Ταξιδια

Πάρος

Κάτασπρα ασβεστωμένα σπίτια

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 444
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάρος
© Bruno Aguirre / Unsplash

Αξίζει να δεις
Στην αρχαιότητα ήταν ένα από τα σηµαντικότερα κέντρα του πρώιµου Κυκλαδικού Πολιτισµού. Πλούσια ιστορία, δεκάδες τα µνηµεία που απέµειναν να τη θυµίζουν. Στην Παροικιά να επισκεφθείς το βυζαντινό µνηµείο της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, η πρώτη οικοδόµηση της οποίας χρονολογείται στον 4o αιώνα µ.Χ. Επίσης, το κάστρο, τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα στο ∆ήλειο, τα ερείπια του Ασκληπιείου. Στη Νάουσα τον Παλαιόπυργο, που θεωρείται η αρχαία πρωτεύουσα της Πάρου, και το Βυζαντινό Μουσείο. Στην Αλυκή το Λαογραφικό Μουσείο και στο ∆ρυό τη σπηλιά του Καλπάκη, γεµάτη από σταλακτίτες και σταλαγµίτες.

Πού να κολυμπήσεις
Είναι η πιο διάσηµη, οπότε «υποχρεωτικά» το βάπτισµα του πυρός πρέπει να γίνει στις Κολυµπήθρες, στον όρµο της Νάουσας. Οι ποικιλόµορφοι βράχοι της παραλίας θυµίζουν γλυπτά. Λίγο πιο κάτω, αθέατη και σαν ανέγγιχτη από το χρόνο είναι η παραλία Μπαµπού. Το όνοµά της το οφείλει στις καλαµιές, που φτάνουν µέχρι εκεί που σκάει το κύµα. Οι σέρφερ και οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ προτιµούν τη Χρυσή Ακτή, το Πυργάκι, τα Γλυφά Λωλαντώνη, την Τρυπητή και τα Τσερδάκια στη νοτιοανατολική πλευρά. Για κοντινές αποδράσεις στα βόρεια, τα Λιβάδια είναι πολυσύχναστα µε πεντακάθαρα νερά, ενώ κοντά είναι ο Κριός και η συνέχειά του το Μαρτσέλο, µε πιο πάρτι διάθεση. Λίγο πριν, υπάρχει ο Καλάκονας, µια καλά κρυµµένη µικρή παραλία που προτιµούν οι ντόπιοι. Στο δυτικό άκρο του όρµου της Παροικιάς, µε νότιο προσανατολισµό, προστατευµένη από τους βοριάδες είναι και η παραλία Σουβλιά, µε εξαιρετική αµµουδιά και ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά. Για φυσική σκιά από αρµυρίκια ενδείκνυνται το Πίσω Λιβάδι και ο Λογαράς (έχουν και ταβερνάκια). Ανάµεσα στον Αµπελά και τον Μώλο βρίσκεται η σχετικά αποµονωµένη και αγαπηµένη των σέρφερ, Τσουκαλιά. Ο Μώλος προσφέρεται για χαλάρωση και θέα προς τη Νάξο. Οι δύο λόφοι που σχηµατίζουν τον Μώλο είναι ο Κέφαλος και ο Αντικέφαλος. Η Σάντα Μαρία είναι από τις µεγαλύτερες και πλέον οργανωµένες παραλίες για θαλάσσια σπορ. Το κάµπινγκ δίπλα καθορίζει και την ανθρωπογεωγραφία της παραλίας. Η αµµώδης παραλία Ξιφαρά είναι η φυσική συνέχεια της παραλίας των Αγίων Αναργύρων. Τα αβαθή νερά την κάνουν ιδανική για οικογένειες. Οι γυµνιστές αποχωρίζονται τα µαγιό τους στην προχωρηµένη Λάγγερη. Έξω από τον κόλπο του Ξιφαρά αξίζει ένα πέρασµα µε βάρκα από τις νησίδες Γαϊδουρονήσι, Τουρλίδες και Φόνισσες. Κι αν βαρεθείς τις βουτιές, στο δρόµο που συνδέει την Παροικιά µε την Αλυκή θα βρεις την Κοιλάδα µε τις πεταλούδες, ένα σηµαντικό βιότοπο δίπλα σε ποτάµι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας µπορούν να περπατήσουν στα µονοπάτια του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου, µε επτά χιλιόµετρα και φυσικά σηµεία ανάπαυσης, ενώ συνδέονται µε τα πιο όµορφα σηµεία της χερσονήσου του Αϊ-Γιάννη του ∆έτη. Αξίζει επίσης να δεις το πρόγραµµα των εκδηλώσεων Φεστιβάλ στο Πάρκο στη διεύθυνση parkoparos.gr

Πού να μείνεις
Arokaria Beach Studios στην παραλία του Μαρτσέλο και Αrokaria Dreams Apartments (51923) στη Νάουσα. ∆ύο ξενοδοχεία της οµάδας «Arokaria», µια ονοµασία που προέρχεται από το δέντρο που µεγαλώνει στο κέντρο της αυλής των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Τα studios είναι όλα χτισµένα µε παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ενώ οι πίνακες ζωγραφικής και τα χειροποίητα αντικείµενα δίνουν στο καθένα ξεχωριστό στιλ. Τα διαµερίσµατα στη Νάουσα είναι περιτριγυρισµένα από έναν καταπράσινο κήπο που οδηγεί στο χώρο της πισίνας και είναι πλήρως εναρµονισµένα µε το κυκλαδίτικο τοπίο. Τα µπαλκόνια τους κοιτούν από ψηλά το Αιγαίο και τον κόλπο της Νάουσας.
Στον Άγιο Ανδρέα, περίπου 1 χλµ. από την παραλία Κολυµπήθρες, το κυκλαδίτικο Swiss Home (51633, 51387,e-mail: swisshome.gr) είναι ιδανικό για νιόπαντρους. Στο Petres (52467), ένα κλικ πιο πολυτελές, µε πισίνες, γήπεδο τένις, γυµναστήριο µε σάουνα και λοιπές ανέσεις. Στη Νάουσα, το κοµψό Κanale’s rooms&suites (52044, kanales.gr) απέχει πέντε λεπτά από την παραλία Πιπέρι. Χτισµένο στις πλαγιές λόφου και σε διαφορετικά επίπεδα, προσφέρει εκπληκτική θέα του λιµανιού και της παραλίας. Μπορείς να κλείσεις ένα στάνταρτ δωµάτιο ή ένα δωµάτιο µε θέα τη θάλασσα. Αν είστε µεγάλη παρέα µπορείτε να επιλέξετε το superior δωµάτιο µε σύγχρονο µίνιµαλ κυκλαδίτικο στιλ ή τις σουίτες µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, από δωρεάν internet έως τζακούζι και µεγάλες βεράντες από όπου κανείς ατενίζει την ιδιαίτερης σχεδίασης πισίνα του ξενοδοχείου. Το roof-top εστιατόριο lounge-bar συνδυάζει µοναδικά δύο πλεονεκτήµατα: ανεπανάληπτη θέα και γαστριµαργική απόλαυση.
Στις Κολυµπήθρες, στο Astir of Paros (51976-84, astirofparos.gr), ξενοδοχείο 5 αστέρων πάνω στη θάλασσα, για αθόρυβη πολυτέλεια: ηλιοθεραπεία δίπλα σε πισίνες για παιδιά και ενήλικες, γήπεδα τένις και γκολφ, εστιατόρια, µπαρ, υπηρεσίες οµορφιάς κατόπιν ραντεβού, κοντά στο ξενοδοχείο θα κάνεις θαλάσσια σπορ και πολλά άλλα, όπως επίσκεψη στην ανανεωµένη Venus Art Gallery µε έργα καταξιωµένων Ελλήνων εικαστικών. Στον πολύ γραφικό οικισµό της Νάουσας, µόλις 50 µ. από την παραλία Πιπέρι, το ξενοδοχείο Senia (Νάουσα, 51971) είναι ένα συγκρότηµα µε σουίτες, διαµερίσµατα, διαµερίσµατα superior και δωµάτια, χτισµένο σε κυκλαδικό αρχιτεκτονικό στιλ, σε αποχρώσεις του λευκού και του µπλε. Οι µονάδες µπορούν να φιλοξενήσουν 2 έως 6 άτοµα. Είναι ιδανικές για διαµονή τόσο για οικογένειες όσο και για ζευγάρια. Μερικές σουίτες διαθέτουν επίσης σαλόνι και κουζίνα µε όλα τ’ απαραίτητα, ενώ κατόπιν αιτήσεως σου παρέχουν ακόµα και παιδικό κρεβάτι. Για την παραλία το ξενοδοχείο σού εξασφαλίζει δωρεάν οµπρέλες & ξαπλώστρες.
Τα Bungalows Marina (51204, 52819, info@parosmarina.gr, parosmarina.gr) στη Νάουσα, χτισµένα από πέτρα, µέσα σε έναν ήρεµο ολάνθιστο κήπο και µε θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, διαθέτουν ευρύχωρα studios, πλήρως εξοπλισµένα. Φιλόξενη ατµόσφαιρα και σπιτικό πρωινό µε χειροποίητες µαρµελάδες από τα χεράκια της Μαρίνας. Τιµές φιλικές.
Στη Χρυσή Ακτή, στο Golden Beach Hotel (41194). Για την απόλυτη φυσική διαµονή χωρίς τηλεόραση και κλιµατιστικά, αλλά µε µακροβιοτική διατροφή και γιόγκα διάλεξε τα σπιτάκια του Okreblue (53249) στη Σάντα Μαρία. Φέτος άνοιξε το Caretta, ένα εστιατόριο με greek-fusion cuisine και βιολογικά λαχανικά λίγα μόλις μέτρα από την παραλία. Τα πρωινά του Άγγελου σου δίνουν ενέργεια για όλη την ηµέρα. Απαγορεύεται αυστηρά ο στιγµιαίος καφές.

Πού να φας
Η πιο «γόνιµη συνεργασία» Ιταλίας-Ελλάδας ακούει στο όνοµα La Piazza (52657), στην πλατεία της Νάουσας. Ένα γευστικό σταυροδρόµι µε µεσογειακές επιρροές και τη φινέτσα των ιδιοκτητών Χ. Μπιµπίκα και Χ. Κιούση. Το µενού είναι πλουραλιστικό χωρίς ακρότητες. Η έµφαση δίνεται στα ζυµαρικά. Στο εστιατόριο της Σωσώς είναι όλα προσεγµένα, από τη διακόσµηση µέχρι τις λεπτοµέρειες στα πιάτα. Πολύ φθηνές, µεγάλες, χορταστικές µερίδες ελληνικής και διεθνούς κουζίνας µε ντόπια και αγνά υλικά. Ανοίγει στις 19.30. Στο παλιό Ενετικό λιµάνι της Νάουσας βρίσκεται ο Μοσχωνάς (51623) µε σπεσιαλιτέ τη γλώσσα λιαστή, δηλαδή ψάρι ψηµένο στον ήλιο. Για παραδοσιακή κουζίνα, κυρίως κρητικά πιάτα, δίπλα στο κύµα στη γέφυρα της Νάουσας θα δεις το Μελτέµι (51263). Είναι ανοιχτό όλη την ηµέρα και η κράτηση είναι απαραίτητη.
Στον Aµπελά: Ανοιχτός όλη την ηµέρα ο ∆αµιανός πάνω στην παραλία για ψάρι και κακαβιά, αλλά και κρέατα της ώρας.
Στην Παροικιά: Στον Αργοναύτη (πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, 22303) θα απολαύσεις δημιουργικά πιάτα σύγχρονης ελληνιοκής κουζίνας. Ο Τάσος και η Αγγελική επιλέγουν τις πρώτες ύλες από την αγορά, τις ψαρόβαρκες και τους παραγωγούς του νησιού και προσφέρουν καθημερινά μοναδικά πιάτα ημέρας, όπως: Σπιτικά ραβιόλια γεμιστά με ξινομυζήθρα Αντιπάρου και σάλτσα με στακοβούτυρο και λουίζα, ντάκο με γαύρο, αρμύρα και κρέμα φέτας, κόντρα μόσχου ψητή με καλοκαιρινό μπριάμ κ.λπ., ενώ από το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι σερβίρεται πλούσιο brunch με εμπνευσμένους φυσικούς χυμούς. Πίσω από την Εθνική Τράπεζα, σε ένα καλτ στενάκι θα βρεις τις Xαρούµενες Πράσινες αγελάδες (24691) µε fusion δηµιουργίες και ethnic-chic ατµόσφαιρα.
Στην παραθαλάσσια περιοχή της Ξιφάρας για θαλασσινά, όπως κριθαράκι χταπόδι, αλλά και ρεβυθάδα φούρνου, οι γνώστες προτιµούν την καταπράσινη κυκλαδίτικη αυλή του Siparos (52785), που σερβίρει από τη µία το µεσηµέρι µέχρι τα µεσάνυχτα. Μη φύγεις από την Πάρο αν δεν δοκιµάσεις την τοπική ξινοµυζήθρα, το ντόπιο κρασί και το ονοµαστό ξίδι.

Πού να διασκεδάσεις
Στην Παροικιά: Στο Pirate bar (697 9194074), ένα από τα πιο γνωστά και παλιά στέκια του νησιού, στην καρδιά της παλιάς πόλης. Διακοσμημένο με πέτρα και ξύλο, θα ακούσεις λάτιν, φανκ και τζαζ μουσικές στον εσωτερικό δροσερό χώρο ή στα τραπεζάκια στα γραφικά στενά. Με συχνά μουσικά live όλο το καλοκαίρι.
Στον Evino, για καφέ και φανκ κοκτέιλ µε θέα το ηλιοβασίλεµα – αλλά και για πιο αργά. Η Σελήνη ανοίγει το µεσηµεράκι και µένει µέχρι αργά, πολύ αργά. Παίζει γκαράζ, ίντι, µπριτ ποπ-ροκ και πανκ, αυστηρά. Για την καλύτερη ίσως caipirinha της Πάρου στο Brazil, στην παραλία Λιβάδια της Παροικιάς. Σερβίρει, επίσης, σάντουιτς και µεζέ για µπίρα. Για δροσιστικά κοκτέιλ, το Alga (22387) είναι εγγύηση. Στα µισά της παραλιακής οδού, λίγο πιο πάνω από του Μαρσέλ, το σκηνικό γίνεται jazz στο Pebbles (22283).
Στη Νάουσα: Στο Fotis café bar, πάνω στη θάλασσα, θα κάνεις οπωσδήποτε µια στάση για καφέ ή για ένα πολύχρωµο δροσιστικό κοκτέιλ. Το Agosta (51345) είναι ένα µπαράκι µε δική του κοινότητα στο Facebook, µε φωτογραφίες που θα σε πείσουν να περάσεις για ένα ποτό και τελικά να µείνεις για πολλά. Στην πλατεία είναι και το καφεµεζεδοπωλείο Τακίµι (6973 735416), το οποίο σε ταξιδεύει στα παλιά και παραδοσιακά καφενεία της Πάρου.
Στον ∆ρυό: Στον Λουρίδη, beach bar πάνω στην παραλία για φρέσκους χυµούς και στο Ρεσάλτο στο λιµανάκι για ροκ διάθεση. Στο Golden Garden, ανοιχτό µπαρ για πιο χαλαρές βραδιές.
Στη Mάρπησσα: Στο πιο µαγευτικό σηµείο της Πάρου και µε αµφιθεατρική θέα στο Αιγαίο βρίσκεται το συγκρότηµα Punda Beach Club (41717).
Ακριβώς πάνω στην καταπληκτική παραλία της Χρυσής Ακτής θα βρεις το πιο hip beach-bar της Πάρου. Τα Rebel Beach Bar & Louridis Apts (42189, 41714) βρίσκονται ακριβώς πάνω στην αµµουδιά, εκεί που σκάει το κύµα. Τέτοια αίσθηση ελευθερίας δεν έχεις ξανανιώσει... Η καλύτερη παραλία για windsurfing –όταν φυσάει– και για πλήρη χαλάρωση και διασκέδαση τις υπόλοιπες µέρες. Εδώ θα νιώσεις πραγµατικά διακοπές!
Παραλία Σουβλιάς/∆ελφίνι: Magaya beach bar (23791) Με έθνικ ατµόσφαιρα, ασιατικές γκουρµεδιές και κοκτέιλ, πιάτα ηµέρας και µουσικές ρέγκε και ό,τι άλλο «σηκώνει» το καλοκαίρι. Συχνά live και πάρτι, από τα πιο «κρυφά» και πιο αγαπητά µαγαζιά του νησιού.

Πού να ψωνίσεις
Bit of Salt (42757, 28625) Επώνυµα casual ρούχα και αξεσουάρ σε δύο καταστήµατα στην Πάρο. Θα βρεις λίγο από αλάτι και πολύ από ρούχα για windsurf, kitesurf και µόδα για όλα τα γούστα µε brands όπως Napapijri, Super Dry, Volcom, Lost, Fox, Quik Silver, Roxy, New Balance, Oakley, Reef, καθώς και τα γερµανικά ποδήλατα Ghost. Οι µικροί fashionistas τρελαίνονται για τα ολόσωµα κορµάκια και τα φούτερ hoodies «Bit of Salt».
Πράγματα Concept Stores (Αρχίλοχος, 28198, pragmataparos@gmail.com). Δύο μοντέρνοι χώροι όπου θα βρείτε αντικείμενα σχεδιασμένα από διάσημους σχεδιαστές, Ιταλούς (Alessi, Magis), Γάλλους (Tse Tse, Celine Wright), Φιλανδούς (Marimekko), Σουηδούς (Papellina) κ.λπ. Οι ιδιοκτήτριες Anna Giulia και Giordana,αμετάκλητα λάτρεις του design, μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διακόσμηση της κατοικίας σας, γραφείου ή καταστήματος, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επιλέξετε και να παραγγείλετε μέσα από μια πληθώρα επιλογών, ασυνήθιστα μοντέρνα έπιπλα και αντικείμενα που θα ταιριάζουν με το γούστο και το χώρο σας.
Ada Kamara Boutique (Παροικιά, 28324) Φίνα και µποέµ. Ελεύθερη και ροµαντική. Αυτό είναι το στιλ της Άντας. Αυτό είναι το στιλ των ρούχων της. Η Άντα Καµάρα σπούδασε σχέδιο µόδας στο Παρίσι, αλλά στην Ινδία σχεδιάζει και παράγει την ετήσια συλλογή της από το 2003. Εκεί αντλεί την έµπνευσή της και τα χρώµατα που χαρακτηρίζουν τα ρούχα της από µετάξι, βαµβάκι και λινό. Από το 2008 η Άντα άνοιξε το µαγαζί της στην Παροικιά.
Τόνος (53169, 6944426424) Στον κεντρικό δρόµο της αγοράς της Νάουσας, ο Τόνος είναι ένα «ζωντανό» σπίτι µε ιδέες και λύσεις για το προσωπικό σου χώρο, αλλά και δώρα πρακτικά για αγαπηµένους και φίλους. Έπιπλα σε συνεργασία µε το Interni Moda Bagno, διακοσµητικά, κουζινικά, γαλλικά λευκά είδη και ό,τι άλλο αφορά στο σπίτι. Αντικείµενα διαλεγµένα µε προσοχή, και µε ιδιαίτερα καλοκαιρινή διάθεση. Εξάλλου, σε νησί είµαστε!
Melissa (Παροικιά, 24840, Νάουσα 51051) «Να είσαι υπέροχος σε µια ζωή γεµάτη από τα αγαπηµένα σου αντικείµενα». Με αυτό το µότο η Ελένη και ο ∆ηµήτρης έφεραν στην Πάρο έναν κόσµο εκλεπτυσµένων αξεσουάρ, ντιζάιν αντικειµένων, ρούχων και ειδών σπιτιού υψηλής ποιότητας και αισθητικής.
Nails Bar (Νάουσα, 6974710707) Μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση, τεχνητά νύχια, γενικώς περιποίηση των άκρων στο λιµάνι της Νάουσας, στη θέση Κάστρο.

Μη χάσεις!
Τις εκθέσεις ζωγραφικής που θα πραγματοποιούνται όλο το καλοκαίρι στην γκαλερί Pontoporos (παραλία Αγ. ∆ηµητρίου, Νάουσα, 52242, pontoporos-gallery.com). Κρατήστε τις ημερομηνίες: 18- 28/7 Αλέκος Λεβίδης, 30/7 - 10/8 Αλέξης Κυριτσόπουλος - Ελένη Κρίκκη, 12-21/8 Rafael Mahdani, 23/8 - 8/9 Αλόκα Αλαγιάννη. 


Kωδικός: 22840
Αστυνοµία: 23333
Λιµεναρχείο: 21240
∆ήµος: 22843 60100
Πρώτες Βοήθειες: 22843 60000

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ