Ταξιδια

Η Νάξος του Βασίλη Κουφόπουλου

Στον Νότο είναι και η ακύμαντη θάλασσα του Καλαντού, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από το Φιλότι οδηγώντας περίπου δύο ώρες. Το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει.

37950-85428.jpg
Βασίλης Κουφόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 444
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45144-101427.jpg

Ο Βασίλης Κουφόπουλος γράφει στην ATHENS VOICE για την Νάξο.

Οι ήρεμες ώρες στην άλλη Νάξο

H ορεινή Νάξος είναι μακριά από τη Χώρα. Χρειάζεσαι 45 λεπτά οδήγησης για να φτάσεις στην Κόρωνο ή την Απείρανθο, στου Απεράθου, όπως λένε και οι ντόπιοι. Με τον καιρό η απόσταση έγινε πλεονέκτημα. Ο τόπος δεν ακολούθησε την πορεία της «τουριστικής Νάξου», η κλίμακα παρέμεινε χαμηλή, ζώντας λίγο από το σμυρίγλι, λίγο από τον τουρισμό, με καλή πατάτα, εξαιρετικό κρασί, ρακί και πολύ κρέας.

Μετά το πολύ όμορφο Χαλκί (αλλιώς Τραγέα) και το Φιλότι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, αρχίζει μια άλλη Νάξος. Ακολουθείς τις ορεινές γεμάτες στροφές διαδρομές και βρίσκεται σε πολιτικές συζητήσεις τον Αύγουστο, σε ξαφνικά γλέντια, σε παραλίες χωρίς ρακέτες, εξαιρετικό φαγητό και ηρεμία, παρακολουθώντας από μακριά την επιβλητική Ικαρία, την κοντινή Δονούσα (ή Ντενούσα), τις μικρές Μάκαρες, τα Κουφονήσια και στο βάθος την Αμοργό.

Αν φτάσεις ως τον Σταυρό της Κεραμωτής, μπορείς να δεις και χάραμα και ηλιοβασίλεμα από το ίδιο σημείο. Από εκεί ανοίγουν οι δρόμοι προς Βορρά για την Κόρωνο και μπάνιο στον άγριο Λυώνα, και την Κωμιακή (Κορωνίδα) για να συναντήσεις τον κούρο του Απόλλωνα. Προς Νότο είναι τ’ Απεράθου, το χωριό του Μανόλη Γλέζου. Από κάτω ο Δανακός και η Μουτσούνα. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο θέλει προσοχή, διότι από κάτω παραμονεύει το χάος, όμως σε αποζημιώνει. Μπορείς να συνεχίσεις για να φτάσεις σε ωραίες παραλίες, την Ψιλή Άμμο, τον Κλειδό και τον ήσυχο Πάνερμο (στον οποίο υπάρχει εσχάτως και καντίνα). Στον Νότο είναι και η ακύμαντη θάλασσα του Καλαντού, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από το Φιλότι οδηγώντας περίπου δύο ώρες. Το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει.

Σε αυτά τα μέρη τρως καλά. Στην Κόρωνο η ταβέρνα της Ματίνας και του Σταύρου είναι διάσημη, δίπλα υπάρχουν όμως και τα ωραία σουβλάκια από τη Μαρία και τον Δημήτρη. Στη Μουτσούνα και τα τρία μαγαζιά στο λιμανάκι είναι καλά, το ωραιότερο όμως είναι το μικρό στο βάθος. Στον Λυώνα θα πιείτε υψηλής ποιότητας σπιτικό κρασί και ρακί στο «Δελφινάκι» του Μανόλη. Κι αν επιστρέψετε προς τη Χώρα, στο δρόμο από τον Σταυρό της Κεραμωτής προς το Χαλκί θα βρείτε την Ταβέρνα της Καλλιόπης για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.


Ο Βασίλης Κουφόπουλος είναι δημοσιογράφος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος
Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος

Ένα νέος προορισμός, η Μήλος, έχει προστεθεί στο παραδοσιακό δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο φέρνοντας το νησί ακόμα πιο κοντά και αναβαθμίζοντάς το σε ακτοπλοϊκό κόμβο των Κυκλάδων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.