Ταξιδια

Πράγα: Στην ελαφρότητα του (εορταστικού) «είναι»

Η Bohemian Rhapsody της Πρωτοχρονιάς

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prague-1339185_1920.jpg

Οι συντοπίτες instagramers ποστάρουν συνεχώς από Πράγα με φόντο το αστρονομικό ρολόι που οι δείκτες του κινούνται μεταξύ 11 το πρωί με 6 το απόγευμα, την ώρα δηλαδή που επικρατούν οι καλύτερες θερμοκρασίες αλλά και ο συνωστισμός στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι πιο δημοφιλείς απ΄ αυτές βρίσκονται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην Πλατεία Βέντσεσλας (Wenceslas), οι οποίες είναι σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους. Το δέντρο που φιγουράρει στην πλατεία του Δημαρχείου έρχεται από τα δάση της Βοημίας για να συμπληρώσει το καρέ και θα κατέβει του Αη-Γιαννιού.

prague-1350550_1920.jpg

Κουράγιο για άλλη μία «σκληρή πόρτα» από selfie-sticks, που έχει στηθεί μπροστά από την πανέμορφη και διάσημη Γέφυρα του Καρόλου, και η οποία καθρεφτίζεται γλυκά στα νερά του ποταμού Μολδάβα. Δεν πειράζει, γιατί η καλύτερη στιγμή να είσαι εκεί είναι στην αλλαγή του χρόνου που πέφτουν τα πυροτεχνήματα και φωτίζουν το Κάστρο εκπληκτικά. Τι να κάνουμε, στην Πράγα ξέρουν από Χριστούγεννα, γι΄αυτό ο προορισμός ανήκει στα χιτ της εποχής. 

prague-3010407_1920.jpg

Στην πόλη της μαγείας υπάρχει μια πολύ χαριτωμένη προκατάληψη με το ανάλογο μυστήριο. Ακούσατε ακούσατε: Οι χρονιές, λέει, που λήγουν σε «οκτώ» είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τσέχικη ιστορία μιας και τα σημαντικότερα γεγονότα της χώρας συνέβησαν σε τέτοιες αριθμητικές συμπτώσεις. Μια άλλη τέτοια σύμπτωση (;) άλλωστε είναι είναι ότι το θέμα των φετινών Χριστουγεννιάτικων Αγορών είναι η Ιστορία της Πράγας. Τυχαίο; Δεν νομίζετε, ε;

Τεστ παρατηρητικότητας ή/και γνώσεων στα χριστουγεννιάτικα περίπτερα,  που τα κοσμούν διάσημες εγχώριες μορφές, όπως ο Φραντς Κάφκα. Αν μπορείς, ωστόσο, να αυτοσυγκεντρωθείς, διότι η λαμπυρίζουσα και νοστιμότατη πραμάτεια τους αλλά και η τσέχικη βερσιόν από τα κάλαντα που παίζουν παντού παραδοσιακές χορωδίες, αποσυντονίζουν ολίγον τι.

Αυτό είναι μόνο ένα μίνι teaser για όσα αποτυπώνονται εύγλωττα στα πλακόστρωτα σοκάκια είτε αφορούν την τέχνη είτε την ιστορία, όπου το μπαρόκ διαδέχεται το ροκοκό. Η βόλτα απαιτεί αντοχή στο κρύο, που παλεύεται, τουλάχιστον αξιοπρεπώς, με μερικά ποτήρια ζεστό κρασί. Αλλιώς τοπική μπίρα, που, αν είναι όντως η καλύτερη μπίρα στον κόσμο, όπως διατυμπανίζουν οι Τσέχοι, τώρα θα φανεί. Επίσης, συχνές στάσεις στα λιλιπούτεια όσο και τουριστικά καφέ της είναι απαραίτητες. Α, και μην ξεχαστούμε: Εδώ δεν τρώμε καθόλου πουλερικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς διότι ένας ντόπιος μύθος λέει ότι φέρνουν κακοτυχία και διάφορα άλλα δεινά. Για να μη ρισκάρεις, η λοιπή κρεατική ποικιλία της τσέχικης κουζίνας φτάνει και περισσεύει για να ισοσταθμίσει την… προληπτική νηστεία και με κόστος πολύ χαμηλό.

Πάντως…

Παρ'όλη αυτή την κίνηση και το τουριστικό χαρμάνι, η γοητεία της Πόλης των 1.000 πύργων, όπως έχει ονομαστεί, όχι απλώς παραμένει παραμυθένια, αλλά σου εμπνέει αυτόματα τη φράση «μια φορά και έναν καιρό...».

Μόλις πέσουν οι πρώτες νιφάδες και το σκοτάδι, η Πράγα σωπαίνει και είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σωπάσετε και εσείς ανακαλώντας κάποιο καφκικό δέος ή να τρυπώσετε στο πνεύμα του συγγραφέα Μίλαν Κούντερα. Στο δρόμο για το εβραϊκό Γιόζεφοβ, ή το  Χραντσάνι γύρω από το Kάστρο αλλά και το γεμάτο ιστορία Βίζεχραντ θα σας δοθεί η ύλη της ιστορίας που σημάδεψε την πόλη στους αιώνες. Οι λαβυρινθώδεις διακλαδώσεις της Maiselova περνούν και από τις «κόκκινες βιτρίνες» της Wenceslas -ακατάλληλες για ανηλίκους- και τα κλαμπ της σύγχρονης τσέχικης νύχτας με τα πάρτι των ημερών. Κάπου εδώ επέρχεται το επιλογικό (μεθυσμένο ή μη) στοιχείο. Άλλη μια Bohemian Rhapsody μπορεί να λάβει τέλος.

Tips

Στην μπιραρία «U-Hrocha» σερβίρεται αυθεντική τσέχικη­ μπίρα σε άριστες τιμές. Αγαπημένο επίσης το «Pivovarsky Κlub» με τοπική κουζίνα σε τοπικές τιμές (κορόνες Τσεχίας) και μοσχομυριστές σπεσιαλιτέ.

08.jpg

Glam ατμόσφαιρα στο «Celeste Restaurant», στον τελευταίο όροφο του φουτουριστικού αρχιτεκτονήματος «Το Σπίτι που Χορεύει» και μάλιστα τόσο value for money που δίνει ρέστα.

prague-celeste-restaurant-dancing-house-view-resize_celeste-restaurant-bar-prague-fine-dining-french-restaurant.png

Στο Image Theatre (www.imagetheatre.cz) για μια 90λεπτη εμπειρία μαύρου θεάτρου με €20. Στην οδό Nerudova βρίσκονται οι καλύτερες μαριονέτες. Απολαύστε μια βραδιά rhythm ’n’ blues στο «Unglet».  «Choco Cafe» ή «Cafe Savoy» για break. Σούπερ νυχτερινή περιπλανήση με το τραμ No 22 που κάνει μια μια διαδρομή σχεδόν τουριστική. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ