- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελαφόνησος: Η Τζένη Μελιτά γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Ελαφονήσι: Εύκολη πρόσβαση. Μπαίνεις με κέφι στο αυτοκίνητο από Αθήνα, βάζεις μπρος και ακολουθείς τη διαδρομή προς Τρίπολη και Σπάρτη. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 5 ώρες. Λίγο πριν φτάσεις στη Νεάπολη, πρέπει να πας προς το χωριό Πούντα από όπου παίρνεις το ferryboat, κι έφτασες! Τόσο απλά! (Η διαδρομή με το ferry διαρκεί ελάχιστα –τύπου 10 λεπτά– και κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται συνέχεια δρομολόγια.)
Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην «Παραλία» Και λίγα λέω για τα φημισμένα νερά της Ελαφονήσου. Ας ξεκινήσουμε το tour του πλατσουρίσματος. Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και μία από τις πιο ξακουστές σε ολάκερη την Ευρώπη, παρακαλώ, είναι το δίδυμο Φράγκος - Σαρακίνικο (Σίμος) στη νότια πλευρά του νησιού. Είμαι σίγουρη ότι την έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες στο Instagram. Γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή αμμουδιά και αμόρε δίπλα; Ε, δεν θα ‘χεις κι άδικο να αισθανθείς ωσάν τον Λεονάρντο στην «Παραλία». Το ξέρω ότι θα δυσκολευτείς να την αφήσεις, όμως η παραλία της Λεύκης με την ολόλευκη άμμο και τα τιρκουάζ νερά είναι σίγουρο πως θα σε τρελάνουν εξίσου. Μιλάμε για τα ωραιότερα νερά που έχεις δει ever.
Άδειο στομάχι; Ποτέ! Την ημέρα θα την ξεκινήσεις «Στην Άκρη» για λαχταριστό πρωινό, smoothies και φρουτοσαλάτες. Και για μεσημεριανό ή βραδινό, αν είσαι καλοφαγάς, θα πας οπωσδήποτε στην ταβέρνα του Αντώνη. Φρεσκότατο ψάρι, σπαρταριστό-σπαρταριστό με θέα τη θάλασσα και τα καΐκάκια.
Φανατικοί του camping, ενωθείτε! Κάτι το Survivor, κάτι η κρίση, μαζεύονται οι λόγοι για camping και φέτος. Το νησί διαθέτει έναν εκπληκτικά οργανωμένο χώρο camping στην παραλία του Σίμου. Super tip: Μπορείς να πάρεις μαζί και τον τετράποδο φίλο σου γιατί, πολύ απλά, όλοι οι καλοί χωράνε.
Ο αθλητικός ο τύπος εδώ θα ‘ρθει! Στο νησί μπορείς να δείξεις το ταλέντο σου σε surf, wind surf και kite, αλλά και να δοκιμάσεις υποβρύχια κατάδυση και snorkeling. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχεις μπόλικο υλικό για τις αναρτήσεις σου στα social media.
Νatura 2000 Η περιοχή της Ελαφονήσου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Τα σημαντικότερα στοιχεία της περιοχής είναι ο υγρότοπος της λίμνης Στρογγύλη, οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που βρίσκεις μόνο στην Ελαφόνησο.
Η Χώρα Μπορεί να είναι μικρή, αλλά τη λες θαυματουργή. Και τα ταβερνάκια της τα έχει και τα cocktails σου θα πιεις και τα σουβενίρ σου θα αγοράσεις και τις σουλάτσες θα κάμεις. Μην ξεχαστείς και δεν περπατήσεις στο γεφύρι που οδηγεί στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και δεν φωτογραφηθείς με φόντο τη θάλασσα, γιατί εσύ θα χάσεις. Φιλική συμβουλή να είσαι εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος – κάτι ξέρω που το λέω. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος και προστάτης των Ελαφονησιωτών και αποτελεί το σύμβολο του τόπου.
Στο τσακίρ κέφι Η βραδιά θα ξεκινήσει «Στην Άκρη» για λαχταριστά κοκτέιλς και μετά να θυμάσαι το όνομα «Remezzo». Άλλωστε, κάθε καλοκαιρινό θέρετρο που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει μπαράκι-καφετέρια υπό την κωδική ονομασία «Remezzo».
Όταν θες να το κουνήσεις με νησιώτικα Το ‘χω ξαναπεί και θα καταντήσω γραφικιά. Σαν τα πανηγύρια της Ικαρίας δεν έχει. Όμως, στις 15 Αυγούστου (απ’ ό,τι διάβασα, δεν έχω πάει, το ξεκαθαρίζω) στο Κάτω Νησί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι. Την παραμονή το βράδυ στην παραλία της Παναγίας συγκεντρώνεται κόσμος, ανάβουν φωτιές, χορεύουν και τραγουδούν μέχρι πρωίας.
Σταμάτα να με ευχαριστείς για την καλή πληροφόρηση και φτιάξε βαλίτσες για Ελαφόνησο. Καλό Καλοκαίρι, αγόρια και κορίτσια, σε όποιο μέρος κι αν βρεθείτε!
Η Τ.Μ. είναι δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Νορβηγός δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας αγόρασε το θρυλικό «Κόκκινο Σπίτι» της Αλκυόνης Παπαδάκη στο Νέο Χωριό στην Κρήτη, αναβίωσε μαζί με αυτό και τον ελαιώνα του και βρήκε τη χαρά του
Δεν υπάρχει σε όλα τα αεροσκάφη, αλλά μπορεί να κάνει το ταξίδι ακόμα πιο απολαυστικό
Ένας τόπος που παραμένει συνειδητά λιτός και ανθρώπινος
Δεν είναι μόνο το ηλιοβασίλεμα!
Εδώ το καλοκαίρι κυλά αλλιώς
Ιδανική επιλογή τόσο για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές, πολιτισμό, αρχιτεκτονική, καλό φαγητό και όμορφες εμπειρίες.
Το σκηνικό στο νησί μοιάζει να έχει μείνει αναλλοίωτο στον χρόνο.
Δεν είναι απλώς ένας κοντινός προορισμός, είναι μια εμπειρία κομψότητας, που σε κερδίζει αμέσως.
Ένας προορισμός που μοιάζει να ξεπροβάλλει μέσα από σελίδες παλιού ταξιδιωτικού ημερολογίου
Από την πάλλευκη Χώρα και τα εξωτικά νησάκια μέχρι τις κρυφές παραλίες, τις τοπικές γεύσεις και τα cocktails με θέα στο απέραντο γαλάζιο
Από την Όλυμπο και τη Σαρία μέχρι τις εξωτικές παραλίες, τα θαλάσσια σπορ και τις γεύσεις δίπλα στο κύμα
Εδώ θα βρεις τα πάντα, από καλό φαγητό, παραδοσιακά προϊόντα, υπέροχες παραλίες και πολλά άλλα.
Το νησί των Κυκλάδων με τις αμμουδερές παραλίες, τα γραφικά χωριά και το καταπληκτικό φαγητό
Το «σμαράγδι του Αιγαίου» που συνδυάζει βουνό, δάσος και θάλασσα
Το νησί που ανήκει στις Σποράδες αλλά θυμίζει Κυκλάδες
Το πευκόφυτο νησί των Σποράδων με τα γαλαζοπράσινα νερά
Το νησί των Σποράδων με τις διαφορετικές προσωπικότητες
Το ήσυχο και αυθεντικό νησί των Σποράδων
Τι να κάνεις σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων
Συνδυάζει μοναδικά φύση, ιστορία, γαστρονομία και αυθεντικές εμπειρίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.