- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Η Λήμνος του Βαγγέλη Γεροβασιλείου
Θυμάμαι πάντα τη νηνεμία, τον εξαιρετικό καιρό, αλλά και τα μυστικά της ποικιλίας Λημνιό, στα οποία ποντάρισα ξεκινώντας να φτιάχνω το «Άβατον»
![45159-101444.jpg 45159-101444.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2013/07/10/45159-101444.jpg)
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου γράφει στην ATHENS VOICE για τη Λήμνο.
Πριν από δεκαεπτά χρόνια, φτάνω στη Λήμνο με όλη την οικογένεια για διακοπές. Εκείνο τον καιρό δούλευα στο οινοποιείο του Πόρτο Καρράς και δεν σας κρύβω πως πέρα από την ξεκούραση και τις βουτιές είχα στο μυαλό μου και την περίφημη ποικιλία της «Λημνιάς» ή του «Λημνιού», παρότι στη Λήμνο αυτή την ποικιλία αμπέλου τη λένε «Καλαμπάκι». Ήθελα να μάθω περισσότερα και να γνωρίσω από κοντά το συνεταιρισμό του νησιού, όπου παράγεται αυτή η ιδιαίτερη ποικιλία μοσχάτου. Η ιστορία της ξεκινάει από το 350 π.Χ. – τη μνημονεύει ο Αριστοτέλης, επί Τουρκοκρατίας παράγεται μόνο στο Άγιο Όρος και με την απελευθέρωση τέτοιας ποικιλίας αμπέλια καλλιεργούνται, εκτός από τη Λήμνο, και στο χωριό Άγιος Νικόλαος της Χαλκιδικής.
Στην πρώτη εικόνα το νησί έδειχνε παρθένο, οι παραλίες ήταν μαγικές και πεντακάθαρες, έφτανες όμως σε αυτές με τρόπο περιπετειώδη, αφού δεν υπήρχε ούτε οργανωμένη συγκοινωνία ούτε σχέδια ανάπτυξης που να αφορούσαν κάτι περισσότερο από πλευράς υποδομών πέρα από… τις καταπληκτικές ψαροταβέρνες. Θυμάμαι ακόμα ένα μαγαζάκι στην παραλία του Μούδρου όπου δοκίμασα την καταπληκτικότερη σούπα από σκορπίνες της ζωής μου.
Ήταν τέλη Ιούνη, νομίζω 27, όταν σε κάποια άλλη ψαροταβέρνα παραγγείλαμε αστακούς που πωλούνταν 5 χιλιάδες δραχμές το κιλό. Λίγες μέρες αργότερα, ξαναπηγαίνοντας στο ίδιο μαγαζί, το κιλό είχε ανέβει στις 10 χιλιάδες! Ρωτώ τον ταβερνιάρη «μα γιατί;» και η απάντησή του με αποστόμωσε: «Σήμερα είναι 1η Ιουλίου, ξεκίνησαν οι τιμές της θερινής περιόδου». Τα παράδοξα συνεχίστηκαν λίγο αργότερα, όταν βολτάροντας στη Χώρα τράκαρα με το μισό υπουργικό συμβούλιο της εποχής. «Κοίτα να δεις που ήρθαμε σε γκλάμορους νησί» είπα στη γυναίκα μου, μέχρι που ένας ντόπιος έλυσε το μυστήριο: «Φαντάρος υπηρετεί στο νησί μας ο Νίκος Παπανδρέου, κι ο πατέρας του ο Ανδρέας με ένα σμπάρο είπε να χτυπήσει δυο τρυγόνια. Και να δει το γιόκα του, και να πάρει μερικές αποφάσεις παρέα με τους υπουργούς του».
Κατά τα άλλα, παρόλα τα παράδοξα, ήταν υπέροχα. Θυμάμαι πάντα τη νηνεμία, τον εξαιρετικό καιρό, αλλά και τα μυστικά της ποικιλίας Λημνιό, στα οποία ποντάρισα επιστρέφοντας από το νησί εκείνο το καλοκαίρι, ξεκινώντας να φτιάχνω το «Άβατον», το δικό μου κρασί αντίστοιχης γεύσης, αφού έως τότε έφτιαχνα μόνο «Μαλαγουζιές». Αν είστε λάτρεις αυτής της γεύσης, συστήνω ανεπιφύλακτα το τυρί καλαθάκι του μικρού ντόπιου παραγωγού κυρίου Χατζηγεωργίου. Κι αν επιμένετε ακόμα να περνάτε το καλοκαίρι σας σε νησιά μη κοσμικά, η Λήμνος είναι ιδανική επιλογή. Τα περισσότερα ξενοδοχεία της είναι μπροστά στη θάλασσα.
Κι εξαιτίας αυτού του κειμένου, σκέφτομαι πως ήρθε η ώρα να ξαναπάω για να ξαναζήσω ό,τι έχει απομείνει από εκείνες τις αθώες μέρες.
*Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι οινοποιός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νεαρή ηθοποιός γράφει για τη Σύρο των αντιθέσεων που, όμως, ανταμείβει όποιον την εμπιστευθεί
10 λόγοι για να επισκεφθείς το κοντινότερο νησί στην πρωτεύουσα
Δαντελένιες ακρογιαλιές και όμορφα χωριά, κάστρα και βυζαντινά εκκλησάκια, καταπληκτικό φαγητό και έντονη νυχτερινή ζωή. Ετοιμάσου για τις πιο όμορφες διακοπές της ζωής σου.
Οι παραλίες είναι όλες ωραίες, με κρυστάλλινα νερά, οργανωμένες ή µε σκιά από αλµυρίκια
10 πράγματα να κάνεις στην κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Πάρε το καράβι και φύγαμε για το family friendly νησάκι του Αργοσαρωνικού
Βόλτες με σκάφος, φωτογραφίες στα παλιά αρχοντικά, παγωτά, πολιτιστικά δρώμενα, γευσιγνωσίες στην πιο instagramic πόλη της Αργολίδας
Γεύμα, ύπνος και snorkeling 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Βουτιές, διαδρομές, στέκια, εικαστικές προτάσεις. Καλοκαίρι στη ντίβα του Αργοσαρωνικού χωρίς αυτά δεν γίνεται.
Φεύγοντας, πάρε αυτόν τον τόπο μαζί του, χωμένο έστω και μέσα σ' ένα αμυγδαλωτό
O ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός σε ένα κείμενο για την παιδική του πατρίδα
Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γράφει για τον τόπο που μεγάλωσε
Ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη γράφει για την περιήγησή του στους δρόμους του Ναυπλίου
Όταν ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις, για να ξεκουραστείς πραγματικά σε έναν τέτοιο τόπο
Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, σε μία έκταση 3.000 τ.μ., διαθέτει τέσσερα κτίρια με διάφορους τύπους δωματίων για κάθε γούστο
Εκεί που δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα στον δρόμο, για να σε βοηθήσει να βρεις αυτόν τον μικρό παράδεισο
Τα εκτενή αφιερώματα ελβετικών ΜΜΕ στο ελληνικό νησί
Από τα Μαστιχοχώρια του νότου μέχρι τον ανθισμένο Κάμπο των εσπεριδοειδών και τον επιβλητικό βορρά των καραβοκύρηδων
Αν δεν μαγειρεύει, ο γνωστός σεφ θα βουτά με μάσκες και αναπνευστήρες να πετύχει σκάρους στα βράχια
Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα γράφει και για τη γαστρονομική γέφυρα που έχει στηθεί με διαγωνισμούς και σεφ απ' όλον τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.