 περίπου, που αποκαλύφθηκε τυχαία πριν 20 χρόνια στους τοίχους του καταστήματος. Αντικείμενα ιδιαίτερης αισθητικής για εσάς, το σπίτι σας ή για ξεχωριστά δώρα.

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Λ. Αµαλίας 21, 2752025972

n

Στεγασµένο σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 1866, έχει κλείσει 25 χρόνια λειτουργίας (από το χειµώνα του 1988) και αποτελεί πλέον σταθερή αξία στο αντικείµενο και στο δώρο. Θα βρείτε σε προσιτές τιµές αντικείµενα κατοικίας και τέχνης, τσάντες και αξεσουάρ για µικρούς και µεγάλους, κοσµήµατα σύγχρονων Ελλήνων σχεδιαστών, είδη γραφείου, µανικετόκουµπα και καπνιστικά είδη, αλλά και πολλές πρωτότυπες ιδέες για ένα δώρο γάµου. Θα το βρείτε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ανοιχτά και τις Κυριακές.

ΕΥ ΖΕΙΝ COLLECTOR’S ART GALLERY
Εθνικής Αντιστάσεως 10, 2752047284, cag.gr

n

Θα βρείτε εκθέµατα της ευρωπαϊκής, αµερικανικής και ασιατικής τέχνης σε αυτή την πολύ προσεγµένη και ενηµερωµένη γκαλερί – µη διστάσετε να ζητήσετε συµβουλές και καθοδήγηση για να φτιάξετε από την αρχή τη δική σας συλλογή. Με πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτά σηµαντικών καλλιτεχνών του χθες και του σήµερα αλλά και συλλογές από πορσελάνες, γραµµατόσηµα, χρυσά και ασηµένια νοµίσµατα και πολλά άλλα συλλεκτικά είδη.

ΚΟΜΠΟΛΟΓΑ∆ΙΚΟ
Σταϊκοπούλου 1, 2752029841
Ο παράδεισος του κοµπολογιού, µε χάντρες παλιές και πολύτιµες από κεχριµπάρι, κοράλλι, ελεφαντόδοντο και κόκαλο, αλλά και καινούργιες που αστράφτουν στο φως. Το κοµπολόι ως έργο τέχνης, για εσάς ή για δώρο.

ΧΥΜΟΙ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΟΥ»
chfamily.gr
Χυµοί από ελληνικά φρούτα στυµµένα µέσα σε 24 ώρες από τη συγκοµιδή, χωρίς συντηρητικά, ζάχαρη και χρωστικές, όπως τα παρασκευάζει εδώ και δύο γενιές η οικογένεια Χριστοδούλου. ∆οκιµάστε τις νέες σειρές Ρόδι 100%, Μήλο - Ρόδι - Καρότο και Πορτοκάλι - Ρόδι, και τα βιολογικά Πορτοκάλι, Πορτοκάλι - Μήλο - Καρότο, αλλά και το εξωτικό κοκτέιλ Μήλο - Πορτοκάλι - Μπανάνα - Μάνγκο - Πάσσιον, από φρούτα που έχουν ωριµάσει χωρίς τη χρήση λιπασµάτων ή φυτοφαρµάκων.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΡΩΝΗ
Αγ. Παρασκευή, 2752024968, karonis.gr
Ούζο, τσίπουρο και µαστίχα, όλα παρασκευασµένα εξ αποστάξεως σε σύγχρονους χάλκινους αποστακτήρες, από την ποτοποιία Καρώνη που έχει να επιδείξει 140 χρόνια ιστορίας. Επίσης, παράγεται και εκλεκτό εκχύλισµα βύσσινου (λικέρ βύσσινο), µε βύσσινα από την περιοχή της Αρκαδίας. Εκτός από την Πελοπόννησο, τα προϊόντα της ποτοποιίας µπορείτε να τα βρείτε και στην Αττική. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ