Ταξιδια

Dubai Fiction

Το Ντουμπάι είναι πολύ πλούσιο. Γιατί έχει πετρέλαιο. 

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 243
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42494-95548.jpg

Αλλά πώς θα προσελκύσουμε τουρίστες σε ένα μικρό κομμάτι γης που δεν το έχει ευνοήσει ούτε η φύση, ούτε η πολιτιστική του κληρονομιά, και που το καλοκαίρι «βράζει» στους 48°; Θα φτιάξουμε το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο. Τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία στον κόσμο. Τους ψηλότερους ουρανοξύστες. Τα πιο εξεζητημένα shopping malls. Θα γίνουμε η χώρα τού «πιο». Θα κατασκευάσουμε πολυτελείς μαρίνες. Όμως πού θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι τουρίστες στα 72 μόλις χιλιόμετρα ακτογραμμής; Χρειαζόμαστε επειγόντως παραλίες. Να φτιάξουμε ένα νησί. Όχι στρογγυλό, αλλά σε σχήμα φοίνικα, για να δώσει πολλά ακόμα χιλιόμετρα παραλίας. Πάνω του θα χτίσουμε μεγάλα resorts και πολυτελείς κατοικίες. Κάπως έτσι ξεκίνησε το 2001 το μεγαλεπήβολο project για την κατασκευή του πρώτου τεχνητού νησιού, του Palm Jumeirah. Το όγδοο θαύμα του κόσμου, όπως το αποκάλεσαν οι σεΐχηδες. Ακολούθησαν άλλα δύο νησιά, το Palm Jebel Ali και το Palm Deira, και τα δύο στο σχήμα του φοίνικα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι το The World, ένα αρχιπέλαγος 300 νησιών που απεικονίζει τις 5 ηπείρους, και που προορίζεται να γίνει ο πιο exclusive προορισμός του πλανήτη. 

Και έτσι, η ακτογραμμή ξεπέρασε αισίως τα 1.000 χιλιόμετρα. Το όραμα για την ανάδειξη του Ντουμπάι σε top τουριστικό προορισμό πήρε σάρκα και οστά. Ό,τι δεν έχουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε. Θα χρειαστούμε και ένα χιονοδρομικό κέντρο. Κατασκευάζουμε ένα λόφο, φτιάχνουμε πίστες, βάζουμε lift, παράγουμε τεχνητό χιόνι. Και πάμε για σκι στο Mall of the Emirates. Μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν τεχνολογικά θαύματα. To Burj Dubai, ήδη το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 «έπιασε» τα 780 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει. Σύντομα ολοκληρώνεται και το Hydropolis, ένα φουτουριστικό ξενοδοχείο κτισμένο 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Σας φαίνονται όλα αυτά fiction; Λάθος. Όσο και αν ακούγονται παράδοξα, συμβαίνουν στο Ντουμπάι. Η αποθέωση του artificial και του hi-tec, της υπερβολής και της πολυτέλειας, μαζί με κάποιες νοσταλγικές πινελιές από τα χρόνια της αθωότητας. Το παραλήρημα του χρήματος, η ακριβής εκτέλεση ενός παρανοϊκού σχεδίου ή μια άλλη εκδοχή της Disneyland; Ό,τι και αν είναι, το Ντουμπάι εκπλήσσει. Αν βρεθείτε εδώ, μπείτε στο παραμύθι του. Δεν έχετε παρά να πάρετε το τουριστικό λεωφορείο The Big Bus Tours (www.bigbustours.com), με δύο γραμμές, την μπλε και την κόκκινη, που κάνουν στάσεις σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Αν κινηθείτε με συνοπτικές διαδικασίες, σε δύο μέρες θα μπορέσετε να καλύψετε και τις 2 διαδρομές. Όμως να θυμάστε ότι είναι πολύ εύκολο να «κολλήσετε» σε κάποιο mall για πολλές ώρες, ακόμα και αν ορκίζεστε ότι δεν σας ενδιαφέρει το shopping. Και μην αγνοήσετε το απίστευτο μποτιλιάρισμα σε ώρες αιχμής, εγώ κόντεψα να χάσω το αεροπλάνο. 

Οι καλύτερες εμπειρίες

» Atlantis, The Palm: Θεωρείται το πιο τρελό project του Ντουμπάι:  Ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο νησί Palm Jumeirah, που αναπαριστά τη Χαμένη Ατλαντίδα. Επισκεφθείτε το υπέροχο ενυδρείο του και δείτε το θέαμα που απολαμβάνουν από τα παράθυρα της σουίτας τους όσοι μένουν στα Lost Chambers (αντί του ευτελούς ποσού των 33.000 δολαρίων την ημέρα). 

» Burj al Arab: Το πιο ψηλό, 7 αστέρων ξενοδοχείο στον κόσμο. Είναι χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί, και μοιάζει με φουσκωμένο πανί αραβικού πλοίου που πλέει μεσοπέλαγα. Για να το πλησιάσετε πρέπει να έχετε κάνει κράτηση για φαγητό. Θα σας στοιχίσει κάτι παραπάνω…

» Mall of the Emirates: Η εμπειρία του shopping σε μια διάσταση που δεν την έχετε ξαναζήσει. Και όχι μόνο. Εστιατόρια, σινεμά, θέατρο, bowling, παιχνίδια και σλάλομ στο χιονοδρομικό του κέντρο.

» BurJuman Centre: Shopping στο mall που ντύνει τις διασημότητες. Στείλτε τα παιδιά με τον μπαμπά τους στο Planet Sega ή στο Toby’s Jungle Adventure να παίξουν (βρίσκονται μέσα στο mall) και εξορμήστε στα πιο chic και trendy καταστήματα.

» Gold Souk: Επισκεφθείτε το σουκ τη νύχτα, όταν οι φωτισμένες βιτρίνες των μαγαζιών, φορτωμένες με χρυσάφι και πολύτιμες πέτρες, διαχέουν τη λάμψη τους στους γύρω δρόμους. Ένα από τα must-see του Ντουμπάι, ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κοσμήματα.

» Spice Souk: Άρωμα μπαχαρικών και, μαζί, άρωμα μιας άλλης εποχής. 

» Souk Madinat Jumeirah: Ένα παραδοσιακό ανατολίτικο παζάρι ξεπροβάλλει μέσα στην έρημο της Αραβίας, πλαισιωμένο από υδάτινα κανάλια, φοίνικες και πύργους. Αν και ρέπλικα, είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Ντουμπάι, με ωραία εστιατόρια, cafés, γκαλερί και μαγαζιά. 

» Bastakiya: Χαθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια της ιστορικής αυτής γειτονιάς του Bur Dubai, με τα παραδοσιακά σπίτια και τους γραφικούς πύργους που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως φυσικά κλιματιστικά, και πάρτε μια γεύση από το Ντουμπάι όπως ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα.

» Η πόλη των Παιδιών στο Πάρκο Creekside, ένα πολιτιστικό κέντρο και χώρος αναψυχής για παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, προσφέρει ποικιλία από δραστηριότητες με επιμορφωτικό χαρακτήρα, διαδραστικές εκθέσεις, παιχνίδια, θέατρο, πλανητάριο και πολλά άλλα.

» Wild  Wadi  Water Park: Πώς σας φαίνεται η ιδέα να προσγειωθείτε στο νερό με ταχύτητα 80χλμ./ώρα, από νεροτσουλήθρα 33 μέτρων; Ή να μάθετε σερφ σε τεχνητά κύματα; Επισκεφτείτε το οπωσδήποτε αν χρειάζεστε αδρεναλίνη. Ή αν έχετε παιδιά. 

Dubai Shopping Festival 15 Ιανουαρίου - 15 Φεβρουαρίου

Είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Ντουμπάι. Fashion shows, νυχτερινά πυροτεχνήματα και λέιζερ, διαγωνισμοί με έπαθλα χρυσαφικά και Rolls Royce, events. Και βέβαια εκπτώσεις: από κοσμήματα και ρούχα, μέχρι ηλεκτρονικά και χαλιά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ