Ταξιδια

Η φάση είναι αδρεναλίνη

19 περιπέτειες με πρωταγωνιστές τη φύση και την παρέα σου

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 640
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1.jpg
Φωτογραφία: Κίμωνας Αλεξανδρόπουλος

Πεζοπορίες που σου αποκαλύπτουν τις πιο καλά κρυμμένες ομορφιές της Ελλάδας. Συναρπαστικά μονοπάτια σύντομα ή πολύωρα, ξεκούραστα ή δύσβατα. Ταξίδια off road. Τα ωραιότερα φυσικά σποτς για κάθε δραστηριότητα. Φύση, περιπέτεια, αδρεναλίνη. Ό,τι σου έλειψε στην πόλη. Φόρεσε τα σωστά ρούχα, παπούτσια trekking και ξεκίνα! Μη ξεχνάς, βέβαια, ότι τώρα τον χειμώνα κάποιες πεζοπορίες ενδείκνυνται μόνο για έμπειρους πεζοπόρους που διαθέτουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Διαδρομή Σιράκο - Καλαρίτες στα Τζουμέρκα 
Το μονοπάτι αρχίζει από την πλατεία του χωριού Σιράκο, κατεβαίνει στην κοίτη του ποταμού Καλαρίτικου και στη συνέχεια ανηφορίζει στους Καλαρίτες. Μια διαδρομή 4,5 χλμ. μέσα από άγρια, παρθένα τοπία. Διαρκεί μιάμιση ώρα και είναι σχετικά εύκολη, εκτός από ένα μικρό αλλά απότομα ανηφορικό κομμάτι. Μην το επιχειρήσετε αν βρέχει.

Φαράγγι Δημοσάρη στην Κάρυστο Ευβοίας
Από το διάσελο Πετροκάναλο (954 μ. υψόμετρο) του βουνού Όχη κατηφορίζει ένα μονοπάτι βατό και σεσημασμένο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού, και καταλήγει στην παραλία του χωριού Καλλιανοί, στο Αιγαίο. Πολύ ωραία πεζοπορία 10 χλμ. (3,5 ώρες).

Νομός Ιωαννίνων Τσεπέλοβο - Βωβούσα με 4Χ4
Θα ξεκινήσεις από το Κεντρικό Ζαγόρι και θα καταλήξεις στον Αώο ποταμό, μέσα από απομονωμένα χωριά και πυκνά δάση. Η διαδρομή είναι Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Γυφτόκαμπος (εδώ, σε ένα ξέφωτο θα δεις τις «σαρακατσάνικες καλύβες», μια αναπαράσταση ποιμενικού οικισμού). Θα συνεχίσεις για Λάιστα και μετά Βωβούσα.

Μονοπάτι Μηλιές - Τσαγκαράδα στο Πήλιο
Περνώντας μέσα από δάση οξιάς και καστανιάς, θα βρεθείς από τον Παγασητικό στο Αιγαίο. Η καλά σηματοδοτημένη, μέτριας δυσκολίας διαδρομή 10 χλμ. ξεκινάει από την πλατεία των Ταξιαρχών στις Μηλιές και σε περίπου 4 ώρες καταλήγει στην πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα.

2.jpg

Ράφτινγκ στον Λούσιο
Διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χλμ. και πλάτους περίπου 2 χλμ., προτού καταλήξει στον Αλφειό. Ξεκινώντας από τη γέφυρα του Ατσίχολου, κάνεις μια διαδρομή συναρπαστική μέχρι να φτάσεις λίγο πριν το φαράγγι του Αλφειού, εκεί που είναι η ξακουστή πετρόχτιστη γέφυρα του Κούκου.  

Νομός Δράμας: Παρανέστι - Δάσος Ελατιάς (Καρά ντερέ) - Δάσος Φρακτού με 4Χ4
Η διαδρομή είναι Παρανέστι - Φράγμα Θησαυρού (Νέστος) - Σιδηρόνερο - Δάσος Ελατιάς. Από εδώ, ένα πλήθος χωματόδρομων ξεχύνονται ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα. Θα συνεχίσεις για ακόμα 40 χλμ. μαγευτικής διαδρομής μέχρι το διάσημο δάσος του Φρακτού. Το τοπίο είναι μεγαλειώδες και δεν θυμίζει κανένα άλλο δάσος της Ελλάδας. Μην παραλείψεις ένα trekking μέχρι τους καταρράκτες του Αχλαδορέματος.

Ποδήλατο βουνού στο άγνωστο Ζαγόρι 
Στο Ανατολικό Ζαγόρι, μια εξαιρετική διαδρομή 30 περίπου χιλιομέτρων ξεκινά από το απομακρυσμένο χωριό Λάιστα και, ακολουθώντας το δασικό δρόμο, οδηγεί στο διάσελο της Μόρφας κι από εκεί στη Βωβούσα.

Μονοπάτι του Κάκαβου στην Ορεινή Ναυπακτία
Ξεκινάμε από την Άνω Χώρα ατενίζοντας το άγριο και πανέμορφο φαράγγι του Κάκαβου. Αυτή την εποχή επιλέγουμε το σύντομο μονοπάτι που ενώνει την Άνω Χώρα με την Κάτω Χώρα. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδρομή μιάμισης περίπου ώρας, αλλά θέλει προσοχή. Ακόμη συντομότερο είναι το μονοπάτι του Ηρακλή, που συνδέει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα. 

Όλυμπος: Πέτρα - Κοκκινοπηλός - Ξερολάκκι με 4Χ4
Διασχίζεις το βορειοδυτικό κομμάτι του βουνού, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία με μαυρόπευκα και οξιές. Μία από τις ωραιότερες off road διαδρομές στην Ελλάδα, που θα σε φέρει κοντά στις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου

meteora-rock-climbing.jpg

Αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων 
Τα Μετέωρα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ασφαλέστερα αναρριχητικά πεδία παγκοσμίως. Με 100 πύργους και 700 περίπου αναρριχητικές διαδρομές όλων των επιπέδων δυσκολίας. Προσοχή, δεν ανεβαίνουμε στους βράχους που έχουν κατοικημένα μοναστήρια. 

Canyoning στο Σπήλαιο Γρεβενών
Εκκίνηση από το Γεφύρι της Πορτίτσας, ένα από τα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας, κοντά στο χωριό Σπήλαιο του νομού Γρεβενών, και τερματισμός στην έξοδο του φαραγγιού, στην περιοχή Καρούτι.

Λίμνη Δόξα και Φενεός στα Τρίκαλα Κορινθίας
Λίγο ψηλότερα από την κοιλάδα του Φενεού, περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης, βρίσκεται η καταγάλανη τεχνητή λίμνη Δόξα. Εκεί θα δεις το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο και αν κάνεις περίπατο στην πλαγιά θα δεις ακόμη ψηλότερα τη μονή. Πεζοπορία, ποδηλατάδα και βόλτα με άλογα.

farangi-enipea-olimpos-monopatia-theon10.jpg

Φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο 
Aπό τη θέση Πριόνια ακολουθούμε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που περνάει έξω από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Μια ανεπανάληπτη διαδρομή 10 χλμ., άλλοτε μέσα από πυκνό δάσος και άλλοτε δίπλα στον ποταμό Ενιπέα, που τα νερά του σχηματίζουν λίμνες και στη συνέχεια χάνονται σε υπόγειες καταβόθρες.

Πανταβρέχει στην Ευρυτανία
Η οκτάωρη πεζοπορία ξεκινάει από το χωριό Κρίκελο κοντά στο Καρπενήσι. Αν διαθέτεις 4Χ4 θα μειώσεις τη διαδρομή στη μία μόνο ώρα, ξεκινώντας το trekking από τα Δολιανά ή το χωριό Ροσκά. Επιβλητικοί καταρράκτες, ένα από τα ωραιότερα παρθένα τοπία της Ευρώπης.

animals_horses_riding_a_horse_033632_.jpg

Ιππασία στη Λίμνη Κερκίνη
Ο ωραιότερος τρόπος να απολαύσει κανείς τη λίμνη Κερκίνη. Παραποτάμια δάση, βάλτοι, νούφαρα, κοπάδια νεροβούβαλων. Παραδοσιακές μπλάβες που διασχίζουν τα νερά και 300 περίπου είδη πουλιών, κάποια από τα οποία ανήκουν στα παγκοσμίως απειλούμενα με εξαφάνιση. Κάποτε έλος, η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στον Στρυμόνα. Σήμερα, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.

valia-kalda.jpg

Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα 
Η «ζεστή κοιλάδα» είναι ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, ανάμεσα στις βουνοκορφές της Πίνδου. Απομονωμένη και με δύσκολες προσβάσεις, αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ένα από τα τελευταία καταφύγια αρκούδας στην Ελλάδα. Μια διαδρομή 7 χλμ. ξεκινάει από τo βόρειο τμήμα της τεχνητής λίμνης των πηγών του Αώου και καταλήγει στις Λίμνες Φλέγκα, στις δύο αλπικές λίμνες μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Το Αρκουδόρεμα και οι Λίμνες Φλέγγα είναι διάσημες πεζοπορικές διαδρομές, βατές από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο.

Δέλτα του Έβρου 
Οικοσύστημα διεθνούς σημασίας και νούμερο 1 προορισμός για τους λάτρεις του bird watching. Εκατοντάδες φλαμίνγκος, ερωδιοί, πελεκάνοι, κορμοράνοι και αρπακτικά, που θα απολαύσεις σε μια περιήγηση με τα πόδια, με βάρκα, με ποδήλατο ή με το αυτοκίνητο. Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου θα σε ενημερώσει σχετικά με τις διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις. 

Λουτράκι Αριδαίας 
Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλατάνια, δίπλα στα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας, υπάρχει μια φυσική λίμνη που σχηματίζει ο καταρράκτης, με ζεστά ιαματικά νερά που πηγάζουν μέσα από βράχους.

Κανό στις Πρέσπες
Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών περιλαμβάνει τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, τα βουνά και τα γύρω χωριά. Ειδικότερα η Μικρή Πρέσπα και η παραλίμνια περιοχή της, που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Τα γαλήνια τοπία των λιμνών, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα ασκηταριά και τα γραφικά χωριά κάνουν τις Πρέσπες έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό. Η εξερεύνηση με κανό είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την περιοχή. Τέλειος συνδυασμός με πεζοπορία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ