Ταξιδια

Η Πάτμος του Κάρολου Μιχαηλίδη

Lost & Found

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 622
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363112-751082.jpg

Πάτμος: Ο Κάρολος Μιχαηλίδης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Δεν είναι οι πανέμορφες παραλίες, ούτε το εκπληκτικό φαγητό που τέτοιο δεν έχεις ξαναγευτεί. Ούτε τα γραφικά χωριά και τα καταγάλανα νερά. Ναι, όλα αυτά μπορείς να τα βρεις, αυτό που όμως κάνει την Πάτμο ξεχωριστή είναι η ενέργεια της. Μια αλλόκοτη μυστηριακή ενέργεια τόσο ανεξήγητη που θα σε κερδίσει. Η ατμόσφαιρά της έχει ένα μαγνητισμό μοναδικό.

Λένε πως είναι ένα γεωφυσικό φαινόμενο που δεν μπορούν όλοι να νιώσουν. Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά στην Πάτμο, και οι μέρες αποκτούν άλλο ρυθμό. Δώσ’ της 3 μέρες, αφέσου, γνώρισε τους ανθρώπους και δεν θα απογοητευτείς. Οι τρεις μέρες θα γίνουν εφτά, οι εφτά δέκα και μετά θα ξεχάσεις πόσος καιρός έχει περάσει. Θα συνεχίσεις στο επόμενο νησί, αλλά κάτι θα σε τραβάει πίσω.  

Να κάτσεις στο φάρο, να δεις τον ήλιο να ανατέλλει και να χαμογελάς από ευτυχία. Και το πρωί να περπατήσεις μέσα από λόφους σε ένα στενό μονοπάτι μέχρι να φτάσεις στην Ψιλή Άμμο, στο νότιο μέρος του νησιού. Και από εκεί ψηλά θα αντικρίσεις τη χρυσή αμμουδιά και ιδρωμένος θα κατέβεις βιαστικά μέχρι να φτάσεις στη θάλασσα. Αυτό θα πει παράδεισος.

Για μας είναι διαφυγή, καταφύγιο, το μόνο μέρος που νιώθουμε ελεύθεροι. Κάθε χρόνο μετράω μία-μία τις μέρες μέχρι να γυρίσω στην Πάτμο, να βγάλω τα παπούτσια μου και να τα ξεχάσω όλα.  

Στη Πάτμο θα βρεις ένα κομμάτι σου που έχεις χάσει ή ξεχάσει, και φεύγοντας θα αφήσεις και εσύ κάτι, που θα μείνει φυλαγμένο στο νησί μέχρι να επιστρέψεις. Ίσως τελικά είναι το νησί της Αποκάλυψης για πολλούς λογούς.

* Ο Κάρολος Μιχαηλίδης είναι αρχιτέκτονας και σεφ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ