Τα 100 πρόσωπα της Γεύσης
Θεματα

Τα 100 πρόσωπα της Γεύσης

Ποια είναι τα πρόσωπα που βασιλεύουν στην ελληνική γαστρονομική σκηνή;
43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 256
21’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι βραβευμένοι σεφ, οι επιχειρηματίες γεύσης, οι κριτικοί και οι γευσιγνώστες, οι τηλεοπτικοί σταρ, οι σομελιέ του οίνου και η dream team των νέων μαγείρων.

Λευτέρης Λαζάρου

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ: Ο πρώτος Έλληνας σεφ που απόκτησε το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Γιος καραβομάγειρα, δεν σκέφθηκε ποτέ να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από τη μαγειρική. Πληθωρικό ταλέντο, καλοζωιστής, άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και με διάθεση ανανέωσης της ελληνικής κουζίνας. Το κοινό του τον λατρεύει, το «Βαρούλκο» του στην Πειραιώς μέσα στα κορυφαία της Αθήνας.

Λευτέρης Λαζάρου

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ: Ο πρώτος Έλληνας σεφ που απόκτησε το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Γιος καραβομάγειρα, δεν σκέφθηκε ποτέ να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από τη μαγειρική. Πληθωρικό ταλέντο, καλοζωιστής, άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και με διάθεση ανανέωσης της ελληνικής κουζίνας. Το κοινό του τον λατρεύει, το «Βαρούλκο» του στην Πειραιώς μέσα στα κορυφαία της Αθήνας.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
Με καταγωγή από τη Σαντορίνη (δική του η καταπληκτική «Ντομάτα») είναι ένας μάγειρας με εκρηκτική προσωπικότητα και ηφαιστειώδες ταλέντο! Έφερε τα πάνω κάτω στην ελληνική σκηνή μαγειρεύοντας στην παλιά περίφημη «Βιτρίνα» πιάτα ανανεωμένης ελληνικής κουζίνας, συνέχισε με το «Αριστερά-Δεξιά», το εστιατόριο που θριάμβευσε στα 90s, σήμερα έχει το «Απλά» στην Ερυθραία, είναι σύμβουλος σε πολλά γνωστά εστιατόρια, θεωρείται πάντα ένας από τους κορυφαίους (και πολυβραβευμένους) μάγειρες της Ελλάδας.

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ  
Ξεκίνησε δουλεύοντας στη Σαντορίνη στη «Λότζα», στον  «Κουκούμαβλο», στο «1800». Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο «Kαλλίστη», το πρώτο που ανέδειξε την ελληνική «δημιουργική» κουζίνα αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις. Στη συνέχεια εργάστηκε στο “Milos”, ένα από τα πιο φημισμένα της Νέας Υόρκης, και επιστρέφοντας ανέλαβε υπεύθυνη στο πολύ καλό «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης» της Κηφισίας, όπου (περνώντας ενδιαμέσως και από το “Pasaji” στη Στοά Σπυρομήλιου) βρίσκεται και σήμερα. Δημιουργεί συνταγές με φρέσκα εποχιακά προϊόντα και με βάση το ελαιόλαδο, ενώ θεωρεί την ελληνική κουζίνα και διατροφή απάντηση του λιτού και κλασικού απέναντι στο περιττό και το υπερβολικό.

Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΓΟΥ: Η Madonna της γεύσης! Ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο καλά εστιατόρια της πόλης (με καταγωγή την Πάρο), του «Παπαδάκης», τηλεοπτική σταρ με πολυπληθές φανατικό κοινό που την παρακολουθεί πιστά. Φοβερή μαγείρισσα.

Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΓΟΥ: Η Madonna της γεύσης! Ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο καλά εστιατόρια της πόλης (με καταγωγή την Πάρο), του «Παπαδάκης», τηλεοπτική σταρ με πολυπληθές φανατικό κοινό που την παρακολουθεί πιστά. Φοβερή μαγείρισσα.

ΜΑΝΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ
Από τη νέα γενιά μαγείρων, τον γνωρίσαμε στο περίφημο “Multi Culti” του Ψυρρή και ύστερα έφυγε για χρόνια στο Βερολίνο. Φέτος άνοιξε μαζί με τον Γιάννη Καημενάκη την “Cucina Povera”, κάνοντας δυναμική επανεμφάνιση. Χαμηλών τόνων, πιστεύει πως πρωταγωνιστής στην κουζίνα πρέπει να είναι κυρίως η γη και τα προϊόντα της και όχι μόνο ο δημιουργός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ & ΕΦΗ  ΜΩΡΑΚΗ
Τα δύο αδέλφια είναι από τις πιο γνώριμες φυσιογνωμίες σε όλη την Αθήνα που ξέρει να διασκεδάζει. Δικά τους το “Sirceci”, το “Guzel”, το “Lalu”, η “Brassserie Pastis” κ.ά. Δυναμικοί επιχειρηματίες που συνέχεια προσθέτουν καινούργια μαγαζιά στον ήδη υπάρχοντα «στόλο» τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
Είναι executive chef στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens, καθηγητής μαγειρικής, έχει συνεργαστεί με τα εστιατόρια «Σπονδή», “Beau Brummel”, “Vardis”, “Brasserie Valaoritou” κ.ά. Προικισμένος με χιούμορ, δηλώνει πως του αρέσει η ναΐφ μαγειρική με ροκ επιρροές, γαλλική τεχνοτροπία και γεύσεις από την παιδική του ηλικία. Όλα αυτά μαζί με μπόλικο κάρι!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΣ ΡΩΜΑΝΑΚΗΣ
Δίδυμα αδέλφια –πολλές είναι οι πλάκες που γίνονται λόγω της τρομερής τους ομοιότητας– με τρομερή αγάπη στο νησί τους (Κρήτη) και την κουζίνα του. Είναι αυθεντικοί, πληθωρικοί και εξαιρετικοί μάγειρες. Έχουν δουλέψει σε πολλά γνωστά κρητικά εστιατόρια, εδώ και λίγο καιρό έχουν το δικό τους στέκι, τα «Ρωμανάκια» στην Αγία Παρασκευή.

Γιάννης Μπαξεβάνης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ: Από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής σκηνής και ένας σεφ πολύ αναγνωρίσιμος και πολύ αγαπητός στο κοινό. Έχει ταξιδέψει πολύ, έχει κερδίσει άπειρα βραβεία, είναι αφάνταστα δημιουργικός και λατρεύει τα παιδιά (ο ίδιος έχει τέσσερα με τη Γαλλίδα γυναίκα του), στα οποία κάνει απολαυστικά μαθήματα μετατρέποντάς τα σε μικρούς «σέφηδες». Δικά του η «Γιορτή Μπαξεβάνη», το «Εργαστήρι Μπαξεβάνη», ο «Πράσινος Λόφος», το καλοκαίρι κατηφορίζει παραλία, στα σχέδια βρίσκεται πάντα κι ένα ζαχαροπλαστείο – δεν τον προλαβαίνουμε!

Γιάννης Μπαξεβάνης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ: Από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής σκηνής και ένας σεφ πολύ αναγνωρίσιμος και πολύ αγαπητός στο κοινό. Έχει ταξιδέψει πολύ, έχει κερδίσει άπειρα βραβεία, είναι αφάνταστα δημιουργικός και λατρεύει τα παιδιά (ο ίδιος έχει τέσσερα με τη Γαλλίδα γυναίκα του), στα οποία κάνει απολαυστικά μαθήματα μετατρέποντάς τα σε μικρούς «σέφηδες». Δικά του η «Γιορτή Μπαξεβάνη», το «Εργαστήρι Μπαξεβάνη», ο «Πράσινος Λόφος», το καλοκαίρι κατηφορίζει παραλία, στα σχέδια βρίσκεται πάντα κι ένα ζαχαροπλαστείο – δεν τον προλαβαίνουμε!

ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ
Από τις πιο παλιές δημοσιογράφους γεύσης, είναι ο φωτεινός παντογνώστης, η ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής –και όχι μόνο– γαστονομικής σκηνής. Πληθωρική, αυστηρός κριτής και μαζί ντεμπιτάντ που μπαίνει με ενθουσιασμό  στο θαυμαστό κόσμο των μεγάλων, γράφει από τα πιο ωραία και δυνατά κείμενα στο χώρο συνδυάζοντας γνώσεις με προσωπικές στιγμές.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
Δεν επέλεξε καθόλου τυχαία το ψευδώνυμο Επίκουρος προκειμένου να υπογράφει τις κριτικές αλλά και τα βιβλία του, αφού γι’ αυτόν το φαγητό είναι μια μορφή τέχνης που βοηθάει να γίνει πραγματικότητα ο στόχος της επικούριας φιλοσοφίας «Ζην ηδέως» – ζώντας ευχάριστα. Τρόμος και φόβος των απανταχού εστιατόρων!

ΡΑΤΚΑ
Σταθερά στο ίδιο μέρος εδώ και τρεις δεκαετίες με ελάχιστες αλλαγές στο στιλ, στη διακόσμηση και στο  μενού. Δύσκολο να εντοπίσεις πότε ακριβώς ένα τραπέζι στη «Ράτκα» έγινε τόσο σπάνιο, σημαντικό και περιζήτητο. Πας εκεί για ένα βράδυ και μένεις όλο το χειμώνα. Επειδή μόνο εδώ θα συναντήσεις το καλύτερο blend εναλλακτικού, μόδας και mainstream.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Αν όχι ο πρώτος τη τάξει μεταξύ των εγχώριων σεφ-σταρ, σίγουρα μέσα στη χρυσή τριάδα. Ο Κύπριος σεφ έκανε πάταγο με την κουζίνα και τα αποδομημένα πιάτα που πρώτος λάνσαρε στην Αθήνα στο φημισμένο εστιατόριο «48». Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, έχει θητεύσει δίπλα στους πιο διάσημους ξένους σεφ (Ferran Adria), έχει εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας, όπως το “Balthazar”, το “Rock’n’ Roll” κ.ά. Δημιούργησε τη δική του μαγειρική σχολή, που λατρεύει τις ανατροπές και τις καινοτομίες, ενώ πατάει γερά και στην παράδοση. Προωθεί συνέχεια καινούργιες ιδέες, οι μαθητές του τον λατρεύουν, το κοινό τον επευφημεί. Από την αρχή της χρονιάς έχει αναλάβει τα “Dakos” και την “Creta Farm”. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη 6 χρονών – ο πιο δύσκολος πελάτης του, όπως ο ίδιος λέει.

IVAN OTTAVIANI
Γεννήθηκε το 1961, την κορυφαία για το κρασί χρονιά του 20ού αιώνα. Ο νεαρός Ιταλός που πρωτοεμφανίστηκε στη Μύκονο στα μέσα της δεκαετίας του ’80 είναι σήμερα ο ιδιοκτήτης του “Sale & Pepe” στο Κολωνάκι (και στη Μύκονο τα καλοκαίρια), ένα εστιατόριο βορειο-ιταλικής κουζίνας που διαθέτει μία από τις καλύτερες (και πολυβραβευμένες) wine list σε όλο τον κόσμο! Το 1998, μάλιστα, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος «Έλληνας» sommelier. Aπό το 2006 ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι σήμερα στο “Sale & Pepe” τους «Δρόμους του κρασιού», συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας στο αθηναϊκό κοινό τα καλύτερα wine labels της Ελλάδας και όχι μόνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣ
Βορειοελλαδίτης, ανατρεπτικός, με ασυναγώνιστο χιούμορ και εκρηκτικό ταλέντο. Δούλεψε σε αρκετά γνωστά εστιατόρια (Κουζίνα Cine Ψυρρή, Βee, Kρήσσα Γη), αλλά το μεγάλο «μπαμ» έγινε το 2005 με το περίφημο Άνετον,  ένα από τα καλύτερα εστιατόρια μέχρι και σήμερα στην Αθήνα. Του αρέσει να μαγειρεύει την ελληνική κουζίνα με το δικό του μοναδικό τρόπο (κοκορέτσι με χόρτα και φέτα τυλιγμένα σε φύλλο πίτας), ψάχνει τις πρώτες ύλες του στους μικρούς παραγωγούς, δίνει έμφαση στα εποχιακά προϊόντα. Αρθρογραφεί και δίνει συνταγές σε εφημερίδες και περιοδικά, επιμελείται το μενού και είναι σύμβουλος σε πολλά ακόμη εστιατόρια. Αν άφηνε κάποτε τη μαγειρική θα γινόταν εξαιρετικός ζαχαροπλάστης (παγωτό καρπούζι με μους φέτας και μαλλί της γριάς).

Κώστας Τσίγκας

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ: Αυτοδίδακτος μάγειρας, διανοούμενος (έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στην Αμερική), τρελός κομπιουτεράς. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Τον συναντήσαμε στο «Αγροτικόν», το “Pere Ubu”, το “Pig Pong”, ενώ ήταν υπεύθυνος για τη διατροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.

Κώστας Τσίγκας

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ: Αυτοδίδακτος μάγειρας, διανοούμενος (έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στην Αμερική), τρελός κομπιουτεράς. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Τον συναντήσαμε στο «Αγροτικόν», το “Pere Ubu”, το “Pig Pong”, ενώ ήταν υπεύθυνος για τη διατροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΛΟΥΜΤΖΗΣ
Ο  «κύριος Enoteca» και πρόεδρος για πολλά χρόνια των σομελιέ παγκοσμίως! Για χρόνια στην Ιταλία σαν φοιτητής αλλά και σαν ιδιοκτήτης εστιατορίου, στην Αθήνα σταθερά στο Χαλάνδρι, όπου δημιούργησε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης στο οποίο έπεται το φαγητό –εξαιρετικό– και προηγείται το κρασί – η κάβα του περιλαμβάνει καταπληκτικά κρασιά απ’ όλο τον κόσμο. Έχει το παρατσούκλι του ιδιότροπου, είναι έντονος, πληθωρικός, απόλυτος στις επιλογές του και καλά κάνει –όποιος αφεθεί στα χέρια του θα απολαύσει ένα αξέχαστο δείπνο.

ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΦΡΕΡΗΣ
Όταν το 1983 αγόραζε το ξεχασμένο «τυροπιτάδικο» “Everest” του Κολωνακίου κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο δαιμόνιος και γεμάτος ιδέες νεαρός θα κατακτούσε σύντομα τη δική του κορυφή στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας αποτελεί την ενσάρκωση του Greek dream και σήμερα ο όμιλος Εταιρειών “Everest”, του οποίου είναι επικεφαλής, διαθέτει 332 σημεία πώλησης μέσω των διαφόρων brands που διακινεί. Τα “Everest” σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η “La Pasteria” με το καθημερινό ιταλικό φαγητό, η “Kuzina”, τα “Gloria Jeans Coffees”, η “Hellenic Seaways” (στα πλοία της οποίας λειτουργούν 55 “Everest” αλλά και εστιατόρια), η “Olympic Catering” (με πελάτες τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες), δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά εστίασης και food service.  

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Ο δημιουργός που άλλαξε το τοπίο. Το 1982 –εποχές άγριες για την ελληνική ζαχαροπλαστική–, τα «άγλυκα γλυκά» του νεαρού ζαχαροπλάστη από την Πόλη έγραφαν ιστορία. Σήμερα, ο αγαπημένος των glossy περιοδικών με 8 βιβλία, μαθήματα, εκπομπή στη τηλεόραση και ένα ολοκαίνουργιο κατάστημα στην οδό Ηροδότου εξακολουθεί να δίνει μαθήματα ζαχαροπλαστικής αισθητικής και να θεωρείται –δικαίως– ο σημαντικότερος  Έλληνας chef patissier.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
Ξεκίνησε 17χρονος από το Κρανίδι για να σπουδάσει μάγειρας. Ταξίδεψε στο εξωτερικό, έκανε σεμινάρια και απόκτησε πολύτιμη εμπειρία σε εστιατόρια με διεθνείς διακρίσεις. Σήμερα έχει εκδώσει ήδη ένα βιβλίο με συνταγές του, είναι καθηγητής μαγειρικής στη σχολή Le Monde και εργάζεται σαν executive chef στο πασίγνωστο “Baraonda” και σε άλλα εστιατόρια του ομίλου Σταθοκωστόπουλου. Φετινή του μεγάλη επιτυχία η αναβίωση του ιστορικού “Dionysos”, μέσα από το οποίο παρουσιάζει στο κοινό μια κουζίνα με έντονη, μεσογειακή προσωπικότητα.

Herve Pronzato

ΕΡΒΕ ΠΡΟΝΖΑΤΟ: Ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του ’90 και για χρόνια εργάστηκε σε κορυφαία εστιατόρια. Σημαιοφόρος της ελληνογαλλικής προσέγγισης, δημιουργεί πιάτα που χαρακτηρίζονται από έμπνευση, φινέτσα και πολύ καλή τεχνική. Βρίσκεται για χρόνια στο τιμόνι του πολύ καλού εστιατορίου “St’ astra” του ξενοδοχείου “Park” της Αθήνας.

Herve Pronzato

ΕΡΒΕ ΠΡΟΝΖΑΤΟ: Ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του ’90 και για χρόνια εργάστηκε σε κορυφαία εστιατόρια. Σημαιοφόρος της ελληνογαλλικής προσέγγισης, δημιουργεί πιάτα που χαρακτηρίζονται από έμπνευση, φινέτσα και πολύ καλή τεχνική. Βρίσκεται για χρόνια στο τιμόνι του πολύ καλού εστιατορίου “St’ astra” του ξενοδοχείου “Park” της Αθήνας.

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ
Μάγειρας σε γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια, μεταξύ των οποίων το “Balthazar” και το “48 The Restaurant”. Στη συνέχεια επέλεξε τη σόλο καριέρα και μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, όπου άνοιξε το εστιατόριο «Αθήρι». Η τολμηρή του προσέγγιση στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και η πρωτοτυπία των συνταγών του τον έκαναν γνωστό, ενώ σύντομα άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα βραβεία και οι έπαινοι. Σήμερα το «Αθήρι» του έχει μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης, σ’ ένα παλιό, υπέροχο νεοκλασικό, στο οποίο ο Αλέξης πειράζει και δημιουργεί εκ νέου τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα και παρουσιάζει πιάτα που χαρακτηρίζονται από ένταση και πρωτοτυπία.

ΡΕΝΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ
Από το 1979 στην ανεμοδαρμένη παραλία της Μυκόνου, τη Φτελιά, η ιστορική ταβέρνα εξυπηρετούσε τα μεσημέρια ταλαιπωρημένους σέρφερ, ηλιοκαμένα μοντέλα και διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο. Η επιτυχία την έφερε το 1985 στο Νέο Ψυχικό κι εκείνη έφερε μέσα στο χειμώνα μια γεύση του νησιού στους φαν της. Σήμερα η Ρένα Τόγια εκδίδει βιβλία με τις συνταγές της και εξακολουθεί να πειραματίζεται με την ελληνική κουζίνα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΥ
Συμπαθέστατος, εξωστρεφής, με πολύτιμη εμπειρία στη διεύθυνση εστιατορίων. Τον έχουμε συναντήσει σε άπειρα εστιατόρια της Αθήνας, τα τελευταία 2 χρόνια βρίσκεται στη «Διαγωνίως», στη Λυκαβηττού, όπου διευθύνει τα πάντα με τρόπο μειλίχιο και αποτελεσματικό.

Αντόνιο Τουτέρα

ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΟΥΤΕΡΑ: Τον ξέρουμε από παντού, μας αρέσουν όλα τα μαγαζιά που έχει φτιάξει μέχρι τώρα και όλα όσα θα ακολουθήσουν! Για να θυμηθούμε μερικά, “Tutti a Tavola”, “Da Capo”, “Dirty Pizza”, “Il Postino, “Crudo”… Δική του και η ανακάλυψη –για το “Da Capo”, όταν άνοιγε– του καφέ που εκθρόνισε τον πανίσχυρο φραπέ, του freddo.

Αντόνιο Τουτέρα

ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΟΥΤΕΡΑ: Τον ξέρουμε από παντού, μας αρέσουν όλα τα μαγαζιά που έχει φτιάξει μέχρι τώρα και όλα όσα θα ακολουθήσουν! Για να θυμηθούμε μερικά, “Tutti a Tavola”, “Da Capo”, “Dirty Pizza”, “Il Postino, “Crudo”… Δική του και η ανακάλυψη –για το “Da Capo”, όταν άνοιγε– του καφέ που εκθρόνισε τον πανίσχυρο φραπέ, του freddo.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Μέσα στην –τότε– μαύρη ερημιά των στενών του Γκαζιού ενώσανε τις δυνάμεις τους, βάλανε τις μαμάδες τους να μαγειρεύουν την καθημερινή τους κουζίνα και ανοίξανε το Γενάρη του ’98 το θρυλικό “Mamaca’s” – με νονό τον Γιώργο Ελευθεριάδη. Τις πρώτες μέρες και μέσα σ’ ένα άδειο μαγαζί κάνανε οι ίδιοι τους πελάτες, μέσα σε δυο μήνες όμως κατεβηκε η Βάνα Μπάρμπα και μαζί της όλο το Κολωνάκι. Το “Mamaca’s” υπήρξε το «πρώτο του είδους» και καθιέρωσε τον όρο «μοντέρνα ταβέρνα».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ
Σπούδασε οικονομολόγος-στατιστικός, αλλά μεγάλωσε στα τραπέζια της ταβέρνας του παππού του και ύστερα του πατέρα του, του θρυλικού «Βασίλαινα», ίσως της πιο ξακουστής ταβέρνας όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και σ’ όλη την Αθήνα. Πελάτες όλα τα μεγάλα ονόματα μιας ολόκληρης εποχής, σταρ του Χόλιγουντ, εγχώριοι καλλιτέχνες και μεγιστάνες. Σήμερα η ιστορία συνεχίζεται με αέρα ανανέωσης, με τον ίδιο στο τιμόνι της επιχείρησης και με νέα, δυνατά ονόματα της ελληνικής σκηνής στην κουζίνα.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ & ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ
Οι φίλοι μας πάντα, οι άνθρωποι που όχι μόνο φρόντιζαν για τη διασκέδασή μας αλλά ήταν και  η παρέα μας. Από τα «Παπάκια» στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα που είναι ιδιοκτήτες του “Rock’n’Roll” και του “Balthazar” είναι οι επιχειρηματίες που δούλεψαν με ψυχή και τιμιότητα και δημιούργησαν μια ολόκληρη φουρνιά από «επιγόνους», που έχουν κι αυτοί μια σειρά από καλά, γνωστά μαγαζιά.

ΣΠΥΡΟΣ & ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ
Το μπαράκι στον Όμιλο Βουλιαγμένης ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που θα γινόταν σύντομα το talk of the town. Με το όμορφο και σε άπαιχτη θέση “Island” και τους χώρους δεξιώσεων απέδειξαν ότι όταν συνδυάσεις ποιότητα, γούστο και καλές δημόσιες σχέσεις γίνονται θαύματα. Ο χαμός στο πρωτοπόρο privé club “Dragoste” συνεχίζεται σήμερα στα ξέφρενα πάρτι της πιτσαρίας - live show “Ciro’s Pomodoro” και στα happy hour του “Central”, που μαζεύουν όλη την Αθήνα.

Γιώργος Λουκής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΗΣ: Μαζί με τη γυναίκα του Ντίνα Σταυροπούλου άνοιξαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 την πολύ γνωστή ψαροταβέρνα «Θαλασσινός». Έχουν απίστευτη εμμονή στην ποιότητα, φέρνουν δυσεύρετα υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαγειρεύουν τα πιο νόστιμα θαλασσινά πιάτα. Μεγάλο τους παράσημο ότι την ποιότητά τους παραδέχονται ακόμη και οι ανταγωνιστές τους.

Γιώργος Λουκής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΗΣ: Μαζί με τη γυναίκα του Ντίνα Σταυροπούλου άνοιξαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 την πολύ γνωστή ψαροταβέρνα «Θαλασσινός». Έχουν απίστευτη εμμονή στην ποιότητα, φέρνουν δυσεύρετα υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαγειρεύουν τα πιο νόστιμα θαλασσινά πιάτα. Μεγάλο τους παράσημο ότι την ποιότητά τους παραδέχονται ακόμη και οι ανταγωνιστές τους.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΚΑΡΟΣ
Ιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του Λάμπρο του “Jackson Hall”, κλασικού πια σήμερα εστιατορίου στο είδος του και σημείο αναφοράς σε όσους κινούνται στο κέντρο – δίπλα από τον Ινδιάνο έχει δώσει ραντεβού όλη η Αθήνα. Δυναμικός και διορατικός επιχειρηματίας (αυτός δημιούργησε και τα “Artisti Italiani”, δικά του και τα “Fishbar”), μετέτρεψε τη Μηλιώνη από ήσυχο στενό της περιοχής στη σημερινή πολυσύχναστη περατζάδα του Κολωνακίου.

ΑΦΟΙ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΙ
Ο Δημήτρης, ο Σπύρος και ο Αντρέας Βλασσόπουλος είναι οι κληρονόμοι και άξιοι συνεχιστές του παλιότερου (από το 1922) εστιατορίου της Αθήνας, του πασίγνωστου “Ideal” του κέντρου. Στα τραπέζια του όχι μόνο συστάθηκε και εδραιώθηκε η αστική κουζίνα μιας ολόκληρης εποχής –κότα αλά μιλανέζα για πάντα!–, αλλά διαδραματίστηκαν και πολλές σκηνές της νεότερης ιστορίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗΣ
O άνθρωπος που έφερε τα πάνω κάτω στον όρο χασαποταβέρνα. Στον «Τηλέμαχο BBQ Club» μάθαμε τις σταβλίσιες μεσαίας ή βραδείας ωρίμανσης, δοκιμάσαμε το καρπάτσιο αρνιού, το κιλότο σούβλας και το φιλέτο ζυγούρι.

ΑΛΕΞΗΣ ΦΟΥΡΟΥΛΗΣ
Μαθητής του Ερβέ Προνζάτο και σήμερα ιδιοκτήτης-σεφ στο «Μάνη Μάνη». Αγαπάει τα ελληνικά όσο και τα βιολογικά προϊόντα και μαγειρεύει την παράδοση με μια δική του σύγχρονη δημιουργική εκδοχή. Σεμνός, συνεπής στη δουλειά του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΚΛΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗ
Οι γονείς τους άνοιξαν το 1965 το “Abreuvoir”, το εστιατόριο που έμαθε στο αθηναϊκό κοινό τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας, το φιλέτο καφέ ντε Παρί και τις κρεπ-σουζέτ. Οι Κλαίρη και Σπύρος Κώτσης συνεχίζουν ακάθεκτοι και εξακολουθούν να επιμένουν γαλλικά με κλασικές αλλά και σύγχρονες νότες που τιμάει δεόντως το πολυπληθές πιστό κοινό τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΗΜΕΝΑΚΗΣ
Ονειροπόλος, νομίζεις ότι είναι αλλού και ταυτόχρονα «πιάνει πουλιά στον αέρα» και ξέρει τα πάντα. Πολύ καλός σομελιέ, άνοιξε πριν λίγο καιρό την “Cucina Povera” και έκανε τη διαφορά. Είναι αυτός που δίνει ένα καινούργιο, μοντέρνο και ντεκοντρακτέ τόνο στο χώρο, κι εκεί που οι συνάδελφοί του μιλούν ατσαλάκωτοι και με όρους γαλλικούς εκνευρίζοντας τους πάντες, εκείνος με τζιν και τραγιάσκα μιλά για το κρασί, που το παίζει στα δάχτυλα, και τους κερδίζει όλους.

Ηλίας Μαμαλάκης

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ: Ο απόλυτος σταρ! Ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν λέει –από τη συνταγή για χταποδοκεφτέδες μέχρι τους βίους των ημερών του 1821–, ο κόσμος τον παρακολουθεί με πάθος. Σοβαρός επαγγελματίας, είναι σύμβουλος σε πολλές γνωστές εταιρείες, κάνει περάσματα από την τηλεόραση σαν guest star (αξέχαστος στα «Μαύρα μεσάνυχτα»), κάνει ραδιόφωνο, κάνει τα πάντα και αρέσει πολύ! Αγαπάει πολύ τα παιδιά, ίσως γιατί και ο ίδιος έχει παραμείνει ένα παιδί που μοιάζει έτοιμο να βάλει το χέρι του στο βάζο με τα γλυκά.

Ηλίας Μαμαλάκης

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ: Ο απόλυτος σταρ! Ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν λέει –από τη συνταγή για χταποδοκεφτέδες μέχρι τους βίους των ημερών του 1821–, ο κόσμος τον παρακολουθεί με πάθος. Σοβαρός επαγγελματίας, είναι σύμβουλος σε πολλές γνωστές εταιρείες, κάνει περάσματα από την τηλεόραση σαν guest star (αξέχαστος στα «Μαύρα μεσάνυχτα»), κάνει ραδιόφωνο, κάνει τα πάντα και αρέσει πολύ! Αγαπάει πολύ τα παιδιά, ίσως γιατί και ο ίδιος έχει παραμείνει ένα παιδί που μοιάζει έτοιμο να βάλει το χέρι του στο βάζο με τα γλυκά.

ΚΑΙΤΗ ΚΟΥΦΟΝΙΚΟΛΑ
Σπούδασε στο Λονδίνο και στα μέσα του ’80 άνοιξε το «Καφέ Αβησσυνία». Η Λωξάντρα των ημερών μας έχει εκδόσει το βιβλίο «H Kαίτη του Καφέ Αβησσυνία» (2003) και είναι μια κοσμοπολίτισσα που καταφέρνει να ενώσει με σπάνια αισθητική και ευαισθησία τα Βαλκάνια με τις παλιές πορσελάνες και τον πασά κιοφτέ.

ΦΑΝΗΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ
O άνθρωπος που δημιούργησε την αισθητική της νεοταβέρνας. Ξεκίνησε στήνοντας το ντεκόρ του ιστορικού πια “Mamaca’s”, δικό του το λευκό χρώμα και οι τρίφτες-φωτιστικά που σήμερα βλέπουμε παντού. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης των “Butcher Shop” και “Sardelles”, μαγαζιά που όποια ώρα και να περάσεις θα δεις τον κόσμο να κρέμεται σαν τα τσαμπιά.

ΠΑΥΛΟΣ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΣΙΟΣ
Δύο αγαπημένα αδέλφια που μας έχουν χαρίσει αρκετά από τα στέκια των τελευταίων ετών. Ξεκίνησαν με το “Ζoo”, συνέχισαν με το “Deluxe” και το “Soul”, και τώρα παρουσιάζουν το “Canteen”, ένα μικρό χαριτωμένο εστιατόριο στου Ψυρρή, και το “Swing”, ένα νέο μπαρ. Τα εστιατόριά τους διακρίνονται όχι μόνο για το πάντα περίφημο ντεκόρ αλλά και για την προχωρημένη κουζίνα τους, τις πολύ καλές μουσικές και την ατμόσφαιρα – πιο καλά δεν γίνεται!

ΑΝΝΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Δυναμική εκδότρια και εκκεντρική φιγούρα, άνοιξε το 1975 μαζί με τον Διονύση Κούκη το «Αθηνόραμα» και σύστησε στους Αθηναίους τη γαστρονομία, την κριτική γεύσης και τους Χρυσούς Σκούφους.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΚΗΣ
Ιδρυτικό μέλος του κέντρου διάσωσης ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων ο Αρχέστρατος, μέλος του Τάγματος του Κρασιού, μέλος των Ελλήνων Γαστρονόμων και πολλά άλλα ακόμα. Λέγεται ότι όταν άνοιξε το «Αθηνόραμα», μόνος του, με το αυτοκίνητό του, γύρισε όλη την Αθήνα και χαρτογράφησε εστιατορικά τη πόλη.

Μυρσίνη Λαμπράκη

ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Κρητική, τσαχπίνα και δυναμική. Έχει οργώσει όλη την Ελλάδα και έχει εκδόσει πολλά βιβλία με θέμα την ελληνική παράδοση και τις συνταγές της, και μάλιστα από τον εκδοτικό οίκο που δημιούργησε η ίδια. Γράφει σε εφημερίδα, κάνει και τηλεοπτική καριέρα, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Τι μαγειρεύει ο γείτονας» στον Σκάι.

Μυρσίνη Λαμπράκη

ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Κρητική, τσαχπίνα και δυναμική. Έχει οργώσει όλη την Ελλάδα και έχει εκδόσει πολλά βιβλία με θέμα την ελληνική παράδοση και τις συνταγές της, και μάλιστα από τον εκδοτικό οίκο που δημιούργησε η ίδια. Γράφει σε εφημερίδα, κάνει και τηλεοπτική καριέρα, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Τι μαγειρεύει ο γείτονας» στον Σκάι.

Ελένη Ψυχούλη

ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ: Τα γραπτά της είναι περισσότερο άσκηση στιλ, παρά κείμενα πραγματικής μαγειρικής. Σαν γνήσια queen, με το χιούμορ και την ποπ αισθητική της ειρωνείας της, δίνει αστραπιαίες συμβουλές για καλό σπιτικό φαγητό και μας στέλνει πάντα στα πιο ψαγμένα και μυστήρια μέρη της Αθήνας. Η ίδια μαγειρεύει τα φαγητά της με μαμαδίστικη τρυφερότητα και κοσμοπολίτικη διάθεση που οι φίλοι της χαίρονται στα σπιτικά θρυλικά τσιμπούσια- πάρτι της και οι αναγνώστες τα αφουγκράζονται στις μικρές λεπτομέρειες των συνταγών της στα έντυπα που αρθρογραφεί.

Ελένη Ψυχούλη

ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ: Τα γραπτά της είναι περισσότερο άσκηση στιλ, παρά κείμενα πραγματικής μαγειρικής. Σαν γνήσια queen, με το χιούμορ και την ποπ αισθητική της ειρωνείας της, δίνει αστραπιαίες συμβουλές για καλό σπιτικό φαγητό και μας στέλνει πάντα στα πιο ψαγμένα και μυστήρια μέρη της Αθήνας. Η ίδια μαγειρεύει τα φαγητά της με μαμαδίστικη τρυφερότητα και κοσμοπολίτικη διάθεση που οι φίλοι της χαίρονται στα σπιτικά θρυλικά τσιμπούσια- πάρτι της και οι αναγνώστες τα αφουγκράζονται στις μικρές λεπτομέρειες των συνταγών της στα έντυπα που αρθρογραφεί.

ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ
Τηλεοπτικός σταρ, παιχνιδιάρης, μικρός (όχι τόσο όσο φαίνεται), τραγουδιάρης, που ενώ σου φαίνεται ότι ανήκει στη γενιά του χάμπουργκερ, εκείνος έχει κόλλημα με την υγιεινή διατροφή και ανεβοκατεβαίνει την Ελλάδα διασώζοντας την «Κουζίνα της μαμάς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιητής, αιθεροβάμων και ταξιδευτής. Ο κριτικός γεύσης του «Αθηνοράματος» που δημιούργησε τη δική του γλώσσα με εκφράσεις τύπου «κάτω από τη μελιτζάνα ακουγόταν ένας απρόσμενα σέξι και μυρωδάτος κορίανδρος που χτύπαγε με τη μία κόκκινο στις ενδορφίνες του εγκεφάλου». Απολαυστικός, βαθύς γνώστης, λάτρης των νεωτερισμών, έχει πάντα το δικό του φανατικό κοινό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
Κάτι σαν τον Έλληνα Προυστ, αφού ο τρόπος που ο καθηγητής Υλικού Πολιτισμού στην Πάντειο βλέπει τόσο τη μαγειρική τέχνη όσο και την τέχνη ενός γεύματος σαν μια καταγραφή του χρόνου (που χάνεται), με έναν όρο όμως: να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα μόνο της εποχής και τα πιο νόστιμα υλικά.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Κινηματογραφική φιγούρα (με σπουδές στη σχολή του Πέλλου Κατσέλη και θητεία στο θίασο του Λευτέρη Βογιατζή), από τις πιο αναγνωρίσιμες στο χώρο. Τον συναντήσαμε στο “Public”, το 1990, το “Deals”, το “Connections” (συνέταιρος) και από το 2000 είναι ο διευθυντής της «Σπονδής» και των υπόλοιπων επιχειρήσεων του Απόστολου Τραστέλη. Εξαιρετικός στη δουλειά του, αθόρυβος και χαμηλών τόνων. Μότο του «να περνάμε καλά και να είμαστε αγαπημένοι».

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΤΑΛΛΑΣ
Ο κύριος «με κάνεις να νιώθω καλά». Διευθυντής των πιο γνωστών εστιατορίων (“Deal’s”, “Connections”, «Σπονδή», “48 The Restaurant”), νέος, γελαστός, είναι αυτός που ελέγχει τα πάντα στη σάλα και ταυτόχρονα ένας αβρός τζέντλεμαν που θα σε υποδεχτεί θερμά φιλώντας με απόλυτη χάρη το χέρι σου. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο «Βαρούλκο», ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει ομάδες, αρθρογραφεί σε εφημερίδες με θέμα τα ποτά – ο ίδιος μεγάλο ταλέντο στα κοκτέιλ!

Βέφα Αλεξιάδου

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ: Πίσω από το καλοκάγαθο χαμόγελο μιας γλυκιάς, ευγενικής θείας κρύβεται μια άριστη επαγγελματίας. Τηλεοπτική, με πολλά βιβλία, δικά της και τα Vefa’s House που απευθύνονται σ’ ένα αδυσώπητο high-tech εξοπλισμό μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και party making, για όσους τετραγωνίζουν το αυγό ή ψάχνουν σφυράκι για να ισιώσουν το μπέικον.

Βέφα Αλεξιάδου

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ: Πίσω από το καλοκάγαθο χαμόγελο μιας γλυκιάς, ευγενικής θείας κρύβεται μια άριστη επαγγελματίας. Τηλεοπτική, με πολλά βιβλία, δικά της και τα Vefa’s House που απευθύνονται σ’ ένα αδυσώπητο high-tech εξοπλισμό μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και party making, για όσους τετραγωνίζουν το αυγό ή ψάχνουν σφυράκι για να ισιώσουν το μπέικον.

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας του βιβλίου «Τα οινομαγειρέματα», που βραβεύθηκε το 2007 στο Πεκίνο σαν το καλύτερο στον κόσμο στην κατηγορία του. Άνθρωπος με ανοιχτή καρδιά και πηγαίο χιούμορ, πληθωρική και με αίσθηση της καλής ζωής, αρθρογραφεί σε μια σειρά από εφημερίδες και περιοδικά καταγράφοντας τα δρώμενα της πόλης και του κόσμου όλου.

ΑΓΛΑΪΑ ΚΡΕΜΕΖΗ
Από τις πιο παλιές δημοσιογράφους στον κόσμο της γεύσης, έχει εκδώσει πολλά βιβλία – το «Σκόρδο, μέλι και μανδραγόρας» υπήρξε Βίβλος. Μαζεύει πάντα υλικό απ’ όλη την Ελλάδα και δημιουργεί πειράζοντας επιτυχημένες συνταγές και πιάτα που ενώνουν όλη τη Μεσόγειο. Είναι υπέρ της αποκέντρωσης και από τη φάρμα της στην Αίγινα καταφέρνει να αρθρογραφεί σε εφημερίδες, αλλά και να κάνει καριέρα στη Νέα Υόρκη καταρτίζοντας ως σύμβουλος το μενού γνωστών εστιατορίων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
Είναι τα (πολλά) τελευταία χρόνια διευθυντής στο πασίγνωστο “Jackson Hall” του Κολωνακίου και είναι ένα από τα πιο όμορφα και αγαπητά πρόσωπα του χώρου. Έχει δουλέψει σε Αθήνα και Μύκονο, σε μυθικά ονόματα όπως «9+9», «9 Μούσες», “Figaro”, «Αυτοκίνηση», «Ειρηνικός», “Wild Rose” κ.ά. Ευγενής, καλλιεργημένος, με απίστευτο χιούμορ, εχέμυθος, ένα προσόν του που εκτιμάει όλη η Αθήνα – θα είχε πολύ ενδιαφέρον να γράψει κάποτε όλα όσα έχουν δει τα μάτια του!

Κωνσταντίνα Φάκλαρη

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΚΛΑΡΗ: Ανήκει στη νέα γενιά μαγείρων και είναι κι αυτή «παιδί» του Χριστόφορου Πέσκια. Έχει συνεργαστεί με εστιατόρια όπως “Mezzo Mezzo”, «Καλλίστη», “48 The Restaurant”, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής κουζίνας και μοριακής γαστρονομίας του Ferran Adria και του Herve This, έχει εμφανιστεί αρκετά συχνά στην τηλεόραση. Ακούστηκε πολύ το χειμώνα που μας πέρασε για τα πιάτα που δημιούργησε σαν executive σεφ στο “Urban” στο Γκάζι, θεωρείται από τις χρυσές ελπίδες μεταξύ των νέων συναδέλφων της.

Κωνσταντίνα Φάκλαρη

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΚΛΑΡΗ: Ανήκει στη νέα γενιά μαγείρων και είναι κι αυτή «παιδί» του Χριστόφορου Πέσκια. Έχει συνεργαστεί με εστιατόρια όπως “Mezzo Mezzo”, «Καλλίστη», “48 The Restaurant”, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής κουζίνας και μοριακής γαστρονομίας του Ferran Adria και του Herve This, έχει εμφανιστεί αρκετά συχνά στην τηλεόραση. Ακούστηκε πολύ το χειμώνα που μας πέρασε για τα πιάτα που δημιούργησε σαν executive σεφ στο “Urban” στο Γκάζι, θεωρείται από τις χρυσές ελπίδες μεταξύ των νέων συναδέλφων της.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
Σπούδασε στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Ρόδου και στη συνέχεια δούλεψε στη Γερμανία, όπου άνοιξε εστιατόριο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Στην Ελλάδα δούλεψε σε αρκετά γνωστά εστιατόρια («Ερμού & Ασωμάτων», “Bo”, “Big Deals”, «Το αυγό του Κόκκορα», “Cibus”, “Lallabai”), το χειμώνα που μας πέρασε δημιούργησε μια σειρά από έξοχα πειραγμένα ελληνικά πιάτα στο ατμοσφαιρικό “People” στο Κολωνάκι, ενώ για το καλοκαίρι θα βρίσκεται στη δύναμη του “Lagonissi Resort”.  Αθόρυβος, επαγγελματίας, εξαιρετικός.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΤΣΙΡΑΣ
Σεμνός, προσγειωμένος, εξαιρετικός επαγγελματίας. Τον θυμόμαστε από την εποχή του αείμνηστου “Precieux”, έχει περάσει και από τα κορυφαία “Boschetto”, “Βαρούλκο” κ.ά. Τα τελευταία πολλά χρόνια εργάζεται σαν executive chef στο “Balthazar”, όπου δημιουργεί νέα μεσογειακά πιάτα που καθρεφτίζουν τις σύγχρονες τάσεις.

ΣΑΚΗΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ
Μαθητής του Σωτήρη Ευαγγέλου, νεαρός σεφ που λατρεύει την ελληνική κουζίνα αλλά και τα βιολογικά προϊόντα. Σήμερα είναι executive chef στο “Tudor Hall” του Συντάγματος.

Σωτήρης Ευαγγέλου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ευγενικός, χαμηλόφωνος, εξαιρετικός. Δούλεψε μαζί με τον Alain Ducasse, έφερε τα μακαρόνια σιουφιχτά στο “Tudor Hall”, λατρεύει τα βιολογικά προϊόντα, σήμερα είναι executive chef στο “Premier” του Intercontinental και σύμβουλος στο “Small Talk”.

Σωτήρης Ευαγγέλου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ευγενικός, χαμηλόφωνος, εξαιρετικός. Δούλεψε μαζί με τον Alain Ducasse, έφερε τα μακαρόνια σιουφιχτά στο “Tudor Hall”, λατρεύει τα βιολογικά προϊόντα, σήμερα είναι executive chef στο “Premier” του Intercontinental και σύμβουλος στο “Small Talk”.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ
Και η ελληνική γαστρονομία θέλει τον ιστορικό της. Ξεκίνησε πριν από χρόνια να καταγράφει τις ρίζες της ελληνικής κουζίνας –παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος–, ώστε να μπορούμε, τεκμηριωμένα πια, να υπερηφανευόμαστε πως η ελληνική μαγειρική δεν αρχίζει στον Greek mouzakas και τελειώνει στην Greek salad.  

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΔΑΣ
Ο «περιποιητής» με όλη τη σημασία του όρου. Απίστευτος στη δουλειά του, είναι ο άνθρωπος που θα σε κάνει να περάσεις μια βραδιά που θα σου μείνει αξέχαστη. Για πολλά χρόνια στο “Vardis” του Πεντελικόν, με βραβεία στον τομέα service και εξυπηρέτησης, εδώ και λίγο καιρό έχει αναλάβει καθήκοντα στο “Matsuhisa” της Αθήνας.\

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Πολύ καλός μάγειρας, που αν και έχει γνωρίσει πολλές ευρωπαϊκές κουζίνες δηλώνει ένθερμος οπαδός της μεσογειακής και κυρίως της ελληνικής κουζίνας. Πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη ερεθίσματα και μπορεί να εμπνεύσει τους δημιουργούς οποιασδήποτε τέχνης. Έχει εργαστεί σε πολλά γνωστά εστιατόρια  και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει το δικό του στέκι («Αγοραστός») στον Γέρακα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΡΑΣΤΕΛΗΣ
Ο κύριος «Σπονδή», ο ιδιοκτήτης του πιο πολυβραβευμένου εστιατορίου της πόλης. Ξεκίνησε σαν φαρμακοποιός (με δύο φαρμακεία που διατηρεί στην Αθήνα), αλλά το πάθος του για τη γαλλική κουζίνα και τη γαστρονομία τον κέρδισε ολοκληρωτικά. Φέρνει στην Αθήνα τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σκηνής, διοργανώνει φεστιβάλ Γεύσης, δικιά του και η πολύ καλή “Hytra” (για το καλοκαίρι στον Αστέρα της Βουλιαγμένης) καθώς και τα “Water”, “Sea U Up”, “Makaroni” και “Byblos” στο “Sani Resort” της Χαλκιδικής.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
Σεφ, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, συντάκτης γαστρονομίας. Συνεργάζεται τα τελευταία 20 περίπου χρόνια με μεγάλα εστιατόρια («Καλλίστη», “Βig Deals”, “Balcon” κ.ά.), έχει αποκομίσει πολλά βραβεία, διδάσκει σε ιδιωτική σχολή, εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση. Το τελευταίο του βιβλίο «Κινέζικη κουζίνα» είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να μυηθεί στις γεύσεις της Κίνας.

Νίκος Σκλήρας
Νίκος Σκλήρας

ΣΚΛΗΡΑΣ ΝΙΚΟΣ: Αγαπά την ελληνική κουζίνα και είναι ένας δημιουργικός μάγειρας που του αρέσουν οι νεωτεριστικοί συνδυασμοί. Έχει συνεργαστεί με πολλά γνωστά εστιατόρια, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια συνεργάζεται με την Panas Group (“Central”, “Island”, “Ciro’s Pomodoro”) σαν executive chef.

Νίκος Σκλήρας
Νίκος Σκλήρας

ΣΚΛΗΡΑΣ ΝΙΚΟΣ: Αγαπά την ελληνική κουζίνα και είναι ένας δημιουργικός μάγειρας που του αρέσουν οι νεωτεριστικοί συνδυασμοί. Έχει συνεργαστεί με πολλά γνωστά εστιατόρια, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια συνεργάζεται με την Panas Group (“Central”, “Island”, “Ciro’s Pomodoro”) σαν executive chef.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΡΔΗΣ
Δυναμικός επιχειρηματίας, σε ηλικία μόλις 20 χρονών είχε το πρώτο του εστιατόριο στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα απόκτησε και αναβίωσε το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν, το εστιατόριο “Vardis” του οποίου είναι το μόνο στην Ελλάδα που βραβεύεται επί 11 συνεχή χρόνια με αστέρι Michelin. Δικά του και το κτήμα Πεντελικόν, μια υπερσύγχρονη μονάδα δεξιώσεων, το συγκρότημα “Pier One” στη Νέα Μαρίνα Φλοίσβου με ξένα εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας, καθώς και οι φούρνοι πολυτελείας “Eric Kayser”. Τα εστιατόριά του φημίζονται για την υψηλή ποιότητα και την άφθαστη περιποίηση των πελατών τους.  

ARIS ΚΑΙ BRIAN KAREY
Οικονομολόγος ο ένας και μηχανολόγος μηχανικός ο άλλος, είναι σήμερα οι ιδιοκτήτες των “Simply Burgers”. Το πρώτο άνοιξε το 2003 και σήμερα φτάνουν τα 12 καταστήματα. Γεννημένοι στην Καλιφόρνια από Έλληνες γονείς και πολυταξιδεμένοι, είναι οι δυναμικοί επιχειρηματίες της νέας γενιάς που η νοοτροπία τους αντανακλάται στη φράση «αναζητάμε, ψάχνουμε, πειραματιζόμαστε, τολμάμε».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΟΣ
Κεφαλονίτης (και με δική του εφημερίδα στο νησί), που παράτησε μια στρωμένη καριέρα στην τράπεζα για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις εστίασης. Δικά του τα πολύ καλά “Oro Toro”, το «Μαϊστράλι» στο Καβούρι, το “Il Segretto”, το “Dream Grill”, ενώ τώρα ετοιμάζει και το «Θέα - Θησείο», ξενοδοχείο και εστιατόριο. Δυναμικός και ονειροπόλος, γράφει ποιήματα που κάποτε σκέφτεται να εκδώσει.    

ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΑ ΧΙΛΙΑΔΑΚΗ
Από τη νέα, πολύ ελπιδοφόρα γενιά. Σπούδασε Ευρωπαϊκές Σπουδές αλλά την κέρδισε η μαγειρική. Έχει σπουδάσει μαγειρική στο Μανχάταν, έχει δουλέψει στο περίφημο “El Bulli” και δίπλα στον «θεό» Ferran Adria, από το 2007 δημιούργησε τους “Funky Gourmet” (που μαγειρεύουν μόνο για σένα στο χώρο σου ή στο χώρο τους) μαζί με τον Νίκο Ρούσσο, συνάδελφό της.  

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Το άλλο μισό των “Funky Gourmet ” (μαζί με τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη), ένας εξαιρετικός νέος μάγειρας με σπουδές και με θητεία εδώ και στο εξωτερικό. Από τα πιο δυνατά ταλέντα της νέας σκηνής, είναι κι αυτός μαθητής του Χριστόφορου Πέσκια και λατρεύει τη μοριακή γαστρονομία και τους νεωτερισμούς.

Χρόνης Δαμαλάς

ΧΡΟΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ: Μαθητής του δάσκαλου Πέσκια κι αυτός, νεαρός αλλά με μεγάλη πείρα. Σπούδασε μαγειρική στη Ν. Υόρκη, δούλεψε στο εκεί “Nobu”, αλλά κι εδώ στο «Βαρούλκο», το “48”, το «Απλά” κ.ά. Απλός, προσγειωμένος, ομαδικός, δηλώνει πως δεν πιστεύει στα «σεφιλίκια» κι έχει σαν μότο του το «Δεν υπάρχει ακριβό και φθηνό, υπάρχει καλό και νόστιμο».

Χρόνης Δαμαλάς

ΧΡΟΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ: Μαθητής του δάσκαλου Πέσκια κι αυτός, νεαρός αλλά με μεγάλη πείρα. Σπούδασε μαγειρική στη Ν. Υόρκη, δούλεψε στο εκεί “Nobu”, αλλά κι εδώ στο «Βαρούλκο», το “48”, το «Απλά” κ.ά. Απλός, προσγειωμένος, ομαδικός, δηλώνει πως δεν πιστεύει στα «σεφιλίκια» κι έχει σαν μότο του το «Δεν υπάρχει ακριβό και φθηνό, υπάρχει καλό και νόστιμο».

ΗΛΙΑΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ
Νεαρός, ταλαντούχος με έμφαση στη δημιουργική κουζίνα. Ξεκίνησε από βοηθός αρχιμάγειρα, πέρασε από πολλά γνωστά εστιατόρια, σήμερα είναι επικεφαλής του εστιατορίου στο ξενοδοχείο Semiramis.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ
Πολύ νέος, μόλις 23 χρονών, κι έχει ήδη δώσει άξια δείγματα δουλειάς. Από τα ονόματα που αναμένεται να ακουστούν πολύ στο μέλλον, αγαπάει τους νεωτερισμούς αλλά πατάει γερά και στην ελληνική παράδοση. Σήμερα βρίσκεται στο “Αpolis” της Πετρούπολης και παρουσιάζει ένα μενού που θα το ζήλευαν πολλοί φτασμένοι μάγειρες.  

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
Ανήκει στην dream team των νέων Ελλήνων μαγείρων, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κι έχει δουλέψει στο εξωτερικό, σήμερα έχει αναλάβει executive chef στο γνωστό εστιατόριο «Bασίλαινας», όπου ξεδιπλώνει το ταλέντο του με πιάτα άφθαστης νέας ελληνικής κουζίνας.

ΜΕΤΖΕΛΟΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πολύ καλός μάγειρας που τον έχουμε παρακολουθήσει για χρόνια σε αρκετά γνωστά εστιατόρια της πόλης. Τα τελευταία χρόνια είναι executive chef στο “V.S. Group” (Όμιλος Βλάσση Σταθοκωστόπουλου) και έχει σαν βάση του το «Ακρωτήρι Boutique», όπου δημιουργεί εξαιρετικά πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας.

Έκτορας Μποτρίνι

ETTORE BOTRINI: Ιταλικής καταγωγής, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα. Ιδιοκτήτης του εκεί πολύ καλού και γνωστού εστιατορίου “Etrusco”, «πέρασε» και στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με πολλά γνωστά εστιατόρια και βραβεύεται κατ’ εξακολούθηση. Πολύ δημιουργικός και συνάμα γεμάτος απλότητα και τέχνη, βρίσκεται σήμερα σαν executive chef στα “La Pasteria” δημιουργώντας πιάτα ιταλικής νοστιμιάς με μια «εσάνς» εντελώς δική του. Πρόσφατα και τηλεοπτικός αστέρας με τον «Εφιάλτη στην κουζίνα» του Alpha.

Έκτορας Μποτρίνι

ETTORE BOTRINI: Ιταλικής καταγωγής, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα. Ιδιοκτήτης του εκεί πολύ καλού και γνωστού εστιατορίου “Etrusco”, «πέρασε» και στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με πολλά γνωστά εστιατόρια και βραβεύεται κατ’ εξακολούθηση. Πολύ δημιουργικός και συνάμα γεμάτος απλότητα και τέχνη, βρίσκεται σήμερα σαν executive chef στα “La Pasteria” δημιουργώντας πιάτα ιταλικής νοστιμιάς με μια «εσάνς» εντελώς δική του. Πρόσφατα και τηλεοπτικός αστέρας με τον «Εφιάλτη στην κουζίνα» του Alpha.

ΧΡΥΣΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
Αυτοδίδακτη μαγείρισσα που ξεκίνησε στον παλιό και μυθικό «Bρούτo» και συνέχισε σε άλλα μαγαζιά, αλλά και μαγειρεύοντας για φίλους ή σε σπίτια. Οι φίλοι ήταν που την έπεισαν να ανοίξει το δικό της εστιατόριο και η «Χρύσα» της εδώ και 14 χρόνια είναι ένα από τα πιο χαμηλόφωνα αλλά και καλύτερα resto της Αθήνας. Μαγειρεύει ελληνική - μεσογειακή κουζίνα, με πιάτα δικής της έμπνευσης, λίγα και καλά που σταθερά επαναλαμβάνει για χρόνια.

ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από όλες τις πετυχημένες δεξιώσεις. Και μάλιστα του “Catering Platis”, που είναι ένα από τα καλύτερα της Αθήνας. Με τεράστια πείρα κι άλλο τόσο ταλέντο, δημιουργεί γεύσεις που διακρίνονται τόσο για την υψηλή τους τεχνική όσο και για την άφθαστη νοστιμιά τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
Μαθητής του Μιχάλη Ντουνέτα, και με θητεία στα “Big Deals”, “Taverna”, «Παλιά Αγορά», «Kouzina Cine Ψυρρή» κ.ά. Αγαπάει την ελληνική κουζίνα, πιστεύει στα καλά υλικά, δεν του αρέσουν τα «πειράγματα» χωρίς ουσία και αποτέλεσμα. Σήμερα είναι executive chef στο γνωστό κοσμοπολίτικο “Pasaji” του κέντρου.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Πολυβραβευμένος κι εξαιρετικός, μαγειρεύει μεσογειακή κουζίνα και έχει δουλέψει στο «Κίτρινο Ποδήλατο», το “Palmier”, τη “Hytra” κ.ά. Σήμερα βρίσκεται στο πολύ καλό gourmet εστιατόριο “Nabucco” στην Εκάλη και είναι σύμβουλος σε πολλά άλλα εστιατόρια.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΟΥΣΤΟΥΔΗΣ
Πολύ καλός μάγειρας της νέας γενιάς, ανέλαβε το “Vardis” του ξενοδοχείου Πεντελικόν σε μια κρίσιμη στιγμή. Όταν δηλαδή έκανε στροφή από τη γαλλική στην ελληνική κουζίνα. Ο «μικρός» τα κατάφερε κάτι παραπάνω από καλά και κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin, κάνοντας την έκπληξη και δίνοντας μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Κώστας Σπηλιάδης

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΑΔΗΣ: Από το Τορόντο μέχρι τη Νέα Υόρκη ο Πατρινός bon viveur άνοιξε τα Milos του και κατάφερε να αλλάξει την εικόνα που είχε ο ξένος για την ελληνική κουζίνα και να την ανεβάσει στο βάθρο μαζί με τις υπόλοιπες που μεσουρανούν διεθνώς. Το “Milos” του στο Χίλτον είναι ένα από τα κορυφαία της πόλης.

Κώστας Σπηλιάδης

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΑΔΗΣ: Από το Τορόντο μέχρι τη Νέα Υόρκη ο Πατρινός bon viveur άνοιξε τα Milos του και κατάφερε να αλλάξει την εικόνα που είχε ο ξένος για την ελληνική κουζίνα και να την ανεβάσει στο βάθρο μαζί με τις υπόλοιπες που μεσουρανούν διεθνώς. Το “Milos” του στο Χίλτον είναι ένα από τα κορυφαία της πόλης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΗΣ
Διορατικός και πολυταξιδεμένος, σύστησε το 1992 στους Αθηναίους τον όρο «μπιραρία» ανοίγοντας το πρώτο του “Beer Academy”. Σήμερα αριθμεί 20 καταστήματα “Beer Academy”, δικά του επίσης και το «Aρχαίων Γεύσεις», καθώς και το καινούργιο και άκρως καλλιτεχνικό εστιατόριο “Dali”, ψηλά στην Κηφισίας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Τον θυμόμαστε από παλιά, από την πολύ καλή ταβέρνα «Χρήστος» στην Άνω Κηφισιά. Τα τελευταία δύο χρόνια κατέβηκε λίγο παρακάτω και άνοιξε το «Καλωσόρισμα του Αντώνη», μια καταπληκτική αστική ταβέρνα με ατμόσφαιρα που αντανακλά ειλικρίνεια άλλης εποχής και κουζίνα με όλα τα αθάνατα ελληνικά μαγειρευτά στην καλύτερη εκδοχή τους. Η ταβέρνα που θα ήθελες να υπάρχει και το 2225, για να θυμίζει πόσο νόστιμα ήταν κάποτε τα πράγματα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΡΙΤΖΕΛΗΣ
Ένας σταθερός και πολύ καλός μάγειρας με θητεία σε πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό – Βραζιλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία. Είναι λάτρης των λεπτών γεύσεων της γαλλικής κουζίνας, αλλά αγαπά εξίσου και το ταμπεραμέντο των μεσογειακών γεύσεων. Τα τελευταία 18 χρόνια είναι executive chef του ξενοδοχείου Divani Caravel.

Άρης Τσανακλίδης

ΑΡΗΣ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΗΣ: Ξεκίνησε σπουδάζοντας πολιτικές επιστήμες, γρήγορα όμως τον κέρδισε η γαστρονομία. Δούλεψε σε πολλά, γνωστά εστιατόρια ανά τον κόσμο και από το 1992 που επέστρεψε στην Ελλάδα, (“Melrose”, «Σπονδή», “La Pasteria”), θεωρείται ένας από τους πιο δημιουργικούς σεφ με έντονες fusion διαθέσεις. Τον απολαμβάνουμε στην –και εκπληκτικής θέας– “Kuzina” στην Πλάκα.

Άρης Τσανακλίδης

ΑΡΗΣ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΗΣ: Ξεκίνησε σπουδάζοντας πολιτικές επιστήμες, γρήγορα όμως τον κέρδισε η γαστρονομία. Δούλεψε σε πολλά, γνωστά εστιατόρια ανά τον κόσμο και από το 1992 που επέστρεψε στην Ελλάδα, (“Melrose”, «Σπονδή», “La Pasteria”), θεωρείται ένας από τους πιο δημιουργικούς σεφ με έντονες fusion διαθέσεις. Τον απολαμβάνουμε στην –και εκπληκτικής θέας– “Kuzina” στην Πλάκα.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
Σομελιέ με τεράστιες γνώσεις στο κρασί, διακρίνεται κυρίως για τον ευγενέστατο και ενδιαφέροντα τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τον πελάτη του, ώστε να του δώσει την απόλαυση στο μέγιστο βαθμό. Έχει κάνει πολλές σπουδές πάνω στο αντικείμενο, ταξιδεύει και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, τον βρίσκουμε σ’ ένα από τα πιο γνωστά resto της πόλης, το “Cibus” στην Αίγλη Ζαππείου.

ΑΡΙΣΤΕΑ ΒΛΑΧΟΥ
Αυτοδίδακτη μαγείρισσα με πάθος για την ελληνική κουζίνα, στην οποία πάντα προσθέτει και τη δική της νόστιμη και προχωρημένη πινελιά. Ιδιοκτήτρια μαζί με το σύζυγό της της πασίγνωστης «Δάφνης» στο Περιστέρι, ένα εστιατόριο με μεγάλο αριθμό φανατικών φίλων που συρρέουν καθημερινά από κάθε γωνιά της Αθήνας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Βαρεθήκαμε να το λέμε αλλά είναι κι αυτός μαθητής του Πέσκια, νεαρός εξαιρετικός μάγειρας που έχουμε συναντήσει στα “Prosopa”, τους «Αμμωνίτες», το “Santa Pasta”, τον «Βασίλαινα». Ταξιδεύει πολύ και αγαπάει την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της ελληνικής γης. Μαζί με τους υπόλοιπους της νέας γενιάς είναι, όπως ο ίδιος λέει, «αγαπημένη παλιοκλίκα».  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ
Όνομα που το ξέρουν και οι πέτρες, δηλαδή ακόμη κι αυτοί που δεν το έχουν επισκεφτεί. Ο Γιώργος Δουράμπεης, σημερινός ιδιοκτήτης ενός από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της πόλης, ανανέωσε το παλιό ντεκόρ, ενώ στα πιάτα κράτησε όλα εκείνα τα νόστιμα που τους καθιέρωσαν.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΜΗ
Η εστέτ! Δημοσιογράφος με γλώσσα κομψή, που συχνά όμως μπορεί να σπάσει και κόκκαλα. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά ανιχνεύοντας τα καλά και τα κακά και δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για τα καλύτερα τραπέζια – η ίδια είναι μία από τις πιο ξακουστές οικοδέσποινες της πόλης.

ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΜΠΟΥΛΙΑΝΙ
Το 1986 ήταν στο Μιλάνο ο προσωπικός σεφ του Ferre. To 1990 ήρθε στην Ελλάδα για το “Boschetto”, κορυφαίο εστιατόριο της εποχής που καθιέρωσε και τον ίδιο σαν ένα από τους πρώτους αστέρες-σεφ. Έχει επανειλημμένα βραβευθεί, το βιβλίο «Στο εργαστήρι της κουζίνας μου» που εξέδωσε πρόσφατα (εκδ. Ποταμός) εξοπλίζει τις βιβλιοθήκες των πιο απαιτητικών γκουρμέ, ο ντόρος που ξεσήκωσε η επιστροφή του, μετά από απουσία αρκετών σεζόν, φέτος στο “Μodi” αλλά και στο “Punto S” της Θεσσαλονίκης απλώς επιβεβαιώνει το πολυπληθές κοινό του.

Χρήστος Τζιέρας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΕΡΑΣ: Μικρός ήθελε να σπουδάσει Νομική ή να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Σήμερα, όμως, είναι ένας από τους γνωστότερους Έλληνες σεφ. Αγαπά τη μαγειρική με πάθος, ταξιδεύει συνεχώς και ειδικεύεται στην ethnic κουζίνα, παρότι τον γοητεύουν εξίσου η μεσογειακή και κυρίως η ελληνική, που τις θεωρεί ανεξάντλητες. Σήμερα είναι executive chef του ομίλου εστιατορίων «Μπωλέτσης - Παναγόπουλος».

Χρήστος Τζιέρας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΕΡΑΣ: Μικρός ήθελε να σπουδάσει Νομική ή να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Σήμερα, όμως, είναι ένας από τους γνωστότερους Έλληνες σεφ. Αγαπά τη μαγειρική με πάθος, ταξιδεύει συνεχώς και ειδικεύεται στην ethnic κουζίνα, παρότι τον γοητεύουν εξίσου η μεσογειακή και κυρίως η ελληνική, που τις θεωρεί ανεξάντλητες. Σήμερα είναι executive chef του ομίλου εστιατορίων «Μπωλέτσης - Παναγόπουλος».

Δειτε περισσοτερα