Ταξιδια

Εκδρομικά και νόστιμα

5 παρακάτω κοντινές αποδράσεις, όλες τους σε απόσταση μονοήμερης εκδρομής

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 255
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36786-82807.jpg

Πάσχα στο Λουτράκι, τη Νέα Μάκρη, τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τα Ίσθμια και την Εύβοια

Αύριο είναι Πρωτομαγιά, κι όσο κι αν δηλώνεις βέρος Αθηναίος κάτι τέτοιες στιγμές η ψυχή σου τη ζητάει την εκδρομή. Ακόμη κι αν δεν έχεις προγραμματίσει ολόκληρο weekend, μπορείς να χαρείς τον πάντα υπέροχο συνδυασμό «φύση - μου άνοιξε η όρεξη - θέλω να φάω τα καλύτερα» στις 5 παρακάτω κοντινές αποδράσεις, όλες τους σε απόσταση μονοήμερης εκδρομής.

Λουτράκι
40 λεπτά δρόμος, και μάλιστα από την Εθνική. Θαυμάζεις τον Ισθμό από ψηλά και μετά  συνεχίζεις για να μπεις στην όμορφη λουτρόπολη. Το εστιατόριο «Ριγάνι» βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Casino, είναι πνιγμένο στις μουριές, έχει ωραίο ντεκόρ και αναπαυτικούς καναπέδες-μαξιλάρες για άραγμα με τις ώρες. Θα σε ταΐσουν με ατελείωτη γκάμα σπιτικών μαγειρευτών, κρεατικά της σχάρας, φρέσκα ψάρια, στο τέλος θα σε κεράσουν γιαούρτι με γλυκό κουταλιού και λικέρ μαστίχα.

Νέα Μάκρη
Mέσω της Αττικής Οδού θα φτάσεις σε λιγότερο από μια ώρα. Η «Αυλή του Αντώνη» (Ν. Πλαστήρα 10, 22940 97709) είναι η μοντέρνα ταβέρνα που τα έχει όλα: ωραίο, απλό ντεκόρ, ζεστή ατμόσφαιρα, καλές τιμές και στα πιάτα της χίλιες λιχουδιές – πολίτικες συνταγές, κρεατικά και φρέσκα ψάρια, γλυκά καταπληκτικά από τον Στέλιο Παρλιάρο (θείος του νεαρού ιδιοκτήτη Φώτη). Κάνε κράτηση για να είσαι σίγουρος, πηγαίνει πολύς κόσμος.

Σαλαμίνα
Η διαδρομή είναι το μεγαλύτερο ατού του προορισμού. Κατεβαίνεις Πειραιά στο Πέραμα, παίρνεις το καραβάκι (δρομολόγια κάθε τέταρτο), απολαμβάνεις το μικρό θαλασσινό ταξίδι (περίπου 15 λεπτά), βλέπεις το νησάκι του Αϊ-Γιώργη και τα εγκαταλελειμμένα υπέροχα κτίριά του (παλιά υπήρχε θεραπευτήριο για ψυχικές παθήσεις) κι… έφτασες κι εσύ και η ψυχή σου στην Κούλουρη! Πάνω στην κεντρική παραλία θα βρεις τον «Κάκια» (Ακτή Καραϊσκάκη 33, 210 4655.821), που θα σε τραπεζώσει με φοβερή αστακομακαρονάδα, γαρίδες, καραβίδες, σαλάτες δικές του, ψάρια ημέρας (με άφθαστο ψήσιμο), τα πάντα σε όστρακα. Στο τέλος πολύ καλά γλυκά.

Αίγινα
Με το «συμβατικό» θα κάνεις μία ώρα και 15 λεπτά, με το δελφίνι μισή ώρα. Δηλαδή τόσο ώστε να απολαύσεις τη θαλασσινή αλμύρα και το ταξίδι χωρίς να κουραστείς. Το νησί έχει πολλές εξοχές και αγρούς για να φτιάξεις το δικό σου μαγιάτικο στεφάνι, όταν πεινάσεις κατευθύνσου στον «Μπάμπη» στην παραλία της Παναγίτσας (22970 23594), που προσφέρει εξωτικό σκηνικό με φοίνικες, τραπεζάκια στο κύμα και από φαγητό φρέσκα ψάρια, αστακομακαρονάδες και ελληνικά μαγειρευτά από τα χεράκια της μαμάς Καλλιόπης. Κι ακόμη, μέσα στην πόλη απέναντι από το δημοτικό σχολείο, θα βρεις τον «Ιππόκαμπο» (Φανερωμένης 6, 22970 26504), ένα υπέροχο παραδοσιακό καφενείο με ήσυχη αυλή και εξαιρετικό φαγητό, όπως πολλούς μεζέδες, θαλασσινά, κόκορα, μέχρι και πιάτα για χορτοφάγους. Στον Μαραθώνα, πάνω στο κύμα θα βρεις την “Ostria” (22970 26738), όπου θα δοκιμάσεις σπιτικά μαγειρευτά, φρέσκα ψάρια, χωριάτικες πίτες, όλα πεντανόστιμα.

Ίσθμια
Kαι πάλι προς Πελοπόννησο μέσω Εθνικής, θα περάσεις τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, μετά το ξενοδοχείο King Saron θα στρίψεις αριστερά και θα βρεις τον «Κάβο» (27410 37906). Θα απολαύσεις εξαιρετική μακαρονάδα με πετροσωλήνες, άγρια χόρτα, όστρακα, ψάρια με φοβερό ψήσιμο, ψωμιά ζυμωτά, λάδια δικά τους. Διαδρομή περίπου μία ώρα και 15 λεπτά που αξίζει τον κόπο.  Ένα σου λέμε, πετύχαμε εκεί τον Λευτέρη Λαζάρου και την παρέα του.

Εύβοια
Με διαδρομή περίπου 45 λεπτών έφτασες Χαλκίδα. Κάνε στάση για καφέ και για μια φορά αγνόησε τα πολλά (και αρκετά καλά) ταβερνοεστιατόρια στην πόλη και τις κοντινές της παραλίες. Εσύ συνέχισε προς Β. Εύβοια και μέσα από μια εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή (με βουνά, λιβάδια, χωριουδάκια, πλατάνια, ποτάμια) κατευθύνσου στη Λίμνη, μια όμορφη κωμόπολη πάνω στη θάλασσα με πολύ χρώμα. Αριστερά της πόλης και λίγο έξω, θα βρεις το χωριό Κατούνια και την ταβέρνα «Άστρον» (22270 31487) με τις ωραιότερες καραβίδες Ευβοϊκού, φρέσκα ψάρια, ωραίες σαλάτες, από κάτω θα τρέχουν ρυάκια και στα δυο βήματα θα στραφταλίζει η θάλασσα. Από τις πιο ειδυλλιακές ταβέρνες που ξέρουμε, χαλάλι οι δυόμισι περίπου ώρες. Στην επιστροφή, θα χωνέψεις τα μεσημεριανά πιάνοντας τον Μάη και φτιάχνοντας στεφάνια, θα σταματήσεις –βράδυ πια– στον πασίγνωστο «Πεθαμένο» πάνω στο δρόμο και θα κάνεις το νταμπλ συμπληρώνοντας σε μακαρόνια... χωριάτικο τυρί, παϊδάκια, λουκάνικα, συκωταριές. Καλό μήνα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ