Ταξιδια

Η Σύρος, αγαπημένη του Βασίλη Κικίλια

Δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς Κυκλαδονήσια και διακοπές χωρίς τη Σύρο.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 622
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363286-751429.jpg

Σύρος: Ο Βασίλης Κικίλιας γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Η μαμά μου είναι Φραγκοσυριανή και μόνο για αυτό θα μιλούσα για τη Σύρο.

Όμως, είναι οι παιδικές ανέμελες διακοπές που κάναμε για χρόνια με την Κατερίνα –την αδερφή μου– στον Γαλησσά της Σύρου που με έκαναν να την αγαπήσω.

Έτσι, δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς Κυκλαδονήσια και διακοπές χωρίς τη Σύρο.

Και αν για χρόνια μου έλειψε, κυρίως λόγω των υποχρεώσεών μου στις Εθνικές Ομάδες Μπάσκετ, ξαναγύρισα εκεί για να αντικρίσω την Ερμούπολη. Αρχοντική, γραφική, χτισμένη στους δύο λόφους, γεμάτη από σοκάκια, μεζέδες, χρώματα και αρώματα και γεύσεις μαγικές.

Κυρίως όμως με την απαράμιλλη φιλοξενία των Συριανών. Από εκεί στον Φοίνικα, την Παρακοπή, Γαλησσά και Nτελαγκράτσια, όπως έγραψε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος μας μιλά μέσα από τους στίχους του για την ιδιαίτερή μας πατρίδα, μαζί με το βαρύ ρυθμό του χασάπικου.

Οι ομορφιές του νησιού είναι αναρίθμητες και έχουν χιλιοτραγουδιστεί. Η πρωτεύουσα της Σύρου έχει κίνηση, κόσμο, ομορφιά και αρχιτεκτονικό ύφος που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στις Κυκλάδες. Είναι και νησιώτισσα και αστή. Ήλιος, πέτρα, αλμυρίκια, θάλασσα, χαμόγελα και μια αρχοντιά, εκεί που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας και τώρα ο κόσμος έρχεται και μαγεύεται και ξαναγυρνά για να γευτεί τις πλούσιες καλοκαιρινές –και όχι μόνο– χαρές της.

* Ο Βασίλης Κικίλιας είναι εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ