Ταξιδια

Η Ήπειρος το Πάσχα είναι μια Άπειρος Χώρα!

Και τα Κάτω Πεδινά στα Ζαροχώρια είναι ένας τόπος θρύλων, φύσης και ιστορίας

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πράσινο και βράχια, θρύλοι και πέτρες, φαράγγια, γεφύρια, μονοπάτια περιπατητικά και μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας: τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου είναι μια απόδραση σε μαστόρικα φτιαγμένα χωριά και μια ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία, χλωρίδα, πανίδα και φύση όπου ο ταξιδιώτης-εκδρομέας, ειδικά τώρα που το τοπίο αποκτά μια ανθοφορούσα εκρηκτική ανοιξιάτικη ομορφιά, θα μείνει έκθαμβος και θα νιώσει δέος. 

Κι αν θες να μπεις πιο βαθιά στην ομορφιά και την ιστορία, δεν έχεις παρά να ψάξεις για τα Κάτω Πεδινά. Ένα χωριό-ησυχαστήριο αλλά και ορμητήριο για διακτινισμούς στα κάλλη και τον θρύλο της ηπειρωτικής γης. Απίστευτα όμορφος οικισμός και καλντερίμια κι ένας φοβερός ξενώνας-αρχοντικό, η «Άπειρος Χώρα», του Γιώργου και της Αθηνάς, που μοιάζει να κατέχουν όλα τα αξιώματα και τους νόμους της φιλοξενίας. 

Μια παραδοσιακή οικία-φρούριο καλής ζωής, διακριτικής πρόσβασης είτε σε mental peace ημέρες και νύχτες, μακρά από τους πανικούς της πόλης, είτε κομβικής θέσης για πρόσβαση και διάδραση με τις χάρες και τη μεγαλοσύνη της hπειρωτικής ζωής. Ο φωτογράφος Κώστας Αμοιρίδης γύρισε ένα μικρό φιλμάκι με τίτλο «Apeiros Chora». Τα καρέ του έντυσε με original score μουσική ο Στέφανος Λεβαντής. Μινιμαλιστικοί ήχοι και πλάνα που θα σε μυήσουν στην κουλτούρα, την ιστορία και το ευ ζην του ξενώνα. Και ίσως μια καλή αφορμή για να γνωρίσεις ένα χωριό κι έναν τόπο που θα επιστρέφεις, και θα επιστρέφεις συνεχώς, γιατί θα είναι αδύνατον να τον βγάλεις από το μυαλό, την ψυχή και τη νοσταλγία…

apeiroschora.gr